SVANWORKSHOP VID ROSENKÄLLASJÖN.

Observera! Den här workshopen är fullbokad! Anmälan till reservlistan är öppen.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NER WORKSHOPEN SOM PDF.
0
DATUM : 17 – 18 APRIL 2021
 • KOSTNAD: 2 900

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 580 SEK (20%)

Inkluderat i priset : 

 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård  och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).

Läs resevilkoren..

 • Fotografera en rik population av knölsvanar & sångsvanar.

 • Kom riktigt nära svanen och arbeta med låga vinklar.

 • Många andra olika fågelarter kan också fotograferas.

 • Rosenkällasjön i Tinnerö och morgondimma.

 • Fint eklandskap runt omkring oss när vi fotograferar.

 • Workshop & handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Varje vår samlas en stor koncentration med knöl- och sångsvanar vid Rosenkällasjön i Tinnerö Eklandskap Linköping. Vid Tysslingen, som är en sjö cirka 10 km från Örebro har förvisso många fler sångsvanar på besök under mars/april men min erfarenhet är att det kan vara svårt att komma svanarna nära inpå och det är under denna tidsperiod ofta väldigt mycket folk här. Både fotografer och fågelskådare.

Följ då istället med mig till Rosenkällasjön där vi kommer att arbeta kreativt riktigt nära både knöl- och sångsvan. Här får vi vara nästintill själva en tidig aprilmorgon och möta dimman som ofta ligger över sjön samtidigt som morgonsolen går upp. Förutom svanar finns det en stor population av kanadagäss som är väldigt fotogeniska mot den uppgående solen.

Knölsvanar.

De svanfåglar som det finns mest av här runt Rosenkällasjön är knölsvanen, som passande nog också är Östergötlands landskapsdjur. När vi närmar oss sjön i Tinnerö Eklandskap kommer med allra största sannolikhet knölsvanen vara det vi träffar på först. Knölsvanen finns året runt i en stor population. Det är däremot på våren som den går närmare strandkanten för att äta undervattenväxter.

Knölsvalen är en tung fågel och en av de tyngsta fåglarna här i Skandinavien som kan flyga. En knölsvan väger i genomsnitt cirka 12 kilo. När de lyfter och flyger iväg hörs de melodiska vingslagen och det är ett av de skiljetecken som man kan göra på knölsvan och sångsvan som flyger i luften.

Ett annat skiljetecken mellan de båda är att knölsvanar har orange/röda näbbar medan sångsvanar har gula. Du kan även se skillnad på de olika arterna hur de upprätthåller halsen. En knölsvan har en mer krokigare hals medan sångsvanen håller halsen rak.

Knölsvanen är en ganska vanlig andfågel i våra sjöar och hav. Här vid Rosenkällasjön kommer du att kunna arbeta med kreativa bilder på knölsvan riktigt nära strandkanten.

Det är en härlig känsla när knölsvanen lyfter från vattenytan med sin imponerande vingbredd på cirka två meter. Då gäller det att vara beredd med kameran och panorera med den flygande knölsvanen in i kvällssolens gyllene ljus.

Sångsvanar.

Sångsvanen finns också i riklig population vid Rosenkällasjön. Sångsvanen skiljer sig från knölsvanen bland annat på näbbens färg som är gul istället för orange/röd. Sångsvanen har även en rakare halshållning och kan skiljas från knölsvanen i luften då vingslagen inte hörs i samma omfattning som hos knölsvanen. Däremot kan sångsvanen ge ifrån sig ett högt trumpetande ljud på marken eller i vattnet som knölsvanen inte gör.

Sångsvanen är väldigt graciös och tacksam att fotografera. De kommer simmandes i dimma och soluppgång eller trumpetar in kvällen på ett fält. Att fotografera svanar handlar inte bara om att porträttera svanen utan miljön runt omkring är precis lika viktig. Sångsvanen är så vacker att den är Finlands nationalfågel.

Rosenkällasjön är en mycket grund sjö, endast fyra meter. Detta gör att sångsvanen trivs här då den lätt kan komma åt sin huvudföda som består av diverse undervattenväxter och rötter. De små holmarna i Rosenkällasjön är ett perfekt ställe för sångsvanarna att bygga bo. Det finns många gynnsamma faktorer som gör att sångsvanen trivs bra här.

Både knölsvanen och sångsvanen är kända för att skydda sitt revir mot andra inkräktare. Det är en maffig föreställning när de revirhävdande sångsvanarna drabbar samman. Ett skådespel som någon gång måste upplevas.

Andra fåglar och eklandskapet.

Även om det är svanar som denna workshop handlar om finns det givetvis chansen att se och fotografera andra fåglar som också uppehåller sig vid Rosenkällasjön i Tinnerö Eklandskap. Bland dessa finner vi: olika typer av änder, grönbena, drillsnäppa, rödbena, kanadagäss, skratt- och fiskmås, grågäss, knipa, havsörn, trana och skedand. Beroende på väder i april och hur sträng vintern blir kan vi sannolikt få se några av dessa arter. Glöm inte att ta med din kikare!

Landskapet runt omkring Rosenkällasjön är fantastiskt vackert med dess många gamla ekar och ängsmarker. Här kommer du att befinna dig mitt i ekbältet som breder ut sig över östgötaslätten.

Låg sol & låga vinklar.

Rosenkällasjön är en fantastisk plats att fotografera svanar på. I och med att du kan gå ner till vattenbrynet och att svanarna här kommer nära stranden i jakten på undervattenäxter kan du komma riktigt nära svanarna och arbeta med låga vinklar. Låga vinklar är extremt viktigt för bildens dynamik när det kommer till fågelfotografering och här får du chansen att arbeta massor med det!

Det finns inte så mycket tät skog här som skymmer de vackra solnedgångarna- och uppgångarna. Detta gör att vi kommer att få möjlighet att fotografera i ett vackert släpljus från morgon- och kvällssolen som gör att våra fotografering på sång- och knölsvan får det där lilla extra.

Dimma.

Rosenkällasjön ligger ofta insvept i dimma på tidiga vår- och höstmorgnar. Under denna fotoworkshop som är i april månad när nätterna är kalla och dagarna blir varmare får vi hålla tummarna för just dimma. Det blir en speciell känsla att fotografera svanarna i dimman som förstärks av de första strålarna från solen.

Kreativ fotografering, riktigt nära svanarna.

Du kommer i denna svanworkshop att få möjligheten att arbeta kreativt och riktigt nära inpå sång- och knölsvan. För att du ska vara så pass beredd som möjligt inför fotosessionerna kommer du att få ingående information och tips på hur du kan skapa kreativa fotografier av svanarna. Detta både i fält och i föreläsningslokalen vid Fröstad gård.

På många andra mer kända fågellokaler blir du ofta hänvisad till något fågeltorn. Där kan det vara svårt att komma riktigt nära fåglarna och oftast behövs tubkikare för att få en skymt av dem. Det problemet kommer vi inte ha med svanarna vid Rosenkällasjön. Givetvis ska vi vara försiktiga när vi närmar oss svanarna, med respekt för att detta är deras hemmamark. Med lite tålamod kommer det dock gå att komma riktigt nära både juvenila och adulta sångsvanar samt knölsvanar.

17 april 2021


Vi möts upp vid Fröstad gård där vi börjar med en introduktion till workshopen.  Det innefattar en bildvisning och information om området vi ska fotografera i samt svanarnas levande och ekologi.

Efter denna genomgång åker vi gemensamt iväg till Tinnerö Eklandskap och Rosenkällasjön. Här kommer vi att stanna hela kvällen tills solen går ned och koncentrera all vår energi på att fotografera knöl- och sångsvan, både dokumentärt och kreativt.

18 april 2021


Det blir en tidig morgon innan solen har gått upp. Vi kommer att vara på plats vid Rosenkällasjön cirka en halvtimme innan soluppgång. Vi fotograferar knöl-och sångsvan till eftermiddag, då sedan workshopen avslutas.

Ladda ner programmet som en PDF.

Du tar dig själv med valfri transport till Fröstad gård. Vi möts upp vid Fröstad gård den 17:e april klockan 14:00. Vägbeskrivning skickas vid bokning.

Om du behöver någonstans att bo under kursens tre dagar har jag skrivit ner några av de mer lokala alternativen här:

Himmelsby gårdshotell  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint, men också ”ganska dyrt”.

Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men ändå bra. Nära till min gård här också.

Stuga i Himmelsby  https://www.google.com/travel/hotels/Himmelsby/entity/CgsI–_rjeys6qmRARAB?g2lb=2502548%2C4254308%2C4258168%2C4260007%2C4270442%2C4271060%2C4274032%2C4291318%2C4305595%2C4306835%2C4308216%2C4314846

En av mina grannar hyr ut en fin liten stuga, även här nära till min gård. Självhushåll är det som gäller här.


Alla vandrarhem & hotell i Linköping.

Om du inte har något emot att behöva åka bil i 20 minuter varje kursdag så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.

I denna workshop ingår det:

17:e april 2021: Matig macka & dryck ute i fält på kvällen.

18:e april 2021: Matig macka & dryck ute i fält på eftermiddagen.

April månad kan vara både vara varm och kall. Det beror helt på väderleken så håll ett extra öga på väderprognosen. Kvällarna är som regel mer milda än morgnarna som kan bli riktigt kalla. Ta med dig bra och slitstarka kläder, mössa och vantar. Stövlar eller fullt vattentäta skor. Glöm heller inte att ta med dig din kikare.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.

Kläder & skor:

 •  Kläder och ombyten.
 •  En vindjacka.
 •  Regnjacka & regnbyxor. Eller alternativt vattentät vindjacka.
 •  Slitstarka långbyxor.
 •  Bra skor, gärna vattentäta. Kängor är bäst.
 • Mössa och lättare/luftiga handskar (tidiga morgnar och sena kvällar kan bli kalla).

Utrustning:

 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.
 • Handsprit (finns på plats).
 • Skoskavsplåster.
 • Termos.
 • Kikare.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.
 • Grendosa för laddning av batterier.

Övrigt:

 • Om du vet med dig att du lätt blir hungrig, ta med dig en eller flera ”power bars”, frukt eller dylikt för att få ny energi.

Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På den här workshopen kommer vi inte transportera oss längre sträckor. Ta därför med dig den kamerautrustning som du har och känner är relevant för de motiv vi ska fotografera. Vi kommer sannolikt att komma svanarna mycket nära och därför är inte bara ett traditionellt teleobjektiv önskvärt utan kanske också en vidvinkel för att kunna fånga annorlunda vinklar & bilder på svanarna.

Du får heller inte glömma stativet hemma då den tidiga morgonen kan medföra att slutartiderna kan bli rätt så långa innan solen går upp.

Ta gärna med ett teleobjektiv men glöm heller inte vidvinkelobjektivet eftersom vi stundtals kan komma riktigt nära svanarna. Ett stativ bör du också ha med dig.

 • Kamerahus.
 • Ett teleobjektiv för porträtt av svanarna och komma nära all action.
 • Ett vidvinkelobjektiv för att arbeta med svanarna som kan komma mycket nära.

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

 • En kameraväska för din kamera & objektiv.
 • Ett stativ.
 • Extra minneskort.
 • Extra batterier.
 • Batteriladdare.
 • Backupplösning.

Denna workshop, som namnet antyder, är inriktat på att fotografera knölsvan och sångsvan.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är sex stycken personer (7 med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Nej denna workshop är inte fysiskt ansträngande.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTA TILL WORKSHOPEN (PDF)
LADDA NER PROGRAMMET TILL WORKSHOPEN (PDF)
0
DATUM : 17 – 18 APRIL 2021
 • KOSTNAD: 2 900

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 580 SEK (20%)

Inkluderat i priset : 

 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård  och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken workshop gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Boka

   Svanworkshop vid Rosenkällasjön (17-18 april 2021).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Önskar du information om boende?
   JaNej
   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

   RESERVLISTA KOMMER SNART.

   Ring in din beställning

   Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

   +46 (0) 736540687