Fotografera myskoxarna, överlevarna från istiden.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NER DENNA WORKSHOP SOM PDF
0
DATUM : 15 – 20 februari 2023
 • KOSTNAD: 12 900 SEK

 • Endast 6 PLATSER

Anmälningsavgift:  SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Boende i stuga mitt uppe på Dovrefjell.
 • Frukost & lunch.
 • Guide med 30 års erfarenhet av myskoxe-trekking.
 • Teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Dovrefjell. Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren.

 • Fotografera myskoxen, överlevaren från istiden, i sin rätta miljö bland bergen i Dovrefjell på vintern.

 • Vackert alpint präglat landskap.

 • Det ikoniska berget Snøhetta i morgonljuset.

 • Mysig stuga mitt uppe på Dovrefjell med naturen precis runt husknuten.

 • Guide med 30 års erfarenhet av myskoxeguidning.

 • Bildvisning och föreläsning om myskoxen och Dovrefjell av Niklas Virsén.

 • En liten grupp av  endast 6 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

Videopresentation av fotoresan till Myskoxarna i Dovrefjell.

Länken öppnas i ett nytt fönster (Youtube.com)

Att fotografera myskoxarna i Dovrefjell vintertid är något alldeles speciellt! Visst är det ett vackert landskap på hösten också, detta är tiden då myskoxen oftast fotograferas. Det är mer ovanligt att se bilder på myskoxen i vinterlandskapet. Nu har du chansen att få hänga med på denna resa och faktiskt göra det, uppleva myskoxen i sitt rätta element.

Myskoxarna, överlevarna från istiden.

De myskoxar som finns här i Dovrefjell är inplanterade från Grönland år 1947. Några djur har också lyckats tagit sig över gränsen till Sverige och Härjedalen. Det är dock endast i Dovrefjell där hjorden av myskoxe är talrik i Skandinavien. Myskoxen är väldigt speciell att studera och är verkligen kvarlevor från den sista istiden. Paleontologiska fynd har visat att myskoxen levde sida vid sida med mammuten och  ullhornig noshörning. Dessa fakta gör det inte mindre intressant att söka efter- och fotografera myskoxen.

I Dovrefjell finns i skrivande stund mellan 250 och 300 myskoxar. Enligt nya regler från kommunen ska 200 individer utgöra myskoxestammen i Dovrefjell i framtiden. En myskoxe kan väga mellan 250–500 kilo men exempel på myskoxar som har blivit ännu mycket tyngre finns.

Den fascinerande förhistoria som myskoxen har tar oss tillbaka till för cirka 30.000 – 40.000 år sedan då paleontologiska fynd påvisar aktivitet av myskoxe i nuvarande Skandinavien.

Myskoxen vintertid.

Myskoxarna är ett av världens tuffaste djur som överlever i detta karga, kalla och vindpinade klimat. Som stora stenblock står de i det alpina landskapet och motstår starka vindar och kyla som lätt kan nå -30 grader. Det är tack vare den tjocka pälsen och bottenull som den klarar dessa bistra förhållandena.

Under vintertid sparar myskoxen så mycket på sin energi som möjligt, inte konstigt att de tappar mycket vikt under vintermånaderna. Myskoxen får lite näring i sig från de lavar den äter genom att sparka fram det ätbara i marken.

Myskoxarna befinner sig längre ned i landskapet på våren, sommaren och hösten. När snön börjar falla och temperaturen sjunker vandrar den längre upp i det arktiska landskapet. Här uppe följer den bergsryggar och stråk där det inte finns så mycket lössnö. Varför de inte befinner sig långt nere i dalen vintertid, trots att det borde finnas mer mat där, har att göra med snödjupet. Myskoxarna är inte anpassade för att trampa runt i djup snö.

Här i Dovrefjell har myskoxen inga naturliga fiender, förutom människan. Det finns inget bestånd av varken varg eller björn, även om järv förekommer.

Vi kommer att resa i små grupper av fyra stycken (fem med mig som reseledare plus guide). Mina erfarenheter från Dovrefjell och att fotografera myskoxe är att djuren blir lugnare när de bemöts av mindre grupper. Det vi mest av allt vill vara att så liten påverkan som möjligt med vår närvaro. Dessutom öppnar ett en mindre grupp även möjligheter där alla kan få hjälp med kamerateknik och bildseende ute i fält. Det blir ett mer ansvarstagande, exklusiv och personlig fotoresa helt enkelt.

Ett arktiskt vackert landskap.

Det är inte bara myskoxen som gör denna fotoresa både prisvärd och fantastisk. Landskapet i Dovrefjell är något alldeles speciellt.  Dovrefjell har ett landskap som är alpint präglat där Snøhetta är det mest kända berget i området med sin imponerande höjd på 2286 meter över havet. I det tidiga morgonljuset kan Snøhetta färgas alldeles rosa och på topparna kan det vara snörök, vilket ger otroliga möjligheter till vackra panoraman. Givetvis kommer vi att besöka och titta närmare på detta berg på väl utvalda platser.

På denna fotoresa till myskoxarna i Dovrefjell kommer vi att röra oss från cirka 1050 m.öh. upp till cirka 1400 m.öh.

Ju högre upp över trädgränsen som vi kommer desto mer alpint blir landskapet. Tänk dig vackra vita och kala fjäll som sockertoppar mot himlen. Uppe på kalfjällen finns det bitvis nästan snöfri mark där snön har blåst bort av starka vindar. Här blottas sten och lav. Det är ofta på dessa platser vi träffar på myskoxar. Längre ner i dalarna och under trädgränsen ligger det ofta ett mycket tjockt täcke av snö.

År 2003 instiftades Dovrefjell som en nationalpark. Tack vare detta skydd är naturen välbevarad och skyddad. Bitvis finns här också ett gott bestånd av älg och det är inte helt otroligt att vi kan stöta på dem här. Har vi riktigt tur på våra vandringar och fotosessioner kanske vi till och med får se en fjällräv. Rödräven är vanlig här likaså både fjällripa och hare.

Som kuriosa kan nämnas att ett av Norges äldsta naturreservat finns i utkanten av nationalparken, Fokstumyra. Naturreservatet är inrättat redan 1923 och här kan du bland annat se den ultimata fjällfågeln blåhake.

Ett vinteräventyr.

Solen går ned bakom de snötyngda bergen och vinden viner utanför stugan. En bra dag bland bergen! Röda kinder och vinterkläderna på tork. Kamerautrustningen förbereds för en morgon och eftermiddag med fotografering av överlevaren från istiden, myskoxen.

Detta är en typisk seneftermiddag och kväll i Dovrefjell. Mys i stugan och många fina minnen från dagens fotografering. Att befinna sig i Dovrefjell under vintern är mer än en fotoresa det är ett äventyr!

Dovrefjell är en plats där vädret vintertid kan skifta väldigt snabbt. Ena stunden kan det vara soligt medan det en halvtimme efter drar in snöfall och kraftig vind. Vädret kan också skilja markant från dal till dal.

Temperaturerna kan variera mellan några minusgrader och ner mot minus 30 grader. Minus 8 till 16 grader hör till det normala. Det är viktigt att du klär dig rätt för att vistas i detta klimat och gör du det, kommer inte vädrets makter att vara ett problem. Längre ner hittar du en packlista över vad du gärna ska ta med dig på denna fotoresa.

Kraftig vid och snö, även om det kan kännas kallt, tillför väldigt mycket till dina myskoxebilder. En kombination av sol, vind och snö är givetvis det allra bästa och det är också inte ovanligt i ett landskap med så pass stor väderomväxling som i Dovrefjell vintertid.

Mer information.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

15 februari, 2023.

Resdag. Var och en tar sig själva till Dombås i Norge. Därifrån fortsätter vi i karavan upp till Dovrefjell och vårt boende. Väl framme vid stugan är vi säkert trötta efter den långa resan. Vi packar upp våra kläder och kameror och har en introduktion till området, bildvisning samt öppen frågestund. Kvällen avslutas med middag.


16 – 19 februari, 2023.

Vi kommer att använda all vår tid för att söka efter och fotografera myskoxar. Några dagar kommer vi också att bege oss ut tidigt på morgonen för att fotografera soluppgången vid Snöhetta.


20 februari, 2023.

Nu måste vi tyvärr lämna Dovrefjell bakom oss för denna gång. Färden går hemåt.

Mötesplats  Dombås, Norge. Vägbeskrivning

Du tar dig själv till Dombås med bil eller annat valbart färdmedel. Därifrån åker vi “karavan” mot Dovrefjell. Har du andra önskemål gällande transport, ange detta vid bokning av fotoresan.

Tid ⏰ Klockan 15:00 den 15 februari 2023.

Vi bor i en stuga mitt uppe på Dovrefjell med naturen precis runt husknuten. Boendet har också en stor restaurangdel där vi kommer att äta våra middagar.  Den har toalett och dusch, kylskåp/frys och spis. I vardagsrummet finns det en eldstad. Wifi & tv finns också.

 • Sänglakan och handdukar ingår.
 • Begränsad tillgång till enkelrum.

 

 

På denna fotoresa ingår det frukost & lunch enligt program. Middagar äts på boendets restaurangdel som tillagar god norsk husmanskost.

 • 15 februari: Inga måltider ingår (transportdag).
 • 16 februari: Frukost, lunch ingår.
 • 17 februari: Frukost, lunch ingår.
 • 18 februari: Frukost, lunch ingår.
 • 19 februari: Frukost, lunch ingår.
 • 20 februari: Frukost Ingår.

Våra frukostar äts i vår stuga på morgonen. Någon gång kan det bli aktuellt att ta med oss frukost i fält. Lunch packas ner innan vi åker ut till myskoxarna och äts ute i fält. Middagar äts alltid på resturangdelen vid vårt boende.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka.

Flera minusgrader hör till vanligheterna i Dovrefjell, Norge under denna tid som vi åker.  Vindarna kan vara rejäla och det är inte ovanligt med ordentligt snöyra. Vinden och minusgraderna gör att det kan kännas kallt. Det kan givetvis också bli sol och klarväder men var förberedd på flera minusgrader och vind.

Observera! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. 

Förslag på kläder & utrustning som är bra att ha med sig.

När du ska välja kläder inför fotoresan till Dovrefjell , ska du klä dig varmt. Tänk dock på att när vi går med snöskor så kommer du att bli varmare och svettas. Du vill inte svettas för mycket eftersom när du sedan blir stillasittande kommer du att frysa. Därför ska du inte heller ha för mycket kläder på dig till att börja med utan ta med dig förstärkningsplagg.

Börja med underställ. Över understället en t-shirt, sedan en tröja och till slut en vinterjacka (observera att antalet lager beror mycket på hur lätt du fryser). På benen brukar det räcka bra med underställ och termobyxor eller några andra varma byxor. Givetvis måste du även ha en varm mössa, bra handskar som klarar flera minusgrader och ett par kängor eller vandringsstövlar som har bra motstånd mot väta och kyla.

 • Underställ (gärna i ull).
 • Termobyxor.
 • Vinterjacka
 • Förstärkningsplagg.
 • Mössa & handskar.
 • Undervantar.
 • Vardagliga kläder & ombyten.
 • Extra varm tröja.
 • Vinterstövlar eller liknande.
 • ”Myströja & mysbyxor” för kvällarna på boendet.
 • Helmask (skidmask) vid extra hårt väder.
 • Lakan och handdukar finns på boendet.

På den här fotoresan kommer vi att använda snöskor. Ta även med dig ett par stavar om du har (observera att stavarna måste ha trugor så att de inte sjunker ner i snön. Ett par stavar underlättar mycket för din rygg och ben när du bär på kamerautrustningen och vandrar bland bergen i detta alpina landskap. Snöskor kan köpas eller hyras på plats. Glöm inte ta med dig en termos som du fyller upp med te eller kaffe varje morgon innan vi åker ut i vinterlandskapet. Om du brukar frysa om händer och fötter är hand- och fotvärmare viktigt. Jag använder mig alltid av dessa när jag tillbringar tid i kalla miljöer, detta även om jag sällan fryser om varken händer eller fötter. Handvärmare är små påsar som du lägger i dina handskar och i skorna. När påsarna får kontakt med luft utsöndrar de värme som brukar vara aktivt i cirka 8 timmar. Hand- och fotvärmare kan köpas i de flesta större sportbutiker (även på Biltema).

 • Snöskor (antingen egna eller hyra på boendet).
 • Vandringsstavar (med snötrugor).
 • Skidglasögon (vid hårt väder).
 • Värmepåsar för händer och fötter.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Öronproppar (för ev. snarkande grannar).
 • Sittunderlag.
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.
 • Glöm inte att packa ner dina ”egna saker” också.

Elektronisk utrustning.

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter.
 • En grendosa.
 • Powerbank.
 • USB-kablar.
 • Backuplösning för dina bilder.

Kamera & objektiv.

Att gå i dessa landskap och finna myskoxen kan vara tungt så välj noggrant ut den kamerautrustning du behöver. Eftersom huvudmålet med denna fotoresa är att fotografera myskoxe rekommenderas ett tele-objektiv. Någonstans mellan 400 mm och uppåt. Ju mer brännvidd du har, desto bättre. Du kommer också ha möjlighet att arbeta med mer intima landskap så glöm inte teleobjektivet för landskapsfoto också. Här rekommenderas en brännvidd mellan 80-300 mm.
Övrig utrustning som du kan ta med dig är ett stativ för eventuell stjärnfotografering (då krävs också ett vidvinkelobjektiv) och en laptop (om du vill redigera bilderna på plats).

 • Ett teleobjektiv för myskoxefotografering från 400 mm och uppåt.
 • Ett teleobjektiv för intima landskap, rekommenderas 80-300 mm.
 • Stativ för dig som är sugen på att fotografera stjärnhimmel på kvällarna
 • Ett vidvinkelmotiv för stjärnfotografering.
 • En laptop för redigering av dina bilder
 • En extern backupdisk eller extra minneskort.

Tänk på att i detta kyliga klimat kommer dina batterier att ladda ur snabbare än normalt. Ta därför med dig extra batterier. Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en robust kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och extra batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för säkerhetskopiering av dina bilder.

 • En robust kameraväska.
 • Extra minneskort.
 • Extra batterier.
 • Batteriladdare.
 • Backupplösning.

Viktigt!
Ta backup efter varje dag! Antingen har du extra minneskort för backup eller en extern hårddisk.

Angående drönare.

 • Du får inte flyga med drönare inne i nationalparken.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är sex personer (7 stycken med mig). Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Mina erfarenheter från Dovrefjell och att fotografera myskoxe är att djuren blir lugnare när de bemöts av mindre grupper. Det vi mest av allt vill vara att så liten påverkan som möjligt med vår närvaro. Dessutom öppnar ett en mindre grupp även möjligheter där alla kan få hjälp med kamerateknik och bildseende ute i fält. Det blir ett mer ansvarstagande, exklusiv och personlig fotoresa helt enkelt.

Du bör ha en god kondition och fysik för att klara av att pulsa fram i snö med snöskor. Hur fysiskt krävande det kan bli beror helt på vart myskoxen väljer att tillbringa sin tid. Detta är vilda djur så de går inte att styra. Om myskoxen skulle stå väldigt högt uppe bland bergen kan det bli alternativ att leta vidare på andra ställen över Dovrefjell.

 • Du bör ha en god kondition och en god fysik för att delta på denna fotoresa.

VALUTA & PENGAR I NORGE.

Valutan i Norge heter: Norsk krona (NOK)

Valutakurs SEK – NOK : https://valuta.exchange/sv/sek-to-nok?amount=1


Du kan betala med kort överallt i Norge.

LADDA NER FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTA (PDF)
0
DATUM : 15 – 20 februari 2023
 • KOSTNAD: 12 900 SEK

 • Endast 6 PLATSER

Anmälningsavgift:  2 580 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Boende i stuga mitt uppe på Dovrefjell.
 • Frukost & lunch.
 • Guide med 30 års erfarenhet av myskoxe-trekking.
 • Teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Dovrefjell. Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren.


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Boka

   Fotografera myskoxarna, överlevarna från istiden(15-20 februari 2023).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Önskar du information & pris för enkelrum?
   Observera att det finns mycket begränad tillgänglighet till enkelrum på denna fotoresa.
   JaNej

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren

   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).

   Jag accepterar inbjudan till Facebookgrupp. Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   * All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.