Kreativ fågelfotografering vid Trandansen.

Du verkar använda en mobiltelefon eller en surfplatta för att navigera på denna sida? Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

Ladda ner denna fotoresa som en PDF.
0
DATUM : 10 – 11 APRIL 2021
 • KOSTNAD: 4 700 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 940 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende, del i dubbelrum.
 • Frukost, lunch & middag enligt program (på Brunsbo gästgifveri).
 • Fotografisk handledning av Niklas Virsen

Ej inkluderat i priset: Transport till Trandansen. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren >

Observera! Den här workshopen är fullbokad!
Anmälan till reservlistan är öppen.

Observera! Två platser lediga på grund av avbokning. 

Om du är intresserad av en plats – maila info@frostadnaturfoto.se

 • Klassiska och vackra trandansen vid Hornborgasjön.

 • Vi fotograferar tranor i det bästa ljuset, tidig morgon/natt och sen kväll.

 • Vi arbetar kreativt med tranbilder, låga vinklar, spännande ljus, panoreringar och dubbelexponeringar.

 • Lär dig de bästa knepen för att skapa annorlunda bilder på tranorna.

 • Handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Varje år kommer det cirka 150 000 besökare till trandansen och sjön Hornborgasjön. Det är så klart trandansen som lockar fågelskådare och intresserade från hela Europa. Trandansen vid Hornborgasjön är verkligen en speciell naturupplevelse och här finns riktigt bra förutsättningar för att fotografera tranor men också sångsvanar.

De allra flesta besökare besöker trandansen från sen förmiddag och fram till kvällen. Vi kommer dock att koncentrera intensiva timmar i det första morgonljuset och det sena kvällsljuset. Då är det som minst besökare vid Hornborgasjön och vi kan arbeta kreativt med våra bilder utan att behöva trängas på de bästa platserna. Vi ägnar dagarna åt bildgenomgångar och teoretiska kapitel som handlar om hur vi kan bli mer kreativa i våra bilder av exempelvis tranor.

Trandansen och tranorna vid Hornborgasjön.

Ett av de allra mest säkraste vårtecknen som vi har i Norden är när de första tranorna börjar anlända till Hornborgasjön efter vinterhalvåret. Hit kommer de för att rasta och flyger sedan vidare någon gång i mitten eller slutet av april. Det skådespel som utspelar sig här brukar i folkmun kallas för trandansen, men vad är egentligen en trandans?

Trandanserna som utspelar sig är en gruppstärkande aktivitet eller ett sätt för hanarna att imponera på det andra könet. De flesta danser är över efter 5–10 sekunder men detta är tillräckligt för att kunna fånga fenomenet på bild. Tranorna och trandansen är som mest aktivt på morgnarna när de anländer och på kvällarna strax innan de ska flyga till sina sovplatser. Ytterligare en anledning förutom ljuset att gå upp tidigt och vara ute sent när vi fotografera tranorna.
När tranorna kommer inflygande före solens uppgång i det tidiga morgonljuset infaller sig en magisk stämning och från alla håll börjar tranornas trumpetande sjunga in morgonen. Vi kommer givetvis att vara på plats i god tid för att se och fotografera detta. Så här tidigt på morgonen är ljuset ganska så svagt och då lämpar det sig att arbeta med långa slutartider på inflygande tranor.

På seneftermiddag och kväll börjar det ofta starka dagsljuset att bli mjukare. Ljuset börjar med andra ord att bli mer tilltalande för oss fotografer och tranorna blir mer aktiva. De börjar förbereda sig för att flyga till sina sovplatser längre ut i sjön.

Bli en mer kreativ fågelfotograf.

Är det möjligt att skapa kreativa bilder på tranorna? Absolut! Att bli en mer kreativ fågelfotograf handlar inte om att alltid gestalta motiven abstrakt, utan snarare att lära dig hantera och använda de situationer du ställs inför som fotograf och göra något mer än en ren dokumentär skildring i alldagligt ljus.

Ett av de allra enklaste men ofta förbisedda sättet att skapa mer kreativa och tilltalande fågelfotografier är ljuset. Exempelvis hur vi kan utnyttja det vackra blå morgonljuset som förhoppningsvis sedan går över till rosa. Att vänta ut kvällsljuset är viktigt. Här gäller det att ha tålamod och anpassa sin fotografering till de bästa timmarna som oftast inträffar en timme före och en timme efter solnedgång.

Förutom ett bra ljus är det viktigt att distansera sig själv från rena artporträtt, en trana på halvdistans i alldagligt ljus. Att vara kreativ kan handla om att vänta ut en viss situation som uppstår, exempelvis när tranorna dansar eller när det uppstår meningsskillnader mellan olika individer. Det kan också handla om att fånga det där tillfället då tranan tittar rakt emot dig eller innan precis den lyfter och vingarna står rakt ut. Tajming är väldigt viktigt.
Vi kommer även att arbeta med långa slutartider och panoreringar när tranorna flyger. Då gäller det att välja rät slutartid och panorera med fåglarna så att bakgrunden får rörelseoskärpa men tranan är förhållandevis skarp. I dessa moment kan du även experimentera ännu mera med att skapa helt abstrakta bilder av tranor i luften och på startsträckan på marken.

Andra kreativa verktyg som jag under workshopens gång kommer att lyfta fram är dubbelexponeringar och rörelseoskärpa. Med dessa kreativa verktyg som vi ska träna på i praktiken men också gå igenom i de teoretiska momenten kommer du att få en bred bild av hur du kan arbeta mer kreativt med dina tranbilder och fågelfotografering generellt.

En annan aspekt som är mycket viktig när det kommer till fotografering av fåglar men också däggdjur är att hålla en låg vinkel. Den låga vinkel ger dig möjligheter att komma ner på tranans nivå och få direkt ögonkontakt med individen. Ett av de största felen jag ser hos amatörfotografer när de fotograferar fåglar är att de skapar bilder i en vinkel uppifrån och ner. Genom att gå lågt i vinkel kommer vi också att kunna använda spännande förgrunder för att skapa mer djup och dynamik i våra bilder.

Du kommer alltså att få en gedigen genomgång och praktisk träning att bli en mer kreativ fågelfotograf på denna workshop. Se det som att du har en väska med dig ut i fält där du kan när situationen blir den rätta plocka fram rätt kreativt verktyg för att skapa mer fascinerande bilder.

En av de stora naturupplevelserna i Sverige.

Trandansen vid Hornborgasjön är ett sällsamt skådespel i naturen och en av Sveriges största naturupplevelser för den fågelintresserade naturfotografen. Trandansen är också vida känt inom fågelintresserade personer i våra grannländer och även ute i Europa.

Om du inte redan har besökt tranornas dans vid Hornborgasjön är det ett måste. Om du är flitig besökare kan du i denna workshop vidga dina vyer för vad som är möjligt med bildskapande på dessa fantastiska fåglar.

Viktigt! Detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra  oförutsägbara händelser.


10:e april 2021.

Vi samlas upp på vårt boende, Brunsbo gästgiveri, den 10:e april 2021 klockan 10:00. Vi börjar lätt med en introduktion över området och vad vi har att vänta oss vid Trandansen samma kväll och på morgonen därefter. Klockan 12:00 äter vi lunch på Brunsbo gästgiveri. Cirka 14:00 samlas vi igen för att gå igenom många kreativa verktyg och hur vi ska fotografera i teorin på platsen. Teoridelen innehåller flera praktiska moment med kameran, där vi förbereder oss för kvällen. Omkring 16:00 åker vi mot Trandansen där vi kommer att fotografera fram till solnedgång. Kvällen avslutas med en sen middag.


11:e april 2021.

Nu på morgonen ringer väckarklockan tidigt. Vi kommer att vara på plats vid Trandansen cirka en timme innan soluppgång och fotografera de ankommande tranorna som börjar göra inflygningar. Vi fortsätter sedan med vår fotografering fram till cirka 10:00 då ljuset börjar bli för skarpt. Givetvis får du som vill stanna längre också göra det. Själva workshopen i kreativ fotografering av tranorna avslutas.

Ladda ner reseprogrammet till Kreativ fågelfotografering vid Trandansen.

Till Trandansen på [Google Maps]

Du tar dig själv till Brunsbo Gästgifveri med önskat transportmedel. All transport från vårt boende och Trandansen sker i eget fordon,  alternativt samåkning.

Vid bokning ange om du vill ha information om enkelrum.

Vi kommer att bo på  Brunsbo Gästgifveri som ligger cirka 15 minuter ifrån Trandansen. Här bor vi nära vacker natur på gården som utstrålar lugn & harmoni. Vi äter också gott från restaurangen där det tillagas lunch och middag för oss. Frukosten får vi med oss i en frukostpåse ut i fält. På rummen (del i dubbelrum) med separata sängar finns egen toa och dusch, tv samt wifi.

I den här workshopen ingår både frukost, lunch och middag. Vi äter gott på  Brunsbo Gästgifveri som också är vårat boende. Observera att det är ganska lång tid mellan lunchen och middagen (vi är ute och fotograferar på de bästa tiderna). Om du vet att du lätt kan bli hungrig bör du ta med dig något ätbart som en energibar, banan, macka eller något annat så du får energi att fotografera. Glöm heller inte att ta med dig en fylld vattenflaska.

10:e april 2021.

Lunch & middag ingår.

11:e april 2021.

Frukost ingår.

Du får räkna med riktigt kyliga morgnar i april så glöm inte underställ, mössa och lättare handskar. Kvällarna kan också bli kyliga.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i reseväskan är upp till dig.

Kläder & skor.

 • Underkläder & underställ.
 • Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till vandringsskorna.
 • Pyjamas eller sov-kläder.
 • T-shirts.
 • En eller flera långärmade tröjor eller skjortor.
 • En vindjacka eller vanlig jacka (kvällarna och morgnarna kan bli kalla).
 • En varmare tröja.
 • Slitstarka långbyxor.
 • Ett par vanliga byxor och tröja/skjorta vid middagar.
 • En keps eller en hatt.
 • Regnkläder.
 • Vattentäta kängor, vandringsskor eller eventuellt stövlar.
 • Lättare handskar och mössa.

Utrustning.

 • Kikare.
 • Solglasögon.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.
 • Handsprit.
 • Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.
 • Skoskavsplåster.

Elektronisk utrustning.

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.
 • Skarvdosa & grendosa för laddning av batterier.

Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

Eftersom vårt fokus på denna workshop ligger på att fotografera tranor och andra fåglar är det bra med ett teleobjektiv från 200 mm och uppåt, ju längre brännvidd desto närmare kommer du tranorna. Ett telezoom är bra för att snabbt kunna anpassa dig till situationen, alternativt två kamerahus med olika objektiv på. I övrigt är ett stativ viktigt då vi kommer att arbeta med bland annat långa slutartider och stundtals arbeta i svagt ljus.

 • Kamerahus.
 • Teleobjektiv (200 mm och uppåt).
 • Normaloptik och kortare teleobjektiv från cirka 50-90 mm.

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

 • En kameraväska för din kamera & objektiv.
 • Stativ.
 • En laptop för redigering av bilder.
 • Extra minneskort.
 • Extra batterier.
 • Batteriladdare.
 • Backupplösning.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här workshopen är inte fysiskt krävande.

LADDA NER DENNA FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTA TILL TRANDANSEN (PDF)
LADDA NER RESEPROGRAMMET TILL TRANDANSEN (PDF)
0
DATUM : 10 – 11 APRIL 2021
 • KOSTNAD: 4 700 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 940 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende, del i dubbelrum.
 • Frukost, lunch & middag enligt program (på Brunsbo gästgifveri).
 • Fotografisk handledning av Niklas Virsen

Ej inkluderat i priset: Transport till Trandansen. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren >

  Har du en fråga om denna workshop?

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken workshop gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Reservlista (ej bindande)

   Kreativ fågelfotografering vid Trandansen (10-11 april 2021).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.