Kreativ makro- & närbildsfotografering i Östergötland.
KOSTNAD: 5 900 SEK
6 PLATSER.
Anmälningsavgift: 1 180 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Lunch & fika enligt program.
- Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Transport till & från Fröstad gård. Boende. Middag & frukost. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
Jag lär ut mina kreativa arbetssätt & hemligheter i makro- & närbildsfotografering.
Vi arbetar kreativt med ficklampor och färgfilter.
Lär dig att förenkla din komposition för att få bättre makro- & närbildsfotografier.
Vacker omgivning på östgötaslätten med många motiv för makro- & närbildsfotografering.
Bilddiskussioner i kurslokal Flygeln.
En liten grupp av endast 6 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.
När det kommer till makro- och närbildsfotografering finns det mycket sällan någon brist på motiv, särskilt sommartid. Fjärilar, humlor, blomsterprakt och insekter är bara några av de makromotiv som du kan tänkas arbeta med. På och runt Fröstad gård är inget undantag. Här finns rikligt med fjärilar, trollsländor och vackra blommor precis utanför husknuten och i omnejd. Den östgötska slätten är också magisk vid tidiga soluppgångar och sena solnedgångar, eftersom det sällan finns några större höjder eller skogar som stör att det allra sista solljuset når våra motiv. Det här är workshopen för dig som vill lära dig att fotografera kreativa makro- och närbildsfotografier.
Kreativ makro- och närbildsfotografering.
Hur skapar vi kreativa makro- och närbildsfotografier? Hur viktigt är motivet, ljuset och kompositionen? Det här är frågor som vi tillsammans kommer att arbeta med under denna workshop. Till vår hjälp har vi ett flertal hjälpmedel som kommer att lära dig att vara kreativ i din makro- och närbildsfotografering.
Den här workshopen fokuseras kring att skapa fine-art. Fine-art, är fotografier som inte är rent dokumentära utan mer konstnärliga. Med andra ord är det inte viktigt att de bilder vi skapar visar exakt hur exempelvis blomman ser ut ur ett biologiskt perspektiv utan här är det snarare känslan och de konstnärliga aspekterna i bilden som är viktiga. På den här workshopen kommer vi att arbeta aktivt med kompositioner och iscensättning för att dina bilder ska lyfta från dokumentära skildringar av motivet till just fine-art. Som ett led i vår kreativa process att skapa kreativa närbilder- och makrofotografering kommer vi att använda oss av olika typer av hjälpmedel för att till exempel reflektera ljus och få knivskarpa detaljer i bilderna. Vi kommer även att använda oss av olika typer av artificiella ljuskällor och färgfilter. Bland motiven som vi kommer att fotografera finns trollsländor, orkidéer, insekter och sileshår för att nämna några.
Att arbeta kreativt med dina motiv kräver mycket tålamod och inte minst en finkänsla för detaljer, ljusets kvalitet och komposition. När vi arbetar med våra makrobilder och närbilder är det mycket viktigt att förenkla bilden så pass mycket att det blir en ren och minimalistisk komposition. Skillnaden mellan en bra och en sämre närbild handlar ofta om fotografens förmåga att förenkla sitt motiv. Det här är något som löpande kommer att tränas på och diskuteras under workshopens gång. Mycket av vår fotografering kommer att äga rum tidigt på morgonen och sent på kvällen, när ljuset är som bäst. Ljusets kvalitet är helt väsentligt för en bra makrobild. Däremot eftersom vi arbetar med de riktigt små motiven kan vi fotografera även dagtid, vilket också är tanken. Då med fokus på artificiellt tillsatt ljus.
Makrofoto eller närbildsfoto, det är frågan?
Vad är egentligen skillnaden mellan makrofotografering och närbildsfotografering? Först och främst vill jag säga att oavsett du använder ett makroobjektiv eller ett teleobjektiv med en bra närgräns kan du delta på denna workshop. Enkelt förklarat kan man säga att ett makroobjektiv avtecknar motivet 1:1, det vill säga att motivet som du fotograferar blir samma storlek på sensorn som den är i verkligheten. Det finns också objektiv på marknaden som avtecknar motivet som 1:2 eller 1:3. Dessa marknadsförs ibland som makroobjektiv fast de inte är det. Endast objektiv som avtecknar motivet 1:1 kan räknas som ett äkta makroobjektiv.
Frågan är dock, spelar det någon roll för närbildsfotografering av natur i praktiken? Både ja och nej. Fördelarna med ett 1:1 makroobjektiv är att du kan komma extremt nära ditt motiv på den nivå att om du bara vill fokusera på en blommas pistiller, eller strukturen i en fjärilsvinge så är det nästan i alla lägen ett 1:1 makroobjektiv som behövs. Problemen med 1:1 objektiven är att de är fast optik, det vill säga du kan inte zooma med dem. När det gäller motiv som är rörliga exempelvis som fjärilar och insekter kan det många gånger vara bättre att ha ett teleobjektiv med en bra närgräns. Teleobjektiven fungerar också mycket väl till närbilder på blommor.
Sammanfattningsvis kan man säga att du kan fotografera närbilder med många olika objektiv som har en bra närgräns. Vill du dock ha sanna makro-egenskaper där avteckningen av ditt motiv är lika stor som sensorn är det 1:1 som gäller.
Insekter & orkidéer.
På den här workshopen i kreativ makro- & närbildsfotografering kommer du att kunna fotografera en mängd olika kryp och insekter bland annat: trollsländor, sniglar, strimlus, fjärilar och orkidéer. Det finns med andra ord något för alla att hitta som makroobjektiv oavsett om det är insekter, växter eller blommor du vill koncentrera din fotografering kring. Vi kommer att hålla till på två olika naturområden, alla med sin speciella prägel. Den närmaste biotopen ligger i direkt anslutning med Fröstad gård längs en liten å. Här finns ett stort bestånd av trollsländor, främst olika typer av flicksländor, strimlus, fjärilar, kryp och många vackra vattenväxter. Bland annat lila fackelblomster, vass och näckrosor. Ett annat naturområde som vi kommer att besöka är en rik orkidélokal cirka 15 minuter från Fröstad gård. Här kommer vi att botanisera runt och skapa kreativa makro- & närbilder av många olika sorters orkidéer. Bland annat, skogsnycklar, brudsporre, flugblomster & blodnycklar. Här finns också mycket med sileshår. Det råder med andra ord ingen brist på makro- och närbildsmotiv på den här workshopen. Vart du än pekar din lins finns det något att upptäcka och det är också makrofotograferingens storhet.
Jag lär ut mina kreativa arbetssätt & hemligheter i makro- & närbildsfotografering.
På den här workshopen kommer du att lära dig hur jag arbetar med mina bilder med artificiellt ljus och färgfilter. Jag kommer även att visa varför det är så viktigt att förenkla sitt motiv och vara extremt noggrann med detaljer. Under workshopens gång kommer vi hela tiden att arbeta med kreativ fotografering utifrån dina egna tankar och idéer och via mina kreativa arbetssätt. Det här är en workshop som verkligen får geniknölarna i ditt huvud att arbeta.
Om detta inte var nog kommer vi att ha bilddiskussioner och visningar i kurslokal Flygeln som ligger på Fröstad gård. Flygeln är från 1800-talet och är en tidigare bostad för tjänstefolket som arbetade på gården och i jordbruket runt 1800-talets mitt och en bit fram på 1900-talet. I den här flygeln sitter historien verkligen i väggarna. Gamla slitna trösklar från flygelns ungdom är nötta av skor och de gamla dörrarna är original, så även golvet i kursrummet. I flygeln finns också två kakelkaminer, en av dessa står i kursrummet.
Om du har fastnat och alltid går samma stig när det kommer till makrofoto och närbildsfoto är den här workshopen något för dig!
Mer information
Viktigt! Detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.
15 juli 2023
Vi träffas på Fröstad gård klockan 10:00 lördagen den 15 juli. Här kommer jag sedan att ha en presentation i kurslokal Flygeln om hela upplägget på workshopen samt visa på exempel hur vi kommer att arbeta med våra makro- & närbildsfotografier. Efter denna presentation beger vi oss ut för att arbeta med olika metoder för att skapa kreativa makro- & närbildsfotografier. Våra hjälpmedel kommer exempelvis att vara ficklampor och färgfilter. Lunch och fika ingår under dagen. Mot eftermiddagen/kvällen åker vi ut till en orkidélokal och fotograferar blommor och sileshår.
16 juli 2023.
Idag startar vi tidigt på morgonen för att få med oss det bästa ljuset. Vi fortsätter att vara kreativa och arbeta med våra makromotiv fram till lunch. Efter lunch kommer vi att ha en bilddiskussion om tre av era bilder som du fotograferade under gårdagen. Detta under trevliga former och med konstruktiv kritik. Workshopen avslutas efter bilddiskussionen & genomgången.
Du tar dig själv med valfri transport till Fröstad gård utanför Mantorp.
Vägbeskrivning:
Östra Tollstad Fröstad 2
59597 MANTORP
Från E4:an följ skyltar mot Himmelsby gårdshotell. Observera! Sväng inte av mot Östra Tollstad.
Parkering sker på ladugårdsplanen som har en liten ”rondell” att vända i.
Om du behöver någonstans att bo under kursens tre dagar har jag skrivit ner några av de mer lokala alternativen här:
Fiestad Farm https://www.fiestadfarm.se/
Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/
Himmelsby gårdshotell https://himmelsbygardshotell.se/
Alla vandrarhem & hotell i Linköping.
Om du inte har något emot att behöva åka bil i 20 minuter varje kursdag så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.
Juli månad är högsommar här uppe i norden och det kan vara väldigt varmt. Men vädret är nyckfullt och lågtryck kan dra in över landet och göra främst morgnar och kvällar kyligare. Du får alltid också vara beredd på en regnskur. Vi kommer att fotografera längs en liten å, på en mosse och i en ravin, bra skor och stövlar är ett måste.
Du ska packa med dig en mix av kläder efter rådande väder.
Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig.
KLÄDER
- Shorts och t-shirts.
- Varm tröja eller vindjacka.
- Slitstarka långbyxor.
- Vandringssockor och bra vattentäta vandringskor.
- Stövlar är ett måste.
- Keps eller hatt mot solen.
- Regnkläder.
- Pyjamas eller sov-kläder.
UTRUSTNING
- Solglasögon.
- Ficklampa eller pannlampa.
- Väckarklocka.
- Anteckningsblock & penna.
- Öronproppar.
- Dina mediciner.
- Handsprit.
- Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.
- Skoskavsplåster.
- Mygg- & fästingmedel.
- Solskyddsfaktor.
ELEKTRONISK UTRUSTNING
- Mobiltelefon.
- Powerbank.
- Laddare för mobiltelefon.
- Grendosa för laddning av batterier.
Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.
Den här workshopens fokus är makrofotografering & närbildsfotografering.
Vad är egentligen skillnaden mellan makrofotografering och närbildsfotografering? Först och främst vill jag påpeka att oavsett du använder ett makroobjektiv eller ett teleobjektiv med bra närgräns kan du delta på denna workshop. Enkelt förklarat kan man säga att ett makroobjektiv avtecknar motivet 1:1, det vill säga att motivet som du fotograferar blir samma storlek på sensorn som den är i verkligheten. Det finns också objektiv på marknaden som avtecknar motivet som 1:2 eller 1:3. Dessa marknadsförs ibland som makroobjektiv fast de inte är det. Endast objektiv som avtecknar motivet 1:1 kan räknas som ett äkta makroobjektiv.
Frågan är dock, spelar det någon roll för närbildsfotografering av natur i praktiken? Både ja och nej. Fördelarna med ett 1:1 makroobjektiv är naturligtvis att du kan komma extremt nära ditt motiv på den nivå att om du bara vill fokusera på en blommas pistiller, eller strukturen i en fjärilsvinge så är det nästan i alla lägen ett 1:1 makroobjektiv som behövs. Problemen med 1:1 objektiven är att de är fast optik, det vill säga du kan inte zooma med dem. När det gäller motiv som är rörliga exempelvis som fjärilar och insekter kan det många gånger vara bättre att ha ett teleobjektiv med en bra närgräns. Teleobjektiven fungerar också mycket väl till närbilder på blommor.
Sammanfattningsvis kan man säga att du kan fotografera närbilder med många olika objektiv som har en bra en bra närgräns. Vill du dock ha sanna makro-egenskaper där avteckningen av ditt motiv är lika stor som sensorn är det 1:1 som gäller.
Det viktigaste att ha med dig på denna workshop i makro- & närbildsfotografering är ett objektiv med en bra närgräns. Främst 1:1 makroobjektiv eller ett teleobjektiv med bra närgräns. Det utesluter dock inte att du även kan arbeta med exempelvis en vidvinkel med en bra närgräns som har blivit alltmer populära på marknaden.
• Kamerahus.
• Ett makroobjektiv 1:1, för de små detaljerna.
• Ett teleobjektiv med bra närgräns för fjärilar, humlor och insekter.
Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.
- En kameraväska för din kamera & objektiv.
- Alternativt ett stativ.
- En laptop för redigering av bilder.
- Extra minneskort.
- Extra batterier.
- Batteriladdare.
- Backupplösning.
- I denna workshop ingår det lunch & fika, båda dagarna.
Maxantal deltagare på denna fotoresa är sex stycken personer (7 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.
Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.
Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.
Nej, denna workshop är inte fysiskt ansträngande.
KOSTNAD: 5 900 SEK
6 PLATSER.
Anmälningsavgift: 1 180 SEK (20%)
Inkluderat i priset.
- Lunch & fika enligt program.
- Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.
Ej inkluderat i priset: Transport till & från Fröstad gård. Boende. Middag & frukost. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.
När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.
I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/
Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).
Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti.
Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet.