KENYA – MASAI MARA 2020

GALLERI KENYA – MASAI MARA
LADDA HEM RESEPROGRAM (pdf)
BOKA NU!
LADDA NER & LÄS HELA FOTORESAN (PDF)
GALLERI KENYA – MASAI MARA
+46 (0) 736540687
 • 10 stycken safari (game drives).
 • Safari tidiga morgnar och kvällar.
 • Vi kan ta oss till platser där vissa andra bilar inte får köra (Off-road).
 • Vi åker under lågsäsongen därav minimum med turister och andra bilar.
 • 4 personer i varje jeep ger bra möjligheter för att röra sig i bilen samt plats till kameraväskor.
 • Kunniga guider och chaufförer.
 • Möjligheten att fotografera savannens djur med låga vinklar och förgrunder utanför bilen (sker på den öppna savannen). Detta med kvälls- eller morgonhimlar.
 • Ett grönskande Masai Mara under novembersäsongen och flera av djuren har då ungar.
 • Vi bor i ekovänliga tältcamps mitt i buchen men har ändå bekvämligheter som spolande toalett, varm dusch och god mat.
 • Fotografisk handledning/föreläsning av Niklas Virsen.
 • Datum: 26 NOVEMBER – 1 DECEMBER 2020

 • KOSTNAD: 21.800:-

 • 8 PLATSER Endast 2 platser kvar!

Anmälningsavgift: 2180 kronor (10%)

Inkluderat i priset :  Del i dubbelrum (ECO tältcamp). Frukost, lunch och middag enligt program. Transport från och till flygplats i Nairobi. Fotografisk handledning/workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flyg till och från Nairobi (Jomo Kenyatta International airport Kenya). Kostnad för visum. Dricks till guiderna, serveringspersonal, cirka 10$ per dag. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Denna fotoresa till Kenya och Masai Mara (eller bara Mara) kommer ta dig till Kenyas sydvästra sida mot gränsen av Tanzania. Vi åker i den så kallade lilla regnperioden som infaller i november. En perfekt tid att besöka Masai Mara är då det är lågsäsong och inte så mycket turister och andra bilar i parken. I november är Mara oftast grönskande, med frodigt gräs och mycket gröna löv på buskar och träd.

Med andra ord perfekta tillfällen för oss som naturfotografer att jobba med dominerande förgrunder i grönska och djur eller fåglar därbakom, som skapar djup i bilderna. Inte endast bilder på en ”giraff på savannen”.

Safari både morgon och kväll.

I vissa nationalparker åker man endast ut dagtid. Jag tycker att dagen är tid för vila, vi kan kalla det för siesta. På dagarna är ljusets som starkast och minst smickrande att fotografera i. Då äter vi, vilar och har valfritt deltagande på en bildvisning.

När kvällen (tillbaka till boendet cirka 18:45) väl kommer är det dags att ge sig ut i Masai Mara nationalpark med två stycken jeepar. Dessa bilar har 5-6 platser men det kommer endast vara 4 personer i varje bil (inklusive mig själv i en av bilarna). På grund av detta kommer du att ha bra med rum för att fotografera i olika vinklar och riktningar och samtidigt få plats med din kameraväska. Många safaribilar har fönster upp mot halva bilfönstret vilket gör att det kan bli svårt att komma ned i lite mer låga vinklar. Detsamma gäller halvfönster vertikalt som gör att det blir svårt att jobba med objektivet i olika vinklar. Som du kan se själv på bilden är våra safaribilar ”halvöppna” med gott utrymme för fotografering relativt lågt och i olika vinklar. Det finns även taklucka som du kan använda dig av när vi ska fotografera eventuellt leopard i träd eller större djur som elefanter, giraffer eller fåglar i träd. Ett tips om du har en kamera med vinkelbar display, så kan du komma i mycket låg vinkel framför djuren. På morgonen åker vi ut i Masai Mara cirka klockan 06:15.

Vi kommer att bege oss ut i Mara vid 10 tillfällen på denna fotoresa till Kenya och Masai Mara. Fyra stycken dagar med safari tidigt på morgonen och på kvällen, helt enkelt när ljuset är som bäst. Den första dagen kommer det bli en kvällssafari och dagen för hemfärd en morgonsafari.

Intensiva dagar.

Denna fotoresa till Masai Mara varar i 6 dagar. Jag har lagt upp ett intensivt schema för att du ska få ut så mycket som möjligt av din fotografering. 6 dagar kanske kan tyckas kort men med 10 stycken safaris på 6 dagar är det väl tilltaget för att du ska få bra bilder med dig hem och en fantastisk upplevelse.

Vi anländer till Kenya dag 1 men denna dag är allt annat än bara en resdag. På vägen till vårt ECO camp kommer vi att stanna till vid en utsiktsplats över Rift Valley Kenya och bilfärden tar oss genom ett häftigt och genuint Kenyanskt landskap. Väl framme vid vår camp kör vi igång med en kvällssafari.

De återstående 4 dagarna innan sista dagen på vår fotoresa kör vi 2 stycken safaris (morgon och kväll) som varvas med vila, mat och föreläsningar.

Den sista dagen innan vi börjar vår färd tillbaka mot flygplatsen i Nairobi kommer vi att köra vår sista safari, tidig morgon. Det blir intensiva härliga och mycket lärorika dagar här i Masai Mara. På grund av detta kan jag erbjuda dig en fantastisk fotoresa till vackra Masai Mara nationalpark till ett extremt konkurrenskraftigt pris.

Silhuetter på den öppna savannen.

På kvällarna kan solnedgångarna bli alldeles otroliga! Som en Kenyansk rubin skiftar färgerna i rött, med inslag av rosa och orange. Det är vid denna tidpunkt vi kan gå ut ur våra jeepar och njuta av solnedgången på savannen.

Här finns tillfälle att få fina silhuetter på akaciaträd och inte minst djurlivet. Exempel på vad som kan påträffas på den öppna savannen dessa tidpunkter är gnu, zebra, impala, eland, giraff och fler. Det är något alldeles speciellt att få gå ur bilarna och känna på marken på riktigt i Masai Mara omringad av savannens djur!

Djur- och fågellivet.

Fokus på denna fotoresa till Kenya och Masai Mara är bilderna snarare än själva arten vi fotograferar. Vi åker hit för att skapa bra bilder av nationalparkens alla djur (de vi kommer att få se). För vad säger egentligen att en riktigt bra bild på en zebra skulle vara sämre än en bra bild på ett lejon eller gepard?

Därmed inte sagt att vi inte kommer att få se många spännande djur! Masai Mara är känt för sin stora population av lejon. Här trivs även gepard och leopard. Kattdjuren brukar vara det som lockar mest och jag kan förstå det. Framförallt leoparden som är otroligt vacker och geparden med dess graciösa stil. De två sistnämnda är dock skyggare än lejonen men en stor chans att få se alla tre kattdjuren finns här i Mara.

Förutom de tre stora kattdjuren finns här: giraffer, elefanter, antiloper, gaseller, vårtsvin, babianer, hyenor, schakaler, kirks dik dik, buffel, topi och fler.

Bland de mer ovanliga arterna att träffa på hör bland annat: jordsvin och honungsgrävling. Du kan skatta dig lycklig om vi ser någon av de mer sällsynta kattdjuren karakal och serval.

Fågellivet i Masai Mara är inte blygt för sig heller. Med över 450 olika fågelarter observerade varav 150 av dessa är “vanliga”. Oftast får dessa fantastiska skapelser stå i skymundan för de större däggdjuren. Olika typer av örnar, gamar, struts, hägrar och kungsfiskare. Det kan löna sig att ha ögonen öppna för både stora och små fåglar i landskapet.

Civilisationens vagga.

En av anledningarna till att jag anordnar denna fantastiska fotoresa till Masai Mara är av den känslan som jag fick första gången jag besökte nationalparken. En känsla av att sätta sina fötter på den savann där allt startade. När de första aporna klättrade ned från träden och ställde sig på två ben. Ett steg i början på att till slut bli människa. Det är något speciellt att besöka detta område som av flera här i Afrika är civilisationens vagga.

Att få blicka över savannen och på de akaciaträd som finns här och samtidigt veta att det var i ett sådant här landskap som allt började, är en fantastiskt häftig känsla!

Stämningen är oslagbar!

Att få somna i ett av de robusta tälten till syrsor och andra spännande ljud utanför tältet är fantastiskt. Plötsligt kanske tystnaden bryts av att det knakar till i några träd en bit från campen. Vad var det? En elefant? En giraff? Eller kanske en afrikans buffel!?

Att ligga i sängen och i trygghet ligga och lyssna på alla ljud är bättre än vilken sömnmedicin som helst. Efter en intensiv dag med massor av upplevelser och intryck kan jag lova att du kommer falla i sömn snabbt. Allt komponerat till savannens egna vackra musik.

Till Masai Mara, Kenya på [Google Earth] [Google Maps]

Flygplats: Jomo Kenyatta international airport (Nairobi)

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Jomo Kenyatta international airport, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt som det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Du tar dig själv till Jomo Kenyatta international airport. Vi möts upp inne på flygplatsen den 26 november 2020. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på e-post eller telefon.

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Har du frågor om din flygbiljett? Kontakta din personliga kontakt på BIG Travel (telefonnummer får du vid bokning).

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst. Tänk då på att du själv ansvarar för att tiderna med de olika flygen passar.

Vi bor på ekovänliga tältcamps mitt i bushen. Här finns naturen och djuren bokstavligt talat kring tältet. Vi bor två stycken i varje tält. Tälten har både spolande toalett, vatten och varm dusch.

Maten är lokal och lagas av våran kock. El finns och är driven av solpaneler. Även Wifi finns mot en extra kostnad. Du erbjuds också tvättmöjligheter mot en extra kostnad.

Det finns ett utbud av olika drycker öl, vin, läsk och vatten. Varför inte njuta av ett glas rött eller en kall öl medan du blickar ut över den fantastiska utsikten?

26 november: Middag (frukost & lunch ingår ej).

27 november: Frukost, lunch och middag.

28 november: Frukost, lunch och middag.

29 november: Frukost, lunch och middag.

30 november: Frukost, lunch och middag.

1 december: Frukost (lunch & middag ingår ej).

Mitt på dagarna är varmt i Kenya så packa ner kortbyxor och t-shirts. Däremot på morgonen och kvällar kan det bli kyligt, då är det istället långbyxor och tröja som gäller. Ta också med dig en lättare jacka. Regeln är stryktåliga kläder och bekväma skor (det finns ingen anledning att ha med dig vandringskängor hit). Skorna bör tåla vatten och vara robusta men lätta.

Glöm inte att ta med något att ha på huvudet, en keps eller en hatt. Ett tips är att ta med dig en snusnäsduk eller enklare sjal, vilket både värmer och håller borta damm och smuts från ditt ansikte och mun.

Viktiga saker som du inte får glömma: pass, visum, flygbiljetter, Lite fickpengar (du kan betala med US$ på boendet), solkräm, myggmedel, ficklampa, adapter till vägguttag (BS 1363, även kallad typ G, är en brittisk trestickskontakt).

Övrigt som är bra att ha med sig är handsprit, solglasögon, sköna sandaler för dagarna, en guidebok om Kenyas djur och fåglar och naturligtvis en kikare.

Fullständig packlista

• T-shirts
• Underkläder
• Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till skorna
• Pyjamas eller sovkläder
• En långärmad tröja eller skjorta
• En vindjacka eller vanlig jacka(kvällarna och morgnarna kan bli kalla)
• En varmare tröja (om du får plats, annars långärmad och vindjacka)
• Ett par kortbyxor
• Ett par slitstarka långbyxor
• En keps eller en hatt (gärna ett par som andas)
• Bekväma och gärna vattentäta skor (lämna de tunga vandringsskorna hemma och satsa på ett par slitstarka sneakers/joggingskor).
• Ett par flip-flops är skönt att gå runt med på dagarna i tältet och på vårt boende.
• Ett tips är att köpa med dig ett par snusnäsdukar. Dessa kan användas på flera sätt och tar liten plats. De kan skydda under kepsen mot stark sol, de kan bindas runt halsen och användas upp emot ansikte och mun för att skydda dig mot damm. Användningsområdena är många.
• Du behöver inte ta med dig några finkläder men det kan vara skönt att sätta på sig ett par vardagsbyxor och kanske en skjorta vid middagen.

•Vatten-/dammtät påse för dina dyrbaraste prylar
• Kikare
• Ficklampa
• Anteckningsblock & penna
• Solkräm
• Solglasögon
• Myggmedel
• Faktabok om Kenyas däggdjur-och fågelliv
• Mobiltelefon
• Powerbank
• Reseladdare
• Öronproppar
• Papperkopior på alla viktiga dokument

Viktigt!
Glöm inte att köpa en reseladdare som passar Kenyas eluttag. Köp Typ G (BS 1363)

• Kamerahus (gärna två om du har för snabba byten)
• Teleobjektiv (200 mm och uppåt)
• Vidvinkelobjektiv/Normal -optik (från 14mm > 80 mm)
• En robust kameraväska
• Stativ
• Filter
• Extra minneskort
• Extra batterier
• Batteriladdare
• Dator (laptop)
• Backup

Viktigt!
Ta backup efter varje safari! Antingen har du extra minneskort för backup eller en extern hårddisk.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig).

Dessa däggdjur har vi chansen att se och fotografera:

Däggdjur

 • Lejon
 • Gepard
 • Leopard
 • Svartryggad schakal
 • Fläckig hyena
 • Afrikans elefant
 • Zebra
 • Flodhäst
 • Vårtsvin
 • Giraff
 • Afrikans buffel
 • Kirks dik-dik
 • Eland
 • Gnu
 • Topi
 • Babian
 • Impala
 • Öronräv
 • Och fler..

Fåglar

I Masai Mara har man observerat fler än 450 arter olika fåglar. Ett eldorado av möjligheter till bra fågelfotografier! Cirka 55 arter av dessa är rovfåglar!

 • Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

Att åka på denna resa är inte fysiskt ansträngande. Vägarna är guppiga framförallt utanför själva huvudvägen annars ingen påtaglig fysiskt ansträngande resa.

Att vandra och fotografera i alperna måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på fjället med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället utan nödsändare eller GPS.

 • Valuta: Vi betalar med USD (Amerikanska dollar).
 • Dricks: Till guiderna & serveringspersonal, cirka 10$ per dag.
 • Eluttag: Typ G (BS 1363)
 • Plastpåsar: Kenya har förbjudit plastpåsar sedan 2017. Du kan få böter om du tar med dig plastpåsar, så lämna dessa hemma.
 • Kamoflagekläder: Ta inte med dig några kamoflagekläder till Kenya. Här är det endast militärer som bär dessa plagg.
 • Huvudstad: Nairobi
 • Invånare i Kenya: 47 251 000 (2016)
 • Språk: Engelska & Swahili

För att få komma in i Kenya krävs ett visum. Ett elektroniskt visum kan du skaffa via denna länk: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Nairobi/Aktuellt/Nyheter/Elektronisk-visumansokan-till-Kenya-sys/

Om du har frågor kring visum var god kontakta den Kenyanska  ambassaden i Stockholm. Besök: http://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/18776/Kenya-i-Stockholm

Du kan också nå ambassaden via Facebook: https://www.facebook.com/Kenya-Embassy-Stockholm-363336797117378/

För frågor om vacciner, kontakta din vaccinationscentral.

I fokus: Kenya – Masai Mara

 • 10 stycken safari (game drives).
 • Safari tidiga morgnar och kvällar.
 • Vi kan ta oss till platser där vissa andra bilar inte får köra (Off-road).
 • Vi åker under lågsäsongen därav minimum med turister och andra bilar.
 • 4 personer i varje jeep ger bra möjligheter för att röra sig i bilen samt plats till kameraväskor.
 • Kunniga guider och chaufförer.
 • Möjligheten att fotografera savannens djur med låga vinklar och förgrunder utanför bilen (sker på den öppna savannen). Detta med kvälls- eller morgonhimlar.
 • Ett grönskande Masai Mara under novembersäsongen och flera av djuren har då ungar.
 • Vi bor i ekovänliga tältcamps mitt i buchen men har ändå bekvämligheter som spolande toalett, varm dusch och god mat.
 • Fotografisk handledning/föreläsning av Niklas Virsen.

Denna fotoresa till Kenya och Masai Mara (eller bara Mara) kommer ta dig till Kenyas sydvästra sida mot gränsen av Tanzania. Vi åker i den så kallade lilla regnperioden som infaller i november. En perfekt tid att besöka Masai Mara är då det är lågsäsong och inte så mycket turister och andra bilar i parken. I november är Mara oftast grönskande, med frodigt gräs och mycket gröna löv på buskar och träd.

Med andra ord perfekta tillfällen för oss som naturfotografer att jobba med dominerande förgrunder i grönska och djur eller fåglar därbakom, som skapar djup i bilderna. Inte endast bilder på en ”giraff på savannen”.

Safari både morgon och kväll.

I vissa nationalparker åker man endast ut dagtid. Jag tycker att dagen är tid för vila, vi kan kalla det för siesta. På dagarna är ljusets som starkast och minst smickrande att fotografera i. Då äter vi, vilar och har valfritt deltagande på en bildvisning.

När kvällen (tillbaka till boendet cirka 18:45) väl kommer är det dags att ge sig ut i Masai Mara nationalpark med två stycken jeepar. Dessa bilar har 5-6 platser men det kommer endast vara 4 personer i varje bil (inklusive mig själv i en av bilarna). På grund av detta kommer du att ha bra med rum för att fotografera i olika vinklar och riktningar och samtidigt få plats med din kameraväska. Många safaribilar har fönster upp mot halva bilfönstret vilket gör att det kan bli svårt att komma ned i lite mer låga vinklar. Detsamma gäller halvfönster vertikalt som gör att det blir svårt att jobba med objektivet i olika vinklar. Som du kan se själv på bilden är våra safaribilar ”halvöppna” med gott utrymme för fotografering relativt lågt och i olika vinklar. Det finns även taklucka som du kan använda dig av när vi ska fotografera eventuellt leopard i träd eller större djur som elefanter, giraffer eller fåglar i träd. Ett tips om du har en kamera med vinkelbar display, så kan du komma i mycket låg vinkel framför djuren. På morgonen åker vi ut i Masai Mara cirka klockan 06:15.

Vi kommer att bege oss ut i Mara vid 10 tillfällen på denna fotoresa till Kenya och Masai Mara. Fyra stycken dagar med safari tidigt på morgonen och på kvällen, helt enkelt när ljuset är som bäst. Den första dagen kommer det bli en kvällssafari och dagen för hemfärd en morgonsafari.

Intensiva dagar

Denna fotoresa till Masai Mara varar i 6 dagar. Jag har lagt upp ett intensivt schema för att du ska få ut så mycket som möjligt av din fotografering. 6 dagar kanske kan tyckas kort men med 10 stycken safaris på 6 dagar är det väl tilltaget för att du ska få bra bilder med dig hem och en fantastisk upplevelse.

Vi anländer till Kenya dag 1 men denna dag är allt annat än bara en resdag. På vägen till vårt ECO camp kommer vi att stanna till vid en utsiktsplats över Rift Valley Kenya och bilfärden tar oss genom ett häftigt och genuint Kenyanskt landskap. Väl framme vid vår camp kör vi igång med en kvällssafari.

De återstående 4 dagarna innan sista dagen på vår fotoresa kör vi 2 stycken safaris (morgon och kväll) som varvas med vila, mat och föreläsningar.

Den sista dagen innan vi börjar vår färd tillbaka mot flygplatsen i Nairobi kommer vi att köra vår sista safari, tidig morgon. Det blir intensiva härliga och mycket lärorika dagar här i Masai Mara. På grund av detta kan jag erbjuda dig en fantastisk fotoresa till vackra Masai Mara nationalpark till ett extremt konkurrenskraftigt pris.

Silhuetter på den öppna savannen

På kvällarna kan solnedgångarna bli alldeles otroliga! Som en Kenyansk rubin skiftar färgerna i rött, med inslag av rosa och orange. Det är vid denna tidpunkt vi kan gå ut ur våra jeepar och njuta av solnedgången på savannen.

Här finns tillfälle att få fina silhuetter på akaciaträd och inte minst djurlivet. Exempel på vad som kan påträffas på den öppna savannen dessa tidpunkter är gnu, zebra, impala, eland, giraff och fler. Det är något alldeles speciellt att få gå ur bilarna och känna på marken på riktigt i Masai Mara omringad av savannens djur!

Djur- och fågellivet

Fokus på denna fotoresa till Kenya och Masai Mara är bilderna snarare än själva arten vi fotograferar. Vi åker hit för att skapa bra bilder av nationalparkens alla djur (de vi kommer att få se). För vad säger egentligen att en riktigt bra bild på en zebra skulle vara sämre än en bra bild på ett lejon eller gepard?

Därmed inte sagt att vi inte kommer att få se många spännande djur! Masai Mara är känt för sin stora population av lejon. Här trivs även gepard och leopard. Kattdjuren brukar vara det som lockar mest och jag kan förstå det. Framförallt leoparden som är otroligt vacker och geparden med dess graciösa stil. De två sistnämnda är dock skyggare än lejonen men en stor chans att få se alla tre kattdjuren finns här i Mara.

Förutom de tre stora kattdjuren finns här: giraffer, elefanter, antiloper, gaseller, vårtsvin, babianer, hyenor, schakaler, kirks dik dik, buffel, topi och fler.

Bland de mer ovanliga arterna att träffa på hör bland annat: jordsvin och honungsgrävling. Du kan skatta dig lycklig om vi ser någon av de mer sällsynta kattdjuren karakal och serval.

Fågellivet i Masai Mara är inte blygt för sig heller. Med över 450 olika fågelarter observerade varav 150 av dessa är “vanliga”. Oftast får dessa fantastiska skapelser stå i skymundan för de större däggdjuren. Olika typer av örnar, gamar, struts, hägrar och kungsfiskare. Det kan löna sig att ha ögonen öppna för både stora och små fåglar i landskapet.

Civilisationens vagga

En av anledningarna till att jag anordnar denna fantastiska fotoresa till Masai Mara är av den känslan som jag fick första gången jag besökte nationalparken. En känsla av att sätta sina fötter på den savann där allt startade. När de första aporna klättrade ned från träden och ställde sig på två ben. Ett steg i början på att till slut bli människa. Det är något speciellt att besöka detta område som av flera här i Afrika är civilisationens vagga.

Att få blicka över savannen och på de akaciaträd som finns här och samtidigt veta att det var i ett sådant här landskap som allt började, är en fantastiskt häftig känsla!

Stämningen är oslagbar!

Att få somna i ett av de robusta tälten till syrsor och andra spännande ljud utanför tältet är fantastiskt. Plötsligt kanske tystnaden bryts av att det knakar till i några träd en bit från campen. Vad var det? En elefant? En giraff? Eller kanske en afrikans buffel!?

Att ligga i sängen och i trygghet ligga och lyssna på alla ljud är bättre än vilken sömnmedicin som helst. Efter en intensiv dag med massor av upplevelser och intryck kan jag lova att du kommer falla i sömn snabbt. Allt komponerat till savannens egna vackra musik.

Mer information.

Till Masai Mara, Kenya på [Google Earth] [Google Maps]

Flygplats: Jomo Kenyatta international airport (Nairobi)

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Jomo Kenyatta international airport, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt som det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg också, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Du tar dig själv till Jomo Kenyatta international airport. Vi möts upp inne på flygplatsen den 26 november 2020. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på e-post eller telefon.

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Har du frågor om din flygbiljett? Kontakta din personliga kontakt på BIG Travel (telefonnummer får du vid bokning).

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst. Tänk då på att du själv ansvarar för att tiderna med de olika flygen passar.

Vi bor på ekovänliga tältcamps mitt i bushen. Här finns naturen och djuren bokstavligt talat kring tältet. Vi bor två stycken i varje tält. Tälten har både spolande toalett, vatten och varm dusch.

Maten är lokal och lagas av våran kock. El finns och är driven av solpaneler. Även Wifi finns mot en extra kostnad. Du erbjuds också tvättmöjligheter mot en extra kostnad.

Det finns ett utbud av olika drycker öl, vin, läsk och vatten. Varför inte njuta av ett glas rött eller en kall öl medan du blickar ut över den fantastiska utsikten?

26 november: Middag (frukost & lunch ingår ej).

27 november: Frukost, lunch och middag.

28 november: Frukost, lunch och middag.

29 november: Frukost, lunch och middag.

30 november: Frukost, lunch och middag.

1 december: Frukost (lunch & middag ingår ej).

Mitt på dagarna är varmt i Kenya så packa ner kortbyxor och t-shirts. Däremot på morgonen och kvällar kan det bli kyligt, då är det istället långbyxor och tröja som gäller. Ta också med dig en lättare jacka. Regeln är stryktåliga kläder och bekväma skor (det finns ingen anledning att ha med dig vandringskängor hit). Skorna bör tåla vatten och vara robusta men lätta.

Glöm inte att ta med något att ha på huvudet, en keps eller en hatt. Ett tips är att ta med dig en snusnäsduk eller enklare sjal, vilket både värmer och håller borta damm och smuts från ditt ansikte och mun.

Viktiga saker som du inte får glömma: pass, visum, flygbiljetter, Lite fickpengar (du kan betala med US$ på boendet), solkräm, myggmedel, ficklampa, adapter till vägguttag (BS 1363, även kallad typ G, är en brittisk trestickskontakt).

Övrigt som är bra att ha med sig är handsprit, solglasögon, sköna sandaler för dagarna, en guidebok om Kenyas djur och fåglar och naturligtvis en kikare.

Fullständig packlista

• T-shirts
• Underkläder
• Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till skorna
• Pyjamas eller sovkläder
• En långärmad tröja eller skjorta
• En vindjacka eller vanlig jacka(kvällarna och morgnarna kan bli kalla)
• En varmare tröja (om du får plats, annars långärmad och vindjacka)
• Ett par kortbyxor
• Ett par slitstarka långbyxor
• En keps eller en hatt (gärna ett par som andas)
• Bekväma och gärna vattentäta skor (lämna de tunga vandringsskorna hemma och satsa på ett par slitstarka sneakers/joggingskor).
• Ett par flip-flops är skönt att gå runt med på dagarna i tältet och på vårt boende.
• Ett tips är att köpa med dig ett par snusnäsdukar. Dessa kan användas på flera sätt och tar liten plats. De kan skydda under kepsen mot stark sol, de kan bindas runt halsen och användas upp emot ansikte och mun för att skydda dig mot damm. Användningsområdena är många.
• Du behöver inte ta med dig några finkläder men det kan vara skönt att sätta på sig ett par vardagsbyxor och kanske en skjorta vid middagen.

•Vatten-/dammtät påse för dina dyrbaraste prylar
• Kikare
• Ficklampa
• Anteckningsblock & penna
• Solkräm
• Solglasögon
• Myggmedel
• Faktabok om Kenyas däggdjur-och fågelliv
• Mobiltelefon
• Powerbank
• Reseladdare
• Öronproppar
• Papperkopior på alla viktiga dokument

Viktigt!
Glöm inte att köpa en reseladdare som passar Kenyas eluttag. Köp Typ G (BS 1363)

• Kamerahus (gärna två om du har för snabba byten)
• Teleobjektiv (200 mm och uppåt)
• Vidvinkelobjektiv/Normal -optik (från 14mm > 80 mm)
• En robust kameraväska
• Stativ
• Filter
• Extra minneskort
• Extra batterier
• Batteriladdare
• Dator (laptop)
• Backup

Viktigt!
Ta backup efter varje safari! Antingen har du extra minneskort för backup eller en extern hårddisk.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig).

Dessa däggdjur har vi chansen att se och fotografera:

Däggdjur

 • Lejon
 • Gepard
 • Leopard
 • Svartryggad schakal
 • Fläckig hyena
 • Afrikans elefant
 • Zebra
 • Flodhäst
 • Vårtsvin
 • Giraff
 • Afrikans buffel
 • Kirks dik-dik
 • Eland
 • Gnu
 • Topi
 • Babian
 • Impala
 • Öronräv
 • Och fler..

Fåglar

I Masai Mara har man observerat fler än 450 arter olika fåglar. Ett eldorado av möjligheter till bra fågelfotografier! Cirka 55 arter av dessa är rovfåglar!

 • Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

Att åka på denna resa är inte fysiskt ansträngande. Vägarna är guppiga framförallt utanför själva huvudvägen annars ingen påtaglig fysiskt ansträngande resa.

 • Valuta: Vi betalar med USD (Amerikanska dollar).
 • Dricks: Till guiderna & serveringspersonal, cirka 10$ per dag.
 • Eluttag: Typ G (BS 1363)
 • Plastpåsar: Kenya har förbjudit plastpåsar sedan 2017. Du kan få böter om du tar med dig plastpåsar, så lämna dessa hemma.
 • Kamoflagekläder: Ta inte med dig några kamoflagekläder till Kenya. Här är det endast militärer som bär dessa plagg.
 • Huvudstad: Nairobi
 • Invånare i Kenya: 47 251 000 (2016)
 • Språk: Engelska & Swahili

För att få komma in i Kenya krävs ett visum. Ett elektroniskt visum kan du skaffa via denna länk: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Nairobi/Aktuellt/Nyheter/Elektronisk-visumansokan-till-Kenya-sys/

Om du har frågor kring visum var god kontakta den Kenyanska  ambassaden i Stockholm. Besök: http://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/18776/Kenya-i-Stockholm

Du kan också nå ambassaden via Facebook: https://www.facebook.com/Kenya-Embassy-Stockholm-363336797117378/

För frågor om vacciner, kontakta din vaccinationscentral.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF
0
DATUM : 26 NOVEMBER – 1 DECEMBER 2020
 • KOSTNAD: 21.800:-

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2180 kronor (10%)

Inkluderat i priset :  Del i dubbelrum (ECO tältcamp). Frukost, lunch och middag enligt program. Transport från och till flygplats i Nairobi. Fotografisk handledning/workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flyg till och från Nairobi (Jomo Kenyatta International airport Kenya). Kostnad för visum. Dricks till guiderna, serveringspersonal, cirka 10$ per dag. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Din säkerhet!

Att vandra och fotografera på olika platser i norden och världen måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på äventyr med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut med en grupp utan nödsändare och GPS. ALDRIG!

Samaretspartners Big Travel

RESEPROGRAM – Ladda ned som PDF

26 november 2020 – Vi anländer till Jomo Kenyatta international airport. Vi möts upp vid ankomsthallen där vi kommer att bli upphämtade av en lokal chaufför som ska ta oss ut till Masai Mara. Färden går genom byar och fantastiska landskap. Bland annat kommer du att få ståtlig utsikt över Great Rift valley. Här kommer vi också stanna för att fotografera.

Väl framme vid vårt ECO camp där vi ska bo packar vi upp våra väskor och ger oss sedan ut på vår första safari kvällstid! Vi hoppas på ett fantastiskt kvällsljus med bland annat sihluettfotografering i låga vinklar. Väl tillbaka igen, sen kväll är det dags för middag och efter detta en välbehövlig god natt sömn med ljudet från savannens djur utanför tälten.

27 november – 30 november 2020 Vi startar tidigt på morgnarna för att vi ska få med oss det allra bästa ljuset och upplevelserna på savannen. Varje morgon börjar med en stadig frukost och sedan en morgonsafari i Masai Mara nationalpark.

Efter morgonens safari, vid lunchtid är det dags att åka tillbaka till vårt ECO camp, äta något gott och sedan vila. I tiden mellan morgonsafari och kvällssafari hålls små möten med tips, diskussioner och föreläsning av Niklas Virsen och med gruppen som helhet.

När kvällen nalkas åker vi ut på våra kvällsafaris när ljuset är som bäst och har då också möjlighet att fotografera silhuetter av savannens djur mot en kvällshimmel och med låga vinklar.

1 december 2020: Idag är det tyvärr dags att lämna Kenya och Masai Mara för denna gång men vi hinner såklart med en sista morgonsafari innan vår chaufför tar oss tillbaka till Jomo Kenyatta international airport för hemfärd.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Boka

   Masai Mara (26 november - 1 december 2020).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Önskar du information & pris för enkelrum?
   JaNej
   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.