ETT VINTERPARADIS I RIISITUNTURI NATIONALPARK

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

ETT VINTERPARADIS I RIISITUNTURI NATIONALPARK (PDF)
Observera! Fotoresan Ett vinterparadis i Riisitunturi nationalpark, har endast 2 platser kvar. Boka nu, för att försäkra dig din plats på 2020 års fotoresa.
 • Fotografera i ett av nordens vackraste vinterområden.

 • Stora snömassor på alla granar, så kallad tykky.

 • Fantastiska stjärnhimlar vid klart väder.

 • Fotografera stjärnor, star-trails och norrsken.

 • Workshop för att lära dig att fotografera natthimmeln.

 • Spännande äventyr med snöskor.

Har du någonsin undrat om det finns något ställe där snölandskapet är så vackert så det känns som det är direkt hämtat ur en dröm?  Då menar jag inte vilken dröm som helst utan den längtan du hade som barn till ett vinterrike, ett sagoland där jultomten själv skulle välja att bo med tomtemor och alla hans nissar. Låt mig presentera denna platsen för dig. Ett vinterparadis i östra Finland!

Här i Riisitunturi nationalpark kan du få uppleva ett av de vackraste vinterområdena I norden med en sådan dragningskraft att det kan vara svårt att inte tappa andan vid första anblick. Det fenomen som är grunden till detta vackra vinterlandskap kallas “tykky” av finländarna själva.

Tykky

Tykky på granar skapas bara i vissa särskilda förhållanden och klimat. I Riistuntunturi nationalpark råder fuktiga förhållanden vilket i sin tur bidrar till områdets tykky, eller det som vi skulle säga är de stora snömassorna som klistrar sig fast på alla granar. Vi kommer att fotografera här i Riistuntunturi och områdena mellan Kuusamo och Ruka.

Granarna är tuffa som står fast förankrade i drivor av snö. Många gånger täcker snön hela granen. Min personliga favorit av alla dessa granar med tykky, är de där snön tynger ned toppen så pass mycket att hela granen kröker sig ner mot marken. Det råder ingen brist på naturens egensinnade skapelser i detta vinterparadis.

Snö som ligger på träd är vanligt såklart, men granar där snön täcker hela granen, i stora drivor, är desto ovanligare. Det kanske främsta anledningen till att uppleva och fotografera tykky just här i östra Finland beror på den stora koncentrationen av tykkygranar.

Riisitunturi nationalpark med omnejd

Förutom det otroligt vackra vinterlandskapet kan Riistuntunturi nationalpark skryta med en av Europas finaste sluttningsmyrar. Här kan man göra längre eller kortare vandringar alla säsonger men enligt min mening känns vintern överlägset när det kommer till landskapsfotografering. I markerna här, framförallt under helgerna, vandrar finländarna, åker skidor och går med snöskor. Ofta sker detta på leden som går upp mot toppen av fjället. Detta gör att leden ofta är väl upptrampad även vintertid, förutsatt att man inte är först förstås. För vår fotoresa är snöskor nästan ett måste då vi givetvis kommer att lämna den upptrampade leden många gånger.

Uppe på fjällets topp får du en magnifik utsikt över en snöbeprydd tajga som ger möjlighet till mycket bra landskapsfotografering, inte minst när det gäller skapandet av panoraman.

Nationalparken präglas som sagt av tykkygranarna. Längre ner mot fjällsluttningarna kommer vi se höga granar som tornar upp sig mot himlen  i sin vita vinterdräkt. Detta är också en gammelskog vilket den frusna skägglaven skvallrar om. Här är ett landskap som lämpar sig utmärkt för intima landskap, tajta utsnitt eller varför inte makro. Lite högre upp på fjällsluttningen blir granarna mindre och står mer ensligt I landskapet. Här är de fulla med snömassor och flera av granarna har den klassiska böjen nedåt mot marken som karakteriserar detta landskap.

Väl mitt uppe på fjället fortsätter de glesa granarna sin vinterprakt. Denna gång I symbios med en otrolig utsikt över områdets sjösystem, småfjäll  och tajgaskogarna. Om förhållandena är de rätta brukar solnedgångsbilderna här uppifrån bli helt fantastiska.

Vad vill du fotografera I ett sagolandskap av snö?

En av dagarna då jag planerade inför den här fotoresan vaknade jag till en klar morgon men med lite slöjmoln framför månen. Jag intog den numera sedvanliga frukosten där vi ska bo under denna fotoresa, packade min kameraväska och begav mig ut till Riisitunturi. En av de bilderna jag hade drömt om att fotografera var en gran med tykky I det tidiga morgonljuset. Toner av ljusblått och rosa samt tung snö över granarna. Jag hade inte trott att detta skulle hända men om det är något jag har lärt mig är att man aldrig kan lita på väderprognoserna i denna miljö. Istället för mulet väder fick jag den bilden jag ville ha. Den är mjuk, fluffig, ljusblå och rosa på en och samma gång, en av mina drömbilder är numera ett faktum.

Vad är din drömbild? Vad vill du skapa I detta sagolandskap av snö?

Andra bilder som jag hade tankar kring att fotografera innan jag åkte på rekognoseringsresan inför denna fotoresa var stjärnbilder. Redan dagen innan hade jag tittat upp möjligheterna och platser för astro-fotografering och märkt upp dessa på min gps. Att navigera utan gps I mörkret med endast en ficklampa som sällskap kan vara svårt, framförallt om du ska bege dig “off the beaten track”.

En av de gps-koordinaterna jag hade sparat ledde mig till ett flertal helt snötäckta granar med den vackra  bugningen mot marken som vissa av dessa granar gör. Det var nu stjärnklart och jag monterade upp mitt stativ och kamera. Med en inbyggd funktion för “star-trails”* som min kamera har (går att göra manuellt också vilket kommer att visas både I praktik och teori under fotoresan) skapade jag nattbilder i snölandskapet tillika många fler mer klassiska stjärnbilder.

Det finns så mycket att fotografera, uppleva och se I detta magiska sagolandskap av snö och is.

Fotografera stjärnor och norrsken.

På grund av de relativt korta dagarna och de många timmarna med mörker lämpar sig denna fotoresa väldigt bra till att fotografera stjärnor och norrsken.*

Under rätt omständigheter kan himlavalvet vara mycket skarpt och klart och vi kan urskilja ett myller av stjärnor och stjärnfall. Har vi tur kan vi även uppleva och fotografera norrsken. Att stå under natthimlen med ett myller av stjärnor är en känsla som är svår att beskrivas I ord och måste upplevas på riktigt.

Även om väderleksprognoserna skulle visa på mulet väder är chansen stor att det stundtals blir luckor I molntäcket och även om det inte blir det går det fortfarande att fotografera landskapet nattetid med hjälp av externa ljuskällor.

Att fotografera nattetid kan vara nytt för en del fotografer och då ingår en workshop hur du bäst kan fånga natthimlen och landskapet med konkreta praktiska exempel samt teoretisk genomgång. För dig som redan hanterar denna ädla konst ges möjligheten att vandra fritt under natthimlen och skapa fantastiska astro-bilder.

Områdena där vi kommer att koncentrera vår nattfotografering till har väldigt begränsat ljus-utsläpp, också kallat för “light pollution”. Ljus-utsläpp är precis som namnet antyder omgivande ljus som kan störa exponeringen. Exempelvis att fotografera stjärnor på natthimmel I centrala Stockholm är svårt då allt ljus stör exponeringen. Bäst chans att fotografera en natthimmel med lite ljus-utsläpp är uppe i norr och på Ölands östra del samt givetvis även här I Riisitunturi nationalpark med omnejd.

Spa och bastu

I direkt anslutning till vårt boende kommer du att ges möjligheten att gå på spa med bubbelpool, simbassäng och andra bra behandlingar för både kropp och själ. När du har varit ute och fotograferat en hel dag finns det inget bättre än att tillbringa några timmar på spa.

För dig som hellre stannar hemma finns det givetvis bastu i både boendena. Här kan du också mysa framför eldstaden.

Ett vinteräventyr.

Ta chansen  och följ med mig till östra Finland och se detta magiska vinterlandskap med egna ögon. Fotografera tykkygranarna I ett vackert ljus eller med ett grafiskt uttryck.

Följ med ut i vintermörkret och skapa fantasieggande och vackra nattfotografier mitt bland nationalparkens snötyngda granar. Detta vinteräventyr innehåller också flera workshopsmoment för den som vill lära sig att fotografera natthimmeln, redigering i Lightroom eller motsvarande.

Det här blir ett  riktigt vinteräventyr!

Flygplats: Uleåborgs flygplats.

Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Du tar dig själv till Uleåborgs flygplats. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på e-post eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa transporter. Om du väljer att ta egen bil till våra stugor utanför Kuusamo, eller om du tar tåget ansvarar du själv för att du kommer till rätt plats och på avsatt tid. Kontakta mig på e-post eller telefon om du väljer ett annat sätt att ta dig till vårt boende på än flyg.

Vart ska vi mötas: Vi möts upp inne på flygplatsen Uleåborgs flygplats, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt som det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka på samma flyg till Uleåborg, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Flygbiljetter

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst.

Vi kommer att bo precis utanför Kuusamo i två stycken högkvalitativa och fräscha stugor/lägenheter. Stugorna har wi-fi, tv och alla andra bekvämligheter. Varje stuga har två sovrum för två personer (dubbelrum) och en sovplats via utdragbar soffa (bekväm och stor). Varje stuga har eldstad och även bastu. I anslutning till vårt boende finns restauranger, bubbelpool och för den som vill även ett spa. Vi kommer att äta vår rejäla frukost inne på hotellet som ligger i anslutning till stugorna.

 • Fullt utrustat kök för dig som vill laga din egen mat i stugan.
 • Wi-fi
 • Lakan och sängkläder för 6 personer
 • Tvättmaskin
 • Eldstad

I denna fotoresa ingår frukost och lunch. Middagar på kvällen är valbart och det betalar du själv.

 • Frukosten (hotellfrukost) är rejäl och ger oss en bra start på fotodagen. I priset ingår frukost i fyra dagar.
 • Lunch består av hemmagjorda och matiga mackor och varm dryck som vi kommer att ta med oss ut i fält.

I anslutning till vårt boende finns resturanger, bland annat Olerys. Åker vi in till Kuusamo finns det såklart ännu mer alternativ.

Kläder & skor

När du ska välja kläder inför fotoresan till Riii , ska du klä dig varmt. Tänk dock på att när vi går med snöskor eller på leden så kommer du att bli varmare. Därför ska du inte heller ha för mycket kläder på dig. Börja med underställ. Över understället en t-shirt och sedan en tröja och till slut en vinterjacka (observera att antalet lager beror mycket på hur lätt du fryser). På benen brukar det räcka bra med underställ och termobyxor eller några andra varma byxor.

Givetvis måste du även ha en varm mössa, bra handskar som klarar flera minusgrader och ett par kängor eller vandringsstövlar som har bra motstånd mot väta och kyla.

 • Varma och robusta kängor eller vandringsstövlar som är vattentäta.
 • Underställ.
 • Varma byxor. Termobyxor är bra.
 • Vinterjacka.
 • Vandringsstrumpor eller sockor.
 • Tröjor och t-shirts.

Utrustning

På den här fotoresan kommer vi att använda snöskor. Om leden upp till fjället är någorlunda upptrampat kan man klara sig utan snöskor men inte om vi går utanför leden. Glöm inte att också ta med dig en ficklampa. Du kan gärna ta med dig två ficklampor, en med starkt sken och en med lite svagare sken. Eftersom vi kommer arbeta med natthimmelsfotografering är ficklampan bra för att lysa upp tykkygranar med.

Glöm inte ta med dig en termos som du fyller upp med te eller kaffe innan vi åker ut i vinterlandskapet. Om du brukar frysa om händer och fötter är hand- och fotvärmare viktigt. Jag använder mig alltid av dessa när jag tillbringar tid i kalla miljöer, detta även om jag sällan fryser om varken händer eller fötter. Handvärmare är små påsar som du lägger i dina handskar och i skorna. När påsarna får kontakt med luft utsöndrar de värme som brukar vara aktivt i cirka 8 timmar. Hand- och fotvärmare kan köpas i de flesta större sportbutiker (även på Biltema).

 • Snöskor.
 • Ficklampa (plus extra batterier).
 • Termos.
 • Hand- och fotvärmare.

Kamera, objektiv och kringprodukter.

Det här är en fotoresa som koncentreras till landskapsfotografering. Därför är en kamerautrustning som är lämpad för landskapsfotografering det du ska prioritera att ta med dig.

 • Din kamera eller kameror.

Denna lista är förslag från min sida. Du tar med den utrustningen du vill och skulle du sakna något av de specifika objektiven eller brännvidderna jag listar här, ska du ta med de objektiv du har. Tveka inte att ta kontakt med mig med frågor kring kamerautrustning för denna fotoresa till Rii.

 • Ett vidvinkelobjektiv med önskad brännvidd.
 • Ett tele-objektiv för att arbeta med mer intima landskap och detaljer.
 • Ett stativ krävs när vi ska fotografera natthimlar och nattlandskap.
 • En laptop med installerat efterbehandlingsprogram.
 • En extern backupdisk eller extra minneskort.

Tänk på att i detta kyliga klimat kommer dina batterier att ladda ur snabbare än normalt. Ta därför med dig extra batterier.

 • Kamerabatterier och batteriladdare.

Alla fotografer har sina olika typer av kringutrustning de inte kan vara utan. Nedan listar jag sådant som kan vara aktuellt.

 • Kamerafilter (ND, avtonat gråfilter, polfilter).
 • Ett makroobjektiv för att fotografera exempelvis snöstjärnor.
 • Extern blixt.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (niomed mig). Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Vi kommer både att gå den ofta upptrampade leden upp emot fjälltoppen men också göra flera avstickare vilket kräver att du använder snöskor och är lite mer arbetsamma. Leden är enkel och den klarar alla som har en grundläggande motion att gå upp. Avstickarna vi kommer göra kommer att vara lite tyngre, men vi kommer ta det lugnt och göra många fotostopp och pauser.

Om du har en grundkondition är denna fotoresa inte fysiskt krävande.

I finska Lappland kan vädret vintertid bli rejält kallt. Det är givetvis svårt att säga hur kallt men räkna med allt ifrån några minusgrader och ner mot -20. Däremot kan det ibland kännas kallare när det bara är några minusgrader med blåst än vad det gör när det är -15 grader och vindstilla.

Med rätt kläder är inte kylan något problem för dig om du inte fryser väldigt lätt.

För mig som reseledare och fotograf är tryggheten för dig som deltagare och resenär givetvis extremt viktig! Jag kommer aldrig att utsätta dig som resenär eller deltagare till något som kan innebära fara eller skada för hälsan. Jag kontrollerar och håller mig uppdaterad på säkerhetsläget till mina destinationer och skulle det uppstå problematik, så som naturkatastrof, oroligheter, krig och så vidare får du resan återbetald i enlighet med Kammarkollegiet.

Jag anmäler mig alltid till Sweden Abroad inför varje avresa för att maximera möjligheten för den svenska ambassaden att kontakta mig om något osannolikt skulle inträffa som betyder att vi måste avbryta resan. Förutom dessa säkerhetsåtgärder för din trygghet har jag gått kurs i första hjälpen och har alltid första hjälpen kit i närheten under hela vår aktivitet.

Spot nödsändare

Om det osannolika skulle inträffa att vi behöver assistans eller att en nödsituation uppstår har jag alltid med mig en Spot nödsändare. Med denna kan jag skicka ut en helikopter för att hjälpa oss i en nödsituation och den fungerar i alla länder. Jag kan också sända en nödsignal till en kontakt på destinationen som kan sända hjälp.

När våra mobiltelefoner inte har någon täckning (om det skulle inträffa) fungerar fortfarande nödsändaren med dess starka kontakt med flertalet sateliter.

GPS (Garmin GPSMAP64st)

Förutom en nödsändare följer alltid en Garmin  GPSMAP64st GPS med ut i fält. Med denna starka GPS kan jag navigera mig fram även i den tätaste dimman eller i mörker. Inlagda koordinater i förtid hjälper mig också lättare att navigera.

Sammanfattning, trygghetsåtgärder för dig:

 • Resegaranti via Kammarkollegiet.
 • Säkerhetskontrollerar alltid våra destinationer (via bland annat UD).
 • Anmäler fotoresorna till Sweden Abroad.
 • Utbildning i första hjälpen.
 • First Aid kit i närheten.
 • Jag har alltid med mig en spot nödsändare ut i fält.
 • Jag har alltid med mig en GPS (Garmin GPSMAP64st) i fält.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

Du reser grönare med Fröstad Naturfoto eftersom jag klimatkompenserar för flygutsläpp under vår fotoresa. Detta gäller alla nya fotoresor för 2019 och framåt.

De pengar vi klimatkompenserar vår fotoresa med går till återplantering av träd i Etiopen. Endast 3% av Etiopiens naturliga regnskog finns idag kvar. Ju mer träd som finns kvar på vår jord desto bättre för klimatet och den globala uppvärmningen. Träden tar nämligen upp växthusgaserna som är huvudproblemet till den globala uppvärmningen. Projektet som vår klimatkompensation går till är Gold-Standard certifierat.

När du bokar din fotoresa kommer du att få en kopia på certifikatet som visar att vi har klimatkompenserat samt ett tackkort för att du har hjälp till att klimatkompensera ditt flygande.

Ladda ner hela reseprogrammet som PDF

ETT VINTERPARADIS I RIISITUNTURI NATIONALPARK (PDF)
0
DATUM : 16 – 21 januari 2020
 • KOSTNAD: 9.900 SEK

 • 7 PLATSER

 • Klimatkompensering ingår i priset. Vad är detta?

Anmälningsavgift: 1980 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Alla transporter (minibuss).
 • Boende i stuga/lägenhet (dubbelrum).
 • Rejäl frukost (hotellfrukost).
 • Matig lunch.
 • Fotoworkshop astro-fotografering.
 • Efterbehandlingsworkshop.
 • Teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middag alla dagar. Flygbiljetter. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

16 januari, 2020.

Vi möts upp på Uleåborgs flygplats och åker därefter i en minibuss till vårt boende i närheten av Kuusamo i Finland. Väl framme vid vårt boende packar vi upp våra väskor och gör oss hemmastadda. Efter detta kommer jag att hålla en föreläsning om vad vi kan förvänta oss av våra dagar i det här vinterparadiset. Med bilder, karta och information kommer du att få en bred bild av de kommande dagarnas fotografering kommer att vara centrerade kring.

Efter denna introduktion avslutar vi kvällen på allra bästa sätt med en gemensam middag.

17 – 20 januari 2020.

Vi kommer att fokusera vår fotografering kring de områden där tykkygranarna skapar detta fantastiskt magiska vinterlandskap. Detta innefattar Riisitunturi nationalpark samt andra snöskoleder i närområdet. Dagarna börjar vi alltid med en rejäl frukost. Efter frukosten packar vi våra väskor och vår matsäck som vi förberedde dagen innan och ger oss ut till områdena där tykkygranarna och vinterlandskapet är som vackrast.

Varje dag försöker vi få med oss det vackraste ljuset på morgonen och kvällen. På grund av det kalla klimatet kommer vi att göra ett uppehåll mitt på dagen för lunch i närheten av vår parkering. En tid för dig också att värma dig inne i bilen och ladda batterierna för eftermiddagen.

Sen kväll och midnatt kommer vi att åka ut och fotografera nattlandskap och stjärnhimlar. Om vi har tur får vi även se och fotografera norrsken i detta magiska landskap. Star-trails är också något som vi kommer att testa på för den som vill. I denna fotoresa ingår också en workshop och introduktion i nattfotografering så att du också kommer ha möjlighet att fotografera stjärnhimmeln, om du inte redan har kunskap kring detta.

Tiden mellan de här olika fotosessionerna kommer vi ha möjlighet att vila, arbeta med våra bilder i efterbehandlingsprogram, gå på spa eller basta samt äta middag.

21 januari 2020.

Idag kommer vi tyvärr lämna Finland och Riisitunturi nationalpark bakom oss. Du får en rejäl frukost innan avfärden mot Uleåborgs flygplats och vår resa hem.


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  [contact-form-7 404 "Hittades inte"]

  Ring in din beställning

  Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

  Telefon: (0)736540687