Kreativ fågelfotografering vid Trandansen.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna sida. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

WORKSHOP TILL TRANDANSEN (PDF)
Observera! Den här workshopen har redan ägt rum.
 • Klassiska och vackra trandansen vid Hornborgasjön.

 • Vi fotograferar tranor i det bästa ljuset, tidig morgon/natt och sen kväll.

 • Vi arbetar kreativt med tranbilder, låga vinklar, spännande ljus, panoreringar och dubbelexponeringar.

 • Lär dig de bästa knepen för att skapa annorlunda bilder på tranorna.

 • Handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Varje år kommer det cirka 150 000 besökare till trandansen och sjön Hornborgasjön. Det är så klart trandansen som lockar fågelskådare och intresserade från hela Europa. Trandansen vid Hornborgasjön är verkligen en speciell naturupplevelse och här finns riktigt bra förutsättningar för att fotografera tranor och sångsvanar.

De allra flesta besökare besöker trandansen från sen förmiddag och fram till kvällen. Vi kommer dock att koncentrera intensiva timmar i det första morgonljuset och det sena kvällsljuset. Då är det som minst besökare vid Hornborgasjön och vi kan arbeta kreativt med våra bilder utan att behöva trängas på de bästa platserna.

Trandansen och tranorna vid Hornborgasjön.

Ett av de allra säkraste vårtecknen som vi har är när de första tranorna börjar anlända till Hornborgasjön efter vinterhalvåret. Hit kommer de för att rasta och flyger sedan vidare någon gång i mitten eller slutet av april. Det skådespel som utspelar sig här brukar i folkmun kallas för trandansen, men vad är egentligen en trandans?

Trandanserna som utspelar sig är en gruppstärkande aktivitet eller ett sätt för hanarna att imponera på det andra könet. De flesta danser är över efter 5–10 sekunder men detta är tillräckligt för att kunna fånga fenomenet på bild. Tranorna och trandansen är som mest aktiv på morgnarna när de anländer och på kvällarna strax innan de ska flyga till sina sovplatser.

Ett kreativt fokus.

Är det möjligt att skapa kreativa bilder på tranorna? Absolut! Den första ingrediensen för bättre och kreativa bilder på trandansen är ljuset. Det vackra blå första morgonljuset som förhoppningsvis övergår till rosa och till slut orange/gult. Kvällsljuset kan i början kännas lite hårt men övergår sedan till mjukare toner för att till sist träda in i det blå ljuset.

Förutom bra ljus (oavsett om det är klart, molnigt, regnigt eller disigt) behöver du som fotograf tänka kreativt för att distansera dig från rena artporträtt. Detta kan exempelvis göras med dessa tekniker.

 • Långa slutartider & panoreringar.
 • Låga vinklar.
 • Dubbelexponeringar.
 • Rörelseoskärpa.

Dansande tranor.

Våra fotomotiv anländer till Hornborgasjön tidigt på morgonen, innan solen har gått upp. Då är vi på plats för att uppleva och fotografera de inflygande tranorna. I den tidiga morgontimmen kan ljuset vara helt fantastiskt men genererar ofta långa slutartider och panoreringar. Detta är förhållanden som passar oss perfekt då vi kan arbeta kreativt med långa slutartider och rörelseoskärpa.

När ljudet av trumpetande tranor tilltar är det dags att byta fokus från de inflygande tranorna till att börja arbeta med låga vinklar, ljus och dubbelexponeringar. Vi kommer att utnyttja de första solstrålarna eller ”dagsljuset” till fullo på morgonen och sedan sluta att fotografera när ljuset blir för hårt.

En av de stora naturupplevelserna i Sverige.

Trandansen vid Hornborgasjön är ett sällsamt skådespel i naturen och en av Sveriges största naturupplevelser för den fågelintresserade naturfotografen. Trandansen är också vida känt inom fågelintresserade personer i våra grannländer och även ute i Europa.

Om du inte redan har besökt tranornas dans vid Hornborgasjön är det ett måste. Om du är flitig besökare kan du i denna workshop vidga dina vyer för vad som är möjligt med bildskapande på dessa fantastiska fåglar.

5 APRIL 2020

Vi möts upp på en av parkeringarna vid Hornborgasjön mycket tidigt på morgonen eller sent på natten om du så vill. Vi fokuserar hela den tidiga morgonen på att fotografera de anländande tranorna med ett kreativt fokus. Du kommer hela tiden att få handledning under din fotograferingssession på morgonen. Vi arbetar med långa slutartider, panoreringar och dubbelexponeringar.

När himlen växlar från blått och rosa är det morgon och vi beger oss då ner för att fotografera tranorna med låga vinklar och vackert ljus. Här finns givetvis också utrymme för att arbeta med långa slutartider, panoreringar och dubbelexponeringar. Eller varför inte kombinera några av dem.

När ljuset är för hårt vilar vi. En del väljer kanske att sova några timmar i bilen, andra kanske åker iväg och äter. Valet är ditt vad du vill göra. Vi samlas sedan tidig kväll och förbereder oss för kvällens fotografering. Vi fotograferar kreativt så länge det finns ljus att tillgå. Workshopen avslutas därefter.

(Mer information om exakta tider skickas vid bokning eller vid förfrågan).

Du tar dig själv till Hornborgarsjön antingen med egen bil, buss eller buss. Se karta.

11 april 2020: Matig lunchmacka & fika.

• Varma, oömma och slitstarka kläder.
• Mössa och vantar (tidiga morgnar kan bli kalla).
• Underställ.
• Varma och bekväma skor. Vid regn, stövlar eller vattentäta skor.
• Pannlampa eller ficklampa.
• Kikare.

• Kamerahus (gärna två om du har för snabba byten).
• Teleobjektiv (200 mm och uppåt).
• Vidvinkelobjektiv/Normal -optik (från
14mm > 80 mm).

• Stativ.
• Eventuella filter (ND-filter).
• Extra minneskort.
• Extra batterier.
• Backup till dina bilder.

Eftersom vårt fokus på denna kreativa workshop ligger på att fotografera tranor och andra fåglar är det bra med ett teleobjektiv från 200 mm och uppåt, ju längre brännvidd desto närmare kommer du tranorna. Ett telezoom är bra för att snabbt kunna ändra brännvidd, alternativt två kamerahus med två olika objektiv på.

Ett vidvinkelobjektiv kan vara bra att ta med sig om du vill bli extra kreativ eller ta bilder på tranor med ett vidvinkelsperspektiv.

I övrigt är ett stativ viktigt då vi kommer att arbeta med bland annat långa slutartider och arbeta i svagt ljus.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 6 stycken personer.

Denna workshop är inte fysiskt ansträngande.

LADDA NED WORKSHOP SOM PDF.
BOKA NU!
0
DATUM : 5 APRIL 2020
 • KOSTNAD: 2.500 SEK

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: Ingen anmälningsavgift krävs.

Inkluderat i priset : Matig lunchmacka, fika med kaffe och fikabröd. Handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till destinationen. Eventuella försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Har du en fråga om denna workshop/kurs?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken kurs gäller det?

Din fråga:

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

+46 (0) 736540687