TRIGLAV I JULISKA ALPERNA- SLOVENIENS PÄRLA

Observera! Fotoresan är inställd på grund av Utrikesdepartementets avrådan att resa utomlands fram till den 15 juni (Covid-19)
GALLERI TRIGLAV
RESEPROGRAM

TRIGLAV I JULISKA ALPERNA – SLOVENIENS PÄRLA

Fullbokad!

BOKA NU!
LADDA NER & LÄS OM HELA FOTORESAN (PDF)
GALLERI TRIGLAV NATIONALPARK
+46 (0) 736540687

I fokus: Triglav i Juliska Alperna – Sloveniens pärla 2019

 •  Bergsmiljö och höga toppar.
 •  Fotografiskt oexploaterade områden!
 •  Soluppgångar och solnedgångar över bergsmassiven.
 •  ”Alpenglow” och dimma.
 •  Alpängar med massor av olika blommor.
 •  Soča en smaragdgrön å som kan vara en av Europas vackraste.
 •  Orkidéer.
 •  Undangömda mäktiga vattenfall.
 •  Pittoreska alpbyar.
 • Datum : 28 MAJ – 4 JUNI 2019

 • KOSTNAD: 13.5oo:-

 • 8 PLATSER / 8 dagar  Endast 1 plats kvar!

Anmälningsavgift: 1350 kronor (10%)

Inkluderat i priset : Boende i hus, del i dubbelrum samt frukost varje morgon och rejäl lunch (på resturang). Liftkort, inträden, transport. Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Flygbiljett. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Om jag säger Slovenien höjer nog de allra flesta av oss på ögonbrynen. Det är oftast inget resmål som vi i Skandinavien har någon relation till. Framförallt inte rent naturfotografiskt. Triglav nationalpark i Slovenien är ett outforskat område fotografiskt och nu kan du få hänga med till mäktiga berg, blomsterängar och vattenfall med Fröstad Naturfoto och jag Niklas Virsén.

Vi besöker mina favoriter

De allra flesta turister som kommer till Slovenien tillbringar sin tid antingen i Bled eller Ljubljana. Bled är en stor semesterort som kretsar kring en vacker insjö. Detta betyder dock att själva fotograferandet inte blir speciellt genuint tilltalande här. Därför, trots sin dragningskraft kommer vi i denna fotoresa undvika de största ”turistfällorna” och spela ut andra säkra kort som jag noggrant har rekonstruerat.

Vi kommer att kunna röra oss fritt i bergen från 1600 m. öh. och uppåt. Vi fångar den vackra soluppgången när den sakta höjer sig mot himlen bakom Martuljek bergsmassivet. Innan solen går upp färgas också himlen helt fantastiskt blå, sedan rosa och till sist orange. En fantastisk natursyn som bara kan upplevas på plats.

Vi kommer också stifta bekantskap med vattenfall. Det finns fantastiska vattenfall här som ligger utanför turisternas kännedom. Vi kommer att fotografera på dessa platser som jag genom noggrann rekonstruktion och tips från lokalbefolkning har hittat. Detsamma gäller flera områden som vi besöker där vi kan arbeta helt ostört för att få till de allra bästa bilderna och fånga det genuina landskapet i Triglav Nationalpark.

Dessa nämnda platser och många fler!

Juliska alperna

Juliska alperna (The Julian Alps) sträcker sig från Italien (bland annat Dolomiterna) och in i Slovenien. På den slovenska sidan är bergen av kalksten vilket ger dem en ganska så ljus och blekt utseende. Kalken i sin tur är även anledningen till den turkosfärgade ån Soča som rinner som en pulsåder genom hela Trenta Valley här i Triglavs nationalpark.

Den högsta toppen i Jualian Alps på den slovenska sidan är Triglav (2864 m ö.h.). Detta är också det högsta berget i Juliska alperna inräknat med den italienska sidan. Triglav nationalpark har alltså fått sitt namn efter den högsta bergstoppen i Juliska alperna, Triglav.

Triglav nationalpark ligger cirka åtta till tio mil utanför huvudstaden i Slovenien, Ljubljana. Väl inne i nationalparken ligger de mest fotogeniska och intressantaste platserna nära varandra vilket möjliggör minimerad restid med bil vilket i sin tur betyder mer fotograferande och äventyr.

Slovenien är till storleken ett ganska litet land som i nordvästra delen (där Triglav nationalpark ligger) gränsar till Italien och Österrike. Faktum är att du på många höga platser i Triglav Nationalpark kan se berg som ligger i dessa grannländer. I Slovenien bor idag cirka 2 miljoner invånare.

Mäktiga vyer & Flora

Det är något mäktigt och speciellt med att vara helt omringad av berg. 360 grader, vart du än tittar så ser du det ena berget som är mäktigare än det andra. Triglav med sin karaktäristiska topp är kung av dem alla. Vi kommer att fotografera i dalen i Trenta med mäktiga berg som bakgrund till våra fotografier på blommor och vattenfall. Vi kommer också att gå lättare vandringar långt uppe i bergen som ger dig som fotograf fantastiska möjligheter till panoraman över bergen eller att fånga de karga kalkstensbergen i skiftande väder.

I denna fantastiska miljö högt upp i Juliska alperna kommer vi också att stifta nära bekantskap med bergskedjans flora. Bland annat kommer vi att få se och fotografera Alpgentiana med sin klarblå blomma och vackra insida. Dessa blommor växer gärna högt uppe bland bergen och trivs i kalkrik jord. Lägre ned i dalarna finner vi också orkidéer exempelvis vit skogslilja (Cephalanthera longifolia), guckusko (Cypripedium calceolus), sumpnyckelblomster (Dactylorhiza traunsteineri), Tvåblad (Listera ovata) och Nästrot (Neottia nidus-avis).

Väl uppe i bergsmiljöerna igen finner vi artrika alpblomsterängar med exempelvis alpklocka (Soldanella alpina), ”alpinsk” förgätmigej (Myosotis scorpioides), kritsuga (Ajuga genevensis) och många fler!

Alpängarna som växer vilt uppe bland bergen har en väldigt rik flora och täcks ofta som en matta av exempelvis smörblommor (Ranunculus acris). Bland de kalkrika klipporna i bergen växer också Rhodothamnus med sina röd/rosa blommor som blir en fantastisk förgrund till berg som tornar upp sig mot himlen i bakgrunden.

Förutom denna magnifika mångfald av blomsterprakt från dalen och i bergen är topparna och bergskedjorna något som vi ska koncentrera våra åtta dagar i Triglav Nationalpark till. Här uppe skiftar vädret snabbt och på eftermiddagarna drar det in mörka moln, ofta med inslag av regn och åska. Att fånga denna dramatiken på bild blir ofta väldigt effektfullt. Att få stå och fotografera det första morgonljuset här uppe i alperna är något alldeles speciellt. Ljuset tonar från blått till rosa och övergår senare i orange. När solen väl är uppe tidigt på morgonen lyser den upp bergsmassiven med ett speciellt mjukt och behagligt ljus i rött. Ett fenomen som brukar kallas för ”alpenglow”.

Fjärilar & insekter

I och med den rika floran som finns här trivs också olika typer av fjärilar och insekter bra i denna miljö. Det surrar i luften och med ett makroobjektiv påskruvat på kameran kommer du att ha mängder av motiv att fotografera. Exempelvis den vackra blåvingen som är talrik här.

Lokalbefolkningen som bor inom Triglav nationalpark ägnar mycket tid åt slåtter som gör att blomsterängarna nere i dalarna inte bara är full av vackra blomstermattor utan även att det blir ett eldorado för att fotografera fjärilar och insekter.

Med linbana till toppen

Även om vi kommer att röra oss på relativt enkla stigar utan några större toppbestigningar kan det ibland vara skönt med lite snålskjuts. Vi kommer en dag att åka linbana från Bohinj upp till bergen. Därifrån åker vi ytterligare en stollift upp till cirka 1800 (m ö.h), med en utsiktsplats över Vogel.

Detta blir en mycket behaglig dag då vi kan fotografera högalpint på ett bekvämt sätt. Från toppen finns det fantastiska möjligheter för att skapa storslagna panoraman över bergskedjorna. Här uppe växer det också mycket rikligt med Alpgentiana och alpklocka. Linbanebiljetter ingår i priset.

Soča, vattenfall och sjöar

Genom hela Trenta dalen rinner den extremt klara och turkosfärgade ån Soča. Ån har fått denna turkosa färgskala tack vare den kalkrika miljön. Soča rinner som en pulsåder genom hela Trenta med omnejd och har fått en led uppkallad efter sig ”The Soča trail”. Ån har också benämnts som ”den vackra smaragden”. Faktum är att det är många som anser att just Soča är den vackraste ån i hela Europa. Vattnet är kristallklart och överallt porlar det för att vid ett annat parti bli mindre vattenfall och forsar. Ån är alltid i rörelse vilket inbjuder till landskapsfotografering i toppklass med långa slutartider och bergstoppar i bakgrunden.

Soča är en dröm att arbeta med och i princip vart du än vänder kameran, antingen det är vidvinkel eller tele, så hittar du en vacker naturscen att fotografera med Soča som första modell.

I Triglav nationalpark finns det många vattenfall, både stora och små samt kända och mer okända vattenfall. På denna fotoresa kommer vi att koncentrera oss på de lite mer unika och mindre kända vattenfallen. Allt för att din fotoresa ska bli så genuin som möjligt och för att komma bort ifrån de största ”turistfällorna”. Med hjälp av egen rekognoscering och tips från lokalbefolkningen har jag lokaliserat ett vattenfall som är sagolikt vacker. Väldigt få turister kommer hit, då vattenfallet ligger långt ifrån de stora vägarna och inte är utmärkt. Detta gör att vi kommer att kunna arbeta ostört med vattenfallet och på detta sätt få tid att skapa de bilder vi verkligen vill ha.

Kristallklara sjöar i smaragdfärgad prakt finns också här. Speciellt på ett ställe där bergstoppen Ponza Grande som ligger mellan Mangart och Jalovec speglar sig i sjöarna. Detta är en plats som vi givetvis besöker och fotograferar på denna fotoresa.

Tidiga morgnar & sena kvällar

Vi kommer att vara ute och fotografera främst på tidiga morgnar fram till sen förmiddag. På dagen vilar vi och har teoretiska genomgångar, vi kommer också att åka ut och fotografera med makroobjektiv på dagen.

 • Tidig morgon: Bergsmiljö och landskap.
 • Dagtid: Vila, teori och makro.
 • Kvällar: Bergsmiljö och landskap.

Bered dig på intensiva dagar där du får med dig bra bilder hem och blir en bättre naturfotograf!

Sagan om Zlatorog

Triglavrosen (Potentilla nitida eller glansfingerört) är starkt kopplad till Triglav nationalpark, inte bara till namnet utan också till en väldigt känd slovensk folksaga om stenbocken Zlatorog (Goldenhorn). Zlatorog var en stenbock som hade gyllene horn. En jägare uppmuntrade en kvinna i dalen men fick konkurrens av en rik handelsman som gav henne diverse rikedomar. Kvinnan i sin tur tydde sig nu mer åt mannen med rikedomar än den fattiga jägaren. Jägaren begav sig upp i bergen för att leta rätt på stenbocken med de gyllene hornen som heter Zlatorog. Han tänkte skjuta Zlatorog och stjäla hans gyllene horn för att ge till den kvinna som han uppvaktade längre ned i dalen.

Till slut fann jägaren Zlatorog och avfyra en pil mot honom som träffade stenbocken. Zlatorog började blöda och blodet rann ner på Triglavrosen som växte mellan de kalkrika klipporna. Jägaren som skulle gå fram till stenbocken och knycka hans gyllene horn visste inte att Zlatorog hade ätit av Triglav rosen och blodet vilket gav honom styrkan tillbaka och alla såren läktes. Zlatorog stångade sedan jägaren ner för ett stup och han landade och dog i ån Soča.

Detta är en väldigt fantasieggande folksaga som inte bara är känd i Slovenien, utan även utanför landsgränserna. Detta är något att ta med sig när man ser de sköra blommorna som växer i klippväggar av kalk på höga höjder bland bergen samtidigt som de första försiktiga strålarna av solljus når dina kinder.

Vi kommer även att besöka Trenta dalens egna botaniska trädgård. ”The Juliana Alpine Botanical Garden in the Trenta valley” har långa historiska rötter och en fascinerande mångfald av blomster. Inträde ingår i priset. Givetvis stannar vi också vid den obligatoriska statyn av självaste Zlatorog i Kranjska Gora.

Till Triglav på [Google Earth] [Google Maps]

Flygplats: Ljubljana Jože Pučnik flygplats.

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Ljubljana Jože Pučnik, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt varav det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Du tar dig själv till Ljubljana Jože Pučnik flygplats. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 28 maj. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer ett annat sätt att ta dig till Ljubljana Jože Pučnik på än flyg.

Flygbiljetter

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst. Priset på en flygbiljett till Ljubljana Jože Pučnik flygplats varierar. Billigast alternativet cirka 2000-3000 kronor tur och retur. Snabbaste alternativet cirka 3000-5000 kronor tur och retur (observera att dessa priser inte är exakta utan visar bara ett cirka-pris).

Flygbolag som flyger till Ljubljana Jože Pučnik flygplats från Stockholm Arlanda är exempelvis: Polish Airlines, SAS, Lufthansa, Austrian Airline, Swiss International Air Lines.

Har du frågor om din flygbiljett? Kontakta din personliga kontakt på BIG Travel (telefonnummer får du vid bokning). Du kan även ta direktkontakt med mig på info(a)frostadnaturfoto.se eller telefonnummer 0046736540687

Vi kommer att bo i stugor med bergen och blomsterängarna precis utanför vår dörr. Kring boendet går flera vandringsleder, exempelvis vackra ”Soča trail”. Boendet är stuga med dubbelrum. Två stugor med 4 personer i varje stuga. Huset och stugorna är mysiga, ligger i ett lugnt område och har bra standard. Stugorna ligger nära livsmedelsbutik och restaurang, men framförallt omges du av väldigt vacker natur! Stugorna hyrs av Camp Triglav, Mija Apartments mitt i Trenta dalen, centralt i nationalparken. (Bilder på vårt boende kommer..)

Slovenien har flera olika klimatzoner. Kustområdena präglas av ett medelhavsklimat medan den nordöstra låglandsdelen har ett inlandsklimat. Vi kommer att tillbringa våra 8 dagar i ett område som har ett hårt alpinskt klimat. I slutet av maj/början på juni varierar vädret och det kan vara svårt att redan nu sia om temperaturer. Senaste gången jag besökte Triglav Nationalpark dessa månader var det varmt, upp till 25 grader, däremot på morgnarna kunde det vara blygsamma 10-11 grader. Temperaturen varierar alltså med dagarna men också av prognos såklart.

På eftermiddagarna brukar det dra in regnoväder över bergen, ofta med inslag av åska. Det slår nästan aldrig fel och du kan nästan sätta klockan efter ”ovädret”. Det är dock över på någon timme eller två och det kan efter detta spricka upp och bli jättefina solnedgångar lagom till kvällarna.

I Triglav nationalpark och speciellt den delen där denna fotoresa är kommer vädret att variera både i temperatur och prognos. Du behöver ta med dig kläder som täcker både värme, kyla och regn.

Du ska packa med dig en mix av kläder efter rådande väder:

 • Shorts och t-shirts.
 • Varm tröja och vindjacka.
 • Slitstarka Långbyxor.
 • Vandringssockor och bra vandringskor.
 • För dig som vet med dig att du fryser lätt är det bra att packa med utekläder med lager på lager principen.
 • Keps eller hatt som skydd för solen samt solskyddsfaktor.
 • Solglasögon.
 • Vandringstavar.
 • Till middagarna på kvällen räcker det med jeans och en blus/skjorta.
 • Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

På denna fotoresa till Triglav Nationalpark i Slovenien är det främst landskapsfotografering och macro som gäller. Tänk på att vi kommer att få möjlighet att arbeta med jättefina intima landskap vilket gör att ett teleobjektiv med zoom kan komma mycket väl till pass. Det jag anser är det viktigaste listar jag här nedan. Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv med zoom för landskap, intima landskap & fåglar/djur.
 • Ett macroobjektiv för att arbeta med närbilder.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • En blixt, ficklampa eller pannlampa.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Flora som vi kommer att fokusera vår fotografering runt är:

 • Alpgentiana (Gentiana acaulis)
 • Alpklocka (Soldanella alpina)
 • ”Alpinsk” förgätmigej (Myosotis scorpioides)
 • Kritsuga (Ajuga genevensis)
 • Rhodothamnus
 • Vit skogslilja (Cephalanthera longifolia)
 • Guckusko (Cypripedium calceolus)
 • Sumpnyckelblomster (Dactylorhiza traunsteineri)
 • Tvåblad (Listera ovata)
 • Nästrot (Neottia nidus-avis)
 • Smörbollar ((Trollius europaeus)
 • Och många fler..
 • Žičnice Vogel Bohinj (linbanebiljetter. Ingår i priset)
 • The Juliana Alpine Botonacial Garden in the Trenta Valley (Besök på Botanisk trädgård. Inträde ingår i priset).
 • Vršič Pass
 • Dalen Trenta
 • Soča
 • Bohinj
 • Zelenci
 • med flera..

Vi kommer inte att göra några längre vandringar i bergsmiljöer på denna fotoresa. Däremot krävs en viss grundkondition då vi ändå kommer att gå korta sträckor (2-3 km) i bergsmiljöer för att nå våra mål.

Att vandra och fotografera i alperna måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på fjället med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället utan nödsändare eller GPS.

 • Område vi besöker: Triglav Nationalpark i Slovenien.
 • Högsta bergstoppen: Triglav (2 864 m. öh.)
 • Valuta: I Slovenien betalar vi med Euro.
 • Bankomat: Finns i närheten av vårt boende.
 • Eluttag: Typ C (Europlug). Det är samma som i Sverige och Norge, du behöver alltså inte köpa någon adapter.
 • Dricksvatten: Du kan dricka kranvatten i Slovenien. Du kan också köpa vatten i livsmedelsaffärer.
 • Huvudstad: Ljubljana
 • Invånare: 2 064 845 (2016)
 • Språk: Slovenska (ungerska & italienska). Många pratar engelska, främst den yngre generationen.
Loading...

I fokus: Triglav nationalpark – Sloveniens pärla 2019

 •  Bergsmiljö och höga toppar.
 •  Fotografiskt oexploaterade områden!
 •  Soluppgångar och solnedgångar över bergsmassiven.
 •  ”Alpenglow” och dimma.
 •  Alpängar med massor av olika blommor.
 •  Soča en smaragdgrön å som kan vara en av Europas vackraste.
 •  Orkidéer.
 •  Undangömda mäktiga vattenfall.
 •  Pittoreska alpbyar.

Om jag säger Slovenien höjer nog de allra flesta av oss på ögonbrynen. Det är oftast inget resmål som vi i Skandinavien har någon relation till. Framförallt inte rent naturfotografiskt. Triglav nationalpark i Slovenien är ett outforskat område fotografiskt och nu kan du få hänga med till mäktiga berg, blomsterängar och vattenfall med Fröstad Naturfoto och jag Niklas Virsén.

Vi besöker mina favoriter

De allra flesta turister som kommer till Slovenien tillbringar sin tid antingen i Bled eller Ljubljana. Bled är en stor semesterort som kretsar kring en vacker insjö. Detta betyder dock att själva fotograferandet inte blir speciellt genuint tilltalande här. Därför, trots sin dragningskraft kommer vi i denna fotoresa undvika de största ”turistfällorna” och spela ut andra säkra kort som jag noggrant har rekonstruerat.

Vi kommer att kunna röra oss fritt i bergen från 1600 m. öh. och uppåt. Vi fångar den vackra soluppgången när den sakta höjer sig mot himlen bakom Martuljek bergsmassivet. Innan solen går upp färgas också himlen helt fantastiskt blå, sedan rosa och till sist orange. En fantastisk natursyn som bara kan upplevas på plats.

Vi kommer också stifta bekantskap med vattenfall. Det finns fantastiska vattenfall här som ligger utanför turisternas kännedom. Vi kommer att fotografera på dessa platser som jag genom noggrann rekonstruktion och tips från lokalbefolkning har hittat. Detsamma gäller flera områden som vi besöker där vi kan arbeta helt ostört för att få till de allra bästa bilderna och fånga det genuina landskapet i Triglav Nationalpark.

Dessa nämnda platser och många fler!

Juliska alperna

Juliska alperna (The Julian Alps) sträcker sig från Italien (bland annat Dolomiterna) och in i Slovenien. På den slovenska sidan är bergen av kalksten vilket ger dem en ganska så ljus och blekt utseende. Kalken i sin tur är även anledningen till den turkosfärgade ån Soča som rinner som en pulsåder genom hela Trenta Valley här i Triglavs nationalpark.

Den högsta toppen i Jualian Alps på den slovenska sidan är Triglav (2864 m ö.h.). Detta är också det högsta berget i Juliska alperna inräknat med den italienska sidan. Triglav nationalpark har alltså fått sitt namn efter den högsta bergstoppen i Juliska alperna, Triglav.

Triglav nationalpark ligger cirka åtta till tio mil utanför huvudstaden i Slovenien, Ljubljana. Väl inne i nationalparken ligger de mest fotogeniska och intressantaste platserna nära varandra vilket möjliggör minimerad restid med bil vilket i sin tur betyder mer fotograferande och äventyr.

Slovenien är till storleken ett ganska litet land som i nordvästra delen (där Triglav nationalpark ligger) gränsar till Italien och Österrike. Faktum är att du på många höga platser i Triglav Nationalpark kan se berg som ligger i dessa grannländer. I Slovenien bor idag cirka 2 miljoner invånare.

Mäktiga vyer & Flora

Det är något mäktigt och speciellt med att vara helt omringad av berg. 360 grader, vart du än tittar så ser du det ena berget som är mäktigare än det andra. Triglav med sin karaktäristiska topp är kung av dem alla. Vi kommer att fotografera i dalen i Trenta med mäktiga berg som bakgrund till våra fotografier på blommor och vattenfall. Vi kommer också att gå lättare vandringar långt uppe i bergen som ger dig som fotograf fantastiska möjligheter till panoraman över bergen eller att fånga de karga kalkstensbergen i skiftande väder.

I denna fantastiska miljö högt upp i Juliska alperna kommer vi också att stifta nära bekantskap med bergskedjans flora. Bland annat kommer vi att få se och fotografera Alpgentiana med sin klarblå blomma och vackra insida. Dessa blommor växer gärna högt uppe bland bergen och trivs i kalkrik jord. Lägre ned i dalarna finner vi också orkidéer exempelvis vit skogslilja (Cephalanthera longifolia), guckusko (Cypripedium calceolus), sumpnyckelblomster (Dactylorhiza traunsteineri), Tvåblad (Listera ovata) och Nästrot (Neottia nidus-avis).

Väl uppe i bergsmiljöerna igen finner vi artrika alpblomsterängar med exempelvis alpklocka (Soldanella alpina), ”alpinsk” förgätmigej (Myosotis scorpioides), kritsuga (Ajuga genevensis) och många fler!

Alpängarna som växer vilt uppe bland bergen har en väldigt rik flora och täcks ofta som en matta av exempelvis smörblommor (Ranunculus acris). Bland de kalkrika klipporna i bergen växer också Rhodothamnus med sina röd/rosa blommor som blir en fantastisk förgrund till berg som tornar upp sig mot himlen i bakgrunden.

Förutom denna magnifika mångfald av blomsterprakt från dalen och i bergen är topparna och bergskedjorna något som vi ska koncentrera våra åtta dagar i Triglav Nationalpark till. Här uppe skiftar vädret snabbt och på eftermiddagarna drar det in mörka moln, ofta med inslag av regn och åska. Att fånga denna dramatiken på bild blir ofta väldigt effektfullt. Att få stå och fotografera det första morgonljuset här uppe i alperna är något alldeles speciellt. Ljuset tonar från blått till rosa och övergår senare i orange. När solen väl är uppe tidigt på morgonen lyser den upp bergsmassiven med ett speciellt mjukt och behagligt ljus i rött. Ett fenomen som brukar kallas för ”alpenglow”.

Fjärilar & insekter

I och med den rika floran som finns här trivs också olika typer av fjärilar och insekter bra i denna miljö. Det surrar i luften och med ett makroobjektiv påskruvat på kameran kommer du att ha mängder av motiv att fotografera. Exempelvis den vackra blåvingen som är talrik här.

Lokalbefolkningen som bor inom Triglav nationalpark ägnar mycket tid åt slåtter som gör att blomsterängarna nere i dalarna inte bara är full av vackra blomstermattor utan även att det blir ett eldorado för att fotografera fjärilar och insekter.

Med linbana till toppen

Även om vi kommer att röra oss på relativt enkla stigar utan några större toppbestigningar kan det ibland vara skönt med lite snålskjuts. Vi kommer en dag att åka linbana från Bohinj upp till bergen. Därifrån åker vi ytterligare en stollift upp till cirka 1800 (m ö.h), med en utsiktsplats över Vogel.

Detta blir en mycket behaglig dag då vi kan fotografera högalpint på ett bekvämt sätt. Från toppen finns det fantastiska möjligheter för att skapa storslagna panoraman över bergskedjorna. Här uppe växer det också mycket rikligt med Alpgentiana och alpklocka. Linbanebiljetter ingår i priset.

Soča, vattenfall och sjöar

Genom hela Trenta dalen rinner den extremt klara och turkosfärgade ån Soča. Ån har fått denna turkosa färgskala tack vare den kalkrika miljön. Soča rinner som en pulsåder genom hela Trenta med omnejd och har fått en led uppkallad efter sig ”The Soča trail”. Ån har också benämnts som ”den vackra smaragden”. Faktum är att det är många som anser att just Soča är den vackraste ån i hela Europa. Vattnet är kristallklart och överallt porlar det för att vid ett annat parti bli mindre vattenfall och forsar. Ån är alltid i rörelse vilket inbjuder till landskapsfotografering i toppklass med långa slutartider och bergstoppar i bakgrunden.

Soča är en dröm att arbeta med och i princip vart du än vänder kameran, antingen det är vidvinkel eller tele, så hittar du en vacker naturscen att fotografera med Soča som första modell.

I Triglav nationalpark finns det många vattenfall, både stora och små samt kända och mer okända vattenfall. På denna fotoresa kommer vi att koncentrera oss på de lite mer unika och mindre kända vattenfallen. Allt för att din fotoresa ska bli så genuin som möjligt och för att komma bort ifrån de största ”turistfällorna”. Med hjälp av egen rekognoscering och tips från lokalbefolkningen har jag lokaliserat ett vattenfall som är sagolikt vacker. Väldigt få turister kommer hit, då vattenfallet ligger långt ifrån de stora vägarna och inte är utmärkt. Detta gör att vi kommer att kunna arbeta ostört med vattenfallet och på detta sätt få tid att skapa de bilder vi verkligen vill ha.

Kristallklara sjöar i smaragdfärgad prakt finns också här. Speciellt på ett ställe där bergstoppen Ponza Grande som ligger mellan Mangart och Jalovec speglar sig i sjöarna. Detta är en plats som vi givetvis besöker och fotograferar på denna fotoresa.

Tidiga morgnar & sena kvällar

Vi kommer att vara ute och fotografera främst på tidiga morgnar fram till sen förmiddag. På dagen vilar vi och har teoretiska genomgångar, vi kommer också att åka ut och fotografera med makroobjektiv på dagen.

 • Tidig morgon: Bergsmiljö och landskap.
 • Dagtid: Vila, teori och makro.
 • Kvällar: Bergsmiljö och landskap.

Bered dig på intensiva dagar där du får med dig bra bilder hem och blir en bättre naturfotograf!

Sagan om Zlatorog

Triglavrosen (Potentilla nitida eller glansfingerört) är starkt kopplad till Triglav nationalpark, inte bara till namnet utan också till en väldigt känd slovensk folksaga om stenbocken Zlatorog (Goldenhorn). Zlatorog var en stenbock som hade gyllene horn. En jägare uppmuntrade en kvinna i dalen men fick konkurrens av en rik handelsman som gav henne diverse rikedomar. Kvinnan i sin tur tydde sig nu mer åt mannen med rikedomar än den fattiga jägaren. Jägaren begav sig upp i bergen för att leta rätt på stenbocken med de gyllene hornen som heter Zlatorog. Han tänkte skjuta Zlatorog och stjäla hans gyllene horn för att ge till den kvinna som han uppvaktade längre ned i dalen.

Till slut fann jägaren Zlatorog och avfyra en pil mot honom som träffade stenbocken. Zlatorog började blöda och blodet rann ner på Triglavrosen som växte mellan de kalkrika klipporna. Jägaren som skulle gå fram till stenbocken och knycka hans gyllene horn visste inte att Zlatorog hade ätit av Triglav rosen och blodet vilket gav honom styrkan tillbaka och alla såren läktes. Zlatorog stångade sedan jägaren ner för ett stup och han landade och dog i ån Soča.

Detta är en väldigt fantasieggande folksaga som inte bara är känd i Slovenien, utan även utanför landsgränserna. Detta är något att ta med sig när man ser de sköra blommorna som växer i klippväggar av kalk på höga höjder bland bergen samtidigt som de första försiktiga strålarna av solljus når dina kinder.

Vi kommer även att besöka Trenta dalens egna botaniska trädgård. ”The Juliana Alpine Botanical Garden in the Trenta valley” har långa historiska rötter och en fascinerande mångfald av blomster. Inträde ingår i priset. Givetvis stannar vi också vid den obligatoriska statyn av självaste Zlatorog i Kranjska Gora.

Till Triglav på [Google Earth] [Google Maps]

Flygplats: Ljubljana Jože Pučnik flygplats.

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Ljubljana Jože Pučnik, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt varav det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Du tar dig själv till Ljubljana Jože Pučnik flygplats. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 28 maj. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer ett annat sätt att ta dig till Ljubljana Jože Pučnik på än flyg.

Flygbiljetter

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst. Priset på en flygbiljett till Ljubljana Jože Pučnik flygplats varierar. Billigast alternativet cirka 2000-3000 kronor tur och retur. Snabbaste alternativet cirka 3000-5000 kronor tur och retur (observera att dessa priser inte är exakta utan visar bara ett cirka-pris).

Flygbolag som flyger till Ljubljana Jože Pučnik flygplats från Stockholm Arlanda är exempelvis: Polish Airlines, SAS, Lufthansa, Austrian Airline, Swiss International Air Lines.

Har du frågor om din flygbiljett? Kontakta din personliga kontakt på BIG Travel (telefonnummer får du vid bokning). Du kan även ta direktkontakt med mig på info(a)frostadnaturfoto.se eller telefonnummer 0046736540687

Vi kommer att bo i stugor med bergen och blomsterängarna precis utanför vår dörr. Kring boendet går flera vandringsleder, exempelvis vackra ”Soča trail”. Boendet är stuga med dubbelrum. Två stugor med 4 personer i varje stuga. Huset och stugorna är mysiga, ligger i ett lugnt område och har bra standard. Stugorna ligger nära livsmedelsbutik och restaurang, men framförallt omges du av väldigt vacker natur! Stugorna hyrs av Camp Triglav, Mija Apartments mitt i Trenta dalen, centralt i nationalparken. (Bilder på vårt boende kommer..)

Slovenien har flera olika klimatzoner. Kustområdena präglas av ett medelhavsklimat medan den nordöstra låglandsdelen har ett inlandsklimat. Vi kommer att tillbringa våra 8 dagar i ett område som har ett hårt alpinskt klimat. I slutet av maj/början på juni varierar vädret och det kan vara svårt att redan nu sia om temperaturer. Senaste gången jag besökte Triglav Nationalpark dessa månader var det varmt, upp till 25 grader, däremot på morgnarna kunde det vara blygsamma 10-11 grader. Temperaturen varierar alltså med dagarna men också av prognos såklart.

På eftermiddagarna brukar det dra in regnoväder över bergen, ofta med inslag av åska. Det slår nästan aldrig fel och du kan nästan sätta klockan efter ”ovädret”. Det är dock över på någon timme eller två och det kan efter detta spricka upp och bli jättefina solnedgångar lagom till kvällarna.

I Triglav nationalpark och speciellt den delen där denna fotoresa är kommer vädret att variera både i temperatur och prognos. Du behöver ta med dig kläder som täcker både värme, kyla och regn.

Du ska packa med dig en mix av kläder efter rådande väder:

 • Shorts och t-shirts.
 • Varm tröja och vindjacka.
 • Slitstarka Långbyxor.
 • Vandringssockor och bra vandringskor.
 • För dig som vet med dig att du fryser lätt är det bra att packa med utekläder med lager på lager principen.
 • Keps eller hatt som skydd för solen samt solskyddsfaktor.
 • Solglasögon.
 • Vandringstavar.
 • Till middagarna på kvällen räcker det med jeans och en blus/skjorta.
 • Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

På denna fotoresa till Triglav Nationalpark i Slovenien är det främst landskapsfotografering och macro som gäller. Tänk på att vi kommer att få möjlighet att arbeta med jättefina intima landskap vilket gör att ett teleobjektiv med zoom kan komma mycket väl till pass. Det jag anser är det viktigaste listar jag här nedan. Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv med zoom för landskap, intima landskap & fåglar/djur.
 • Ett macroobjektiv för att arbeta med närbilder.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • En blixt, ficklampa eller pannlampa.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Flora som vi kommer att fokusera vår fotografering runt är:

 • Alpgentiana (Gentiana acaulis)
 • Alpklocka (Soldanella alpina)
 • ”Alpinsk” förgätmigej (Myosotis scorpioides)
 • Kritsuga (Ajuga genevensis)
 • Rhodothamnus
 • Vit skogslilja (Cephalanthera longifolia)
 • Guckusko (Cypripedium calceolus)
 • Sumpnyckelblomster (Dactylorhiza traunsteineri)
 • Tvåblad (Listera ovata)
 • Nästrot (Neottia nidus-avis)
 • Smörbollar ((Trollius europaeus)
 • Och många fler..
 • Žičnice Vogel Bohinj (linbanebiljetter. Ingår i priset)
 • The Juliana Alpine Botonacial Garden in the Trenta Valley (Besök på Botanisk trädgård. Inträde ingår i priset).
 • Vršič Pass
 • Dalen Trenta
 • Soča
 • Bohinj
 • Zelenci
 • med flera..

Vi kommer inte att göra några längre vandringar i bergsmiljöer på denna fotoresa. Däremot krävs en viss grundkondition då vi ändå kommer att gå korta sträckor (2-3 km) i bergsmiljöer för att nå våra mål.

Att vandra och fotografera i alperna måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på fjället med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället utan nödsändare eller GPS.

 • Område vi besöker: Triglav Nationalpark i Slovenien.
 • Högsta bergstoppen: Triglav (2 864 m. öh.)
 • Valuta: I Slovenien betalar vi med Euro.
 • Bankomat: Finns i närheten av vårt boende.
 • Eluttag: Typ C (Europlug). Det är samma som i Sverige och Norge, du behöver alltså inte köpa någon adapter.
 • Dricksvatten: Du kan dricka kranvatten i Slovenien. Du kan också köpa vatten i livsmedelsaffärer.
 • Huvudstad: Ljubljana
 • Invånare: 2 064 845 (2016)
 • Språk: Slovenska (ungerska & italienska). Många pratar engelska, främst den yngre generationen.
LADDA NED FOTORESAN SOM PDF
SKRIV UPP DIG PÅ RESERVLISTAN
0
DATUM : 28 MAJ – 4 JUNI 2019
 • KOSTNAD: 13.5oo:-

 • 8 PLATSER

Anmälningsavgift: 1350 kronor (10%)

Inkluderat i priset : Boende i hus, del i dubbelrum samt frukost varje morgon och rejäl lunch (på resturang). Liftkort, inträden, transport. Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middagar alla dagar. Flygbiljett. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Din säkerhet!

Att vandra och fotografera på olika platser i norden och världen måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på äventyr med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut med en grupp utan nödsändare och GPS. ALDRIG!

Samaretspartners Big Travel

RESEPROGRAM – LADDA NED SOM PDF

28 maj – Vi anländer till flygplatsen Ljubljana Jože Pučnik. Vi möts upp vid ankomsthallen där jag kommer att hyra vår transport för de närmaste dagarna, en minibuss. Vi beger oss därefter mot vårt boende i dalen Trenta. Resan tar cirka 1h och 30 minuter, kanske lite längre på grund av några fotostopp på vägen. Vägen ner mot vårt boende går genom Kranjska Gora och därefter över Vršič Pass där många av våra morgnar och kvällar utgår ifrån.

Vi åker ned en serpentinväg med 50 stycken skarpa svängar för att komma ner till dalen. Väl framme vid vårat boende packar vi upp våra väskor och bekantar oss med omgivningen. En kortare introduktion av området och vad som väntar oss rent fotografiskt de kommande dagarna kommer att presenteras. När vi är klara med allt detta är det fri tid och fotografering i närområdet.

29 maj –Väckarklockan ringer tidigt denna morgon, det är dags att fotografera och uppleva soluppgången över Juliska alperna. Om vi har lite tur kommer vi även att kunna få se och fotografera det klassiska fenomenet ”alpenglow”. Vi åker upp för serpentinvägen och sannolikt möter vi inte en enda bil, väl uppe vid Vršič Pass (1783 m. öh.) är vi troligtvis relativt ensamma denna tidiga timme. Här parkerar vi vår bil och tar oss upp cirka 0,5-2 km för en fantastisk utsikt över soluppgången bakom Martuljek bergsmassivet. Här och i omnejd stannar vi hela morgonen fram till lunch. Vi tar även med oss frukost i en matpacke som vi förbereder dagen innan.

Vi åker sedan mot dalen igen för att äta en god och rejäl lunch. Sedan är det tid för vila och egen tid och för er som orkar botanisera runt bland blomsterängar eller gå ner till Soča och fotografera. På kvällen kommer vi åka upp mot Vršič Pass igen för utgångspunkt till en annan plats där vi fotograferar kvällen och det sista ljuset. Vi åker efter det ner till dalen igen för att äta vår middag.

30 maj – Tidig morgon åker vi iväg i vår minibuss mot ett fantastiskt vattenfall som ligger inne i en grotta. Färden dit är också vacker då vi åker igenom semesterorten Bled och några riktigt pittoreska och fina alpbyar. Vägen till vattenfallet är kantat av forsar, mindre vattenfall och bokskog. Ett fantastiskt landskap som vi också kommer att fotografera.

När vi väl kommer fram till ingången av grottan tornar bergsväggarna upp sig omkring oss. Det är en otrolig känsla att få gå in i grottan och vid första anblick se vattenfallet. Efter denna upplevelse och mycket annan fotografering i området äter vi lunch och påbörjar därefter färden hem mot dalen Trenta.
På vägen hem stannar vi till vid några av dessa vackra alpbyar för att fotografera. Här finns trånga gator, religiösa ikoner i statyform, pittoreska hus och lokalbefolkning. Till varje liten alpby finns också en vacker liten kyrka, ofta med målningar på fasaden.

När vi kommer hem till vårt boende är det tid för vila och egen tid. Mot kvällen åker vi återigen upp till Vršič Pass där vi fotograferar de mäktiga bergen i det sista ljuset.

31 maj – Detta blir en dag med lite sovmorgon. Vi äter en stadig frukost och börjar morgonen med en föreläsning om Slovenien och Triglav Nationalpark där jag Niklas Virsen, visar mina bilder och diskuterar kring dem. Därefter mot förmiddag beger vi oss av i närområdet och jobbar med blommor och insekter med makroobjektiv (eller teleobjektiv). Därefter äter vi en god lunch på vår lokala restaurang.

Efter lunchen fortsätter vi vårt botaniserande bland blommor genom att göra ett besök på ”The Juliana Alpine Botanical Garden in the Trenta Valley” och även fotografera ännu mera makro.

När kvällen nalkas tar vi vår minibuss och åker serpentinvägen upp till Vršič Pass, men denna gång åker vi förbi parkeringen och fortsätter ned på andra sidan mot byn Kranjska Gora. Vi kör igenom byn och vidare mot en kristallklar smaragdgrön göl. Här speglas toppen Ponza Grande (2274 m. öh.) och ger dig som fotograf många möjligheter till att leka med speglingar i vattenytan. Efter vårt besök här åker vi tillbaka till mot Kranjska Gora där vi stannar till vid statyn av Zlatorog. Hemma igen vid vårt boende äter vi en gemensam middag.

1 juni – Efter frukosten åker vi med riktning mot Bohinj och Žičnice Vogel Bohinj. Här tar vi en linbana och en stolslift upp till 1800 (m. öh.) där äter vi också lunch. Vi påbörjar en kortare vandring upp till en utsiktsplats. Här uppe kan vi se alla bergskedjor i ett 360 graders perspektiv, bland annat den högsta toppen Triglav (2864 m ö.h.).

Här ges perfekta möjligheter att arbeta med panoraman över bergskedjorna och om vädret skiftar är det en av de bästa platserna som jag har sett här i Slovenien för att fotografera detta mot bergen som bakgrund.

Efter en kortare genomgång av panoramafotografering och en mycket längre fotosession, är det dags för att leta och botanisera i alpängarna som finns här uppe. Här finns en rik flora av alpblomster, inte minst av Alpgentiana och Alpklocka, med flera. Här kommer det ges suveräna förhållanden att arbeta både med makro och att fotografera blomster med alptoppar i bakgrunden.

Efter vi känner oss nöjda med dagen och den tidiga kvällens fotografering tar vi linbanan ned igen. Kvällen avslutas i Bohinj där vi fotograferar sjön och två stycken vackra kyrkor. Middag äts i Bohinj. På vägen hem kommer vi att åka igenom flera charmiga alpbyar.

2 juni – Vi packar ned vår frukost som vi har förberett dagen innan och åker till ett nytt område som är en av mina absoluta favoriter här i Triglav Nationalpark. Detta är ett naturområde som ligger lite undangömt från huvudvägen. Detta är ett väldigt lugnt område och vackert så det nästan gör ont. Genom landskapet brusar ån Soča rikligt och vid flera delar av ån omvandlas bruset till mindre vattenfall. Soča är helt turkosfärgad och kristallklar, som i en saga.

Här fotograferar vi ända fram till lunch som vi äter på en restaurang i närheten. Efter lunchen är det tid för vila och egen tid.
Mot kvällen kommer vi att besöka några riktiga ”hot-spots” runt Soča. Detta ger oss möjlighet att fotografera ån, som av många anses vara Europas vackraste, i kvällsljus. Middag äts senare på vår lokala restaurang.

3 juni – Denna morgon åker vi tidigt upp till Vršič Pass igen för att fånga morgonen. Vršič Pass är endast utgångspunkten och varje tillfälle bjuds på varierad landskapsfotografering. Dessutom ökar vi våra chanser markant att få riktigt bra bilder på berg, dimma och ”alpenglow”. Vi tillbringar hela morgonen här uppe till lunch som vi äter nere i dalen.

Efter lunch är det sedvanlig vila och egen tid. Mot kvällen kommer vi att gå vissa bitar av ”Soča trail”, Soča leden. Här bjuds det på möjligheter till att jobba med långa slutartider av Soča, fotografera blommor och insekter eller varför inte kombinera båda två med ett berg i bakgrunden?
Detta blir fotoresans sista middag och vi kommer att spexa till den lite extra och bjuda på våra tankar och numera erfarenheter av Triglav nationalpark.

4 juni – Det här är tyvärr den sista dagen av vår fotoresa. För den som orkar kommer vi att fotografera på morgonen för att sedan åka tillbaka till vårt boende och packa ihop våra väskor. Det är sedan dags att bege sig mot flygplatsen och påbörja resan hemåt.

LADDA NED RESEPROGRAMMET SOM PDF

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

BOKA

Triglav i Juliska alperna - Sloveniens pärla 2020.

OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren
Nyhetsbrev, ja tack! Få erbjudanden på fotoresor, kurser och produkter. Var uppdaterad på nya fotoresor, kurser och evenemang. Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa efter din bokning. Här kan du prata med andra deltagare och även få information om fotoresan. Godkänner du detta? (valfritt).
All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

+46 (0) 736540687