FOTORESA TILL KENYA

FANTASTISKA MASAI MARA

Denna fotoresa är fullbokad! Anmäl dig till reservlistan!

Galleri Kenya & Masai Mara
Galleri Kenya & Masai Mara
Incorrect slider name. Please make sure to use a valid slider slug.

Denna fotoresa till Kenya och Masai Mara fokuseras kring:

 • 10 stycken safari (game drives)
 • Safari tidiga morgnar och kvällar (morgon cirka 06:15, kväll cirka 18:45).
 • Vi åker under lågsäsongen därav minimum med turister och andra bilar.
 • Väl tilltagna utrymmen för bättre bilder och kunniga guider samt chaufförer.
 • Möjligheten att fotografera savannens djur med låga vinklar med förgrunder utanför bilen (sker på den öppna savannen). Detta med kvälls- eller morgonhimlar.
 • Vi kan ta oss till platser där vissa andra bilar inte får köra. Då dessa bilar endast får köra på reserverade vägar runt nationalparken.
 • Ett grönskande Mara under novembersäsongen och flera av djuren har då ungar.
 • 4 personer i varje jeep ger bra möjligheter för att röra sig i bilen samt plats till kameraväskor.
 • Vi bor i ekovänliga tältcamps mitt i buchen men har ändå bekvämligheter som spolande toalett, varm dusch och god mat.
 • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

DE BÄSTA FÖRHÅLLANDENA FÖR OSS NATURFOTOGRAFER

Denna fotoresa till Kenya och Masai Mara (eller bara Mara) kommer ta dig till Kenyas sydvästra sida mot gränsen av Tanzania. Vi åker i den så kallade lilla regnperioden som infaller i november. En perfekt tid att besöka Masai Mara är då det är lågsäsong och inte så mycket turister och andra bilar i parken. I november är Mara oftast grönskande, med frodigt gräs och mycket gröna löv på buskar och träd.

Med andra ord perfekta tillfällen för oss som naturfotografer att jobba med dominerande förgrunder i grönska och djur eller fåglar därbakom, som skapar djup i bilderna. Inte endast bilder på en ”giraff på savannen”.

” Det är något alldeles speciellt att få gå ur bilarna och känna på marken på riktigt i Mara omringad av savannens djur”!

SAFARI BÅDE MORGON OCH KVÄLL

I vissa nationalparker åker man endast ut dagtid. Jag tycker att dagen är tid för vila, vi kan kalla det för siesta. På dagarna är ljusets som starkast och minst smickrande att fotografera i. Då äter vi, vilar och har valfritt deltagande på en bildvisning.

När kvällen (tillbaka till boendet cirka 18:45) väl kommer är det dags att ge sig ut i Masai Mara nationalpark med två stycken jeepar. Dessa bilar har 5-6 platser men det kommer endast vara 4 personer i varje bil (inklusive mig själv i en av bilarna). På grund av detta kommer du att ha bra med rum för att fotografera i olika vinklar och riktningar och samtidigt få plats med din kameraväska. Många safaribilar har fönster upp mot halva bilfönstret vilket gör att det kan bli svårt att komma ned i lite mer låga vinklar. Detsamma gäller halvfönster vertikalt som gör att det blir svårt att jobba med objektivet i olika vinklar. Som du kan se själv på bilden är våra safaribilar “halvöppna” med gott utrymme för fotografering relativt lågt och i olika vinklar. Det finns även taklucka som du kan använda dig av när vi ska fotografera eventuellt leopard i träd eller större djur som elefanter, giraffer eller fåglar i träd. Ett tips om du har en kamera med vinkelbar display, så kan du komma i mycket låg vinkel framför djuren. På morgonen åker vi ut i Masai Mara cirka klockan 06:15.

Kenya safari bil med bra fotoplatser, Masi Mara.

Vi kommer att bege oss ut i Mara vid 10 tillfällen på denna fotoresa till Kenya och Masai Mara. Fyra stycken dagar med safari tidigt på morgonen och på kvällen, helt enkelt när ljuset är som bäst. Den första dagen kommer det bli en kvällssafari och dagen för hemfärd en morgonsafari.

Soluppgång och solnedgång i Nairobi, Kenya.

Soluppgång och nedgång för 26-31 november 2019 (Nairobi)

SILHUETTER PÅ DEN ÖPPNA SAVANNEN

På kvällarna kan solnedgångarna bli alldeles otroliga! Som en Kenyansk rubin skiftar färgerna i rött, med inslag av rosa och orange. Det är vid denna tidpunkt vi kan gå ut ur våra jeepar och njuta av solnedgången på savannen. Här finns tillfälle att få fina silhuetter på akaciaträd och inte minst djurlivet. Exempel på vad som kan påträffas på den öppna savannen dessa tidpunkter är gnu, zebra, impala, eland, giraff och fler. Det är något alldeles speciellt att få gå ur bilarna och känna på marken på riktigt i Masai Mara omringad av savannens djur!

Giraffsilhuetter mot en exploderande kvällshimmel i Masi Mara, Kenya.

DJUR- OCH FÅGELLIVET

Fokus på denna fotoresa till Kenya och Masai Mara är bilderna snarare än själva arten vi fotograferar. Vi åker hit för att skapa bra bilder av nationalparkens alla djur (de vi kommer att få se). För vad säger egentligen att en riktigt bra bild på en zebra skulle vara sämre än en bra bild på ett lejon eller gepard?

Därmed inte sagt att vi inte kommer att få se många spännande djur! Masai Mara är känt för sin stora population av lejon. Här trivs även gepard och leopard. Kattdjuren brukar vara det som lockar mest och jag kan förstå det. Framförallt leoparden som är otroligt vacker och geparden med dess graciösa stil. De två sistnämnda är dock skyggare än lejonen men en stor chans att få se alla tre kattdjuren finns här i Mara.

Förutom de tre stora kattdjuren finns här: giraffer, elefanter, antiloper, gaseller, vårtsvin, babianer, hyenor, schakaler, kirks dik dik, buffel, topi och fler.

Bland de mer ovanliga arterna att träffa på hör bland annat: jordsvin och honungsgrävling. Du kan skatta dig lycklig om vi ser någon av de mer sällsynta kattdjuren karakal och serval.

Fågellivet i Masai Mara är inte blygt för sig heller. Med över 150 olika fågelarter. Oftast får dessa fantastiska skapelser stå i skymundan för de större däggdjuren. Olika typer av örnar, gamar, struts, hägrar och kungsfiskare. Det kan löna sig att ha ögonen öppna för både stora och små fåglar i landskapet.

Leopard klättrar i träd på en Kenya safari.

HANDLEDNING OCH WORKSHOP

På denna fotoresa till Kenya kommer du att få fotografisk handledning och workshopsuppgifter (valfritt). Allt för att du ska utvecklas som naturfotograf.

ÄR DET FYSISKT ANSTRÄNGANDE?

Att åka på denna resa är inte fysiskt ansträngande. Vägarna är guppiga framförallt utanför själva huvudvägen annars ingen påtaglig fysiskt ansträngande resa.

KLÄDER OCH UTRUSTNING

Mitt på dagarna är varmt i Kenya så packa ner kortbyxor och t-shirts. Däremot på morgonen och kvällar kan det bli kyligt, då är det istället långbyxor och tröja som gäller. Ta också med dig en lättare jacka. Regeln är stryktåliga kläder och bekväma skor (det finns ingen anledning att ha med dig vandringskängor hit). Skorna bör tåla vatten och vara robusta men lätta.

Glöm inte att ta med något att ha på huvudet, en keps eller en hatt. Ett tips är att ta med dig en snusnäsduk eller enklare sjal, vilket både värmer och håller borta damm och smuts från ditt ansikte och mun.

Viktiga saker som du inte får glömma: pass, visum, flygbiljetter, Lite fickpengar (du kan betala med US$ på boendet), solkräm, myggmedel, ficklampa, adapter till vägguttag (BS 1363, även kallad typ G, är en brittisk trestickskontakt).

Övrigt som är bra att ha med sig är handsprit, solglasögon, sköna sandaler för dagarna, en guidebok om Kenyas djur och fåglar och naturligtvis en kikare.

Ladda ned min Kenya packlista!

På denna resa kan du jobba med låga perspektiv.

KAMERA OCH OBJEKTIV

Det viktigaste att få med sig på denna fotoresa till Kenya och Masai Mara är ett teleobjektiv, från 200 mm och uppåt. Med ett zoomobjektiv blir du mer flexibel med brännvidderna eftersom du inte kan röra dig när du sitter i bilen (förutom när vi ska gå ut ur bilen på den öppna savannen). Om du har plats och vikten tillåter kan du också ta med dig en vidvinkel eller normalobjektiv, för landskapet här är väldigt fint att fotografera.

Glöm inte extra batterier, extra minneskort, dator och eventuell backupplösning.

BOENDE

Vi bor på ekovänliga tältcamps mitt i bushen. Här finns naturen och djuren bokstavligt talat kring tältet. Vi bor två stycken i varje tält. Tälten har både spolande toalett, vatten och varm dusch.

Maten är lokal och lagas av våran kock. El finns och är driven av solpaneler. Även Wifi finns mot en extra kostnad. Du erbjuds också tvättmöjligheter mot en extra kostnad.

Det finns ett utbud av olika drycker öl, vin, läsk och vatten. Varför inte njuta av ett glas rött eller en kall öl medan du blickar ut över den fantastiska utsikten?

 

 

TRANSPORT

Alla transporter från och till flygplatsen ingår i priset. Likaså all transport och game drives i Masai Mara.

Flygbiljett tur och retur till Nairobi ingår inte. Flygbiljetter bokas på egen hand. Om du behöver hjälp med att boka ett flyg tur och retur kan jag hjälpa dig med det. Se mina resevillkor för den tjänsten.

Till Nairobi brukar det gå att hitta billiga flygbiljetter. Kolla exempelvis momondo.se eller flygresor.se

INFORMATION OM VISUM OCH VACCINER

För att få komma in i Kenya krävs ett visum. Ett elektroniskt visum kan du skaffa via denna länk: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Nairobi/Aktuellt/Nyheter/Elektronisk-visumansokan-till-Kenya-sys/

Om du har frågor kring visum var god kontakta den Kenyanska  ambassaden i Stockholm. Besök: http://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/18776/Kenya-i-Stockholm

Du kan också nå ambassaden via Facebook: https://www.facebook.com/Kenya-Embassy-Stockholm-363336797117378/

För frågor om vacciner, kontakta din vaccinationscentral.

Har du ytterligare frågor kring visum, kan du kontakta mig.


 • Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

0
DATUM : 26 NOVEMBER – 1 DECEMBER
 • KOSTNAD: 21800:- (Fullbokad!)

 • 8 PLATSER (MINIMUM 6)

Anmälningsavgift: 2180 kronor (10%)

Inkluderat i priset : Del i dubbelrum (tältcamp). Frukost, lunch och middag enligt program. Transport från och till flygplats i Nairobi. Fotografisk handledning/workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flyg till och från Nairobi (Jomo Kenyatta International airport Kenya). Kostnad för visum. Dricks till guiderna, serveringspersonal, cirka 10$ per dag. Försäkringar och avbeställningsskydd. Extra dryck vid måltid och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Läge i världen: Östra Afrika
 • Huvudstad: Nairobi
 • Valuta: Shilling och US$ (på camperna)
 • Tidsskillnad: 2 timmar före oss
 • Angränsande länder: Somalia, Uganda, Etiopien, Sudan, Tanzania

DÄRFÖR SKA DU RESA MED MIG!

 • Kurser och resor med mindre grupper
 • Välplanerade och rekognoscerade kurser och resor (jag besöker alltid platserna dit fotoresan eller kursen går så att jag har superkoll på exakt vart vi ska för bästa ljus och bästa fotomöjligheter).
 • Konkurrenskraftiga priser
 • Mina resor är också fotoworkshops
 • Jag sätter alltid deltagaren och resenären först
 • Du reser tryggt med resegarantier i enlighet med Kammarkollegiets rekommendationer
 • Jag brinner för att lära ut naturfotografi
 • Jag har pedagogisk bakgrund på universitet
 • Flera års erfarenhet av Lightroom- och Photoshopkurser
 • Läs mer..

Förkunskaper: Denna resa till fantastiska Kenya och Masai Mara är anpassad för både amatörfotografer & mer avancerade naturfotografer.

Miljö: Savann.

Djur & Fåglar: lejon, gepard, leopard, elefant, giraff, hyena, antiloper, gaseller, vårtsvin, babianer och schakaler m.fl. Även massor med fågelarter.

Landskapsfotografi: Masi Mara är inte endast däggdjur och fåglar. Här finns fina chanser till bra landskapsfotografering.

Terräng: Ingen specifik terräng behöver nämnas. Vi åker främst bil (Kenya safari). Annars grässlätt.

EfterbehandlingEn introduktionskurs i Lightroom ingår i denna resa.

RESEPROGRAM: FANTASTISKA KENYA OCH MASAI MARA

26 november – Upphämtning sker vid flygplatsen i Nairobi för vidare färd mot Masai Mara. Bilfärden är 6 timmar lång. Under färden åker vi genom vackra “great rift valley” där vi också stannar för att fotografera. När vi kommer fram till vårt boende packar vi upp våra saker och åker sedan ut på vår första Kenya safari på kvällen.

27-30 november Vi åker på Kenya safari varje morgon klockan 06:15. Efter safarin vilar vi på dagen och äter lunch. Här finns även möjlighet att få en Lightroomkurs och genomgång eller diskutera fotografering av vilda djur och fåglar. På kvällen åker vi ut på safari igen och är tillbaka vid vårt boende cirka 18:45.

1 december Nu måste vi tyvärr lämna Masai Mara bakom oss för denna gång. Dock hinner vi med en morgonsafari innan hemfärd.

MÅLTIDER SOM INGÅR I PRISET

26 november: lunch och middag

27-30 november: frukost, lunch och middag samt te eller kaffe

27 november: frukost


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  [contact-form-7 404 "Hittades inte"]

  Ring in din beställning

  Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

  Telefon: (0)736540687

  Galleri Kenya & Masai Mara