Det är populärt att sitta i gömsle och fotografera våra nordiska rovdjur och rovfåglar. Stämningen är på topp när den stora björnhanen kommer gåendes över myren eller när vargen stryker förbi fotogömslet. Att sitta i ett gömsle en hel natt eller flera nätter är allt ifrån långtråkigt och det är en upplevelse för livet. Däremot är det inte alltid som dina bilder skvallrar om den fantastiska tid som du hade i gömslet. Därför ger jag dig här mina 4 bästa tips för att fotografera i ett gömsle.

Björnunge håller utkik.

Björnunge håller utkik.

Var kreativ

När du sitter i ett gömsle kan du ibland känna dig ganska låst av landskapet utanför. Det är sannolikt flera som har suttit här innan dig och fotograferat samma djur i samma landskap. En liten trist tanke. Då ska du dock veta att säkerligen 90% av de personer som har suttit i gömslet före dig har tagit en dokumentär bild på exempelvis en björn, rakt upp och ned.

Om du istället är kreativ och tänker mer på bildens uppbyggnad än själva djuret kommer du att lyckas mycket bättre med dina gömslebilder. Variera bländare så att du får bilder med både kort respektive långt skärpedjup. Fotografera djuret bakom ett träd, en sten eller en buske. Gå nära och tajt på ditt motiv för att få närbilder men glöm heller inte att avbilda djuret i sin miljö (en landskapsbild med djuret i landskapet). När du har fått de ”säkra bilderna” kan du börja att experimentera med långa slutartider och dubbelexponeringar. Allt är möjligt från ett gömsle så länge du har en kreativ tanke kring din naturfotografering.


Vill du också fotografera björn i Finland? Kolla in denna fotoresa!

Vilda Finland 2019


Var vaken de ljusa timmarna

Det kan vara jobbigt att vara vaken från 16:00 och fram till 08:00 dagen efter. I alla fall jag brukar känna mig riktigt mörbultad i huvudet och kroppen efter några vakna nätter. Det är däremot väldigt viktigt att du i alla fall försöker att vara vaken de ljusaste timmarna på kvällen/natten/morgonen. Sommartid då de flesta sitter i ett gömsle innebär detta cirka 2 till 3 timmars sömn. Under exempelvis 24:00 till 03:00, då det är som mörkast kan du slumra till och spara energi inför morgonen som stundar. Eller så sover du inte alls, valet är ditt.

Tänk dock på att utnyttja de bra timmarna med bra ljus till fullo och sov inte bort möjligheten till bra bilder i gömslet.

Björnhanen korsar myren mitt i natten.

Fotografera i dåligt ljus

Även under de mörkaste timmarna går det att fotografera rovdjuren från ett gömsle. Det kanske inte blir lite skarpa bilder som i bra ljus och ofta får du skruva upp ISO rejält. Däremot är det svårslaget att få till en bättre stämningsbild än exempelvis en björnbild i det blå nattljuset.

De mörkaste timmarna är också tacksamma att använda som ”experimentella” timmar där du leker med långa slutartider och panoreringar.

Inte bara sommaren

De allra flesta fotografer väljer sommaren som den årstid att sitta i gömsle på. Jag förstår det. Nätterna är ljusa och värmen tillför givetvis en bättre trivsel i gömslena (förutom när det blir riktigt varmt förstås). Glöm dock inte bort att många av uthyrarna av gömslen har aktiviteter året om, även under vintertid. Ett bra exempel är fotografering av örn och tjäder. Hösten (innan björnen går i ide) är också utmärkt för att fotografera björn och varg i vackra färgglada landskap. Nästa gång du bokar ett gömsle fundera på vilken tid du helst av allt vill fotografera djuret.

PS. Vill du också fotografera björn i Finland? Kolla in denna fotoresa! DS.

Vill du ha ännu mer fotoinspiration och erbjudanden!?

MISSA INTE EXKLUSIVA ERBJUDANDEN! För att inte missa några nya fotoresor eller naturfotokurser ska du anmäla dig till nyhetsbrevet. Här kommer du också att få exklusiva erbjudanden och möjlighet att förboka vissa kurser och resor.

Just nu! Du får en gratis E-bok “30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Du får även länken till en 40 minuters inspirationsvideo från Kenya och Varanger. Fotoresor och tips som inspirerar dig!

[contact-form-7 404 "Hittades inte"]