Konsten att printa dina naturfotografier.

 • Få de bästa verktygen för att kunna börja printa naturbilder själv.

 • Lär dig att efterbehandla och förbereda dina naturbilder för utskrift.

 • Lär dig om ICC-profiler och färgrymd.

 • Lär dig om olika papperstyper, kvalitet och coating.

 • Printa din egen bild på en kvalitativ skrivare med kvalitativt fotopapper.

Varför ser din bild annorlunda ut på pappret än vad den gör på datorn? Det här är en fråga som jag vet att många amatörfotografer ställer sig. På den här halvdagskursen i att printa dina naturbilder kommer jag att ge dig en djupare förståelse för de parametrar som är viktiga för att få önskvärt resultat vid utskrift. Detta oavsett om du printar på din egen skrivare hemma eller via någon tjänst på nätet, exempelvis Crimson, eller hos din lokala kamerabutik.

ICC-profiler.

En parameter som är väldigt viktig, rent av helt avgörande när du arbetar med utskrifter av fotografier är ICC-profiler. En ICC-profil är en färgprofil där ett värde anger exakt hur färgsammansättningen från exempelvis en dator till en skrivare och från skrivare till papper ska se ut. En ICC-profil är med andra ord en färprofil som talar om för dina olika enheter (dator och skrivare) att tolka bilden på samma sätt.

På den här kursen kommer du att lära dig hur du väljer rätt ICC-profil för din specifika skrivare och ditt specifika papper och hur du gör dessa inställningar i datorn.

Färgrymd vid utskrift, SRGB eller AdobeRGB?

Skillnaden mellan SRGB och AdobeRGB är för de flesta amatörfotografer hårfin. Med ett otränat öga kan det vara svårt att överhuvudtaget se någon skillnad mellan dessa två färgrymder. Det kanske är först när man laddar upp en bild med färgrymden AdobeRGB på en digital skärm som man kan se att färgerna blir delvis förvrängda. Jag kommer att reda ut begreppet färgrymd och vad du ska tänka på. Både vid själva fotograferingen och i efterbehandlingen.

Papperskvalitet.

När det kommer till papper för utskrift av fine-art fotografier finns det en hel uppsjö av olika tillverkare och val. För att göra det det hela simplistiskt gör tillverkare som Canson, Hanemule, Mediajet, Bonjet med flera olika typer av papper som är glättat, halvmatt och helmatt. Alla olika typer av papper har varierande karaktär, kvalitet och pris. Du kommer på den här kursen att få en genomgång av de vanligaste papperformerna, deras coating, vikt och kvalitet. Du kommer även att få de bästa råden angående efterbehandling av de bilder du ska skriva ut för att passa det papper du har valt. Det är nämligen skillnad på hur du redigerar en bild för utskrift på halvblankt papper och ett helmatt papper, för bästa resultat. På kursen kommer du också att få känna på olika typer av papper. Allt ifrån dyra och tunga Fine-art papper till lite enklare ”vardags-papper”.

Förberedande efterbehandling för utskrift.

En annan del som är mycket viktigt för slutresultatet är hur du förbereder din naturbild i efterbehandling innan du gör en utskrift. En utskriven naturbild ser alltid annorlunda ut än vad den gör på din datorskärm, även om du har rätt ICC-profil. Detta beror i stor del på att en datorskärm är bakåtbelyst, det vill säga att din naturbild har en konstant mängd av ljus i och med din datorskärms bakåtlysta skärmstyrka. När du istället printar din bild är pappret beroende av det omgivande ljuset och det ljus som reflekteras på pappret. Därför måste vi alltid efterbehandla våra naturbilder för att de ska se bra ut även vid utskrift, inte bara på datorskärmen. På den här kursen kommer jag att visa dig hur du bäst optimerar dina bilder för utskrift. Vi kommer också att diskutera val av datorskärm och vad som är viktigt att tänka på när du skapar en bra printmiljö.

Skriv ut din egen bild.

Du kommer också att få möjlighet att skriva ut en av dina egna bilder på mitt kontor, där vi kikar på just din specifika bild och hur vi kan optimera den för bästa kvalitet i print. Utskriften kommer att göras på ett högkvalitativt fotopapper, antingen som baryta (halvmatt) eller matt papper. Efter denna kursens avslut kommer du att ha de verktyg som behövs för att börja med utskrifter själv eller för att få bästa resultat när du låter någon annan skriva ut bilderna åt dig.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

10 oktober 2020.

Vi träffas på Fröstad gård  klockan 10:00 den 10:e oktober. Teoridelen kommer att hållas i kurslokal Flygeln på den östgötska slätten. Här kommer alla teoridelar grundligt läras ut. Den praktiska delen när vi kommer att skriva ut några av våra fotografier sker inne på mitt kontor i Fröstad gård. Kursen är en halvdag och avslutas någon gång runt klockan 16:00.

Du tar dig själv med valfri transport till Fröstad gård utanför Mantorp i Östergötland. Exakt vägbeskrivning skickas vid förfrågan eller vid bokning. Tiden för uppsamling är 10 oktober 2020 klockan 10:00.

Om du behöver någonstans att bo:

Himmelsby gårdshotell  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint, men också ”ganska dyrt”.

Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men ändå bra. Nära till min gård här också.

Stuga i Himmelsby  https://www.google.com/travel/hotels/Himmelsby/entity/CgsI–_rjeys6qmRARAB?g2lb=2502548%2C4254308%2C4258168%2C4260007%2C4270442%2C4271060%2C4274032%2C4291318%2C4305595%2C4306835%2C4308216%2C4314846

En av mina grannar hyr ut en fin liten stuga, även här nära till min gård. Självhushåll är det som gäller här.


Alla vandrarhem & hotell i Linköping.

Om du inte har något emot att behöva åka bil i 20 minuter varje kursdag så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.

På denna kurs ingår det lunch & fika.

 • Lunch i form av matig macka och dryck.
 • Fika ingår med kaffe eller te samt kaka/bulle.

Det du främst behöver ha med dig på denna kurs är anteckningsblock och penna, alternativt laptop. Du behöver också ha med dig en eller flera bilder på en USB-sticka eller en extern hårddisk till kursens mer praktiska moment.

Max antal deltagare på denna kurs är sex stycken personer (sju med mig).

0
DATUM : 10 oktober 2020
 • Halvdagskurs, 10:00-16:00 inklusive fika och lunch.

 • KOSTNAD: 1 900 SEK

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Lunch & fika enligt program.
 • Kvalitetspapper för print till den praktiska delen av kursen.

Ej inkluderat i priset: Transport till & från Fröstad gård. Eventuellt boende. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

   BOKA

   Konsten att printa dina naturfotografier, 10 oktober 2020.

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på 0736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Få erbjudanden på fotoresor, kurser och produkter. Var uppdaterad på nya fotoresor, kurser och evenemang. Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa efter din bokning. Här kan du prata med andra deltagare och även få information om fotoresan. Godkänner du detta? (valfritt).
   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

   När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

   I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

   Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.