Österlen – Där vacker natur möter rik kultur.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NER FOTORESAN SOM PDF.
0
DATUM : 5 – 8 augusti 2021.
 • KOSTNAD: 6 900 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1 380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost enligt program.
 • All transport till våra fotodestinationer med minibuss.
 • Fotografisk handledning och bildanalys av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Österlen, närmare bestämt, Kuskahusen. Alla middagar och luncher. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Det magiska ljuset på Österlen på tidig morgon och sen kväll.

 • Vi fotograferar böljande landskap och milsvida sandständer.

 • En abstrakt & konstnärligt orienterad workshop ger dig verktygen för att skapa fine-art.

 • Vi besöker flera viktiga och spännande fornlämningar och kulturmiljöer.

 • Vi gör ett besök vid Kiviks musteri.

 • Handledning, tips & råd av naturfotograf Niklas Virsen samt bilddiskussioner & bildanalys.

Vare sig det är en sen kväll på en av Österlens vidsträckta stränder eller en tidig morgon vid de fotogeniska backarna vid Brösarp kan Österlen erbjuda oss naturfotografer mycket. Här framträder ofta ett speciellt ljus på de tidiga morgontimmarna och när kvällsljuset övergår från brinnande gult och rött till blått och rosa. Mot himlen kan vi se glador sväva omkring över landskapet och i byarna finns de pittoreska Österlensstugorna.

Österlen bjuder också på en mycket rik förhistoria i symbios med mer nutida historiska platser, exempelvis Kiviks musteri. Det här är en fotoresa och workshop för dig som vill uppleva och fotografera Österlens magi och utveckla din fotografering mot det mer konstnärliga hållet.

Magiskt ljus på Österlen.

Det är något speciellt med det Österlenska ljuset. Det är fint subtilt men kan när som helst explodera  I rött och rosa. Den blå timmen såhär års är fantastiskt med sitt mjuka blåa sken och tillför verkligen landskapsfotograferierna det där lilla extra.

Som du säkert redan vet är ljuset helt centralt när det kommer till all typ av fotografering. Kanske framförallt viktigt är ljuset när vi ska fotografera landskap. På Österlen kan vi om vi har tur med vädret få morgon- och kvällsljus av absolut högsta kvalitet.

Österlen och måleriet.

Österlen har många gånger varit utgångspunkt för konstnärer, mer kända och andra mindre kända samt amatörkonstnärer. En av de mer kända namnen som förälskade sig I Österlen och då främst Haväng och Brösarps backar som “ligger granne med varandra” är prins Eugen, mer känd som “målarprinsen”.

”Min bästa upplevelse var nog upptäckten av Haväng där Värkeån grävt sig djupt ner I sandkullarna och sedan rinner under täta lövvalv ner mot havet, där en ståtlig forngrav från stranden blickar ut över vattnet. Men en upplevelse var också Brösarps backar, då ljungen blommar och markerna skifta i rött och viol.”
Prins Eugen

Så skriver prinsen om de två områdena i Brösarp. Haväng med dess långa stränder, karaktäristiska hedmark och sandstäpp. Skulle inte det vara nog så ligger en dös ”Havängsdösen” vackert placerat i landskapet. En dös eller en stenkammargrav är en begravningsplats för våra förfäder, denna specifika grav är från yngre stenåldern. Tillsammans utgör Haväng ett fantastiskt vackert och spännande område som skriker att det inte bara vill bli avmålad utan även fotograferad.

Eugen nämner också Brösarps backar som en speciell plats. Givetvis kommer vi att göra besök hit, både till de södra och de norra backarna. Vi åker i den tidpunkt då ljungen borde blomma som bäst i backarna i sina färgskiftningar i rött och viol. Mer om Brösarps backar kommer du att få läsa längre ner i denna text.

Milsvida sandstränder och böljande landskap.

Havet är starkt ihopkopplat med Österlen. Här finns inte bara utsökt rökt fisk utan givetvis också långa sandstränder, milsvida sandstränder till och med. De här stränderna inbjuder verkligen till en kreativ landskapsfotografering med långa exponeringar och ofta ett fantastiskt kvällsjus om bara vädret tillåter det. Räkna med att få sand mellan tårnarna när vi beger oss ut på den böljande mjuka sanden i kvällsljuset. Vi följer strandlinjen där blöt sand möter torr och letar efter havsfynd som kan agera förgrunder i våra strandbilder. Här kan vi finna drivved, sjöväxter, snäckor och kanske andra intressanta fynd. Här tillåts vi även arbeta med blixt om så önskas för att skapa dramatik i förgrunderna.

Precis som målarprinsen kommer vi att förälska oss i det böljande landskapet vid Brösarp, känt som Brösarps backar. Vi kommer att besöka detta fotogeniska landskap både i morgon- och kvällsljus. På backarna, för er som vill gå upp, möts du av en fantastisk utsikt över det böljande landskapet och havet. Backlandskapet vid Brösarp brukar delas in i de södra- och de norra backarna, där de södra är de mest kända. Vi kommer givetvis att besöka båda delarna.  På kullarna som egentligen är avlagringar från den senaste istiden betar nötkreatur, så att backarna aldrig blir igenväxta.

Förhistoriska vingslag.

Österlen har flera kända monument och fornlämningsområden. Vi kommer att göra besök i de mest kändaste i vårt närområde, Kiviksgraven och Havängsdösen. I det här landskapet där vacker natur möter rik kultur finns det massor att fotografera och fascineras över. Den lilla byn Kivik är inte bara känd för sin äppelcidersproduktion, här finns också Kiviksgraven att beskåda, en gravplats av sten från den äldre bronsåldern. Kiviksgraven antas vara den största bronsåldersgraven i Skandinavien under denna tidsperiod. En viss del av graven är restaurerad på grund av förstörelse och plundring under historisk tid.

Det är fantastiskt att beskåda detta stora mästerverk som har byggts av våra förfäder. Det går bra att fotografera i hela området kring Kiviksgraven, utanför monumentet likaså inne i gravkammaren där det finns flertalet hällar som är prydda med hällbilder från denna tid. Ristiningarna med bland annat människor, skepp och djur har mycket att berätta om vår förhistoria. I anslutning till Kiviksgraven finns också ett intellektuellt och prydligt litet kafé.

Havängsdösen är en stenkammargrav från yngre bronsåldern som ligger placerat mitt i landskapet på Haväng. Mer ikoniskt vackert än denna dös (som är ett annat namn för en stenkammargrav) där den ligger tungt förankrad i landskapet och där den har bestått tidens tand, kan det knappast bli. Hit går vi den tidiga morgontimmen när ljuset är som bäst och de allra flesta andra besökare inte är där.

Abstrakt & konstnärliga ambitioner.

Förutom att vi besöker de vackraste platserna på Österlen är detta en fotoworkshop där vi ska utvecklas som fotografer och komma hem med bra bilder. Hela fotoresan och workshopen har ett fokus mot att arbeta med konstnärliga ambitioner, precis som målarna som har besökt Österlen. Istället för en pensel använder vi oss av tekniker som exempelvis långa slutartider och dubbelexponeringar. Du kommer att få en teoretiskt grund i dessa tekniker som du sedan kan applicera på din egen naturfotografering.

Om du vill ta steget in i den mer abstrakta världen av naturfotografering är detta en workshop för dig, men givetvis arbetar vi även med mer traditionell naturfotografi och landskapsvyer.

Här finner video från Österlen.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

5 augusti 2021

Vi möts upp vid Kuskahusen (vägbeskrivning skickas vid bokning) på eftermiddagen. Väl på plats packar vi upp våra saker följt av en introduktion.

 • Kvällen tillbringas med att fotografera den nedåtgående solen vid de norra delarna av Brösarps backar.

6 augusti 2021

Denna morgon ringer klockan tidigt och vi beger oss ut för att fotografera i den tidiga morgontimmen.

 • Morgonen tillbringas på stranden och vid utsiktsplatsen vid Haväng.

Efter vår morgonfotografering äter vi lunch (för den som vill) och beger oss sedan tillbaka till vårt boende för vila & fri tid.

 • På eftermiddagen besöker vi den fascinerande Kiviks graven.

Idag tar vi en tidig middag på vår väg ut mot stranden Sandhammaren, en cirka 40 minuter lång resa från Kivik.

 • Kvällen tillbringas vid den milslånga stranden vid Sandhammaren.

7 augusti 2021

Även denna morgon ringer klockan tidigt. Vi äter frukost och beger oss iväg mot Brösarps backar igen, en färd på bara 7 minuter från vårt boende.

 • Morgonen tillbringas vid Brösarps backar för att fånga det tidiga och magiska morgonljuset.

Efter vår morgonfotografering äter vi lunch (för den som vill) och beger oss sedan tillbaka till boendet för fri tid.

 • På eftermiddagen åker vi för att besöka Kiviks musteri. Ett måste när du är här på Österlen.

Vi tar återigen en tidig middag och beger oss sedan mot nationalparken Stenshuvud.

 • Den sista kvällen av denna fotoresa och workshop tillbringas vid den vackra nationalparken, Stenshuvud, en bilfärd på cirka 15 minuter från Kivik.

8 augusti 2021

Det här är den sista dagen av vår fotoresa och workshop till Österlen. Efter frukosten säger vi adjö och på återseende.


Här kan du ladda ner programmet för Österlen 2021.

Transport till Österlen, mer specifikt till Kuskahusen görs med egna transporter, det vill säga bil eller tåg. Vägbeskrivning finner du här: https://www.google.se/maps/place/Kuskahusen/@55.7264465,13.9832808,13.57z/data=!4m8!3m7!1s0x4654728f07f8eb93:0xfda86c9deb3f7169!5m2!4m1!1i2!8m2!3d55.727064!4d13.988513 Närmare beskrivning av mötesplats skickas vid bokning.

All transport på själva destinationen sker med en minibuss med 8 säten. I priset ingår all transport till våra besöks- & fotograferingsdestinationer.

Vårt boende under vår vistelse på Österlen är de så kallade Kuskahusen som ligger vackert beläget med naturen som granne. Kuskahusen ligger strax väster om Brösarp och med detta boende som utgångspunkt har vi nära till flera av våra fotodestinationer under denna fotoresa. Om du vill titta närmare på vårt boende kan du besöka denna länk: http://www.kuskahusen.se/sv/

Det boende som ingår i priset är del i dubbelrum.

På denna fotoresa ingår det frukost (frukost på vandrarhem) enligt program nedan:

5 augusti: Inga måltider ingår.

6 augusti: Frukost ingår.

7 augusti: Frukost ingår.

8 augusti: Frukost ingår.

Räkna med klassiskt sommarväder, det vill säga båda sol, regn och mulet. Morgnarna och kvällarna kan bli kalla även på sommaren. Österlen som ständigt har närliggande kust kan också bli lite blåsigt vilket gör klimatet ännu lite kyligare, även mitt på sommaren.

 • Soluppgång, cirka: 05:30
 • Solnedgång, cirka: 21:00

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.

Kläder & utrustning.

 • Oömma kläder.
 • Lätta vandringsskor eller sneakers (du behöver inte ta med dig några rejäla och tunga vandringsskor)
 • Tofflor eller liknande för att gå i sanden med.
 • Några t-shirts & tröjor.
 • Extra varm tröja för tidiga morgnar och sena kvällar, plus eventuell vindjacka.
 • Regnjacka & regnbyxor. Eller alternativt vattentät vindjacka.
 • Hygienartiklar & eventuella medeciner.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Öronproppar.
 • Kräm för skavsår, blåsor.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.
 • Grendosa för laddning.

På denna fotoresa och workshop till Österlen är det främst landskapsfotografering som gäller. Tänk på att vi kommer att få möjlighet att arbeta med jättefina intima landskap också vilket gör att ett teleobjektiv kan komma mycket väl till pass.

Ett vidvinkelobjektiv ska du ta med dig om du vill skapa de stora och klassiska vidvinkel-landskapen. Här kommer du att kunna fotografera milsvida stränder, kuperade landskap och andra vackra vyer.

Ett teleobjektiv är ett mycket mångsidigt objektiv att ha med. Med teleobjektivet kan du rama in landskapet och skapa intima landskap av våra motiv. Om du dessutom har en bra närgräns på ditt teleobjektiv kan du använda det för närbildsfotografering. I landskapet finns givetvis också mycket fåglar, exempelvis glador att fotografera med teleobjektivet.

Ett makroobjektiv ska du ta med dig om du vill skapa bilder av allt smått. På Österlen brukar det till exempel finnas mycket fjärilar.

Ett stativ är mycket viktigt att ha med dig på denna fotoresa & workshop då vi kommer att fotografera i det tidiga morgonljuset och det sena kvällsljuset.

Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

 • Vidvinkelsobjektiv för landskap.
 • Ett teleobjektiv med zoom för landskap, intima landskap & fåglar från 80 mm och uppåt.
 • Ett makroobjektiv för att arbeta med närbilder.
 • Extra batterier och extra minneskort.
 • Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
 • En blixt, ficklampa eller pannlampa.
 • Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
 • Backup till dina bilder
 • En laptop för redigering av dina bilder.

På den här fotoresan kommer vi att fotografera i varierande natur, allt ifrån milsvida stränder till böljande backlandskap. Motiven är många här i Österlen, bland annat vågor som slår mot både klippor som sandstränder, ljungen på de böljande backarna, utsikterna, glador som flyger över oss och mycket mer.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 8 stycken personer (9 personer med mig).

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här workshopen är inte fysiskt ansträngande*

 • Beroende på vilken utsikt du vill ha så krävs det att gå upp för en del kullar vid Brösarps backar, detta är normalt fysiskt ansträngande.
LADDA NER FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTA TILL WORKSHOPEN (PDF).
LADDA NER PROGRAMMET TILL FOTORESAN (PDF).
0
DATUM : 5 – 8 AUGUSTI 2021
 • KOSTNAD: 6 900 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1 380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost enligt program.
 • All transport till våra fotodestinationer med minibuss.
 • Fotografisk handledning och bildanalys av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till och från Österlen, närmare bestämt, Kuskahusen. Alla middagar och luncher. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Boka

   Österlen – Där vacker natur möter rik kultur (5-8 augusti 2021).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Vill du ha information & pris om enkelrum?
   JaNej

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren

   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).

   Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.