Vattenfall, panoramavyer & alpflora i Slovenien.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

FOTORESA TILL SLOVENIEN. (PDF)
0
DATUM : 21- 28 MAJ 2021
 • KOSTNAD: 13 800:-

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2.760 kronor (20%)

Inkluderat i priset :Boende, del i dubbelrum. Frukost och lunch enligt program. All transport. Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flygbiljett till Ljubljana Jože Pučnik flygplats. Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Fotografiskt oexploaterade områden för oss nordbor.

 • Mäktiga vattenfall & forsar.

 • Soča en smaragdgrön å som kan vara en av Europas vackraste.

 • Bergsmiljö och höga snöprydda toppar.

 • Soluppgångar över bergsmassiven.

 • Alpängar med blommor, orkidéer och insekter.

 • ”Alpenglow” mot de höga bergen.

 • Pittoreska alpbyar.

 • God mat och dryck.

 • Handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Detta är en klimatkompenserad fotoresa. Läs mer >

Om jag säger Slovenien höjer nog de allra flesta av oss på ögonbrynen. Det är oftast inget resmål som vi i Skandinavien har någon relation till. Framförallt inte rent naturfotografiskt. Triglav nationalpark i Slovenien är ett outforskat område fotografiskt och nu kan du få hänga med till mäktiga berg, blomsterängar och vattenfall med Fröstad Naturfoto och jag Niklas Virsén.

Vi besöker mina favoriter.

De allra flesta turister som kommer till Slovenien tillbringar sin tid antingen i Bled eller Ljubljana. Bled är en stor semesterort som kretsar kring en vacker insjö. Detta betyder dock att själva fotograferandet inte blir speciellt genuint tilltalande här. Därför, trots sin dragningskraft kommer vi i denna fotoresa undvika de största ”turistfällorna” och spela ut andra säkra kort som jag noggrant har rekonstruerat.

Vi kommer att kunna röra oss fritt i bergen från 1600 m. öh. och uppåt. Vi fångar den vackra soluppgången när den sakta höjer sig mot himlen bakom Martuljek bergsmassivet. Innan solen går upp färgas också himlen helt fantastiskt blå, sedan rosa och till sist orange. En fantastisk natursyn som bara kan upplevas på plats.

Vi kommer också stifta bekantskap med vattenfall. Det finns fantastiska vattenfall här som ligger utanför turisternas kännedom. Vi kommer att fotografera på dessa platser som jag genom noggrann rekonstruktion och tips från lokalbefolkning har hittat. Detsamma gäller flera områden som vi besöker där vi kan arbeta helt ostört för att få till de allra bästa bilderna och fånga det genuina landskapet i Triglav Nationalpark.

Dessa nämnda platser och många fler!

Juliska alperna.

Juliska alperna (The Julian Alps) sträcker sig från Italien (bland annat Dolomiterna) och in i Slovenien. På den slovenska sidan är bergen av kalksten vilket ger dem en ganska så ljus och blekt utseende. Kalken i sin tur är även anledningen till den turkosfärgade ån Soča som rinner som en pulsåder genom hela Trenta Valley här i Triglavs nationalpark.

Den högsta toppen i Jualian Alps på den slovenska sidan är Triglav (2864 m ö.h.). Detta är också det högsta berget i Juliska alperna inräknat med den italienska sidan. Triglav nationalpark har alltså fått sitt namn efter den högsta bergstoppen i Juliska alperna, Triglav.

Triglav nationalpark ligger cirka åtta till tio mil utanför huvudstaden i Slovenien, Ljubljana. Väl inne i nationalparken ligger de mest fotogeniska och intressantaste platserna nära varandra vilket möjliggör minimerad restid med bil vilket i sin tur betyder mer fotograferande och äventyr.

Slovenien är till storleken ett ganska litet land som i nordvästra delen (där Triglav nationalpark ligger) gränsar till Italien och Österrike. Faktum är att du på många höga platser i Triglav Nationalpark kan se berg som ligger i dessa grannländer. I Slovenien bor idag cirka 2 miljoner invånare.

Mäktiga vyer & Flora.

Det är något mäktigt och speciellt med att vara helt omringad av berg. 360 grader, vart du än tittar så ser du det ena berget som är mäktigare än det andra. Triglav med sin karaktäristiska topp är kung av dem alla. Vi kommer att fotografera i dalen i Trenta med mäktiga berg som bakgrund till våra fotografier på blommor och vattenfall. Vi kommer också att gå lättare vandringar långt uppe i bergen som ger dig som fotograf fantastiska möjligheter till panoraman över bergen eller att fånga de karga kalkstensbergen i skiftande väder.

I denna fantastiska miljö högt upp i Juliska alperna kommer vi också att stifta nära bekantskap med bergskedjans flora. Bland annat kommer vi att få se och fotografera Alpgentiana med sin klarblå blomma och vackra insida. Dessa blommor växer gärna högt uppe bland bergen och trivs i kalkrik jord. Lägre ned i dalarna finner vi också orkidéer exempelvis vit skogslilja (Cephalanthera longifolia), guckusko (Cypripedium calceolus), sumpnyckelblomster (Dactylorhiza traunsteineri), Tvåblad (Listera ovata) och Nästrot (Neottia nidus-avis).

Väl uppe i bergsmiljöerna igen finner vi artrika alpblomsterängar med exempelvis alpklocka (Soldanella alpina), ”alpinsk” förgätmigej (Myosotis scorpioides), kritsuga (Ajuga genevensis) och många fler!

Alpängarna som växer vilt uppe bland bergen har en väldigt rik flora och täcks ofta som en matta av exempelvis smörblommor (Ranunculus acris). Bland de kalkrika klipporna i bergen växer också Rhodothamnus med sina röd/rosa blommor som blir en fantastisk förgrund till berg som tornar upp sig mot himlen i bakgrunden.

Förutom denna magnifika mångfald av blomsterprakt från dalen och i bergen är topparna och bergskedjorna något som vi ska koncentrera våra åtta dagar i Triglav Nationalpark till. Här uppe skiftar vädret snabbt och på eftermiddagarna drar det in mörka moln, ofta med inslag av regn och åska. Att fånga denna dramatiken på bild blir ofta väldigt effektfullt. Att få stå och fotografera det första morgonljuset här uppe i alperna är något alldeles speciellt. Ljuset tonar från blått till rosa och övergår senare i orange. När solen väl är uppe tidigt på morgonen lyser den upp bergsmassiven med ett speciellt mjukt och behagligt ljus i rött. Ett fenomen som brukar kallas för ”alpenglow”.

Fjärilar & insekter.

I och med den rika floran som finns här trivs också olika typer av fjärilar och insekter bra i denna miljö. Det surrar i luften och med ett makroobjektiv påskruvat på kameran kommer du att ha mängder av motiv att fotografera. Exempelvis den vackra blåvingen som är talrik här.

Lokalbefolkningen som bor inom Triglav nationalpark ägnar mycket tid åt slåtter som gör att blomsterängarna nere i dalarna inte bara är full av vackra blomstermattor utan även att det blir ett eldorado för att fotografera fjärilar och insekter.

att kunna arbeta ostört med vattenfallet och på detta sätt få tid att skapa de bilder vi verkligen vill ha.

Kristallklara sjöar i smaragdfärgad prakt finns också här. Speciellt på ett ställe där bergstoppen Ponza Grande som ligger mellan Mangart och Jalovec speglar sig i sjöarna. Detta är en plats som vi givetvis besöker och fotograferar på denna fotoresa.

Soča, vattenfall och sjöar.

Genom hela Trenta dalen rinner den extremt klara och turkosfärgade ån Soča. Ån har fått denna turkosa färgskala tack vare den kalkrika miljön. Soča rinner som en pulsåder genom hela Trenta med omnejd och har fått en led uppkallad efter sig ”The Soča trail”. Ån har också benämnts som ”den vackra smaragden”. Faktum är att det är många som anser att just Soča är den vackraste ån i hela Europa. Vattnet är kristallklart och överallt porlar det för att vid ett annat parti bli mindre vattenfall och forsar. Ån är alltid i rörelse vilket inbjuder till landskapsfotografering i toppklass med långa slutartider och bergstoppar i bakgrunden.

Soča är en dröm att arbeta med och i princip vart du än vänder kameran, antingen det är vidvinkel eller tele, så hittar du en vacker naturscen att fotografera med Soča som första modell.

I Triglav nationalpark finns det många vattenfall, både stora och små samt kända och mer okända vattenfall. På denna fotoresa kommer vi att koncentrera oss på de lite mer unika och mindre kända vattenfallen. Allt för att din fotoresa ska bli så genuin som möjligt och för att komma bort ifrån de största ”turistfällorna”. Med hjälp av egen rekognoscering och tips från lokalbefolkningen har jag lokaliserat ett vattenfall som är sagolikt vacker. Väldigt få turister kommer hit, då vattenfallet ligger långt ifrån de stora vägarna och inte är utmärkt. Detta gör att vi kommer

Sagan om Zlatorog.

Triglavrosen (Potentilla nitida eller glansfingerört) är starkt kopplad till Triglav nationalpark, inte bara till namnet utan också till en väldigt känd slovensk folksaga om stenbocken Zlatorog (Goldenhorn). Zlatorog var en stenbock som hade gyllene horn. En jägare uppmuntrade en kvinna i dalen men fick konkurrens av en rik handelsman som gav henne diverse rikedomar. Kvinnan i sin tur tydde sig nu mer åt mannen med rikedomar än den fattiga jägaren. Jägaren begav sig upp i bergen för att leta rätt på stenbocken med de gyllene hornen som heter Zlatorog. Han tänkte skjuta Zlatorog och stjäla hans gyllene horn för att ge till den kvinna som han uppvaktade längre ned i dalen.

Till slut fann jägaren Zlatorog och avfyra en pil mot honom som träffade stenbocken. Zlatorog började blöda och blodet rann ner på Triglavrosen som växte mellan de kalkrika klipporna. Jägaren som skulle gå fram till stenbocken och knycka hans gyllene horn visste inte att Zlatorog hade ätit av Triglav rosen och blodet vilket gav honom styrkan tillbaka och alla såren läktes. Zlatorog stångade sedan jägaren ner för ett stup och han landade och dog i ån Soča.

Detta är en väldigt fantasieggande folksaga som inte bara är känd i Slovenien, utan även utanför landsgränserna. Detta är något att ta med sig när man ser de sköra blommorna som växer i klippväggar av kalk på höga höjder bland bergen samtidigt som de första försiktiga strålarna av solljus når dina kinder.

Vi kommer även att besöka Trenta dalens egna botaniska trädgård. ”The Juliana Alpine Botanical Garden in the Trenta valley” har långa historiska rötter och en fascinerande mångfald av blomster. Inträde ingår i priset. Givetvis stannar vi också vid den obligatoriska statyn av självaste Zlatorog i Kranjska Gora.

Mer information.

Viktigt! Detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra  oförutsägbara händelser.


21 maj 2021 – Vi anländer till flygplatsen Ljubljana Jože Pučnik. Vi möts upp vid ankomsthallen där jag kommer att hyra vår transport för de närmaste dagarna, en minibuss. Vi beger oss därefter mot vårt boende i dalen Trenta. Resan tar cirka 1h och 30 minuter, kanske lite längre på grund av några fotostopp på vägen. Vägen ner mot vårt boende går genom Kranjska Gora och därefter över Vršič Pass där många av våra morgnar och kvällar utgår ifrån.

Vi åker ned en serpentinväg med 50 stycken skarpa svängar för att komma ner till dalen. Väl framme vid vårat boende packar vi upp våra väskor och bekantar oss med omgivningen. En kortare introduktion av området och vad som väntar oss rent fotografiskt de kommande dagarna kommer att presenteras. När vi är klara med allt detta är det fri tid och fotografering i närområdet.


22 maj 2021 – Väckarklockan ringer tidigt denna morgon, det är dags att fotografera och uppleva soluppgången över Juliska alperna. Om vi har lite tur kommer vi även att kunna få se och fotografera det klassiska fenomenet ”alpenglow”. Vi åker upp för serpentinvägen och sannolikt möter vi inte en enda bil, väl uppe vid Vršič Pass (1783 m. öh.) är vi troligtvis relativt ensamma denna tidiga timme. Här parkerar vi vår bil och tar oss upp cirka 0,5-2 km för en fantastisk utsikt över soluppgången bakom Martuljek bergsmassivet. Här och i omnejd stannar vi hela morgonen fram till lunch. Vi tar även med oss frukost i en matpacke som vi förbereder dagen innan.

Vi åker sedan mot dalen igen för att äta en god och rejäl lunch. Sedan är det tid för vila och egen tid och för er som orkar botanisera runt bland blomsterängar eller gå ner till Soča och fotografera. På kvällen kommer vi åka upp mot Vršič Pass igen för utgångspunkt till en annan plats där vi fotograferar kvällen och det sista ljuset. Vi åker efter det ner till dalen igen för att äta vår middag.


23 maj 2021 – Efter lunch åker vi iväg i vår minibuss mot ett fantastiskt vattenfall som ligger inne i en grotta. . Vägen till vattenfallet är kantat av forsar, mindre vattenfall och bokskog. Ett fantastiskt landskap som vi kommer att fotografera.

När vi väl kommer fram till ingången av grottan tornar bergsväggarna upp sig omkring oss. Det är en otrolig känsla att få gå in i grottan och vid första anblick se vattenfallet. Efter denna upplevelse och mycket annan fotografering i området äter vi lunch och fortsätter sedan vår fotografering.

När vi kommer hem till vårt boende är det tid för vila och egen tid.


24 maj 2021 – Vi äter frukost och åker till ett nytt område som är en av mina absoluta favoriter här i Triglav Nationalpark. Detta är ett naturområde som ligger lite undangömt från huvudvägen. Detta är ett väldigt lugnt område och vackert så det nästan gör ont. Genom landskapet brusar ån Soča rikligt och vid flera delar av ån omvandlas bruset till mindre vattenfall. Soča är helt turkosfärgad och kristallklar, som i en saga. Här finns också ett undangömt vattenfall som inte många av de få turisterna som vistas här vid denna tid hittar till.

Här fotograferar vi ända fram till lunch som vi äter på en restaurang i närheten. Därefter åker vi tillbaka till samma område för att utforska och fotografera det ytterligare.


25 maj 2021 – Detta blir en dag med lite sovmorgon. Vi äter en stadig frukost och börjar morgonen med en föreläsning om Slovenien och Triglav Nationalpark där jag Niklas Virsen, visar mina bilder och diskuterar kring dem. Därefter mot förmiddag beger vi oss av i närområdet och jobbar med blommor och insekter med makroobjektiv (eller teleobjektiv). Därefter äter vi en god lunch på vår lokala restaurang.

Efter lunchen fortsätter vi vårt botaniserande bland blommor genom att göra ett besök på ”The Juliana Alpine Botanical Garden in the Trenta Valley” och även fotografera ännu mera makro.

När kvällen nalkas tar vi vår minibuss och åker serpentinvägen upp till Vršič Pass, men denna gång åker vi förbi parkeringen och fortsätter ned på andra sidan mot byn Kranjska Gora. Vi kör igenom byn och vidare mot en kristallklar smaragdgrön göl. Här speglas toppen Ponza Grande (2274 m. öh.) och ger dig som fotograf många möjligheter till att leka med speglingar i vattenytan. Efter vårt besök här åker vi tillbaka till mot Kranjska Gora där vi stannar till vid statyn av Zlatorog. Hemma igen vid vårt boende äter vi en gemensam middag.


26 maj 2021

Efter frukosten åker vi med riktning mot Bohinj och Žičnice Vogel Bohinj. Här tar vi en linbana och en stolslift upp till 1800 (m. öh.) där äter vi också lunch. Vi påbörjar en kortare vandring upp till en utsiktsplats. Här uppe kan vi se alla bergskedjor i ett 360 graders perspektiv, bland annat den högsta toppen Triglav (2864 m ö.h.).

Här ges perfekta möjligheter att arbeta med panoraman över bergskedjorna och om vädret skiftar är det en av de bästa platserna som jag har sett här i Slovenien för att fotografera detta mot bergen som bakgrund.

Efter en kortare genomgång av panoramafotografering och en mycket längre fotosession, är det dags för att leta och botanisera i alpängarna som finns här uppe. Här finns en rik flora av alpblomster, inte minst av Alpgentiana och Alpklocka, med flera. Här kommer det ges suveräna förhållanden att arbeta både med makro och att fotografera blomster med alptoppar i bakgrunden.

Efter vi känner oss nöjda med dagen tar vi linbanan ned igen. Vi fotograferar i Bohinj där vi fotograferar sjön och två stycken vackra kyrkor. Middag äts hemma i Trenta dalen.


27 maj 2021

Denna morgon åker vi tidigt upp till Vršič Pass igen för att fånga morgonen. Vršič Pass är endast utgångspunkten och varje tillfälle bjuds på varierad landskapsfotografering. Dessutom ökar vi våra chanser markant att få riktigt bra bilder på berg, dimma och ”alpenglow”. Vi tillbringar hela morgonen här uppe till lunch som vi äter nere i dalen.

Efter lunch är det vila och egen tid. Mot kvällen kommer vi att fotografera jättegrytorna som finns här i Trenta Valley. Dessa är skapade av vattendraget som har nött ner kalkstenen till stora grytor av smaragdgrönt vatten. Här bjuds det på möjligheter till att jobba med långa slutartider. Till sist åker vi tillbaka till vårt boende. Detta blir fotoresans sista middag och vi kommer att spexa till den lite extra och bjuda på våra tankar och numera erfarenheter av Triglav nationalpark.


28 maj 2021

Det här är tyvärr den sista dagen av vår fotoresa. Vi packar ihop våra saker och beger oss mot flygplatsen som ska ta oss hemåt.

Till Triglav på [Google Earth] [Google Maps]

Flygplats: Ljubljana Jože Pučnik flygplats.

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Ljubljana Jože Pučnik, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt varav det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Du tar dig själv till Ljubljana Jože Pučnik flygplats. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 21 maj. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer ett annat sätt att ta dig till Ljubljana Jože Pučnik på än flyg.

Flygbiljetter

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Samaretspartners Big Travel

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst.

Vi kommer att bo i hus med bergen och blomsterängarna precis utanför vår dörr. Kring boendet går flera vandringsleder, exempelvis vackra ”Soča trail”. Boendet är hus/hotell med dubbelrum. Huset är mysigt, ligger i ett lugnt område och har bra standard. Vi äter våra frukostar, luncher och middagar på samma ställe som vi bor i den underliggande fantastiska resturangen som bjuder på lokal och god mat.

Vårt boende ligger nära livsmedelsbutik och restaurang, men framförallt omges du av väldigt vacker natur.

Mat boende, Slovenien.

Resturang, Slovenien.

Kök Boende.

Slovenien har flera olika klimatzoner. Kustområdena präglas av ett medelhavsklimat medan den nordöstra låglandsdelen har ett inlandsklimat. Vi kommer att tillbringa våra 8 dagar i ett område som har ett hårt alpinskt klimat. I slutet av maj/början på juni varierar vädret och det kan vara svårt att redan nu sia om temperaturer. Senaste gången jag besökte Triglav Nationalpark dessa månader var det varmt, upp till 25 grader, däremot på morgnarna kunde det vara blygsamma 10-11 grader. Temperaturen varierar alltså med dagarna men också av prognos såklart.

På eftermiddagarna brukar det dra in regnoväder över bergen, ofta med inslag av åska. Det slår nästan aldrig fel och du kan nästan sätta klockan efter ”ovädret”. Det är dock över på någon timme eller två och det kan efter detta spricka upp och bli jättefina solnedgångar lagom till kvällarna.

I Triglav nationalpark och speciellt den delen där denna fotoresa är kommer vädret att variera både i temperatur och prognos. Du behöver ta med dig kläder som täcker både värme, kyla och regn.

Du ska packa med dig en mix av kläder efter rådande väder:

 • Shorts och t-shirts.
 • Varm tröja och vindjacka.
 • Slitstarka Långbyxor.
 • Vandringssockor och bra vandringskor.
 • För dig som vet med dig att du fryser lätt är det bra att packa med utekläder med lager på lager principen.
 • Keps eller hatt som skydd för solen samt solskyddsfaktor.
 • Solglasögon.
 • Vandringstavar.
 • Till middagarna på kvällen räcker det med jeans och en blus/skjorta.
 • Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

På denna fotoresa till Triglav Nationalpark i Slovenien är det främst landskapsfotografering och macro som gäller. Tänk på att vi kommer att få möjlighet att arbeta med jättefina intima landskap vilket gör att ett teleobjektiv med zoom kan komma mycket väl till pass. Det jag anser är det viktigaste listar jag här nedan. Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv med zoom för landskap, intima landskap & fåglar/djur.
 • Ett macroobjektiv för att arbeta med närbilder.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • En blixt, ficklampa eller pannlampa.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

21 maj: Middag (frukost & lunch ingår ej).

22 maj: Frukost & lunch.

23 maj: Frukost & lunch.

24 maj: Frukost & lunch.

25 maj: Frukost & lunch.

26 maj: Frukost & lunch.

27 maj: Frukost & lunch.

28 maj: Frukost (lunch & middag ingår ej).

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Du bör ha en god kondition för att följa med på denna fotoresa. Vi kommer att gå korta sträckor (2-3 km) i bergsmiljöer och i kuperad terräng för att nå våra mål.

 • Valuta: Vi betalar med Euro eller bankkort.
 • Dricks: Valfritt.
 • Eluttag: Samma uttag som hemma i Sverige.
 • Huvudstad: Ljubljana.
 • Invånare i Slovenien: 2 miljoner (2017).
 • Språk: Huvudspråk är slovenska. Även ungerska och italienska talas vid gränserna. Engelska talas dock främst från den yngre generationen.
 • Religon: Huvudsakligen katolicism.
 • Statsskick: President.
 • Tidszon: CET (UTC+1). Ingen tidsskillnad mot Sverige.
 • Landnummer: +386
 • Internetdomän: .SI

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

Du reser grönare med Fröstad Naturfoto eftersom jag klimatkompenserar för flygutsläpp under vår fotoresa. Detta gäller alla nya fotoresor för 2019 och framåt.

De pengar vi klimatkompenserar vår fotoresa med går till återplantering av träd i Etiopen. Endast 3% av Etiopiens naturliga regnskog finns idag kvar. Ju mer träd som finns kvar på vår jord desto bättre för klimatet och den globala uppvärmningen. Träden tar nämligen upp växthusgaserna som är huvudproblemet till den globala uppvärmningen. Projektet som vår klimatkompensation går till är Gold-Standard certifierat.

När du bokar din fotoresa kommer du att få en kopia på certifikatet som visar att vi har klimatkompenserat samt ett tackkort för att du har hjälp till att klimatkompensera ditt flygande.

LADDA NER FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTA TILL SLOVENIEN (PDF)
LADDA NER RESEPROGRAMMET TILL SLOVENIEN (PDF)
0
DATUM : 21- 28 MAJ 2021
 • KOSTNAD: 13 800:-

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2.760 kronor (20%)

Inkluderat i priset :Boende, del i dubbelrum. Frukost och lunch enligt program. All transport. Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flygbiljett till Ljubljana Jože Pučnik flygplats. Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

  Fråga.

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Boka

   Vattenfall, panoramavyer & alpflora i Slovenien (28 maj - 4 juni 2021).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Önskar du information & pris för enkelrum?
   JaNej
   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.