Kreativ makro- & närbildsfotografering på Fröstad gård.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

BOKA.
 • Jag lär ut mina kreativa arbetssätt & hemligheter i makro- & närbildsfotografering.

 • Vi arbetar kreativt med blixt, ficklampor och färgfilter.

 • Lär dig att förenkla din komposition för att få bättre makro- & närbildsfotografier.

 • Vacker omgivning på östgötaslätten med många motiv för makro- & närbildsfotografering.

 • Bilddiskussioner i kurslokal Flygeln.

När det kommer till makro- och närbildsfotografering finns det mycket sällan någon brist på motiv, särskilt sommartid. Fjärilar, humlor, blomsterprakt och insekter är bara några av de makromotiv som du kan tänkas arbeta med. På och runt Fröstad gård är inget undantag. Här finns rikligt med fjärilar, humlor och vackra blommor precis utanför husknuten och i omnejd. Den östgötska slätten är också magisk vid tidiga soluppgångar och sena solnedgångar, eftersom det sällan finns några större höjder eller skogar som stör att det allra sista solljuset når våra motiv. Det här är workshopen för dig som vill fotografera kreativa makro- och närbildsfotografier.

Kreativ makro- och närbildsfotografering.

Hur skapar vi kreativa makro- och närbildsfotografier? Hur viktigt är motivet, ljuset och kompositionen? Det här är frågor som vi tillsammans kommer att arbeta med under denna workshop. Till vår hjälp har vi ett flertal hjälpmedel som kommer att lära dig att vara kreativ i din makro- och närbildsfotografering.

Den här workshopen fokuseras kring att skapa fine-art. Fine-art, är fotografier som inte är rent dokumentära utan mer konstnärliga. Med andra ord är det inte viktigt att de bilder vi skapar visar exakt hur exempelvis blomman ser ut ur ett biologiskt perspektiv utan här är det snarare känslan och de konstnärliga aspekterna i bilden som är viktiga. På den här workshopen kommer vi att arbeta med förgrunder och kompositioner för att dina bilder ska lyfta från dokumentära skildringar av motivet till just fine-art. Som ett led i vår kreativa process att skapa kreativa närbilder- och makrofotografering kommer vi att använda oss av olika typer av hjälpmedel för att till exempel reflektera ljus och få knivskarpa detaljer i bilderna. Vi kommer även att använda oss av olika typer av artificiella ljuskällor och blixt.

Att arbeta kreativt med dina motiv kräver mycket tålamod och inte minst en finkänsla för detaljer, ljusets kvalitet och komposition. När vi arbetar med våra makrobilder och närbilder är det mycket viktigt att förenkla bilden så pass mycket att det blir en ren och minimal komposition. Skillnaden mellan en bra och en sämre närbild handlar ofta om fotografens förmåga att förenkla sitt motiv. Det här är något som löpande kommer att tränas på och diskuteras under workshopens gång.  Mycket av vår fotografering kommer att äga rum tidigt på morgonen och sent på kvällen, när ljuset är som bäst. Ljusets kvalitet är helt väsentligt för en bra makrobild. Däremot eftersom vi arbetar med de riktigt små motiven och landskapen kan vi fotografera även dagtid, vilket också är tanken. Då med fokus på artificiellt tillsatt ljus i form av blixt och ficklampor.

Makro- & närbildsfotografering med artificiellt ljus.

På den här workshopen kommer vi att arbeta både med befintligt ljus men också med blixt samt ficklampor. Med en blixt och en ficklampa till din fotografering av närbilder har du tonvis med valmöjligheter att applicera ljus till dina motiv. Den mest självklara metoden att använda artificiellt ljus på är på dagar då det är mulet väder, där det naturliga ljuset inte finns. Med en blixt eller en ficklampa kan vi då välja hur mycket ljus det ska finnas på ditt motiv samt i vilken riktning ljuset ska komma ifrån. En blixt eller ficklampa vid närbildsfotografering kan också användas som upplättningsljus för att bli av med oönskade skuggpartier som skapar för rik kontrast mellan ljusa och mörka delar i bilden.

Vi kommer även att testa på att ljussätta våra motiv med blixt och gel-filter. Gel-filter är plastfilter med olika typer av färgkombinationer som du sätter fast framför din blixt. Med dessa gel-filter kan vi då exempelvis tillsätta en blå kall ton i bilder eller en orange varm ton i bilden. Med hjälp av din blixt kommer du att kunna skapa bra närbilder och makrobilder i alla förhållanden och väder.

Makrofoto eller närbildsfoto, det är frågan?

Vad är egentligen skillnaden mellan makrofotografering och närbildsfotografering? Först och främst vill jag påpeka att oavsett du använder ett makroobjektiv eller ett teleobjektiv med bra närgräns kan du delta på denna workshop. Enkelt förklarat kan man säga att ett makroobjektiv avtecknar motivet 1:1, det vill säga att motivet som du fotograferar blir samma storlek på sensorn som den är i verkligheten. Det finns också objektiv på marknaden som avtecknar motivet som 1:2 eller 1:3. Dessa marknadsförs ibland som makroobjektiv fast de inte är det. Endast objektiv som avtecknar motivet 1:1 kan räknas som ett äkta makroobjektiv.

Frågan är dock, spelar det någon roll för närbildsfotografering av natur i praktiken?  Både ja och nej. Fördelarna med ett 1:1 makroobjektiv är naturligtvis att du kan komma extremt nära ditt motiv på den nivå att om du bara vill fokusera på en blommas pistiller, eller strukturen i en fjärilsvinge så är det nästan i alla lägen ett 1:1 makroobjektiv som behövs. Problemen med 1:1 objektiven är att de är fast optik, det vill säga du kan inte zooma med dem. När det gäller motiv som är rörliga exempelvis som fjärilar och insekter kan det många gånger vara bättre att ha ett teleobjektiv med en bra närgräns. Teleobjektiven fungerar också mycket väl till närbilder på blommor.

Sammanfattningsvis kan man säga att du kan fotografera närbilder med många olika objektiv som har en bra en bra närgräns. Vill du dock ha sanna makro-egenskaper där avteckningen av ditt motiv är lika stor som sensorn är det 1:1 som gäller.

Jag lär ut mina kreativa arbetssätt & hemligheter i makro- & närbildsfotografering.

På den här workshopen kommer du att lära dig hur jag arbetar med mina bilder med artificiellt ljus och färgfilter. Jag kommer även att visa varför det är så viktigt att förenkla sitt motiv och vara extremt noggrann med detaljer. Under workshopens gång kommer vi hela tiden att arbeta med kreativ fotografering utifrån dina egna tankar och idéer och via mina kreativa arbetssätt. Det här är en workshop som verkligen får geniknölarna i ditt huvud att arbeta.

Om detta inte var nog kommer vi att ha bilddiskussioner och visningar i kurslokal Flygeln som ligger på Fröstad gård. Flygeln är från 1800-talet och är en tidigare bostad för tjänstefolket som arbetade på gården och i jordbruket runt 1800-talets mitt och en bit fram på 1900-talet. I den här flygeln sitter historien verkligen i väggarna. Gamla slitna trösklar från flygelns ungdom är nötta av skor och de gamla dörrarna är original, så även golvet i kursrummet. I flygeln finns också två kakelkaminer, en av dessa står i kursrummet.

Om du har fastnat och alltid går samma stig när det kommer till makrofoto och närbildsfoto är den här workshopen något för dig!

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

27 juni 2020


Vi träffas på Fröstad gård  10:00 lördagen den 27 juni. Här kommer jag sedan att ha en presentation i kurslokal Flygeln om hela upplägget på workshopen samt visa på exempel hur vi kommer att arbeta med våra makro- & närbildsfotografier. Efter denna presentation beger vi oss ut för att arbeta med olika metoder för att skapa kreativa makro- & närbildsfotografier. Våra hjälpmedel kommer exempelvis att vara blixt, ficklampor och färgfilter. Lunch och fika ingår under dagen.

28 juni 2020.


Idag startar vi tidigt på morgonen för att få med oss det bästa ljuset. Vi fortsätter att vara kreativa och arbeta med våra makromotiv fram till lunch. Efter lunch kommer vi att ha en bilddiskussion om tre av era bilder som du fotograferade under gårdagen. Detta under trevliga former och med konstruktiv kritik. Resterande delen av workshopen fortsätter ute i fält. Workshopen avslutas mot kvällen strax efter solnedgång.

Du tar dig själv med valfri transport till herrgården utanför Mantorp i Östergötland. Exakt vägbeskrivning skickas vid förfrågan eller vid bokning. Tiden för uppsamling är 27 juni klockan 10:00.

Om du behöver någonstans att bo under kursens tre dagar har jag skrivit ner några av de mer lokala alternativen här:

Himmelsby gårdshotell  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint, men också ”ganska dyrt”.

Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men ändå bra. Nära till min gård här också.

Stuga i Himmelsby  https://www.google.com/travel/hotels/Himmelsby/entity/CgsI–_rjeys6qmRARAB?g2lb=2502548%2C4254308%2C4258168%2C4260007%2C4270442%2C4271060%2C4274032%2C4291318%2C4305595%2C4306835%2C4308216%2C4314846

En av mina grannar hyr ut en fin liten stuga, även här nära till min gård. Självhushåll är det som gäller här.


Alla vandrarhem & hotell i Linköping.

Om du inte har något emot att behöva åka bil i 20 minuter varje kursdag så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.

På denna fotoresa ingår det lunch & fika.

 • 27 juni: Lunch & fika.
 • 28 juni: Lunch & fika.

Kläder & utrustning.

 •  Slitstarka kläder och oömma kläder.
 •  Regnbyxor & regnjacka.
 •  Bra skor.

Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

Utrustning:

 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i reseväskan är upp till dig.

Den här workshopens fokus är makrofotografering & närbildsfotografering.

Utdrag från huvudtexten:

Vad är egentligen skillnaden mellan makrofotografering och närbildsfotografering? Först och främst vill jag påpeka att oavsett du använder ett makroobjektiv eller ett teleobjektiv med bra närgräns kan du delta på denna workshop. Enkelt förklarat kan man säga att ett makroobjektiv avtecknar motivet 1:1, det vill säga att motivet som du fotograferar blir samma storlek på sensorn som den är i verkligheten. Det finns också objektiv på marknaden som avtecknar motivet som 1:2 eller 1:3. Dessa marknadsförs ibland som makroobjektiv fast de inte är det. Endast objektiv som avtecknar motivet 1:1 kan räknas som ett äkta makroobjektiv.

Frågan är dock, spelar det någon roll för närbildsfotografering av natur i praktiken?  Både ja och nej. Fördelarna med ett 1:1 makroobjektiv är naturligtvis att du kan komma extremt nära ditt motiv på den nivå att om du bara vill fokusera på en blommas pistiller, eller strukturen i en fjärilsvinge så är det nästan i alla lägen ett 1:1 makroobjektiv som behövs. Problemen med 1:1 objektiven är att de är fast optik, det vill säga du kan inte zooma med dem. När det gäller motiv som är rörliga exempelvis som fjärilar och insekter kan det många gånger vara bättre att ha ett teleobjektiv med en bra närgräns. Teleobjektiven fungerar också mycket väl till närbilder på blommor.

Sammanfattningsvis kan man säga att du kan fotografera närbilder med många olika objektiv som har en bra en bra närgräns. Vill du dock ha sanna makro-egenskaper där avteckningen av ditt motiv är lika stor som sensorn är det 1:1 som gäller.

• Kamerahus.

• Ett makroobjektiv, för de små detaljerna.

• Ett teleobjektiv med bra närgräns för fjärilar, humlor och insekter.

• Stativ.

• Extra batterier & minneskort.

• Bärbar dator.

• Backup.

När vi arbetar med våra makro- & närbildsfotografier finns det flera hjälpmedel till att skapa kreativa bilder. Observera att du kan låna vissa av dessa hjälpmedel på plats och du behöver inte heller ta med dig allt som nämns i denna lista om du inte vill eller äger någon sådan, exempelvis en blixt. Om du inte har en blixt tar du med dig en ficklampa istället, eller det bästa alternativet både blixt och ficklampa.

 • Extern blixt.
 • En eller flera ficklampor (gärna med varierande ljusstyrka).
 • Om du har, olika färgfilter (finns att låna på plats).
 • Tillbehör till din externa blixt, exempelvis en diffusor.

Max antal deltagare på denna kurs är sex stycken personer (sju med mig).

Det här är en kurs och därför kommer kursens moment vara obligatoriska att delta på.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill filma. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva. Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna.

Den här kursen är inte fysiskt ansträngande.

ANMÄL DIG TILL RESERVLISTAN.
0
DATUM : 27-28 JUNI
 • KOSTNAD: 3.500 SEK

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 700 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Lunch & fika enligt program.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till & från Fröstad gård. Boende. Middag & frukost. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

+46 (0) 736540687