SVANWORKSHOP VID ROSENKÄLLASJÖN.

Observera! Workshopen med svanarna vid Rosenkällasjön är fullbokad! Du kan nu anmäla dig till reservlistan.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NER WORKSHOPEN SOM PDF.
SKRIV UPP DIG PÅ RESERVLISTAN.
 • Fotografera en rik population av knölsvanar & sångsvanar.

 • Kom riktigt nära svanen och arbeta med låga vinklar.

 • Många andra olika fågelarter kan också fotograferas.

 • Rosenkällasjön i Tinnerö och morgondimma.

 • Fint eklandskap runt omkring oss när vi fotograferar.

 • Workshop & handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Varje vår samlas en stor koncentration med knöl- och sångsvanar vid Rosenkällasjön i Tinnerö Eklandskap Linköping. Vid Tysslingen, som är en sjö cirka 10 km från Örebro har förvisso många fler sångsvanar på besök under mars/april men min erfarenhet är att det kan vara svårt att komma svanarna nära inpå och det är under denna tidsperiod ofta väldigt mycket folk här. Både fotografer och fågelskådare.

Följ då istället med mig till Rosenkällasjön där vi kommer att arbeta kreativt riktigt nära både knöl- och sångsvan. Här får vi vara nästintill själva en tidig aprilmorgon och möta dimman som ofta ligger över sjön samtidigt som morgonsolen går upp. Förutom svanar finns det en stor population av kanadagäss som är väldigt fotogeniska mot den uppgående solen.

Knölsvanar.

De svanfåglar som det finns mest av här runt Rosenkällasjön är knölsvanen, som passande nog också är Östergötlands landskapsdjur. När vi närmar oss sjön i Tinnerö Eklandskap kommer med allra största sannolikhet knölsvanen vara det vi träffar på först. Knölsvanen finns året runt i en stor population. Det är däremot på våren som den går närmare strandkanten för att äta undervattenväxter.

Knölsvalen är en tung fågel och en av de tyngsta fåglarna här i Skandinavien som kan flyga. En knölsvan väger i genomsnitt cirka 12 kilo. När de lyfter och flyger iväg hörs de melodiska vingslagen och det är ett av de skiljetecken som man kan göra på knölsvan och sångsvan som flyger i luften.

Ett annat skiljetecken mellan de båda är att knölsvanar har orange/röda näbbar medan sångsvanar har gula. Du kan även se skillnad på de olika arterna hur de upprätthåller halsen. En knölsvan har en mer krokigare hals medan sångsvanen håller halsen rak.

Knölsvanen är en ganska vanlig andfågel i våra sjöar och hav. Här vid Rosenkällasjön kommer du att kunna arbeta med kreativa bilder på knölsvan riktigt nära strandkanten.

Det är en härlig känsla när knölsvanen lyfter från vattenytan med sin imponerande vingbredd på cirka två meter. Då gäller det att vara beredd med kameran och panorera med den flygande knölsvanen in i kvällssolens gyllene ljus.

Sångsvanar.

Sångsvanen finns också i riklig population vid Rosenkällasjön. Sångsvanen skiljer sig från knölsvanen bland annat på näbbens färg som är gul istället för orange/röd. Sångsvanen har även en rakare halshållning och kan skiljas från knölsvanen i luften då vingslagen inte hörs i samma omfattning som hos knölsvanen. Däremot kan sångsvanen ge ifrån sig ett högt trumpetande ljud på marken eller i vattnet som knölsvanen inte gör.

Sångsvanen är väldigt graciös och tacksam att fotografera. De kommer simmandes i dimma och soluppgång eller trumpetar in kvällen på ett fält. Att fotografera svanar handlar inte bara om att porträttera svanen utan miljön runt omkring är precis lika viktig. Sångsvanen är så vacker att den är Finlands nationalfågel.

Rosenkällasjön är en mycket grund sjö, endast fyra meter. Detta gör att sångsvanen trivs här då den lätt kan komma åt sin huvudföda som består av diverse undervattenväxter och rötter. De små holmarna i Rosenkällasjön är ett perfekt ställe för sångsvanarna att bygga bo. Det finns många gynnsamma faktorer som gör att sångsvanen trivs bra här.

Både knölsvanen och sångsvanen är kända för att skydda sitt revir mot andra inkräktare. Det är en maffig föreställning när de revirhävdande sångsvanarna drabbar samman. Ett skådespel som någon gång måste upplevas.

Andra fåglar och eklandskapet.

Även om det är svanar som denna workshop handlar om finns det givetvis chansen att se och fotografera andra fåglar som också uppehåller sig vid Rosenkällasjön i Tinnerö Eklandskap. Bland dessa finner vi: olika typer av änder, grönbena, drillsnäppa, rödbena, kanadagäss, skratt- och fiskmås, grågäss, knipa, havsörn, trana och skedand. Beroende på väder i april och hur sträng vintern blir kan vi sannolikt få se några av dessa arter. Glöm inte att ta med din kikare!

Landskapet runt omkring Rosenkällasjön är fantastiskt vackert med dess många gamla ekar och ängsmarker. Här kommer du att befinna dig mitt i ekbältet som breder ut sig över östgötaslätten.

Låg sol & låga vinklar.

Rosenkällasjön är en fantastisk plats att fotografera svanar på. I och med att du kan gå ner till vattenbrynet och att svanarna här kommer nära stranden i jakten på undervattenäxter kan du komma riktigt nära svanarna och arbeta med låga vinklar. Låga vinklar är extremt viktigt för bildens dynamik när det kommer till fågelfotografering och här får du chansen att arbeta massor med det!

Det finns inte så mycket tät skog här som skymmer de vackra solnedgångarna- och uppgångarna. Detta gör att vi kommer att få möjlighet att fotografera i ett vackert släpljus från morgon- och kvällssolen som gör att våra fotografering på sång- och knölsvan får det där lilla extra.

Dimma.

Rosenkällasjön ligger ofta insvept i dimma på tidiga vår- och höstmorgnar. Under denna fotoworkshop som är i april månad när nätterna är kalla och dagarna blir varmare får vi hålla tummarna för just dimma. Det blir en speciell känsla att fotografera svanarna i dimman som förstärks av de första strålarna från solen.

Kreativ fotografering, riktigt nära svanarna.

Du kommer i denna svanworkshop att få möjligheten att arbeta kreativt och riktigt nära inpå sång- och knölsvan. För att du ska vara så pass beredd som möjligt inför fotosessionerna kommer du att få ingående information och tips på hur du kan skapa kreativa fotografier av svanarna. Detta både i fält och i föreläsningslokalen vid Fröstad gård.

På många andra mer kända fågellokaler blir du ofta hänvisad till något fågeltorn. Där kan det vara svårt att komma riktigt nära fåglarna och oftast behövs tubkikare för att få en skymt av dem. Det problemet kommer vi inte ha med svanarna vid Rosenkällasjön. Givetvis ska vi vara försiktiga när vi närmar oss svanarna, med respekt för att detta är deras hemmamark. Med lite tålamod kommer det dock gå att komma riktigt nära både juvenila och adulta sångsvanar samt knölsvanar.

18 april 2020


Vi möts upp vid Fröstad gård där vi börjar med en introduktion till workshopen.  Det innefattar en bildvisning och information om området vi ska fotografera i samt svanarnas levande och ekologi.

Efter denna genomgång åker vi gemensamt iväg till Tinnerö Eklandskap och Rosenkällasjön. Här kommer vi att stanna hela kvällen tills solen går ned och koncentrera all vår energi på att fotografera knöl- och sångsvan, både dokumentärt och kreativt.

19 april 2019


Det blir en tidig morgon innan solen har gått upp. Vi kommer att vara på plats vid Rosenkällasjön cirka en halvtimme innan soluppgång. Vi kommer att fotografera svanarna i det vackra morgonljuset fram till lunch, då vi kommer att bege oss tillbaka till Fröstad gård igen.

Här kommer vi att diskutera eventuella problem vi har ställts inför och eventuella frågor kring inställningar på din kamera. Detta sker givetvis ute i fält också, men här är en mer öppen dialog.

Kvällen ser ut som gårdagen. Vi fotograferar knöl-och sångsvan kvällstid. Workshopen avslutas sedan senare mot kvällen.

Du tar dig själv med valfri transport till Fröstad gård. Vi möts upp vid Fröstad gård den 13:e april klockan 14:00. Vägbeskrivning skickas vid bokning.

Val av boende gör du själv. Vissa personer som bor i närheten av Fröstad gård behöver kanske inget boende medan du som kommer mer långväga behöver ta in på vandrarhem, hotell eller hyra en stuga.

Mantorp ligger cirka 2,5 mil utanför Linköping och du kan på cirka 25 minuter ta dig mellan Fröstad gård och Linköping. Boende i Linköping finns i massor. Se dessa exempel: Linköping Boende.

Om du vill bo nära Fröstad gård finns det tre bra alternativ.

 1. Sjögestad motell: sjogestadmotell.se/
 2. Himmelsby gårdshotell: himmelsbygardshotell.se/
 3. Charmig stuga i Himmelsby: airbnb.se/rooms/17553621

Tveka inte att höra av dig till mig för fler råd kring boende!

I denna workshop ingår det:

 • Matig macka och dryck i fält. Både morgon och kväll.

April månad kan både vara varm och kall. Detta beror helt på väderleken så håll ett extra öga på väderprognosen. Vi arbetar nära vatten vilket gör att det är lite kyligare och det blir ännu kallare vid blåst. Morgnarna tenderar att bli kalla medan kvällarna brukar vara svalare.

Ta med dig bra och slitstarka kläder, mössa och vantar. Stövlar eller fullt vattentäta skor. Glöm inte att ta med dig din kikare.

På den här workshopen kommer vi inte transportera oss längre sträckor. Ta därför med dig den kamerautrustning som du har och känner är relevant för de motiv vi ska fotografera.

Ta gärna med ett teleobjektiv men glöm heller inte vidvinkelobjektivet eftersom vi stundtals kan komma riktigt nära svanarna. Ett stativ bör du också ha med dig.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är sex stycken personer (7 med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Nej denna workshop är inte fysiskt ansträngande.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF.
SKRIV UPP DIG PÅ RESERVLISTAN.
0
DATUM : 18 – 19 APRIL 2020
 • KOSTNAD: 2.900:-

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 580 SEK (20%)

Inkluderat i priset : 

 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård  och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval)

Läs resevilkoren..

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

+46 (0) 736540687