Rovfåglar & skogsfåglar i Östergötland

Jag ser att använder en mindre enhet (som en mobiltelefon eller padda) när du besöker den här sidan. Kanske du vill ladda hem resebeskrivningen för denna fotoresa som en PDF istället?

0
DATUM : 8 – 10 mars 2024
 • KOSTNAD: 9 600 SEK

 • 2 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1 920 (20%)

Inkluderat i priset.

 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Matig macka & dryck i fält samt fika.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård. Boende (tillval). Frukost och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

RESEBESKRIVNING

DETALJINFORMATION

STÄLL EN FRÅGA

 • Tre heldagars gömslesittningar i Fröstadskogen.

 • Fotografisk handledning, tips och råd av naturfotograf Niklas Virsen (som sitter med i gömslet)

 • Frekventa besök av ormvråkar, duvhök och skogsfåglar.

 • Magiska förutsättningar för att komma rovfåglarna & skogsfåglarna mycket nära.

 • Fina och välskötta bakgrunder och genomtänkt placering av plattformarna.

 • Artificiella ljus utanför fotogömslena vid morgon och kväll eller vid dåligt ljus.

 • Boka ett mysigt boende, endast ett stenkast från Fröstad gård.

 • En liten grupp av  endast 2 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoworkshop.

Det finns en vild plats, bara ett stenkast från Fröstad gård som är hemvisten för ormvråkar, duvhök, tofsmesar, nötskrikor och andra skogsfåglar. Denna plats heter Fröstadskogen. Skogen ligger insprängd mellan jordbruksmark och skogsdungar på Östgötaslätten. I Fröstadskogen finns det både överväxta ängsmarker och äldre skog. Här stortrivs duvhöken, ormvråkarna och skogsfåglarna. Nu har du chansen att få komma och uppleva tre dagar av gömslesittningar tillsammans med naturfotografen Niklas Virsen i hans egna fotogömslen i Fröstadskogen.

Rovfåglarna.

Ormvråk och duvhök är flitiga gäster vid fotogömslena i Fröstadskogen. Det är vanligt att man dagligen under vintern får skåda flera olika individer av ormvråk som besöker åtelplatsen, ibland i par. När detta sker blir det oftast slagsmål och småbråk kring vem som ska få äta av den åtel som ligger på plattformarna. Plattformarna är smakfullt utsmyckade med stockar, grenar och granris som gör att man inte ser åteln. Naturligtvis går det att ordna så att åteln syns också. Duvhöken delar också sin entusiasm för åtelplatsen och tenderar att stanna länge för en måltid om den inte störs av ormvråkarna. Ungefär varannan dag brukar duvhöken dyka upp, men under vintertid är dess besök oftast dagligt. För att säkerställa de bästa fotomöjligheterna för både ormvråk och duvhök rekommenderas två separata sittningar, och på denna workshop får du inte mindre än tre separata sittningar i gömslet. Vid rovfågelplattformen finns det konstgjord belysning som lyser upp mörka morgnar och kvällar för att underlätta observation och fotografering.

Det finns stora chanser att komma rovfåglarna mycket nära. Plattformarna för rovfåglarna ligger endast cirka 10 meter från fotogömslet. Stundtals landar också rovfåglarna på plattformen som främst är avsedd för skogsfåglar. Då kommer du att ha rovfåglar så nära som cirka tre meter från fotogömslet. Under vintern är rovfåglarna hungriga och har som regel svårt att hitta mat. Vid frystgrader med flera minusgrader lägger jag alltid ut upptinat åtel för att locka ner rovfåglarna, då de inte är lika intresserade av den djupfrysta åteln. När du fotograferar rovfåglar, eller fotomotiv överhuvudtaget, är bakgrunderna extremt viktiga. Du vill hitta en bakgrund som är ren och inte har massor med kvistar och annat som tar uppmärksamhet från ditt huvudmotiv. Vid mina fotogömslen är alltid bakgrunderna genomtänkta och de underhålls för att du ska få så bra förutsättningar till bra bilder som möjligt.

Ormvråk & duvhök.

Ormvråken, som på latin heter Buteo buteo, är en medelstor rovfågel som finns i olika livsmiljöer. Bland annat i öppna landskap, som på Östgötaslätten, där den domineras av jordbruk och skogsdungar, men den finns även i skogsmiljöer. Ormvråken kan ha flera olika färger, men oftast har den en mörk ’bandning’ på undersidan av vingarna. Det kan vara väldigt svårt att se skillnad på vuxna individer och juveniler (ungfåglar) samt hona och hane. Ett kännetecken är att de vuxna individerna som regel har en mer enhetlig färg på fjäderdräkten än juvenilens mer brunaktiga och fläckiga fjäderdräkt. Honorna är också generellt större än hanarna, men att skilja på dessa parametrar hos ormvråken kan vara svårt.

Ormvråken äter främst möss, fåglar och andra små däggdjur. Under sommaren består även dieten av reptiler. Under vintermånaderna, när det är svårt att få tag på annan mat, äter den också gärna kadaver. Som jag ser i mina gömslen är de dock som regel intresserade av åteln hela vinter, våren och hösten. Trots att ormvråken tillhör en av våra vanligaste rovfåglar i Norden är det få som lyckas komma de riktigt nära och se deras fantastiskt vackra fjäderdräkt. Det kan du i Fröstadskogen och mina fotogömslen.

Duvhöken, Accipiter gentilis, är en stabil rovfågel med starka ben och vassa klor. Duvhöken är för mig många gånger favoriten bland rovfåglar, då den när som helst tyst flyger ner på plattformen till skillnad från ormvråken, som ofta ’jamar’ högt när den är i närheten. Duvhöken trivs bra i den täta skogen där den kan överraska sitt byte. Dieten består av andra skogsfåglar, exempelvis nötskrikor, men kan också bestå av mindre däggdjur som ekorre. Den har en mycket gedigen kroppsbyggnad och har en vacker fjäderdräkt med blågrå ovansida och zebramönstrad buk. Även duvhöken är väl utbredd i Norden men är till skillnad från ormvråken varierande i antal utifrån region och miljö. Det är sällan du ser en duvhök på grund av dess levnad i skogsmiljö och många gånger är ett gömsle den enda chansen.

Tofsmes & andra skogsfåglar.

Vi kommer också att sitta i tältgömslen för att fotografera en av mina absoluta favoriter när det kommer till skogsfåglar, tofsmesen. Med sin ”punkarfrisyr” och sitt orädda jag är denna fågel en fröjd att fotografera och komma nära. Tofsmesen är en utpräglad barrskogsfågel och gillar barrskogsmiljöer där den kan hitta en murken stam att bygga bo i. Gömslena för tofsmesar och alla andra skogsfåglar ligger i gammelskogsdelen av Fröstadskogen. Här får du magiska kulisser av gammelskog och även om naturen vill, ett ljus som sipprar in genom stammarna och ger fantastiskt vacker bokeh. Plattformarna för dessa skogsfåglar är välplacerade för att ge de bästa möjliga förutsättningarna för bra bilder på skogsfåglarna. Du kommer att kunna komma väldigt nära skogsfåglarna och på så sätt få en ren och fin bakgrund.

Vid fotografering av tofsmesar och andra skogsfåglar kommer vi aktivt att placera ut artificiellt ljus, inte bara för att snabba upp våra slutartider i gammelskogen utan också för att få kreativ belysning på våra motiv.

Fotogömslena.

Vi kommer att sitta i två olika typer av fotogömslen. Gömslet för rovfåglarna har plats för två fotografer och en handledare. Detta gömsle har bekväma stolar och möjlighet för fotografering från två olika fotogluggar vardera för varje fotograf. I fotogömslet finns också en värmekamin om det skulle bli kyligt i gömslet. För att motverka imma på fönstren i gömslet finns fläktar. Fönstren är gjorda av spegelglas, med andra ord kan vi se ut men för fåglarna utanför gömslet är det bara en spegling, så de kan inte se oss i gömslet. Du fotograferar dock genom en fotoglugg där du sticker ut ditt objektiv.

Framför gömslet för rovfåglarna finns tre plattformar (”bord” där rovfåglarna landar). Dessa har utsmyckats med mossa, granris, stockar och sittpinnar för att göra det så naturligt som möjligt för rovfåglarna. Två av plattformarna är placerade cirka tio till nio meter från gömslet. En av plattformarna är utformad för skogsfåglar, här landar gärna exempelvis nötskrika, större hackspett, svartmes och talltita. I mars är det heller inte omöjligt att det finns bra med stenknäck här. Stundtals landar även ormvråkarna på denna plattform. Den är placerad cirka tre meter från fotogömslet. I fotogömslet så finns det plattor för montering av kulleder.

Fotogömslet för skogsfåglar är tältgömslen väl placerade i Fröstadskogens äldre skogsdel (notera! Dessa gömslen kan också vara av samma standard som fotogömslet för rovfåglar, detta beror på hur det går med bygget). I dessa tältgömslen finns en stol och en liten ljuslykta. Här får du montera ditt eget stativ vid fotografering.

Detaljinformation om denna fotoresa:

Vänligen notera att denna programvara kan bli ändrad på grund av väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser.

8:e mars

Vi möts upp på Fröstad gård 04:30 och beger oss sedan mot fotogömslet i Fröstadskogen för vår första gömslesittning där vi ska fotografera ormvråkar, duvhök och andra skogsfåglar. Vi diskuterar vilka inställningar som är bäst vid olika situationer och du kommer att lära dig mycket om att fotografera från gömsle. Givetvis sker detta genom viskningar för att inte störa rovfåglarna. Vi går ut ur gömslet när det mörknar. Efter detta är det egen tid på boendet med redigering av bilder.


9:e mars

Idag träffas vi på Fröstad gård där vi i kurslokalen diskuterar gårdagen och visar varandra bilder. Sedan åker vi i väg till Fröstadskogen igen, denna gång för att fotografera tofsmes och andra skogsfåglar i gammelskogen. Denna dag har vi två olika fotosessioner i gammelskogen – en på förmiddagen och en mot eftermiddagen. Dagen avslutas när det blir mörkt ute. Sedan är det tillbaka till boendet som gäller och ladda inför vår sista gömslesittning den kommande dagen.


10:e mars

Vi möts upp på Fröstad gård 04:30 och beger oss sedan mot fotogömslet i Fröstadskogen för vår tredje gömslesittning där vi återigen ska fotografera ormvråkar, duvhök och andra skogsfåglar. Workshopen avslutas när vi lämnar gömslena på seneftermiddag/kväll.

Adress:

Fröstad Naturfoto

Östra Tollstad Fröstad 2

59597 MANTORP

GPS-koordinater:

58.3379276, 15.3413823

Karta:

För att se exakt plats och få vägbeskrivning, klicka här:  https://tinyurl.com/4yrycch3


Från E4:an:

Följ skyltar mot Himmelsby gårdshotell.

Observera: Sväng inte av mot Östra Tollstad.

Fortsätt på vägen tills du når destinationen.

Parkering sker på ladugårdsplanen som har en liten ”rondell” att vända i.

Du är välkommen till kurslokalen en kvart innan kursstart, då är det öppet.

Om du behöver någonstans att bo under vår workshop finns det flera lokala alternativ i närheten av kurslokalen.


Fiestad Farm (rekommenderas) https://fiestadfarm.se/* rekommenderas

Mysigt och personligt boende med gångavstånd till Fröstad gård.


Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Bra boende med bra service och mat. Cirka 10 minuter med bil till Fröstad gård.


Himmelsby SPA & konferens  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint men också ”ganska dyrt”. Gångavstånd till Fröstad gård.

På denna workshop ingår det matig macka i fält inklusive fika.

 • Dag 1: Fika & kaka samt matig macka i fält inklusive dryck.
 • Dag 2: Matig macka i fält inklusive dryck. Fika & kaka.
 • Dag 3: Matig macka i fält inklusive dryck. Fika & kaka.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka. Glöm heller inte att ta med dig din egen termos så du kan fylla upp den med te eller kaffe innan vi beger oss ut i fält.

Nedanstående lista fungerar som en inspirationskälla för din packning. Slutgiltigt beslut om vad som hamnar i din resväska ligger helt hos dig.

Jag vill påminna om att packning är en individuell process, och det är viktigt att du tar hänsyn till dina egna behov och preferenser när du väljer vad du ska ta med dig. Denna lista kan användas som en utgångspunkt för att hjälpa dig planera inför din resa. Kom ihåg att anpassa din packning efter faktorer som väderförhållanden, planerade aktiviteter och din personliga komfortnivå.

Notera också att denna lista inte inkluderar de mer uppenbara sakerna att packa ner, såsom underkläder, vardagströjor, mediciner och andra personliga föremål. Dessa grundläggande föremål för din dagliga användning förväntas självklart ingå i din packning.

Kläder & utrustning:

 • Bra vattentäta kängor eller liknande.
 • Förstärkningsplagg (vi kommer både att sitta i varmt gömsle men också i tältgömslen)
 • Mössa & handskar
 • Underställ
 • Kikare.
 • Vattenflaska/termos
 • Ficklampa/pannlampa
 • Personliga föremål

Elektronisk utrustning:

 • Laddare för alla elektroniska enheter
 • En grenkontakt
 • Eventuell reseladdare (läs mer under reseladdare)
 • En powerbank
 • Kablar (USB och annat kablage för dina enheter

På denna fotoworkshop kommer vi uteslutande att sitta i fotogömslen. Vilka objektiv du ska ha med dig beror helt på hur nära du vill komma ditt motiv, nedan ges en fingervisning om vilka brännvidder som är bra att ha med sig:

 • Ett teleobjektiv är naturligtvis viktigt både när du fotograferar skogsfåglar eller rovfåglar. Passande brännvidder är från cirka 300 mm och upp till 500 mm. Vid 500 mm kommer du att få porträtt av fåglarna där endast huvudet och en del av underkroppen syns. Vid 300 mm kommer du få med lite mer av miljön runt omkring, men också lättare få med hela vingarna när fåglarna slår ut med dem. Observera att du har möjlighet att montera ett kamerahus med tillhörande objektiv.

Övrig kamerautrustning:

 • Extra minneskort: Ha med dig tillräckligt med extra minneskort för att kunna lagra alla dina bilder under resan.
 • Extra batterier: Se till att ha tillräckligt med extra batterier för att klara av en hel dags fotografering utan att behöva ladda.
 • Batteriladdare: En batteriladdare är nödvändig för att ladda dina batterier på kvällarna/nätterna.
 • Backuplösning: Ha en backuplösning som en extern hårddisk eller extra minneskort för att säkerhetskopiera dina bilder regelbundet.
 • En kulled som du kan montera i gömslena.
 • Ett stativ.
 • Dator: Om du planerar att redigera dina bilder eller följa med på Lightroomutbildning under resan kan det vara bra att ha med en laptop för att kunna göra detta.
 • En blåsbälg för att ta bort damm och smuts från kameran och objektivet.
 • En mikrofiberduk för att rengöra din optik.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 2 stycken personer (3 personer med mig).

Vi kommer enbart att sitta i fotogömslen. Denna workshop är inte ansträngande.

0
DATUM : 8 – 10 mars 2024
 • KOSTNAD: 9 600 SEK

 • 2 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1 920 (20%)

Inkluderat i priset.

 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.
 • Matig macka & dryck i fält samt fika.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård. Boende (tillval). Frukost och middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687 Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken workshop gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

   Boka

   Rovfåglar & skogsfåglar i Fröstadskogen (8- 10 mars 2024).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Vill du ha information om boende?

   Din e-postadress*

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkorenLäs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Jag accepterar inbjudan till Facebookgrupp. Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.