Uganda – Bergsgorillor, schimpanser & andra primater.

OBSERVERA! DEN HÄR FOTORESAN ÄR FULLBOKAD!

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna workshop. Kanske du vill ladda ner en PDF med workshopens innehåll istället?

0
DATUM : 1 – 11 maj 2022
 • KOSTNAD: 32 000 SEK

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 6 400 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum. Frukost, lunch och middag enligt program.
 • Transport från och till flygplatsen i Entebbe.
 • All transport inom Uganda.
 • Alla parkavgifter & guideavgifter.
 • Gorilla permission (tillstånd för att fotografera bergsgorillorna), schimpanze permission, Golden monkey permission.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset:Flyg till och från Entebbe, Uganda. Kostnad för visum. Dricks till guiderna, serveringspersonal, cirka 5$ – 10$ per dag. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

 • Fotografera bergsgorillor I de dimhöljda Virungabergen.

 • Möten och fotosession med människans närmaste släkting, schimpansen.

 • Sök efter och fotografera den starkt hotade guldmarkattan på hög höjd i Virungabergen.

 • Kom nära och fotografera andra primater, exempelvis, svartvit- och röd Colobus och Vervet apa.

 • Safaritur med låga vinklar längs Kazinga kanalen i Queen Elisabeth nationalpark.

 • Fotografera trädklättrande lejon. En unik företeelse.

 • Vandra i tropisk regnskog med ett myller av fågel- och insektsliv.

 • Boende i bra, ekovänliga boenden alltid med anslutning till vår naturfotografering.

 • Bidra till bevarandet av bergsgorillor, schimpanser och guldmarkatta samt regnskogen genom ekoturism som gynnar artbevarande, regnskogshabitat och lokalbefolkningen.

 • Fotografisk handledning & fotoguidning av Niklas Virsen.

 • En liten grupp av  endast 7 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

Videopresentation av fotoresan till Uganda.

Länken öppnas i ett nytt fönster (Youtube.com)

Har du sett dem? Dokumentärerna om bergsgorillorna i de dimhöljda bergen? En av mina drömmar från barnsben var att få fotografera och besöka dessa fantastiska varelser i deras naturliga miljö någonstans mitt i regnskogen. Det kanske är din dröm också?

Fotoresan till Uganda som också kallas för Afrikas pärla tar dig till de dimhöljda bergen i sydvästra Uganda vid gränsen till Rwanda. Även om bergsgorillan kanske är den mest mytomspunna primaten att få möta och fotografera finns här i Uganda en mångfald av andra primater, djur och fåglar.

Vad sägs om att söka efter och fotografera vår närmaste släkting, schimpans som vi delar 99% av vårt DNA med? Eller kanske den utrotningshotade och endemiska (för Virungabergen) guldmarkattan. Eller några av savannens djur som afrikansk elefant, afrikansk buffel, ugandan kob och många fler. En fantastisk upplevelse är att få se och fotografera trädklättrande lejon i Queen Elisabeth park, kanske då främst i delen Ishasha.

Här i Uganda finns allt du kan önska dig som en naturfotograf och lite till.

Bergsgorillor i de dimhöljda bergen.

När jag började att fotografera natur och så länge tillbaka jag kan minnas har jag alltid fascinerats av bergsgorillorna. De gamla VHS-banden med dokumentärer om bergsgorillorna i de dimhöljda bergen nöttes ur och drömmarna av bergsgorillor har hängt med mig upp i vuxen ålder.

Jag har haft flera mål och drömmar med min naturfotografering, många har uppfyllts men jag har förstås flera kvar.En av de drömmar som har hängt med mig längst har varit att få träffa och fotografera bergsgorillorna. Känslan är fantastisk av att bege sig ut i regnskogen med en guide för att besöka bergsgorillan. Där i de dimhöljda bergen någonstans finns de, en familj med silverryggar.

Idag finns det cirka 1000 stycken bergsgorillor i Afrika. Dessa koncentreras kring Virungabergen i Rwanda, Dr Kongo och i Mgahinga national park, Uganda. Bergsgorillorna finns endast på ett ställe till i hela världen och det är i Bwindi nationalpark, Uganda. Beståndet av bergsgorillor har glädjande ökat de senaste åren men bergsgorillan anses fortfarande som starkt hotad där tjuvjakt fortfarande är ett problem och likaså habitatförstörande.

Bergsgorillorna I Mgahinga national park.

Vårt gorillasökande och fotografering kommer att äga rum i Mgahinga national park, en liten nationalpark längst ner i Uganda som gränsar till Rwanda. Mgahinga är en “doldis” i sammanhanget då de allra flesta turister och fotografer beger sig iväg mot den större nationalparken Bwidini national park för att fotografera bergsgorillor. Bwindi har ett dussin bergsgorillafamiljer, Mgahinga har endast en, Nyakagezi familjen.

Till skillnad från Bwindi har Mgahinga en mer öppen regnskog där du kommer att få se vackra vyer över landskapet. Mgahinga nationalpark är högre beläget än Bwindi och klimatet här uppe är därför kyligare. Dessutom ska bergsgorillorna som lever i Mgahinga vara större än de familjer som har Bwindi som sitt hem, men jag låter det vara osagt. Hur som helst är detta möte något alldeles speciellt och borde inte lämna någon opåverkad. Jag hoppas att även du får uppleva mötet med bergsgorillorna i Mgahinga.

Vi som fotografer eller turister har en mycket viktig del eller låt mig säga en helt avgörande del till bergsgorillans fortsatta existens, både i Bwindi och Mgahinga. De skyddade områdena precis som i till exempel Kibale nationalpark är områden som skulle vara exploaterade med odlingar av diverse grödor och inte minst planteringsskog. De lapptäcken av odlingsmark som sträcker sig ut över Uganda har en gång varit regnskog som idag är borta. Genom din fotoresa och de tillstånd som vi köper för att besöka bergsgorillorna, guldmarkatta och schimpanser kan dessa områden av regnskog och det djur- och fågelliv som finns där skyddas.

På vår färd genom Ugandas sydvästra sida kommer du med egna ögon få se de utbredda odlingslandskapen men också äldre regnskog som har fått stå orört i reservat och nationalparker tack vara ekoturismen. Vid det vulkaniska berget Muhabura, går det att se en tydlig gräns mellan just odlingslandskap och regnskog.

Alltid när vi rör oss i regnskogen vare sig det är efter bergsgorillor, schimpanser eller guldmarkatta har vi alltid en guide (rangers från Uganda Wildlife Authority) som alltid bär vapen med sig. Anledningen till detta är att skydda oss mot eventuellt aggressiva bufflar eller skogselefanter i regnskogen. Därför varningsskjuter dessa rangers med vapen upp i luften för att skrämma iväg djuren. Däremot är det väldigt sällan man har lyckan att få syn på en buffel eller skogselefant i den täta regnskogen.

Regnskogen – världens lungor.

Vi kommer på denna fotoresa till Uganda vistas i två olika typer av biotoper. Den ena är regnskog och den andra är savann.

På grund av Ugandas läge på världskartan och dess närhet till ekvatorn råder här ett tropiskt klimat. Detta är en klimatzon där all jordens regnskog finns. Det som kännetecknar en tropisk regnskog är bland annat dess mångfald av djur, fåglar, insekter och reptiler. En regnskog växer naturligt väldigt tätt med stora trädkronor som skapar ett tak mot solen. Precis som namnet skvallrar om faller det mycket nederbörd i en regnskog. Detta sker även fast det är så kallad torrperiod.

När morgonsolen värmer upp markens vegetation, bäckar och floder i regnskogen blir luften fuktig när vatten avdunstar. Denna vattenånga stiger sedan upp mot skyn och

skapar regnmoln. Senare på dagen blir regnmolnen tunga och nederbörd faller. Detta är cykeln i en regnskog som sker varje dag.

Primater som vi kommer att fotografera i regnskogen är bland annat, bergsgorilla, schimpans, guldmarkatta, röd- och svartvit colubus samt rödstjärtad Colobus. Här finns även en mångfald av fåglar, exempelvis den ikoniska jätteturakon och rossturakon, mängder med olika fjärilar samt andra kryp.

Visste du att idag är över hälften av världens tidigare bestånd av regnskog borta. De största områdena av regnskog finns i central- och sydamerika (Amazonerna), Centralafrika och Sydostasien. Uganda har med flera stora nationalparker och reservat skyddat den regnskog som finns kvar i landet. Genom din medverkan på denna fotoresa till Uganda bidrar du direkt till regnskogens fortlevande, artbevarande och hjälp till lokalbefolkningen.

Hur arbetar Fröstad Naturfoto med ekoturism?

Savannen.

Savannen bjuder till skillnad från regnskogen på ett torrt klimat (under torrperioden). Här kommer också temperaturen att stiga mot regnskogens relativt milda klimat. Savannen präglas av gräsmark och stora öppna ytor med inslag av buskar och enstaka träd av exempelvis artfamiljen Acacia. I Queen Elisabeth national park finns också flera ståtliga fikonträd (i Ishasha-regionen) som ger skydd mot solen åt de trädklättrande lejonen som lever där.

Savannen i Uganda är en biotop där bland annat afrikanska elefanter trivs, likaså afrikansk buffel, topi, uganda kob, hyenor, lejon och leopard. Vid kanalen Kazinga kommer vi även att få se och fotografera flodhästar och ett rikt fågelliv bland annat med olika typer av kungsfiskare, pelikaner, storkar och mycket mer. Dessutom med lite tur kan vi även fotografera badande afrikanska elefanter och gnuer.

Fotografera vår närmaste släkting, schimpansen.

När vi tar oss fram genom regnskogen hörs ljud från alla möjliga håll. Ibland bryts det ihållande fågelkvittret av ett bröl från en primat, är det en schimpans? Nej, en svartvit colubus. Att söka efter schimpansen kan ta allt mellan två upp till sex timmar beroende på vart de finns och hur de rör sig. Schimpanserna är ofta på språng och gör det därför extra spännande att söka efter dem med en kunnig guide.

Visste du att vi delar hela 99,% av vårt DNA med schimpansen som är vår närmaste släkting. Det är en otrolig känsla att få se, fotografera och uppleva schimpansen i deras rätta element. Inte mindre spännande blir det att tänka på att det var här allting började, apmänniskans evolution för flera miljoner år sedan.

När vi närmar oss schimpanserna bryts den fridfulla fågelsången mot schimpansernas skrik. Det gäller förstås att kommunicera att vi människor är på väg in i området. Ledaren visar sig på styva linan och ser till att vi förstår att här är det han som bestämmer. Genom att sparka på trädstammarna och bryta grenar visar han detta. En schimpans till skillnad från dess storlek är cirka fyra gånger så stark som en vuxen man.

Schimpanshabitat är ytterst viktigt för denna utrotningshotade art där Uganda Wildlife Autohory kan skydda schimpansen mot tjuvjakt och habitatförstöring. Precis som med bergsgorillorna är vår vistelse i nationalparken och köpet av tillåtelse att besöka schimpanserna helt avgörande för dess skydd och bevarande.

Guldmarkatta, en endemisk hotad art.

Guldmarkattan är en endemisk art för Virungabergen och är starkt hotad. Den lever på höjder från cirka 2700 m ö.h. här i Mgahinga nationalpark. På den här höjden tar vildväxande bambu över. Bambu utgör också guldmarkattans huvudsakliga föda.

Av alla de primater som vi söker efter är guldmarkattan den svåraste på grund av två anledningar, den rör sig väldigt snabbt och befinner sig på höjder över både bergsgorillor och schimpanser. Att till slut efter några timmars vandring -mestadels uppför få se dessa vackra guldprydda primater i den täta och vackra regnskogen är något alldeles speciellt. Mgahinga nationalpark gör verkligen skäl för sin slogan ”The nationalpark where silver meets gold”.

Trädklättrande lejon och andra savanndjur.

Som jag tidigare har beskrivit så kommer vi att röra oss i två olika biotoper, regnskog och savann. På savannen är det andra djur än primater som lockar, även om det i Queen Elisabeth park finns schimpanser. På savannen kan vi se och fotografera elefanter, afrikans buffel, Uganda kob, leopard, topi, hyena med flera

Det som är speciellt unikt med Queen Elisabeth park i regionen Ishasha är de trädklättrande lejonen. Det är ett helt unikt uppträdande där lejon, även fullstora hanar, klättrar upp i främst fikonträd för att söka skydd från solen. Detta fenomen kan beskådas här i Ishasha men även ibland också i Kygenzi-området. Det är enligt uppgift bara i ett litet område i Tanzania som det finns trädklättrande lejon och här i Ishasha förstås.

Fågeldestinationen Uganda.

Uganda är en av de mest artrikaste fågeldestinationerna i Afrika. Här kan vi finna både vanliga afrikanska fåglar men också endemiska. Bland de mest eftersökta finner vi jätteturakon, ross turako, skrikhavsörn och grå krontrana. Här finns också träskonäbb (vi kommer inte besöka Mabamba swamp som är en av de platser där träskonäbben håller till. Däremot har vi några hot-spots på vägen mot våra andra destinationer där vi ska försöka att finna och fotografera träskonäbb).

Den tropiska regnskogen i Uganda hyser en ofantlig artrikedom, så även bland fåglar. Dessvärre brukar det kunna vara svårt att urskilja och då även fotografera fåglar i tät regnskog. Det finns helt enkelt för mycket vegetation att gömma sig bakom.

Bäst chans för bra fågelbilder får vi på Kazinga kanalen, Bigodi och vid våra boenden som alltid är fågelrika. Givetvis kommer vi även att se en del fågel i regnskogen men som jag skrev tidigare kan de vara svåra att urskilja och än mer fotografera.

Uganda – Afrikas pärla.

Uganda ligger i östcentrala Afrika och gränsar till Tanzania samt Rawanda i söder. Uganda är ett av tretton länder världen över där ekvatorn går rakt igenom landet.

Större delen av Uganda ligger på en höjd över 1000 m ö.h. men landmassan är förhållandevis platt bortsett från den sydvästra delen i Kigezi. Regionen består av distrikten Kabale, Kanugu, Kisoro och Rukungiri. Norr om Kigezi finns Afrikas tredje största bergsmassiv, Ruwenzori som också kallas för månbergen. Det högsta berget här är Mount Stanley med toppen Margherita Peak, 5 109 m ö.h. Bara Mount Kenya och Kilmanjaro har större toppar i hela Afrika.

Uganda har också flera stora insjöar varav
den största är Viktoriasjön (Lake Victoria) och ligger i södra delen av landet.

Viktoriasjön är Afrikas största insjö, till arealen. Norr om Viktoriasjön ligger Ugandas huvudstad, Kampala. Två andra stora insjöar om än inte så stora som Lake Victoria är Lake Albert och Lake Edward. Dessa sträcker sig in över landsgränsen till DR Kongo i väster.

Söder om Lake Albert finner vi Lake Edward som närgränsar till Queen Elisabeth Nationalpark. Från Lake Edward rinner den naturliga kanalen Kazinga till en annan insjö Lake George.

Uganda har inte mindre än tio stycken nationalparker och flera olika reservat. Med en landyta hälften så stor som Sverige är detta imponerande. Det är vida världskänt att Uganda lägger stora resurser och engagemang på artbevarande och underhåll av både nationalparker och naturmiljöer.

Lågsäsongen lockar mest.

Ugandas klimat är starkt påverkat av dess höga läge över vattenytan. Trots detta kan temperaturen stiga över 28–30 grader i vissa regioner framförallt i västra (öster om Lake Albert) och norra delarna av Uganda. Den södra delen av Uganda, dit denna fotoresa går, har överlag ett mildare klimat där normal maxtemperatur ligger någonstans mellan 25 grader och en minitemperatur kring cirka 14 grader. På grund av Ugandas höga läge över havet är maxtemperaturen svalare än övriga länder kring ekvatorn.

Uganda har ungefär samma klimat året runt och saknar omställningsklimat vid exempelvis sommar och vinter. Det finns dock två olika perioder att dela in säsongerna i och det är den torra perioden (dry season) och den våta perioden (wet season). Dessa två perioder kan sedan delas in i ytterligare två perioder.

• December, januari och februari: Torrperiod.
• Mars, april och maj: Regnperiod.
• Juni, juli och augusti: Torrperiod.
• September, oktober och november: Regnperiod.

Det finns områden i Uganda där det ofta regnar oavsett om det är torr- eller regnperiod och det är i områden med regnskog. Denna fotoresa till Uganda arrangeras i en regnperiod, maj månad. Detta betyder att det kanske kommer att vara blötare än under torrperioden (på savannen och den mesta nederbörden ter sig att komma på sen eftermiddag).

Att resa i maj under en regnperiod har många fördelar. Eftersom det är lågsäsong kommer det inte att vara lika många turister som i högsäsong och vi kommer att få en mer genuin upplevelse av Ugandas naturmiljöer, fågel- och djurliv.

Under maj månad är den här delen av Uganda frodigt, grönt och lummigt vilket skapar mycket bra förutsättningar för att arbeta med vackra landskap och fåglar samt djur i landskapet.

Mer information om denna fotoresa.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

Söndagen den 1:e maj 2022

Vi möts upp hela gruppen på Entebbe international airport för transport mot vårt första boende. Våra första eko-lodger ligger vackert belägna i anslutning till ett naturreservat där vi kan fotografera svart-vit och röd Colobus samt vervet apa. Här finns också en mångfald av fåglar inkluderat jätteturako. Boendet har också tillgång till bad i en närliggande kratersjö och en vacker utsikt över regnskogen.

När vi kommer fram till vårt första boende packar vi upp våra väskor och gör oss hemmastadda. Detta följs utav fotografering i naturreservatet. På kvällen äter vi en god middag tillsammans.

Måndagen den 2:e maj 2022.

Efter en god frukost beger vi oss iväg mot Bigodi för att besöka det naturreservat som ligger där. Med en kunnig guide ger vi oss iväg ut i reservatet bland primater och en mångfald av fåglar. Några av de arter vi kommer att kunna fotografera här är svart-vit och röd colobus, rödstjärtad Colobus med flera. Här finns även jätteturako, ross turako, svartvit näshornsfågel med flera.

Guiden berättar mycket kring naturen, skogen och afrikanska naturmediciner medan han också guidar oss genom alla primat- och fågelarter.

Eftermiddagen och kvällen tillbringar vi i naturreservatet vid vårt boende som har helt fantastisk primat-fotografering, där du kan få närgångna porträtt. Vi kommer även att bege oss lite längre ut i reservatet på en skogspromenad.

På kvällen äter vi middag och laddar våra batterier inför morgondagen.

Tisdagen den 3:e maj 2022.

Idag är det dags för vårt sökande efter schimpanserna i Kibale nationalpark. Vi går upp tidigt och äter en sedvanlig frukost och sedan vidare till Kibale nationalpark. Vandringens längd till schimpanserna beror helt på vart i regnskogen de befinner sig. Här kan det ta allt ifrån två till sju timmar.

När vi har fotograferat schimpanserna åker vi tillbaka till vår lodge. Kvällen avslutas med bilddiskussioner, fotografering i närområdet och middag.

Onsdagen den 4:e maj 2022.

Idag tar vi en sovmorgon och lite relax på lodgen efter två dagars vandring och upplevelser. Vi startar med frukost och sen kan du själv röra dig inom reservatets gräns om du vill eller dricka något gott vid myshörnan med utsikt över kratersjön och regnskogen.

På eftermiddagen beger vi oss iväg mot en ny aktivitet, en vandring upp till ”Top of the world”. Detta är en utsiktsplats med fantastiska panoramavyer över landskapet.

När vi kommer tillbaka är det dags att äta middag och sedan packa våra väskor för färd mot savannen och Queen Elisabeth Park.

Torsdagen den 5:e maj 2022.

Vi åker tidigt mot Queen Elisabeth Park efter frukost. Vår första aktivitet i området är en båtsafari på Kazinga kanalen. Här kommer vi att få möjlighet att fotografera badande elefanter, gnuer i vatten, flodhästar, nilkrokodiler, monitor lizard och andra djur. Bland fåglarna kan nämnas skrikhavsörn, vit pelikan, gråfiskare, malakitkungsfiskare, maraboustork, afrikansk ibisstork och många fler.

Vi kommer att använda oss av en båt där alla har gott om utrymme och kan komma ner i riktigt låga vinklar mot vattenytan. När vi är klara med båtsafarin åker vi på en kvällsgamedrive i Queen Elisabeth Park med fokus på uganda kob, elefant, lejon, leopard, gnu med flera.

På kvällen checkar vi in på vårt andra boende på vår fotoresa. En riktigt fin klassisk camp lodge mitt på savannen.

Fredagen den 6:e maj 2022.

Vi börjar med en stadig frukost och beger oss sedan ut på ytterligare en gamedrive på morgonen i Queen Elisabeth Park.

Färden går sedan mot en annan del av Queen Elisabeth Park som heter Ishasha. Chansen att få se spännande fåglar och djur på vägen mot Ishasha är stor.

Framme vid vårt klassiska och fina boende packar vi upp våra väskor och gör oss redo för gamedrive i Ishasha, främst efter de trädklättrande lejonen. Här finns även afrikans buffel, hyenor, leopard och inte minst topi. Till skillnad från vår första etapp i Queen Elisabeth park, Kasenyi, där det finns en stor population av uganda kob är det i Ishasha många topis.

Efter vår gamedrive är det dags att åka tillbaka till vårt boende och äta middag.

Lördagen den 7:e maj 2022.

Efter en tidig frukost är det dags för gamedrive i Ishasha igen och sedan avfärd mot vårt sista boende vid Lake Chahafi, nära Mgahinga national park. Efter en lång bilresa med många synintryck vilar vi på eftermiddagen och kvällen.

Söndagen den 8:e maj 2022.

Som vanligt en tidig frukost på vår resort för att sedan bege oss till Mgahinga national park för att spåra och fotografera den mytesombundna bergsgorillan i de dimhöljda bergen. Med oss har vi rangers och en guide som ska hjälpa oss att lokalisera bergsgorillan och se till att allt går säkert till.

Vårt sökande och fotografering av bergsgorillorna kan ta allt ifrån två till sju timmar. Djupt i regnskogen träffar vi dem, bergsgorillorna och det är verkligen en magisk upplevelse. Efter en relativt hård vandring i regnskogen och en fantastik tid hos bergsgorillorna åker vi hem till vårt boende, vilar och äter middag.

Måndagen den 9:e maj 2022.

Idag är det återigen dags att gå upp tidigt och åka till Mgahinga national park. Denna gång för att söka efter och fotografera den till Virungabergen endemiska och stark hotade guldmarkattan. Precis som med bergsgorillorna är det en relativt tuff vandring. Guldmarkattan håller till i regioner i regnskogen högre än bergsgorillorna.

När vi har hittat guldmarkattan och fotograferat den beger vi oss neråt igen och till vårt boende vid Lake Chahafi. Vi äter middag och funderar över våra två sista dagar som vi har kvar här i Uganda.

Tisdagen den 10:e maj 2022.

Valbara aktiviteter (bekostas själv): Naturguidning i området eller en kanottur på sjön.

Idag kommer vi att åka på en fågelguidning i Mgahinga national park eller alternativt en vandring bland de vulkaniska bergen. Kvällen avslutas lugnt på vårt boende där vi äter en gemensam middag och diskuterar och pratar om resan som har varit.

Onsdagen den 11:e maj 2022.

Idag är det tyvärr dags att lämna Uganda och vi åker från Lake Chahafi till Entebbe International airport.


Här kan du ladda ner programmet (PDF).

Ugandas placering på världskartan.

Flygplats: Entebbes internationella flygplats, Uganda.

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt som det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på e-post eller telefon.

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Har du frågor om din flygbiljett? Kontakta din personliga kontakt på BIG Travel (telefonnummer får du vid bokning).

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst. Tänk då på att du själv ansvarar för att tiderna med de olika flygen passar.

På denna fotoresa till Uganda kommer vi att transportera oss längs den sydvästra delen av landet. På grund av vår förflyttning för att kunna fotografera bergsgorillor och schimpanser likaväl som elefanter och trädklättrande lejon kommer vi att tillbringa våra nätter och kvällar på fyra olika boenden.

Boendena är främst hus/hyddor I anslutning till utmärkt naturfotografering. Vissa av dem är enkla men väldigt inbjudande för att få en sådan genuin känsla av Uganda som möjligt. Alla boenden har tillgång till el i receptionen, tänk dock på att elen här på Ugandas landsbygd kommer och går med kvälls- och nattstormar med åska och regn. Tre av våra boenden har också tillgång till el på rummen. Wifi finns också tillgängligt på två av våra boenden. Även där är tillgången mer eller mindre en slump, ibland fungerar det och ibland inte.

På grund av detta tänk på att ta med dig några extrabatterier och powerbanks för laddning av din mobiltelefon. Du kan ladda ner hela packlistan för Uganda 2020 här.

Alla boenden har tillgång till dusch på rummen och egen kock.

På denna workshop ingår det frukost, lunch & middag enligt program.

 • 1 maj: Middag ingår.
 • 2 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 3 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 4 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 5 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 6 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 7 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 8 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 9 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 10 maj: Frukost, lunch & middag ingår.
 • 11 maj: Frukost ingår.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka.

Den södra delen av Uganda, dit denna fotoresa går, har överlag ett mildare klimat där maxtemperatur ligger någonstans mellan 25 grader och en minimumtemperatur kring cirka 14 grader. Uganda har ungefär samma klimat året runt och saknar omställningsklimat vid exempelvis sommar och vinter.
Här är de uppskattade temperaturerna för de områden som vi kommer att besöka:

Kibale Nationalpark.
Minimum: 16 grader.
Maximum: 27 grader.

Queen Elisabeth Park.
Minimum: 17 grader.
Maximum: 29 grader.

Mgahinga Nationalpark.
Minimum: 10grader.
Maximum: 19 grader.

🔴 Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. 

Förslag på kläder & utrustning som är bra att ha med sig.

 • Underkläder.
 • Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till skorna.
 • Pyjamas eller sov kläder.
 • T-shirts.
 • En långärmad tröja eller skjorta.
 • En vindjacka eller vanlig jacka (kvällarna och morgnarna kan bli kalla).
 • En varmare tröja (om du får plats, annars en lättare långärmad tröja och vindjacka).
 • Ett par kortbyxor.
 • Två par slitstarka långbyxor.
 • Ett par vanliga byxor och tröja/skjorta vid middagar på boendet.
 • En keps eller en hatt.
 • Regnkläder.
 • Vattentäta kängor eller liknande.
 • Joggingskor.
 • Ett par tofflor/flip-flops.
 • Badkläder.
 • Lättare handskar vid vandring i regnskog (trädgårdshandskar eller liknande).
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.
 • Glöm inte att packa ner dina ”egna saker” också.

Du kan aldrig få nog mycket av sladdar, adaptrar och powerbanks. Viktigt att ta med sig enligt min mening är så klart laddare för  kamerabatterier och mobiltelefon men också grendosa för att kunna använda fler uttag för laddning. Det är också mycket viktigt att packa ner någon form av backuplösning. Antingen väljer du att ha med dig extra minneskort eller en extern hårddisk, plus bärbar dator.

Förslag på elektronisk utrustning som är bra att ha med sig.

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter.
 • En grendosa.
 • Reseladdare av typ G (BS 1363).
 • Powerbank.
 • USB-kablar.
 • Backuplösning för dina bilder.

Viktigt!
Glöm inte att köpa en reseladdare som passar Kenyas eluttag. Köp Typ G (BS 1363)

🔴 Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

Denna fotoresa till Uganda är främst baserad på att fotografera primater, andra däggdjur och fåglar. Givetvis är det lummiga och vackra landskapet också fantastiskt att fotografera. Det här är den fotografiska utrustningen som jag rekommenderar. Observera att detta är endast förslag och du tar givetvis med dig den utrustning som du tycker är relevant.

Det kan vara svårt att välja de objektiv du ska ha med dig på fotoresan, framförallt när du är begränsad till en viss vikt på handbagaget. När vi fotograferar däggdjur och fåglar vill du kanske ofta komma så nära som möjligt, därför är ett teleobjektiv med rejäl brännvidd, 300 mm och uppåt bra. När vi fotograferar primaterna kommer vi ganska nära många gånger, ta därför också med ett teleobjektiv från cirka 150 – 200 mm. Dessa objektiv är också bra för intima landskap.

Om du har ett zoom-objektiv som täcker större brännvidder är denna bra att ta med sig. Om du endast får plats med ett teleobjektiv skulle jag välja det med mest zoomomfång eller längst brännvidd.

 • Ett eller två kamerahus.
 • Ett teleobjektiv från 300 mm och uppåt för primater, däggdjur och fåglar.
 • Ett teleobjektiv från cirka 150 mm och nedåt för primater, däggdjur och fåglar, samt intima landskap.
 • Ett vidvinkelobjektiv för landskapet i regnskogen.

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en robust kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

• En robust kameraväska.
• Stativ (om du använder sådant och vill ”dra på det”).
• Extra minneskort.
• Extra batterier.
• Batteriladdare.
• Backupplösning.

Viktigt!
Ta backup efter varje safari! Antingen har du extra minneskort för backup eller en extern hårddisk.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är sju stycken personer (åtta med mig). Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här fotoresan innehåller flera fysiska moment, de mest arbetsamma är vandringen till bergsgorillor, guldmarkatta och schimpans. Även om terrängen är regnskog och kuperad bör alla med en relativt god fysisk form inte ha några problem. Vi kommer givetvis stanna flera gånger för att vila och dricka vatten. På savannen är det annorlunda, här kör vi game drives vilket inte kräver någon fysisk ansträngning.

 • Du bör ha god kondition för att följa med på denna fotoresa.

Malaria är utbrett i hela Uganda. Du skyddar dig mot Malaria genom medicinering. Mer information om detta får du när du ska vaccinera dig. Alla boenden har myggnät över sängarna som också skyddar. Även om det dock ska finnas myggnät så skadar det inte att ta med dig ditt eget.

Andra vaccinationer som behövs när du reser till Uganda:

• Hepatit A & B.
• Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna ses över.
• Gula febern.

För att få en fullständig vaccinationsdiagnos för din fotoresa bör du besöka ett vaccinationscentrum eller vårdcentral.

För att få komma in i Uganda krävs ett visum. Fröstad Naturfoto samarbetar med Visumpartner i Stockholm. Det enklaste sättet att få ett visum till Uganda är att ta hjälp av Visumpartner. Länk och mer information skickas efter bokning. Du kan givetvis även ansöka om visum själv om det känns bättre. Jag rekommenderar dock starkt Visumpartner då visum kan kännas svårt och krångligt att fylla i.

Samarbetspartner Visumpartner

 • Valuta: Uganda shilling (UGX).
 • Dricks: Till guiderna & serveringspersonal, cirka 5$ – 10$ per dag.
 • Eluttag: Typ G (BS 1363).
 • Huvudstad: Kampala.
 • Invånare i Uganda: 42,86 miljoner (2017).
 • Språk: Engelska, Luganda, Swahili.
 • Statsskick: President.
 • Tidszon: UTC +3

 • Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

  Handbagage.

  När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

  De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

  Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

  Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

  Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

  Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

  Fotoreseväskor som handbagage.

  Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

  Bagage.

  Skriv ditt namn på bagaget.

  Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

  Ta bort dina gamla bagageetiketter.

  Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

  Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

  TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

0
DATUM : 1 – 11 maj 2022
 • KOSTNAD: 32 000 SEK

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 6 400 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum. Frukost, lunch och middag enligt program.
 • Transport från och till flygplatsen i Entebbe.
 • All transport inom Uganda.
 • Alla parkavgifter & guideavgifter.
 • Gorilla permission (tillstånd för att fotografera bergsgorillorna), schimpanze permission, Golden monkey permission.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset:Flyg till och från Entebbe, Uganda. Kostnad för visum. Dricks till guiderna, serveringspersonal, cirka 5$ – 10$ per dag. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.