Smålom nattetid & stämningsfulla landskap.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

FOTOWORKSHOP TILL SMÅLOMMEN, NATTETID. (PDF)
BOKA.

Höjdpunkter på workshopen – Smålom nattetid & stämningsfulla landskap.

 • Fotografera smålom från sen kväll, över hela natten och till den tidiga morgonen.

 • Magiska landskap med gölar, våtmark, krokiga ekar och trolska speglingar i gölarna.

 • Vi arbetar kreativt med smålom och landskap med exempelvis low-key, dubbelexponeringar och rörelseoskärpa.

 • Tajmad workshop med bra månljus, förutsatt att vädret tillåter det.

 • Handledning, tips & råd av naturfotograf Niklas Virsen.

När alla andra naturentusiaster, fotografer och fågelskådare har åkt hem, då anländer vi till de många små gölarna i detta speciella landskap. Längs spångarna som leder oss ut mellan fuktmarker och gölar ser vi ett magiskt landskap och hör de trolska ropen av smålommarna i det sista kvällsljuset. Nu väntar oss en hel natt av naturfotografering av smålom och landskap.

Knuthöjdsmossen.

Området som workshopen utgår ifrån heter Knuthöjdsmossen och ligger i Hällefors. Det här landskapet tillsammans med Hammarmossen är väldigt speciellt med sina hundratals gölar. All våtmark och alla gölar här gör att det lätt uppkommer dimma över landskapet vilket skapar en fantastisk stämning i det tidiga morgonljuset.

På ”öarna” mellan gölarna växer det främst tall. Krokiga och vindpinade tallar som ramar in landskapet. När vi fotograferar här vid Knuthöjdsmossen rör vi oss enbart på spångarna genom landskapet för att inte störa det rika fågellivet. För att se koncentrationen av alla de små gölar som utgör Knuthöjdsmossens naturreservat måste man nästan se landskapet från ovan. All drönarflygning i området är naturligtvis förbjuden på grund av fågellivet. Däremot om vi går in och kikar på Google maps kan vi se hur de många gölarna sätter sitt spår i landskapet.

Ett rikt fågelliv och köttätande växter.

Bland de vackra små gölarna finns också många spännande växter, inte minst den köttätande växten Sileshår, som växer här på myrmarken. Sileshåret fångar insekter med sina klibbiga blad och är ett mycket spännande växt i naturreservatet. I Sverige finns 12 olika arter av köttätande växter som får sin energi av kväve och fosfor genom insekterna. Sileshåret är en av dem.

Förutom köttätande växter finns här i Knuthöjdsmossen ett mycket rikt fågelliv. En av dem är så klart smålommen som denna fotoworkshop fokuserar mest på, men här finns också bestånd av bland annat kricka, knipa, skogsnäppa, enkelbeckasin och storspov.

I smålommens rike.

Förutom de magiska landskapen  är det här smålommens rike. Här hörs smålommens trolska läten både på dagtid och kväll samt under natten naturligtvis. Här bland de många gölarna är smålommen oskygg , framförallt när du befinner dig här under tider då det är som minst ”spring på spångarna”. Precis sådana tider som vår workshop koncentreras kring, det vill säga sena kvällar, natt och tidiga morgnar.

Smålommen är till sin natur precis som de flesta andra fåglar skygga varelser som när de blir upptäckta lyfter sina vingar och beger sig iväg. Här är det annorlunda. Här är inte smålommen lika skygg. I skydd av mörkret kan vi komma nära och observera smålommen under en längre tid utan att de känner sig hotade.

Smålommen är den minsta av lommarna och väger cirka en till två kilo. Till storleken är smålommen ungefär lika stor som en vanlig gräsand. Som exempelvis storlommen ligger smålommen låg i vattnet och har en långsträckt kropp. Huvudet och halsen är blygrått och strupen är rödfärgad. Gölarna här vid Knuthöjdsmossen är fattiga på fisk vilket gör att storlommarna ofta beger sig iväg till andra närliggande vatten för att fiska. När den flaxar iväg med sina vingar är rörelserna snabba.

Smålommen klassificeras som nära hotad i Sverige. Det är av yttersta vikt att vi inte på något vis stör det rika fågellivet här. Därför kommer vi under hela workshopen endast att röra oss på spångarna.

Natten är den mest spännande tiden.

De allra flesta naturmänniskor, fotografer och fågelskådare  kommer till Knuthöjdsmossen på dagarna, eller sen eftermiddag. Vissa kanske går upp lite tidigare och andra är ute lite senare på kvällen. Dock är det väldigt få personer (jag har aldrig sett några) som vistas här efter solnedgång, över natten och in på det första ljuset morgonen därefter. Därför och på grund av de bästa fotomöjligheterna är det just denna nattetid som vi kommer att fotografera smålommarna och landskapet.

Den sena kvällen kan bjuda oss på ett vackert ljus och den tidiga natten brukar vara väldigt fint att skapa bilder på skogsspelglingar i de små gölarna. Nätterna och den tidiga morgonen är tiden för att fotografera smålom. Här inbjuds du till att mörka ner dina bilder och skapa low-keybilder (medvetet mörkare bilder) i kontrast av den vita undersidan av smålommen.

Denna workshop med smålom och magiska landskap nattetid är anpassad efter månfaserna och vi kan räkna med en vacker belyst måne om bara molnen håller sig borta. Den nästintill fullstora månen kommer att ge oss  lite extra ljus till våra landskap- och fågelbilder. Det är svårt att slå känslan av att befinna sig mitt i magin, mitt i natten med smålom och vackert månljus, det kan jag lova dig!

Med eller utan månljuset är det en fantastisk stämning att fotografera smålom och landskap här, nattetid.

Magisk landskapsfotografering.

Landskapet här är känns exklusivt och väldigt speciellt. Runt varje krök på spången känns det som det väntar ett äventyr med nya motiv att föreviga. Här kan du skapa de klassiskt fina landskapsfotografierna eller använda olika metoder som dubbelexponeringar och rörelseoskärpa för att skapa spänning i bilderna. Detta är en fin plats för att plocka fram ditt makro på också.

Om vi har tur så kommer dimman att spela i landskapet den sena kvällen men kanske framförallt på den tidiga morgonen. En annan mycket fin möjlighet till magiska landskapsbilder utgör så klart gölarna. De speglingar som finns i dessa vattensamlingar som allt som oftast är helt spegelblanka kan man verkligen förtrolla sig i. Speglingar på tallarna som avtecknas i gölen och en blå natthimmel. Här finns det verkligen mycket att njuta av.

Smålom i flykt. Hällefors.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

3 juli 2020.


Vi anländer vid vårt boende på eftermiddagen (mer exakta tider skickas vid bokning). Väl framme packar vi upp våra väskor, gör oss hemmastadda och har en kort introduktion samt presentationsrunda. Vi åker sedan till Knuthöjdsmossen som ligger cirka 5 minuter bort med bil från vårt boende.

Här kommer vi att rekognosera området inför vår kväll, natt och tidiga morgonfotografering. Givetvis finns det också tid att fotografera lite även nu på eftermiddagen. Efter detta åker vi tillbaka till vårt boende och packar ihop alla våra saker som vi behöver för en natt och morgon ute bland smålom och magiska landskap.

4 juli 2020.


När klockan slår 00:00 är det den 4 juli med vår fotosession har precis börjat. Vi fortsätter att arbeta med våra smålommar och landskap fram tills ljuset blir för hårt. Efter detta åker vi tillbaka till vårt boende och sover in de timmar som vi har varit vakna.

På kvällen är det dags att bege sig ut igen för vår nästa kväll, natt och morgonfotosession hos smålommarna.

5 juli 2020.


Precis som natten mellan 3 och 4 juli fotograferar vi fram tills vi känner oss nöjda eller när ljuset blir för hårt. Efter vår natt ute i Knuthöjdsmossens magiska landskap står ert rum kvar så att ni kan vila ut ordentligt innan hemfärd. Ni har rummet till måndag, så för er som vill stanna en natt eller dag till är det fullt möjligt. Workshopen avslutas dock på söndag morgon.

Du tar dig själv till Hällefors antingen med egen bil, buss eller buss. Se karta.

Vi kommer att bo på Hällefors vandrarhem på denna workshop. Vandrarhemmet erbjuder både gratis wifi och parkeringsplats. Läget är riktigt bra då det endast tar cirka 5 minuter att nå Knuthöjdsmossen härifrån.

 • Ta gärna med dig sängkläder och handduk, annars finns det att hyra på vandrarhemmet.

Efter vår natt ute i Knuthöjdsmossens magiska landskap står ert rum kvar så att ni kan vila ut ordentligt innan hemfärd. Ni har rummet till måndag, så för er som vill stanna en natt eller dag till är det fullt möjligt. Workshopen avslutas dock på söndag morgon.

3 juli: Nattmat ute i fält ingår.

4 juli: Frukost och nattmat ute i fält (middag/eventuell lunch köpes själv).

5 juli:Frukost ingår.

Packlista Kläder & utrustning.

 •  Underkläder & strumpor.
 •  T-shirts & tröjor.
 •  En vindjacka.
 •  Regnjacka & regnbyxor. Eller alternativt vattentät vindjacka.
 •  Slitstarka långbyxor.
 •  Vandringssockor och bra skor.
 •  Keps eller hatt som skydd för solen.
 •  Hygienartiklar.
 • Mössa och lättare/luftiga handskar (nätterna kan bli kalla trots sommarmånaden).

Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

Utrustning:

 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.
 • Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.

Du behöver inte fundera över säkerheten! Första hjälpen är alltid med och tillika nödsändare för din trygghet.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i reseväskan är upp till dig.

På denna fotoresa till Aostadalen i norra Italien är det främst makrofotografering som gäller. Observera att i detta fall kan makrofotografering också översättas till närbildsfotografering. Det går med andra ord precis lika bra att använda ett längre teleobjektiv för att kunna skapa närbilder av fjärilar och insekter.

Ett makroobjektiv kan oftast avbilda 1:1, vilket gör att närgränsen är extremt kort. Du kommer som regel närmare ditt motiv med ett makroobjektiv men risken är också stor att fjärilen hinner flyga iväg innan du har tagit bilden.

Ett teleobjektiv med en bra närgräns är ett mycket mångsidigt objektiv att ha med dig på denna fotoresa. Du kan sitta en bit ifrån fjärilarna och ändå komma dem nära (inte lika nära som ett 1:1 makro). Ett teleobjektiv är också optimalt när du vill skapa mer konstnärliga bilder där du fotograferar exempelvis genom vegetation. Teleobjektivet kan dessutom användas om du vill fotografera intima landskap som berg, vattenfall etc. samt om det dyker upp några däggdjur eller fåglar. Ett teleobjektiv med zoom-möjlighet rekommenderas starkt.

Ett vidvinkelobjektiv ska du ta med dig om du vill skapa de stora och klassiska vidvinkel-landskapen. Här kommer du att kunna fotografera snöprydda berg, kraftiga vattenfall, bäckar och blomsterängar. En annan fördel med att ta med ett makroobjektiv är att du kan fotografera fjärilar i landskapet. Du kan exempelvis komma nära en fjärilar med ett vidvinkel och ha med en snötyngd topp i bakgrunden.

Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

 • Makroobjektiv för riktigt närgångna bilder av fjärilar och insekter.
 • Teleobjektiv med zoom för fjärilar, insekter, intima landskap och däggdjur/fåglar.
 • Vidvinkelmotiv för de klassiska stora landskapen eller för att skapa fina kulisser till fjärilsfotografering.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • En blixt, ficklampa eller pannlampa.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder.
 • En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 5 stycken personer (6 personer med mig).

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här workshopen är inte fysiskt ansträngande. Vi rör oss inte särskilt mycket och går på spångar i reservatet.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF.
Boka.
0
DATUM : 3-5 JULI 2020
 • KOSTNAD: 5.200 SEK

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1.040 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost och nattmat enligt program.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.
 • Efterbehandling av dina naturfotografier.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Hällefors. Transport från vandrarhemmet till Knuthöjdsmossen (cirka 5 minuter med bil). Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

BOKA

Smålom nattetid & magiska landskap 3-5 juli 2020.

OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Önskar du få information om tillgänglighet och extra kostnad för enkelrum?
JaNej
Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren
Nyhetsbrev, ja tack! Få erbjudanden på fotoresor, kurser och produkter. Var uppdaterad på nya fotoresor, kurser och evenemang. Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa efter din bokning. Här kan du prata med andra deltagare och även få information om fotoresan. Godkänner du detta? (valfritt).
All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

+46 (0) 736540687