Om du har som ambition  att synas som fotograf är en unik och personlig presentationsbild något du bör fundera över. Med presentationsbild menar jag ett val av en naturbild som representerar dig. En bild som du använder på de flesta plattformar av din marknadsföring som fotograf. Exempelvis på visitkort, på hemsidan, som omslagsbild på sociala medier, i broschyr m.m.

Jag utgår ifrån mig själv som exempel. 2017 fotograferade jag en bild i Dovrefjell som föreställer två stycken myskoxar i snöfall som står huvud mot huvud mot varandra. Denna bild finns på mina visitkort, på broschyer, på hemsidans första bild och så vidare. Samma bild pryder också jubeliumsnumret av den naturfotografiska tidskriften Camera Natura samt var huvudomslag för Camera Naturadagen 2018.

Jag har med andra ord arbetat upp ett varumärke med en enda enskild bild och min förhoppning är givetvis att bilden ska bli signum för mig som person och fotograf.

High-key fotografi på myskoxar i Dovrefjell. Fotograferad 2016 och är min starkaste presentationsbild.

Skapa ditt varumärke med en presentationsbild.

Vilken väg ska du gå för att skapa din egen presentationsbild? Det är inte särskilt komplicerat alls. Välj ut en bild som fungerar till de  medier och tryck du vill använda dig av. Här får du också välja om bilden ska vara liggande eller stående. Personligen har jag funnit stående bilder mer mångsidiga. Men detta val lämnar jag så klart till dig.

Försök att använda en så enkel bild som möjligt. Med enkel bild menar jag en bild med få element och samstämmig färgskala. En komplicerad bild med fler motiv och mindre detaljer kommer inte att fungera bra som presentationsbild, framför allt inte vid mindre tryck, exempelvis visitkort.

Många gånger kommer du också att lägga text över din presentationsbild så försök att använda dig av en bild där det finns ”tomma ytor” där text kan placeras.

Fröstad Naturfoto och Olympus i Västerås med två presentationsbilder representerade på en roller-up.

Bildekal med samma motiv som på visitkort, roller-up, omslag och så vidare. Detta var en tidig dekal då Fröstad Naturfoto inte hade startats ännu.

Ska du byta ut din presentationsbild?

På frågan om du någon gång ska byta ut din presentationsbild blir mitt svar både ja och nej. Du vill använda bilden så pass länge att just denna bild kopplas samman med dig som fotograf. Sedan gäller det att använda den så pass mycket du bara kan. Du kan dock också skapa flera presentationsbilder men jag anser att du ska börja med en bild och sedan lägga till fler efterhand. Så istället för att byta ut skulle jag säga att du ska addera bilder.

Bilden på myskoxarna på Camera Naturas jubeliumsutgåva.

Mina nya visitkort med en ny presentationsbild på ett av mina möten med bergsgorilla i Virungabergen.

Vill du läsa och få ännu mer fotoinspiration, tips & guider? Prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Ny fotoinspiration i din brevlåda varje tisdag!

Bevaka även alla nya workshops & fotoresor från Fröstad Naturfoto.

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf, helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.