Lär dig att filma & redigera naturvideo med din kamera.

Observera! Den här kursen är fullbokad!
Anmälan till reservlistan är öppen.
0
DATUM : 4-6 SEPTEMBER 2020
 • KOSTNAD: 5.900 SEK

 • 4 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1180 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Lunch & fika enligt program.
 • Transport till våra naturområden.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till & från Fröstad gård. Boende. Middag & frukost. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Lär dig att både filma och redigera video.

 • Lär dig förstå varför upplösning & bildhastighet är avgörande för en högkvalitativ video.

 • Få de bästa råden om ljudupptagning när du filmar.

 • Vi kommer att arbeta med hela arbetsflödet, från idé till färdig naturfilm.

 • Passar både för dig som aldrig har filmat tidigare och du som har filmat men inte inte hanterar alla de tekniska specifikationerna på din kamera samt videoredigering.

 • Innan kursstart så kommer jag ta reda på vad just din kameramodell har för möjligheter till video (upplösning, bildhastigheter och specifika videofunktioner).

 • Tre heldagar med både teori & praktik.

Om du har din kamera för att fotografera stillbilder i naturen har du också med allra största sannolikhet en funktion för videoinspelning också. Att skapa videoklipp med din kamera har aldrig varit enklare eller bättre. När du skapar videor av dina upplevelser i naturen med mäktiga panoreringar av ett kustlandskap eller kanske i gammelskogen, skapar du en helt ny dimension i att uttrycka dig som naturfotograf. Eller när du fångar rörlig bild på ett rådjur som träder fram vid åkerkanten en dimmig morgon i september. Video är ett relativt nytt, spännande och outforskat område för de flesta stillbildsfotografier och nu kan du lära dig att både skapa video i naturen och att arbeta med klippen i ett videoredigeringsprogram. För dig som ibland eller ofta föreläser om dina stillbilder är video ett suveränt komplement för att skapa stämning och mer dynamik i ditt bildspel.

Kunskap om videoinspelning.

På denna tre dagar långa kurs i att lära dig filma naturvideo med din kamera kommer vi att starta från den allra första början. Detta med grundläggande kunskap om vad rörlig bild faktiskt är och du kommer att lära dig vad din specifika kamera klarar av att filma i för upplösning och vad det kan vara. Innan kursens start kommer du att skicka din kameras modellnamn till mig via e-post. Jag kommer därefter att kolla upp just din specifika kameramodell och vilka specifikationer den har gällande videofilmning. De allra flesta kameror idag kan filma upp till 4K det vill säga en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Jag skulle också vilja påstå att alla någorlunda moderna kameramodeller kan filma i Full HD upplösning, 1920 x 1080 pixlar. Oavsett vad din kamera kan prestera i form av upplösning och bildhastigheter kommer du att få all den information som är nödvändig för att förstå din kameras videospecifikationer. Jag kommer givetvis också att se om din kamera har funktioner som exempelvis ”Face-detektion”, ”Zebra-mönster” och så vidare. Med andra ord olika videospecifikationer.

Det här är en exklusiv och unik kurs för dig som vilja börja att filma video i naturen med din kamera. Du kommer att få lära dig om olika upplösningar (resolution) med begrepp som 4K, Full HD, HD med flera och vad som skiljer dem åt samt vilka val du har på din specifika kamera. Också vilken upplösning du ska köra i beroende på vad din video ska användas till och hur mycket du kommer att arbeta med videon i efterhand. Exempelvis med ”color grading” (färgtonssättning) övergångar, toningar, ljud, effekter, text kommer du att lära dig på kursen.

Du kommer också att lära dig hur du kan importera olika typer av upplösningar vare sig det är 3840×2160 (4K) eller 1920×1080 (Full HD) i Adobe Premiere Pro och göra så att de olika formaten passar med varandra i den slutgiltiga videon. Observera att du givetvis kan delta på kursen om du väljer att arbeta med din video i ett annat program än Premiere Pro.

Du kommer även lära dig om olika bildhastigheter (”Frame rates”) och vilka du ska använda till olika situationer eller projekt. Bildhastigheten på din video är precis som upplösningen väldigt viktig för slutprodukten. Olika bildhastigheter ska användas i olika typer av sammanhang exempelvis när du vill sakta ner ett videoklipp (”slow-motion”) eller snabba upp ett videoklipp (exempelvis som en ”time-lapse effekt”). Allt det här kommer du att lära dig grundligt under kursens gång.

Förutom den mer grundläggande och till viss del även avancerade kunskapen om videoinspelning kommer du att lära dig om kringutrustning som kan vara bra att ha med dig ut i fält när du skapar video i naturen. Alla våra teoretiska moment på kursen kommer att hållas i Galleri & Kurslokal Flygeln som ligger strax utanför Mantorp på Fröstad gård. Du kan läsa mer och se bilder på kurslokalen här:

Ljudupptagning.

Till skillnad från stillbildsfotografering är ljudupptagning något som är väldigt viktigt i rörlig bild. Rätt ljud är helt avgörande för en bra naturfilm vare sig det gäller musik, ljudeffekter eller tal. Att endast använda den inbyggda mikrofonen på våra kameror idag brukar aldrig bli bra. Därför kommer du också att lära dig om vilka olika alternativ det finns på marknaden för en bra ljudupptagning från en din kamera. Här delar jag också med mig av personliga råd gällande mikrofoner och dess kvalitet. Tillika ger jag exempel på vart du kan finna musik och ljudeffekter till dina videos.

Vi kommer också att arbeta med att spela in ljud ute i naturen som sedan kan klippas in i efterhand under videoredigeringen i våra naturvideos. Spela in ljud gör vi via en extern mikrofon och en kvalitativ ljudinspelare från Olympus. Om du inte har din egen mikrofon eller ljudinspelare så kommer du att kunna få låna dessa på plats. Bra ljud är ett komplement till din video som verkligen gör att dina naturfilmer kommer att bli ännu bättre.

Skapa skönhet & dramatik.

När de viktiga och helt obligatoriska teoretiska kunskaperna om videoinspelning är avklarade är det dags att börja skapa videomaterialet. Vi kommer att skapa videoklipp från två olika naturområden i närheten av Fröstad gård. De här klippen kommer sedan att ligga till grund för din naturfilm som vi kommer att arbeta med den sista dagen av den här kursen. Vi kommer att arbeta med våra filmer i två olika naturmiljöer. Den första är ett vackert eklandskap med många uråldriga ekar och vackra omgivningar. Den andra naturmiljön är en oexploaterad och vacker gammelskog. Båda dessa områden ligger cirka 10–20 minuter bilresa från Fröstad gård.

Väl ute i fält kommer du att lära dig att skapa videoklipp i ett sammanhang för att slutprodukten sedan ska bli en färdig naturfilm. Med andra ord kommer du att lära dig att skapa många olika videoklipp från varierande vinklar och angreppsätt, alltid med tanken hur de senare ska klippas ihop i videoredigeringen. Vi kommer att arbeta med olika rörelser i våra videoklipp i form av panoreringar både horisontellt och vertikalt och jag kommer även att lära ut mina bästa knep för att skapa ett spännande och varierat bildmaterial.

Den utrustning som du kommer att behöva ha med dig ut i fält är primärt två saker. Den kamera du ska filma med och objektiv samt ett stativ. Stativet använder vi för de scener där någonting i bilden är i rörelse och vi vill ha ett stadigt videoklipp helt utan skakningar. Vi använder också stativet när vi vill göra panoreringar. Det finns fler hjälpmedel som du kan använda dig av när det kommer till att skapa video. De som jag rekommenderar är en led-belysning eller annan ljuskälla, videoskena och extern mikrofon. Observera, att mycket kringutrustning också kan lånas av mig på plats.

Med dina nya teoretiska kunskaper och praktiska råd för tillvägagångsätt när du skapar video av naturen kommer du att få arbeta med din egen naturfilm, under handledning av mig. Vi kommer att arbeta med momentum för att skapa material till en bra naturvideo som innehåller skönhet och dramatik.

Videoredigering.

Nu när du har slutfört och filmat allt material som du vill ha med i din video är det dags att skapa själva naturfilmen. Du kommer med andra ord lära dig att klippa ihop din video till en färdig produkt och sedan exportera ut den som en video som du kan se på tv:n, datorn, telefonen eller paddan. Beroende på vilket videoredigeringsprogram som du väljer att arbeta med kommer du att kunna skapa olika typer av videos. Vissa program är väldigt enkla och handlar mest om att lägga ihop olika klipp och skapa övergångar mellan dem samt lägga till text, ljud och kanske någon grafisk effekt. Andra program är mycket djupare än så där du kommer att kunna arbeta med färgtoningar (”color grading”), tempohöjningar och sänkningar, mer avancerad ihoppklippningstekniker och så vidare. För att göra det enklare för dig att välja i vilket videoredigeringsprogram du vill arbeta med under kursens gång har jag valt ut några stycken till dig:

 • Adobe Premiere Pro: Detta är det mest avancerade och kraftfullaste av de olika videoredigeringsprogrammmen som du kan arbeta med på denna kurs. Här finns det egentligen inga begräsningar till vad du kan skapa. Premiere Pro är ett betalprogram men du kan ladda ner en gratisversion (30 dagars testperiod) inför denna kurs.
 • Adobe Photoshop CC: Du kanske inte visste att du kan skapa video i Adobe Photoshop CC? Det kan du, även om det främst är inriktat mot stillbildsfotografi och grafisk design. Photoshop CC är ett bra val för dig som vill skapa lite video vid sidan av din fotografering, här finns också möjligheten till att arbeta med färgtoning av dina videoklipp. Photoshop CC är ett betalprogram men du kan ladda ner en gratisversion (30 dagars testperiod) inför denna kurs.
 • Windows Movie Maker 2020: Det här videoredigeringsprogrammet har ett enkelt gränssnitt med en del ganska så kraftfulla redigeringsverktyg. Passar bra för dig som aldrig har suttit framför spakarna på ett videoredigeringsprogram tidigare. Windows Movie Maker 2020 kan laddas ner gratis men kostar cirka 400 kronor om du ska använda det (alla videos får annars ett vattenmärke över sig vid export).
 • Windows Movie Maker Classic: Det här är ett gratisprogram som tidigare fanns installerat på de flesta Windowsdatorer. Det är ett ganska begränsat videoredigeringsprogram, men fungerar väl om du endast vill klippa ihop några videoklipp, arbeta lite med övergångar och lägga till ljud.
 • Givetvis kan du välja att arbeta med motsvarande videoredigeringsprogram i Mac-miljö.

Mitt råd till dig är att ladda ner testperioden för Adobe Premiere Pro, om du inte redan har denna programvara, till kursens start. Gardera dig också gärna med någon av de enklare varianterna till videoredigeringsprogram. Om du är stillbildsfotograf främst finns det en stor chans att du har någon av de senare versionerna av Adobe Photoshop CC installerat på din dator.

Oavsett vilket videoredigeringsprogram du använder dig av kommer du att lära dig att klippa ihop ditt videomaterial i rätt upplösning och rätt bildhastighet. Du kommer att göra övergångar av dina videoklipp och skapa en video som inte bara är snygg att titta på utan även har momentum och flyter på från början till slut. För dig som vill lära dig att skapa snygga färgtoningar (color gradings) på dina videos eller komma åt de mer avancerade redigeringsteknikerna kommer det givetvis finnas plats för handledning även i dessa moment. Du kommer också lära dig hur du laddar upp video på olika sociala plattformar, som exempelvis Youtube, Facebook och Instagram.

Vad krävs av din dator för att producera video?

En fråga som jag ofta får besvara är hur bra dator man måste ha för att arbeta med videoredigering. Det här är en fråga som inte är helt enkel att besvara men eftersom vi ska arbeta med just videoredigering på denna kurs går den inte att hoppa över.

Mitt svar är, du kan arbeta med video på i princip vilken dator som helst idag, laptop eller stationär dator. Däremot kanske du inte kan arbeta med videofiler som har en 4K upplösning på en enklare laptop med mindre än 16-32 GB ramminne. Det är svårt att säga exakt vad din dator behöver för prestanda men här nedan har jag skrivit  ihop några riktlinjer:

 • Enklare videoredigeringsverktyg som exempelvis Windows Movie Maker kräver mindre datorprestanda än till exempel Adobe Premiere Pro. ”Alla” datorer klarar av att skapa en video i Movie Maker.
 • Om du kan redigera större bildfiler i exempelvis Photoshop eller använder Lightroom i större utsträckning bör du kunna redigera videofilmer upp till 1080p, det vill säga Full HD i alla olika videoredigeringsprogram.
 • Beroende på hur kraftfull din dator är kommer vi att arbeta antingen med 4K, 1080p eller 720p, något av dessa upplösningar kommer din dator att kunna hantera om den är någorlunda ny.
 • En SSD disk är alltid bättre än en HDD disk.
 • För redigering av 4K krävs en bra dator med absolut minst 16 GB ramminne, helst 32 GB. För 1080p som är Full HD krävs en ”normal dator” med minst 8 GB ramminne, för 720p krävs inte en lika kraftfull dator.

Om du är osäker på vad din dator kommer att klara av, kan du kontakta mig på mail eller telefon med dina frågor.

Exklusivt & unik kurs.

På min Youtubekanal producerar jag två videos i veckan och använder ofta video till att presentera mina projekt och kommande fotoresor & workshops. Med andra ord lägger jag ner väldigt mycket tid på att producera videomaterial. Den här kursen kommer att ge dig de förutsättningar som du behöver för att kunna skapa bra naturvideos som ett komplement till din stillbildsfotografering, för att visa upp på sociala medier, eller för att ta det första steget mot att producera naturfilm. Kursen har endast fyra stycken platser vilket gör den både unik och exklusiv. Du kommer att få den personliga handledningen som du behöver på denna kurs.

Mer information.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

4 september 2020.

Vi träffas på Fröstad gård  10:00 fredagen den 4 september. Här kommer jag sedan att ha en presentation om hela upplägget samt visa på exempel hur vi kommer att arbeta med naturvideo de kommande dagarna. Halva dagen kommer vi att ägna åt teori och helt väsentliga delar för att du ska kunna skapa kvalitativ video med din kamera. Resterande delen av dagen och kvällen kommer att tillbringas ute i fält för videofilmning och ljudinspelning. Naturligtvis kommer du hela tiden att få min handledning och träna på de teoretiska moment vi har gått igenom på morgonen och eftermiddagen.

5 september 2020.


Idag startar vi tidigt på morgonen för att få med oss det bästa ljuset. Vi kommer att ägna oss åt filmning hela dagen i två olika naturmiljöer. Ett eklandskap med en närliggande sjö där det finns mycket fåglar, inte minst svanar. Vi kommer också att arbeta med våra naturfilmer i en gammelskog, bland annat. Hela dagen skapar vi de videoklipp och ljudinspelningar som behövs för sista dagen då vi ska arbeta med våra naturfilmer i videoredigeringen.

6 september 2020.


Den sista dagen startar vi cirka 10:00 på Fröstad gård och i galleri & kurslokal Flygeln. Vi ska nu arbeta med våra naturvideo i ett redigeringsprogram. Vi kommer att fokusera på allt ifrån enkel ihopklippning, till övergångar, text, effekter och färgtonssättning (color grading), för att nämna några moment. Mot eftermiddag/kväll avslutas kursen.

Du tar dig själv med valfri transport till herrgården utanför Mantorp i Östergötland. Exakt vägbeskrivning skickas vid förfrågan eller vid bokning. Tiden för uppsamling är 4 september klockan 10:00.

Om du behöver någonstans att bo under kursens tre dagar har jag skrivit ner några av de mer lokala alternativen här:

Himmelsby gårdshotell  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint, men också ”ganska dyrt”.

Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men ändå bra. Nära till min gård här också.

Stuga i Himmelsby  https://www.google.com/travel/hotels/Himmelsby/entity/CgsI–_rjeys6qmRARAB?g2lb=2502548%2C4254308%2C4258168%2C4260007%2C4270442%2C4271060%2C4274032%2C4291318%2C4305595%2C4306835%2C4308216%2C4314846

En av mina grannar hyr ut en fin liten stuga, även här nära till min gård. Självhushåll är det som gäller här.


Alla vandrarhem & hotell i Linköping.

Om du inte har något emot att behöva åka bil i 20 minuter varje kursdag så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.

På denna fotoresa ingår det lunch & fika.

 • 4 september: Lunch & fika.
 • 5 september: Lunch & fika.
 • 6 september: Lunch & fika.

Kläder & utrustning.

 •  Slitstarka kläder.
 •  Regnbyxor & regnjacka.
 •  Bra skor, gärna vattentäta. Kängor är bäst.
 • Mössa och lättare/luftiga handskar (tidiga morgnar och sena kvällar kan bli kalla).

Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

Utrustning:

 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i reseväskan är upp till dig.

På den här kursen behöver du ta med dig din kamera givetvis. Vad gäller objektiv så finns det många olika val eftersom vi ska arbeta med video. Jag skulle råda dig till att ta med de objektiv som du har, men lämna de mest extrema brännvidderna (teleobjektiven) hemma. Viktigast är vidvinkel- till normaloptik, det kommer att fungera till det mesta av våra motiv som vi ska filma. Utöver din kamerautrustning är stativ ett måste. Glöm heller inte att ta med dig din dator för videoredigering.

• Kamerahus.

• Vidvinkelsobjektiv (cirka 14 mm till 35 mm) eller normaloptik (cirka 50 mm – 90 mm).

• Stativ.

• Extra batterier & minneskort.

• Bärbar dator.

• Backup.

När vi arbetar med video finns det en hel del kringutrustning  som du kan använda. Om du har något av följande ska du ta med det på kursen. I övrigt finns dessa att låna under kursens gång.

 • Led belysning eller annan ljuskälla.
 • Videoskena.
 • Extern mikrofon.

Max antal deltagare på denna kurs är fyra stycken personer (fem med mig).

Det här är en kurs och därför kommer kursens moment vara obligatoriska att delta på.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill filma. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Lättare promenader i eklandskap och gammelskog. Den här kursen är inte fysiskt ansträngande.

0
DATUM : 4-6 SEPTEMBER 2020
 • KOSTNAD: 5 900 SEK

 • 4 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1180 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Lunch & fika enligt program.
 • Transport till våra naturområden.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till & från Fröstad gård. Boende. Middag & frukost. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

Reservlista (ej bindande).

Lär dig att filma & skapa naturvideo med din kamera, 4-6 september 2020.

OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på 0736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.
Nyhetsbrev, ja tack! Få erbjudanden på fotoresor, kurser och produkter. Var uppdaterad på nya fotoresor, kurser och evenemang. Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfrit).
All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.