Svanar, doppingar & vårfåglar vid Rosenkällasjön.

OBSERVERA! DEN HÄR WORKSHOPEN ÄR FULLBOKAD!

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna workshop. Kanske du vill ladda ner en PDF med workshopens innehåll istället?

0
DATUM : 16 – 17 april 2022
 • KOSTNAD: 3 500 SEK

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 700 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård  och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).

 • Fotografera en rik population av knölsvanar & sångsvanar.

 • Magiska förutsättningar för när-fotografering av svarthakedopping i en av Sveriges bästa lokaler för just svarthakedopping.

 • Kom riktigt nära våra fotomotiv & arbeta med låga vinklar.

 • Skäggdopping, sothöna, grågäss, kanadagäss med flera.

 • Rosenkällasjön i Tinnerö och förhoppningsvis morgondimma.

 • Fint eklandskap runt omkring oss när vi fotograferar.

 • Workshop & handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

 • En liten grupp av  endast 7 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

Varje vår samlas en stor koncentration med knöl- och sångsvanar vid Rosenkällasjön i Tinnerö Eklandskap Linköping. Vid Tysslingen, som är en sjö cirka 10 km från Örebro har förvisso många fler sångsvanar på besök under mars/april men min erfarenhet är att det kan vara svårt att komma svanarna nära inpå och det är under denna tidsperiod ofta väldigt mycket folk här. Både fotografer och fågelskådare. Följ då i stället med mig till Rosenkällasjön där vi kommer att arbeta kreativt riktigt nära med främst knölsvan. Här får vi vara nästintill själva en tidig aprilmorgon och möta dimman som ofta ligger över sjön samtidigt som morgonsolen går upp.

Förutom knölsvan & sångsvan kommer vi att ha magiska möjligheter att komma riktigt nära och arbeta med den enligt IUCN sårbar (utrotningshotad) i världen svarthakedoppingen på en av Sveriges bästa lokaler för svarthakedopping. Förutom svanar och svarthakedopping har vi stor chans att fotografera bland annat skäggdopping, gråhakedopping med flera.

Svanarna.

De svanfåglar som det finns mest av här runt Rosenkällasjön är knölsvanen, som passande nog också är Östergötlands landskapsdjur. När vi närmar oss sjön i Tinnerö Eklandskap kommer med allra största sannolikhet knölsvanen vara det vi träffar på först. Knölsvanen finns året runt i en stor population. Det är däremot på våren som den går närmare strandkanten för att äta undervattenväxter.

Knölsvalen är en tung fågel och en av de tyngsta fåglarna här i Skandinavien som kan flyga. En knölsvan väger i genomsnitt cirka 12 kilo. När de lyfter och flyger i väg hörs de melodiska vingslagen och det är ett av de skiljetecken som man kan göra på knölsvan och sångsvan som flyger i luften.

Ett annat skiljetecken mellan de båda är att knölsvanar har orange/röda näbbar medan sångsvanar har gula. Du kan även se skillnad på de olika arterna hur de upprätthåller halsen. En knölsvan har en mer krokigare hals medan sångsvanen håller halsen rak. Här vid Rosenkällasjön kommer du att kunna arbeta med kreativa bilder på knölsvan riktigt nära strandkanten. Det är en härlig känsla när knölsvanen lyfter från vattenytan med sin imponerande vingbredd på cirka två meter. Då gäller det att vara beredd med kameran och panorera med den flygande knölsvanen in i kvällssolens gyllene ljus.

Sångsvanen finns också i riklig population vid Rosenkällasjön. Sångsvanen skiljer sig från knölsvanen bland annat på näbbens färg som är gul i stället för orange/röd. Sångsvanen har även en rakare halshållning och kan skiljas från knölsvanen i luften då vingslagen inte hörs i samma omfattning som hos knölsvanen. Däremot kan sångsvanen ge ifrån sig ett högt trumpetande ljud på marken eller i vattnet som knölsvanen inte gör.

Sångsvanen är väldigt graciös och tacksam att fotografera. De kommer simmandes i dimma och soluppgång eller trumpetar in kvällen på ett fält. Att fotografera svanar handlar inte bara om att porträttera svanen utan miljön runt omkring är precis lika viktig. Sångsvanen är så vacker att den är Finlands nationalfågel.

Rosenkällasjön är en mycket grund sjö, endast fyra meter. Detta gör att sångsvanen trivs här då den lätt kan komma åt sin huvudföda som består av diverse undervattenväxter och rötter. De små holmarna i Rosenkällasjön är ett perfekt ställe för sångsvanarna att bygga bo. Det finns många gynnsamma faktorer som gör att sångsvanen trivs bra här.

Både knölsvanen och sångsvanen är kända för att skydda sitt revir mot andra inkräktare. Det är en maffig föreställning när de revirhävdande sångsvanarna drabbar samman. Ett skådespel som någon gång måste upplevas.

Svarthakedopping & andra vårfåglar.

Förutom den tidigare gynnsamma beskrivningen av att fotografera svanfåglar på denna workshop är den också till mycket stor del en workshop i att fotografera doppingar och andra vårfåglar. Av doppingarna är det främst svarthakedoppingen som lockar till fotografering och sannolikt kan vi komma denna dopping riktigt nära när vi besöker en av Sveriges absolut bästa lokaler för svarthakedopping.

Svarthakedoppingen är klassad som sårbar av IUCN (utrotningshotad i världen) och är lite av en raritet – framförallt som du väger in de gynnsamma möjligheterna till närfotografering av arten. Svarthakedoppingen har ett speciellt utseende i sin parningsdräkt med med nyanser i svart, rött och orange. Huvudet är svart med gul/orange örontofsar med roströd buk. Ögonen lyser kraftigt röda vilket ger denna dopping ett säreget utseende.

Svarthakedoppingen kan ibland förväxlas med skäggdoppingen, en art som vi också kommer att söka efter och fotografera. Vi kommer att ha mycket stora chanser att komma svarthakedoppingen riktigt nära, vilket är en upplevelse i säg. Du kommer att lära dig mycket om artens beteende och råd för hur du kan få de bästa bilderna på denna dopping.

På samma lokal som svarthakedoppingen finns också ett mycket stort bestånd av sothöna som vi också kommer att kunna arbeta med nära. Andra arter är exempelvis som tidigare nämnts är skäggdopping, gråhakedopping, vigg, grågäss, kanadagäss och många fler vårfåglar, så glöm inte att packa ner din kikare!

Landskapet runt omkring Rosenkällasjön är fantastiskt vackert med dess många gamla ekar och ängsmarker. Här kommer du att befinna dig mitt i ekbältet som breder ut sig över östgötaslätten.

Låg sol, låga vinklar & dimma.

Rosenkällasjön är en fantastisk plats att fotografera svanar på. I och med att du kan gå ner till vattenbrynet och att svanarna här kommer nära stranden i jakten på undervattenäxter kan du komma riktigt nära svanarna och arbeta med låga vinklar. Låga vinklar är extremt viktigt för bildens dynamik när det kommer till fågelfotografering och här får du chansen att arbeta massor med det!

Detsamma gäller hos svarthakedoppingen med flera där vi också kommer att ha möjligheten att komma riktigt lågt i vinkel och nära.

Det finns inte så mycket tät skog här som skymmer de vackra solnedgångarna- och uppgångarna. Detta gör att vi kommer att få möjlighet att fotografera i ett vackert släpljus från morgon- och kvällssolen som gör att vår fotografering på sång- och knölsvan får det där lilla extra.

Rosenkällasjön ligger ofta insvept i dimma på tidiga vår- och höstmorgnar. Under denna fotoworkshop som är i april månad när nätterna är kalla och dagarna blir varmare får vi hålla tummarna för just dimma. Det blir en speciell känsla att fotografera svanarna i dimman som förstärks av de första strålarna från solen.

Kreativ fotografering, riktigt nära vårfåglarna.

Du kommer i denna workshop att få möjligheten att arbeta kreativt och riktigt nära inpå framför allt svanar, svarthakedopping, sothöns och gäss. För att du ska vara så pass beredd som möjligt inför fotosessionerna kommer du att få ingående information och råd på hur du kan skapa kreativa fotografier av svanarna. Detta både i fält och i föreläsningslokalen vid Fröstad gård.

På många andra mer kända fågellokaler blir du ofta hänvisad till något fågeltorn. Där kan det vara svårt att komma riktigt nära fåglarna och oftast behövs tubkikare för att få en skymt av dem. Det problemet kommer vi inte ha vid Rosenkällasjön. Givetvis ska vi vara försiktiga när vi närmar oss fåglarna, med respekt för att detta är deras hemmamark. Med lite tålamod kommer det dock gå att komma riktigt nära våra fotomotiv.

Mer information om denna workshop.

Lördagen den 16:e april 2022

Vi möts upp vid Fröstad gård, klockan 14:00 där vi börjar med en introduktion till workshopen.  Det innefattar en bildvisning med tips & råd inför vår fotografering samt information om området vi ska fotografera i. Efter denna genomgång åker vi gemensamt iväg till Tinnerö Eklandskap och Rosenkällasjön. Här kommer vi att stanna hela kvällen tills solen går ned och koncentrera all vår energi på att fotografera knöl- och sångsvan, svarthakedopping & andra fåglar både dokumentärt och kreativt. När solen har gått ner och det bästa ljuset är borta är det dags att åka tillbaka för att sova och ladda inför en ny  fotosession, tidig morgon.

Söndagen den 17:e april 2022.

Det blir en tidig morgon innan solen har gått upp. Vi kommer att vara på plats vid Rosenkällasjön cirka en halvtimme innan soluppgång. Vi fotograferar på de allra bästa områden för den art som vi vill porträttera. När ljuset blir hårdare & dagen vaknar till liv avslutas workshopen på förmiddagen.


Här kan du ladda ner programmet (PDF).

Vi samlas upp på Fröstad gård, torsdagen den 14:e april klockan 14:00.


Vägbeskrivning:

Östra Tollstad Fröstad 2

59597 MANTORP

Fröstad Naturfoto på Google maps: https://bit.ly/35lmpjg

Från E4:an följ skyltar mot Himmelsby gårdshotell. Observera! Sväng inte av mot Östra Tollstad.

Parkering sker på ladugårdsplanen som har en liten ”rondell” att vända i.


Transport till och från Fröstad gård sker i egen bil, så även transport till de fotografiska områden som vi ska besöka. Samåkning kan göras, kontakta mig för mer information kring detta.

Om du behöver någonstans att bo under kursen finns det flera lokala alternativ i närheten av kurslokalen.


Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men bra. Cirka 5 minuter med bil till Fröstad gård.


Himmelsby SPA & konferens  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint men också ”ganska dyrt”. Gångavstånd till Fröstad gård.


Alla vandrarhem & hotell i Linköping.

Om du inte har något emot att behöva åka bil i cirka 30 minuter, så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.

På denna workshop ingår de matig macka i fält inklusive fika.

 • 16:e april 2022: Fika & kaka samt matig macka i fält inklusive dryck.
 • 17:e april 2022: Matig macka i fält inklusive dryck.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka. Glöm heller inte att ta med dig din egen termos så du kan fylla upp den med te eller kaffe innan vi beger oss ut i fält.

April månad kan vara både vara varm och kall. Det beror helt på väderleken så håll ett extra öga på väderprognosen. Kvällarna är som regel mer milda än morgnarna som kan bli riktigt kalla.

Solen upp: cirka 05:45 ☀️

Solen ned: cirka 20:00 🌘

🔴 Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. 

April månad kan vara både vara varm och kall. Det beror helt på väderleken så håll ett extra öga på väderprognosen. Kvällarna är som regel mer milda än morgnarna som kan bli riktigt kalla. Ta med dig bra och slitstarka kläder, mössa och vantar. Stövlar eller fullt vattentäta skor. Glöm heller inte att ta med dig din kikare.

Förslag på kläder & utrustning som är bra att ha med sig.

 • Oömma kläder.
 • Slitstarka långbyxor.
 • Bra vattentäta kängor.
 • Stövlar.
 • Regnkläder.
 • Extra varm tröja.
 • Vindjacka.
 • Vardagliga kläder & ombyten.
 • Pyjamas / sovkläder.
 • Underställ (gärna i ull).
 • Mössa & handskar.
 • Halsduk eller ”buff”.
 • ”Myströja & mysbyxor” för kvällarna på boendet.
 • Kikare.
 • Solglasögon.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Faktabok.
 • Dina mediciner.
 • Handsprit.
 • Skoskavs-plåster.
 • Termos.
 • Sittunderlag.
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.
 • Glöm inte att packa ner dina ”egna saker” också.

Du kan aldrig få nog mycket av sladdar, adaptrar och powerbanks. Viktigt att ta med sig enligt min mening är så klart laddare för  kamerabatterier och mobiltelefon men också grendosa för att kunna använda fler uttag för laddning. Det är också mycket viktigt att packa ner någon form av backuplösning. Antingen väljer du att ha med dig extra minneskort eller en extern hårddisk, plus bärbar dator.

Förslag på elektronisk utrustning som är bra att ha med sig.

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter.
 • En grendosa.
 • Powerbank.
 • USB-kablar.
 • Backuplösning för dina bilder.

🔴 Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

Kamera, objektiv och kamerautrustning.

På den här workshopen kommer vi inte transportera oss längre sträckor. Ta därför med dig den kamerautrustning som du har och känner är relevant för de motiv vi ska fotografera. Vi kommer sannolikt att komma fåglarna mycket nära och därför är inte bara ett traditionellt teleobjektiv önskvärt utan kanske också en normalzoom/vidvinkel för att kunna fånga annorlunda vinklar & bilder på svanarna.

Du får heller inte glömma stativet hemma då den tidiga morgonen kan medföra att slutartiderna kan bli rätt så långa innan solen går upp.

 • Kamerahus.
 • Ett teleobjektiv för porträtt av svanarna och komma nära all action.
 • Ett vidvinkelobjektiv för att arbeta med svanarna som kan komma mycket nära.

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

 • En kameraväska för din kamera & objektiv.
 • Ett stativ.
 • Extra minneskort.
 • Extra batterier.
 • Batteriladdare.
 • Backupplösning.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är sju stycken personer (åtta med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Nej den här workshopen är inte fysiskt ansträngande. Transport sker med bil fram till våra fotodestinationer – varav vi sedan promenerar i lugn takt på upptrampade stigar, vägar och spångar.

0
DATUM : 16 – 17 april 2022
 • KOSTNAD: 3 500 SEK

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 700 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Matig macka & dryck i fält. Både på morgonen & kvällen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård  och Tinnerö Eklandskap. Frukost, eventuell lunch och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken workshop gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.