fbpx

Jag har testat Olympus OMD-E-M1X!

2019-01-25T09:48:11+00:00

Olympus M1X är inte en kamera för alla fotografer men det är en kamera för mig och det kan vara det för dig också. Kameran är byggd som en stridsvagn och tankarna går direkt till andra befintliga kameror på marknaden, Canon 1DX och Nikon D5. Det här är ett professionellt verktyg för dig som vill ha Olympus senaste teknik under ett och samma skal.

Jag arbetar som en professionell naturfotograf och måste använda mig av de bästa verktygen för att skapa mina bilder. Efter 6 dagars användande av M1X innan lansering har jag inget komplett in real life test, men jag lovar att det kommer att komma längre fram. Dock har jag nog med information för att berätta. Jag har fotograferat med M1X i ett av nordens vackraste vinterlandskap i östra Finland i närheten av den ryska gränsen. Här råder det ett extremt klimat där det lätt kan bli både -20 och -25. När jag var här och fotograferade landskap var vädret snällt mot mig med klara skyar och -15 till -20 grader.

Det är väldigt viktigt för mig att ha med mig en kamera som jag verkligen litar på och presterar när det behövs. Som professionell naturfotograf har jag inte råd med något annat.

(Med tanke på min koppling som svensk Olympusambassadör vill jag bara säga att jag mer än gärna klämmer, känner och ger åsikter om andra kamerasystem också).

Olympus OMD-E M1X vädertätad stridsvagn.

Det jag behöver i min naturfotografering.

 • Hög FPS vid fotografering av djur och fåglar.
 • Robust, vädertålig och stöttåligt kamerahus.
 • Bra C-AF.
 • Godtycklig ISO-prestanda.

Detta är grunderna i vad mitt kamerasystem måste kunna prestera. När jag fotograferar med OMD-EM1 mark II och nu även M1X förstår jag också att jag behöver:

 • 50 MP handhållet högupplösningsläge.
 • Digitala ND-filter i kameran.
 • USB-laddning.
 • Marknadens bästa Ibis.
 • Pro-Capture mode.
 • Live-comp-mode.

Olympus OMD-E M1X

Handhållet högupplösningsläge.

Jag kommer från landskapsfotografin, det var där jag först prövade mina vingar som naturfotograf. Idag fotograferar jag även mycket djur och fåglar. Detta kamerasystem låter mig fotografera djur och fåglar med x2 crop, 20 MP bilder.

Jag lovar dig, när du har en kamera med denna hastighet I FPS och Pro-capture läge* vill du inte ha bildfiler som är större än 30 MP. Det vill varken ditt minneskort eller ditt efterbehandlingsprogram.

Däremot har jag saknat de högupplösta bilderna från exempelvis min Nikon D810. Eftersom jag kommer från landskapsfotografin är jag inte helt fri från pixel peeping syndromet och jag uppskattar en riktigt högupplöst och högdynamisk landskapsbild.

Redan på min Olympus OMD-E M1 mark II har jag arbetat mycket med högupplösningsläget vilket fungerade bra. Det var bara två saker dock som jag personligen kände begränsade min fotografering.

 • Högupplösningsläget med rörelser.
 • Stativtvånget.

Högupplösningsläget I EM-1 mark II fungerade helt klanderfritt på landskapsbilder där inget var i rörelse. Detta gäller I allra största grad även när du fotograferar med längre slutartider på vattenfall rakt framifrån eller liknande.

Olympus OMD-E M1X

Ett problem jag ställdes inför var när jag skulle fotografera vågor i sidled. Det kanske låter som ett mindre problem men tro mig, när du arbetar mycket med landskap uppe i exempelvis Varanger i Nordnorge så kommer du inte ifrån det faktum att det inte går så bra att fotografera vågor i sidled med högupplösningsläget. Med M1X kan jag gå ner I lägre slutartider, släta ut vattnet (har ej testat hur lågt) och fotografera landskap som också rör sig måttfullt mycket, som exempelvis vågor i sidled.

Att nu med M1X också slippa stativet är skönt. Du kan arbeta med högupplösningsläget på kameran (50 MP RAW handhållet och 80 MP RAW på stativ) ner till 1/60 sekund handhållet. Det är en smått revolution. Nu kan du arbeta med besvärliga vinklar, balansera på en sten eller utan problem stå på knäna i gräset utan att behöva krångla med ett stativ. Allt blir enklare och dina bilder bättre.

Detta innebär också att jag kan fotografera djur och fågel ena stunden för att nästa minut fotografera högupplösta landskapsfotografier. Ofta krävs det två kameror till detta men Olympus har lyckats att koka samman en wildlife- och landskapskamera I ett.

Rekommenderar jag M1X till en landskapsfotograf?

Rekommenderar jag då landskapsfotografer att köpa M1X för endast landskapsfotografier. Nej, då tycker jag att du ska välja mellanformat. Är du dock som jag och fotograferar både wildlife och landskap, då tycker jag att det är ett riktigt bra val.

Digitala ND-filter I kameran.

Jag nämnde landskapsfotografering eller hur? Då vet du hur besvärligt det kan vara med att ständigt montera och byta grader på ND-Filter på optiken? Jag har använt mig av Lee ND-filter i flera år men kommer aldrig mer att köpa ett enda ND-filter. Varför? M1X har digitala ND-filter från 2 steg upp till 32 steg inbyggda digitalt i kameran. Wow, det fungerar precis som det ska (att simulera analoga ND-filter) och det är en sådan funktion som verkligen gör skillnad för mig som naturfotograf. Kan avtonat gråfilter komma härnäst? Olympus?

USB-laddning.

Är detta bara en gimmick eller är det faktiskt användbart? Jag är ofta ute och fotograferar i olika delar av världen men även här hemma i Sverige såklart. Att kunna ladda upp sin kamera i bilen eller få ut det lilla extra batterikraften med en powerbank är verkligen något användbart. Det finns nu fler lösningar till att göra fler bilder utan att behöva hitta ett el-uttag, det räcker med USB.

Olympus OMD-E M1X

Marknadens bästa bildstabilisering.

Det är ingen hemlighet att Olympus idag har marknadens bästa ibis (Image stabilazation), bildstabilisering. Jag trodde faktiskt inte att det gick att förbättra den ytterligare från den redan fantastiska stabiliseringen i OMD-E M1 mark II, men det gick det tydligen att göra, nu med hela 7.5 steg. Vid test fotograferade jag med 7-14 pro Olympus ner till 3-5 sekunders slutartid och fick bilderna skarpa, det handhållet såklart. Det är galet bra!

Tänk dig hur du kan arbeta med långa slutartider utan att behöva stativ i dina landskapsbilder och varför inte också i din djur- och fågelfotografering? Släta ut vågskvalp eller skapa en effekt med vind genom gräset mot en stillasittande and eller ett rådjur som står och glor på dig. Bildstabiliseringen öppnar verkligen dörren för kreativ fotografering.

Olympus OMD-E M1X i östra Finland

Alla bilder fotograferade med Samsung Galaxy S8.

Inte det sista ordet sagt.

Nej, jag har inte testat alla funktioner eller hårdtestat varenda specifikation på M1X. Jag är fotograf och använder mig av kameran i naturen och fokus just den här gången låg på att fotografera vinterlandskapet. Således hade jag inte många rörliga motiv att testa C-AF på.

Det här är dock inte sista ordet ni hör från mig angående denna kamera. Se fram emot en djupdykning i Olympus OMD-EM1X framöver.

Prenumerera på nyhetsbrevet.

Bevaka alla nya fotoresor & workshops!

 • Missa inga erbjudanden eller lanseringar av nya fotoresor & workshops.
 • Dessutom får du massor fotoinspiration och konkreta råd och tips på hur du blir en bättre naturfotograf, varje vecka!
 • Helt gratis!

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

E-boken Bli en bättre naturfotograf, helt gratis!

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.

Fröstad Naturfoto

Jag heter Niklas Virsen och är ägare, kurs- och reseledare för Fröstad Naturfotografi. Jag har en lång erfarenhet av naturfotografiska workshops, efterbehandlingskurser och guidning. Jag är medlem i svenska föreningen Naturfotograferna/N och är svensk Olympusambassadör. Jag älskar naturfotografi och natur – något som jag aldrig skulle kunna leva utan. Jag älskar också att lära ut naturfotografi, både som grundkurser och mer avancerade fördjupningskurser. Mina workshops och resor präglas av pedagogiskt lärande och praktiskt kunnande, ofta med kreativa inslag. Boka din fotoresa eller naturfotokurs hos mig! Mina tjänster är professionella, personliga och prisvärda!

Dela med dig!

Om du tycker att denna text, ljud eller video var intressant, lärorik eller trivsam. Glöm inte att dela med dig av den till dina fotovänner!
close-link
VILKEN SAFARIRESA SKA JAG VÄLJA?

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EN VANLIG SAFARI & EN FOTOSAFARI?

Det finns många skillnader mellan en ”vanlig” safari i exempelvis Masai Mara mot en fotosafari arrangerad av Fröstad Naturfoto. Här listar jag de största och viktigaste fördelarna med att åka på en safari med inriktning på fotografering.
Åk på en fotosafari! Läs mer om skillnaden!
close-link

Din e-bok för att
bli en bättre naturfotograf!

Gratiserbjudande från en naturfotograf till en annan!
 • 30 tips som kan göra dig till en bättre naturfotograf.
 • Bonus! +10 tips till i denna andra upplaga.
 • Tips som handlar om mer än bara din kamerautrustning.
PROVLÄS NU & LADDA NER!
close-link

Mina fotoresor till Masai Mara stödjer Läkarmissionens arbete med att stoppa könsstympningen av flickor i Kenya.

1 PLATS KVAR PÅ FOTORESAN 2020
close-link
Välj sida..