Fotografera valar, havsörn & arktiska landskap.

OBSERVERA! DEN HÄR FOTORESAN ÄR FULLBOKAD!

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NER DENNA WORKSHOP SOM PDF

PDF går att ladda ner snart..

0
DATUM : 3 – 11 mars 2022.
 • KOSTNAD: 27 900 sek

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 5 580 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende med del i dubbelrum.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • All transport på plats.
 • Guide och chaufför.
 • En privat ribbåt för 12 personer.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flygbiljett till och från Andøya flygplats, Andenes, Norge. Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Stor chans att fotografera och se späckhuggare.

 • Mycket stor chans att fotografera kaskelot (spermval).

 • Stor chans att fotografera och se grindval.

 • Fotografera havsörn från båt, i en norsk fjord, vid två tillfällen.

 • Två heldygn med landskapsfotografering på magiska Lofoten.

 • Norrskensfotografering i ett arktiskt landskap.

 • Egen privat ribbått med 12 platser ger mycket utrymme för oss 7 deltagare.

 • Pengar tillbaka om väder & vind inte tillåter avgång med båt *se speciella villkor för denna fotoresa.

 • För mer information & forskning av valarna i Andfjorden under mars månad: Norwegian Orca Survey

 • En liten grupp av  endast 7 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

När det arktiska rosa ljuset reflekteras i vattenytan och vattenytans rörelse plötsligt bryts av en val, det är något som i ord inte kan beskrivas, utan måste upplevas. Det här är en fotoresa som tar med dig till nordvästra Norge med det norska havet som närmaste granne. Här kommer vi att ha chansen att fotografera späckhuggare, kaskelot (spermval)  och grindval från en privat ribbåt, med gott om plats och där vi kan komma ner parallellt med vattenytan, när vi fotograferar. Vi kommer också att fotografera havsörn i en fotogenisk närliggande fjord. Vi tar båten ut till havsörnarna vid två tillfällen under denna fotoresa. Dessutom bjuder denna fantastiska upplevelse till nordvästra Norge på magisk landskapsfotografering på Lofoten och norrskensfotografering.

Valar som vi har chansen att fotografera.

Det är tre olika arter av val som vi har chansen att se och fotografera. De tre valarterna är späckhuggare, kaskelot och grindval.

Vi kommer att ha stor chans att kunna fotografera späckhuggare och grindval. Under senare år har man sett en viss minskning av späckhuggare i det området där vi ska fotografera i. Detta beror på att späckhuggaren följer betesfisken vars beteende har ändrats. Därmed också späckhuggarnas orientering längs den norska kuststräckan. Den här fotoresan sparar inte på krutet utan låter dig söka efter bland annat späckhuggare vid 6 olika tillfällen/dagar. Trots ändring i betesfiskmigrationen har vi bra chans att få se och fotografera späckhuggare, som är så fantastiska att möta! Ju fler dagar vi har med båten desto större chans har vi att skapa magiska möten och bilder på dessa havets vargar. Som grädde på moset har vi också stor chans att fotografera grindval. I Andfjorden finns i mars (baserat på tidigare år) två grupper av späckhuggare som uppehåller sig här från början av februari till mitten av april.

Vi har mycket god chans att få se och fotografera kaskelot (spermval). Kaskeloten är en riktigt mäktig val där vi hoppas på fotografier med stjärtfenan upp i luften, när den dyker, med snöbeklädda berg i bakgrunden och en nedåtgående eller uppåtgående sol.

På grund av den här förändringen i vanor som nu sker med späckhuggarna och dess jaktbeteende efter betesfisk är det kanske inte så många år kvar längre att kunna se späckhuggare på ett bra sätt, längs den norska kusten, därför tycker jag personligen att denna fotoresa blir än mer speciell.

Kaskelot – världens största tandförsedda djur.

Kaskeloten är en riktig bjässe och en av de största valarna som finns. Kaskeloten kan stoltsera med att vara den största valen (som är tandförsedd) i världen. Den kan bli cirka 16-20 meter lång och väga upp till 36-41 ton. Den största valen och världens största djur på jorden är blåvalen som kan bli cirka 28-30 meter och väga 150 – 200 ton!  Kaskeloten är en riktigt flitig dykare och kan nå djup på upp till 1000 meter. Så långt ner i havets djup kan inget nuvarande djur dyka. Det är också så vi får se dem med stjärtfenan rakt upp när den dyker ner i det djupa havet där den bland annat äter bläckfisk.

Kaskeloten har ett mycket stort huvud i förhållande till kroppen och får därför ett ganska så säreget utseende. Valen har också världens största hjärna. Idag klassas kaskeloten som sårbar på IUCN rödlista. Vi kommer med allra största sannolikhet att se och fotografera kaskelot. När de dyker höjs stjärtfenan högt över vattenytan och det arktiska vattnet sköljs ner från stjärtfenan. Detta med vackra snöbeklädda berg i bakgrunden och ett fint arktiskt ljus är en riktig höjdarbild som vi givetvis ska arbeta med att försöka få till.

Kaskeloten har ett kraftigt utblås som är en imponerande syn och för hörseln en fröjd att höra på nära håll. Alla tandvalar som också inkluderar späckhuggare och grindval har ett utblåshål strax under huvudet. Som kuriosa kan nämnas att den välkända sagan om Moby Dick var just en vit kaskelot.

Späckhuggare – havets vargar.

Späckhuggaren är ikonisk med sin vita och svarta teckning och nyfikna jag. Späckhuggaren har benämnts som havets vargar på grund av deras goda förmåga att jaga betesfisk i flock. Späckhuggaren är också ett mycket intelligent däggdjur. Jakt och föda varierar vart i världens population vi vänder oss. Här längs den norska kusten är det främst sill som är huvudfödan.

Eftersom späckhuggaren följer efter betesfisken, i detta fall sillen, påverkas antalet observationer givetvis av sillens migration. Vi har bra chans att få se och fotografera späckhuggare och vi kommer att vara redo att åka ut med båt när det finns späckhuggare i närheten. Det finns ”spejare” som håller utkik efter späckhuggaren för att sedan larma till vår guide och chaufför.

Att fotografera späckhuggare kan vara en svårighet i säg, precis som med alla andra vattenlevande varelser. När det vågar på havet som det nästan alltid gör, gäller det att följa med motivet samt parera för båtens egna rörelser. Späckhuggarna kommer ofta upp till ytan för att andas och det är då vi kan få bra bilder på dem. Det blir också häftiga och fascinerande bilder när bara ryggfenan bryter vattenytan. Vi åker i mars månad då vädret brukar vara mer stabilt än exempelvis i februari. Under mars är även dagarna längre och det betyder i sin tur mer fotografering.

Har vi riktigt tur kanske vi kommer att få se och fotografera en späckhuggarunge, en kalv. Söner och döttrar lever med sin mamma under hela livet, vilket är speciellt. En späckhuggarhona kan bli upp till 90 år gammal i vilt tillstånd medan hanarna blir cirka 40 år. En annan situation som är fantastik att få uppleva är när den jagar sill eller nyfiket kommer upp med huvudet från vattnet för att med sitt nyfikna jag kolla läget över vattenytan. Ett stort fokus på denna magiska fotoresa är givetvis tillsammans med kaskelot och grindval att fotografera just späckhuggaren.

Grindval – den mer okända.

Kaskelot och späckhuggare är det nog få som aldrig har hört talas om. En doldis är dock kanske grindvalen eller pilotval som den också kallas. Detta trots att den har en mycket stor spridning över stora delar av jordklotets hav. Grindvalen tillhör precis som späckhuggaren delfinfamiljen och delas upp i två olika arter, kortfenad grindval och långfenad gridval. Den kortfenade arten finner du främst i mer tropiskt klimat medan den långfenade grindvalen härrör till det kallare havet här uppe i nord. Grindvalen känns bäst igen på dess runda balkongliknande huvud. Vi har stor chans att få se och fotografera grindval på denna fotoresa.

Fotografering av havsörn.

Vid två tillfällen (halvdagar) kommer vi att ta en båt ut i en fjord för att fotografera havsörn. Dessutom får vi åka på en vacker båttur i fjorden och fotografera de mäktiga landskapen runt omkring oss. Men vårt främsta fokus ligger på att fånga havsörnen i luften och sittandes på klipporna. Beroende på väderförhållanden och hur vår valfotografering har gått, kommer vi antingen köra två stycken turer till havsörnarna på samma dag, morgon och kväll (för det bästa och vackraste ljuset) eller två tillfällen på olika dagar.

Här kommer du att ha riktigt bra chans att få fina bilder på havsörn när de kommer inflygandes. Till skillnad från ett gömsle där fotograferingen kan kännas aningen statisk har vi här fjordens prakt och landskapet precis framför oss när vi fotograferar havsörn. Det betyder också att vi kan skapa bilder på havsörn nära men också i landskapet. Vi kommer också att fokusera vår fotografering av havsörn i det bästa morgon- och kvällsljuset.

Privat ribbåt med god plats.

Vi kommer att fotografera valar från en säker och stabil ribbåt med totalt 12 platser. Eftersom vi endast är sju på denna fotoresa kommer det att vara gott om plats på båten och det kommer att gå enklare att ”växla sidor” för att kunna få de bästa möjligheterna att fotografera valarna. Vi kommer att ha en privat ribbåt som hela tiden står till vårt förfogande om larmet går exempelvis när späckhuggare har siktats.

Vi kommer att kunna åka ut på sammanlagt 6 turer/dagar med båten för att fotografera valarna. Varje tur är cirka tre timmar, vilket totalt ger oss bra chans att få bilder på valarna. Om det är väldigt blåsigt och det går stora vågor på havet kommer vi givetvis inte åka ut med båten. Det är säkerheten först som gäller. Istället kan vi då en dag göra två båtturer efter valar, på morgon och eftermiddag.

Det är väldigt viktigt att kunna komma ner i låga vinklar så att man hamnar parallellt med vattenytan när vi ska fotografera valarna. Dessutom blir det också mer ”plats” i bilden för att få med både valar och landskap i samma bild. I andra större båtar är problemet att du får en vinkel som blir uppifrån och ned, vilket inte är optimalt rent fotografiskt. Därför är ribbåtarna överlägsna att fotografera havets varelser i.

När vi fotograferar från ribbåten kommer du att ha både flytväst och heltäckande overall, det ingår.

Landskapsfotografering i ett arktiskt landskap.

Två dygn viger vi helt åt landskapsfotografering, och vilket landskap vi har att arbeta med! Det skulle vara en underdrift att säga att landskapet här uppe i nordvästra Norge är vackert, för det är mycket mer än så, helt magiskt. Speciellt vintertid då vi får det vackra arktiska rosa och ljusblå ljuset på morgnar och kvällar.

Fotoresan går av stapeln i början av mars vilket inbjuder till längre dagar med ljus. Faktum är att från slutet av november till mitten av januari går solen inte upp över horisonten över huvud taget här. I mars däremot är dagarna längre och vi kan räkna med en soluppgång runt cirka 07:00 och en solnedgång runt cirka 17:00. Detta ger oss bra med tid att både fotografera valar i ribbåten, havsörn i fjorden, landskap och norrsken.

Även om reseprogrammet innehåller två heldagar för landskapsfotografering kommer vi också att ha möjlighet att fotografera än mer landskap än så för den som orkar och vill efter våra båtturer. Norrskenet är riktigt bra här uppe i mars månad så räkna med flera nattliga turer.

Två dygn på Lofoten.

En mycket tidig morgon/sen natt åker vi mot Lofoten, en bilfärd på cirka fyra och en halv timme. Lofoten beskrivs ofta som det vackraste landskapet i hela Norge och även internationellt med många besökare. Just vintertid är det inte lika mycket turister som under sommarhalvåret men här får vi ändå räkna med att möta fler turister och fotografer mot vad vi kommer att göra i Vesterålen. Men, det går givetvis inte att vara så nära självaste Lofoten och inte tillbringa ett par dygn på detta magiskt vackra ställe med landskapsfotografering av världsklass.

Vi kommer att fotografera hela dagen och hela kvällen här på Lofoten och besöka ikoniskt vackra platser och stränder. När den första dagen är slut på Lofoten och vi även fotograferat norrsken sover vi över en natt på hostell i Lofoten. Nästa dag går vi upp tidigt och fotograferar på Lofoten hela dagen och fram till kvällen. Senare åker vi tillbaka till vårt boende på Andøya.

Vesterålen.

Vesterålen består av öarna Langsøya, Hadels øya och Andøya. Ett vackert område som inte är lika känt eller utforskat som Lofoten rent fotografiskt. De här öarna ligger oss närmare i räckhåll och här kommer vi koncentrera vår landskap- och norrskensfotografering, när tiden ges, om vi exempelvis inte kommer ut en dag på havet. På eftermiddagarna och mot kvällen finns det flera mycket fotogeniska platser i vårt område att fotografera med sockertoppar och stränder.

Pengar tillbaka vid inställda turer.

En stor del av fotoresan utgår ifrån båtturer och det finns alltid en risk att turer ställs in på grund av för hårt väder. Därför har jag infört några speciella villkor för denna fotoresa som gör att du kan få pengar tillbaka om vissa turer blir inställda på grund av dåligt väder. Sammanlagt kommer vi att göra 6 stycken båtturer på cirka 3 timmar efter valar samt 2 tillfällen då vi fotograferar havsörn i en fjord. För varje inställd aktivitet gäller:

 • För varje inställd tur ut till valarna: 1 000 SEK tillbaka
 • För varje inställd tur till havsörnen: 500 SEK tillbaka

Mer information om denna fotoresa.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

3 mars 2022.

Vi ankommer till Andøya flygplats och kör sedan till vårt boende i Andenes. Denna dag blir lugn med en föreläsning och presentation av området, samt en eventuell landskapsfotografering och norrskens tur i närområdet, beroende på tid.

4-10 mars 2022.

Den här fotoresans olika aktiviteter är helt avgörande av rådande väder, därför går det inte att planera fotoresans dagar djupare. Mellan den 4-10 mars kommer vi att ha 6 stycken tillfällen på cirka tre timmar för att fotografera valar i ribbått. Två stycken båtturer ut i en fjord för att fotografera havsörn, landskapsfotografering och norrskensfotografering.

11 mars 2022.

Idag är det dags att lämna valar, havsörnar och arktiska landskap bakom oss och avsluta fotoresan.

• Flygplats: Andoya flygplats, Andenes.
• Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån.
• Vart ska vi mötas : Vi möts upp inne på flygplatsen efter bagageupphämtningen i Andenes den 3 mars 2022 (specifikt klockslag får du vid bokning eller om du frågar mig).

Du tar dig själv till Andoya flygplats, Andenes. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 3 mars 2022. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon. Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer annat sätt att ta dig till Andenes på än flyg. Väl på plats i Andenes transporterar vi oss runt i en minibuss med åtta säten.


Samaretspartners Big Travel

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!
Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Vi kommer att bo i en stuga/hus i Andenes med närhet till både livsmedelsaffär och hamn.  I huset finns möjlighet att laga sin egen mat om man inte vill äta ute på restaurang. Här finns också gratis Wifi. Det finns två toaletter och en dusch. Boendet är av medelstandard.

 • Inkluderat i priset är del i dubbelrum, med separata twin-beds.
 • Sängarna kommer att spridas ut i rummet så gott som det går.
 • Du har också möjlighet att lägga till att bo i ett enkelrum (enkelrumstillägg 4 400 SEK för 8 dagar), men då i ett annat hus i närheten (bilder kommer).
 • Observera att alla samlingar för föreläsningar och gemenskap kommer att ske i huset/stugan – även om du väljer enkelrum.

3 mars: Inga måltider ingår (resdag).

4 mars: Frukost och lunch ingår.

5 mars: Frukost och lunch ingår.

6 mars: Frukost och lunch ingår.

7 mars: Frukost och lunch ingår.

8 mars: Frukost och lunch ingår.

9 mars: Frukost och lunch ingår.

10 mars: Frukost och lunch ingår.

11 mars: Frukost ingår (resdag).

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka. Det finns flera livsmedelsaffärer som vi kan handla på i Andenes. Glöm heller inte att packa ner en termos.


Frukosten består av: Yoghurt, fil, flingor, ägg, bröd, smör, ost, juice, te & kaffe.


Lunchen består av: Matiga mackor som tillagas på boendet eller lunch ute i fält.

Temperaturerna här på den Nordnorska västkusten i mars ligger någonstans runt 0 till några få plusgrader. Detta givetvis med variation då det mycket väl även kan bli minusgrader. Vind hör till vanligheterna och stundtals hårda vindar i mars. Däremot är vädret generellt snällare gällande vind i mars än i februari.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. Glöm inte att packa ner (dina egna saker) också.

När du ska välja kläder inför denna fotoresa, ska du klä dig varmt. Något som kan ställa till problem med kylan är den ofta den friska vinden. Klä dig enligt lager på lager principen.

Börja med ett underställ. Över understället en t-shirt, sedan en tröja och till slut en vinterjacka (observera att antalet lager beror mycket på hur lätt du fryser). Ett tips är att alltid ta på dig mindre kläder än vad du tror att du behöver när vår fotodag börjar. Packa sedan ner förstärkningsplagg. En sak vid kyla och vind som du inte vill vara är svettig. Ibland kommer vi att vara mer i rörelse och ibland mer stationära. När det kommer till våra turer ut med ribbåten blir det naturligtvis endast stillasittande. Du kommer att få låna både en varm heltäckande overall och flytväst.

På benen brukar det räcka bra med underställ och termobyxor eller några andra varma byxor.

Givetvis måste du även ha en varm mössa, bra handskar och ett par kängor eller vandringsstövlar som har bra motstånd mot väta och kyla.
Eftersom vi inte kommer göra några längre vandringar på denna fotoresa behöver du inte ta med dig stavar, snöskor eller skidor.

Förslag på kläder som är bra att ha med sig:

• Underkläder & strumpor.
• Underställ.
• Bra vandringsskor eller stövlar (varma & vattentäta).
• Varm vinterjacka.
• Undertröjor (gärna i ull).
• Förstärkningsplagg (när vi blir stillasittandes).
• Slitstarka och vattentäta byxor (termobyxor är bra).
• Mössa.
• Skidmask (heltäckande), om vinden blir tilltagande.
• Vattentäta och varma vantar (gärna i två lager).
• Buff eller halsduk.
• Myströja och mysbyxor (för kvällarna i stugan).
• Vardagliga kläder.

Glöm inte ta med dig en termos som du fyller upp med te eller kaffe inför varje fotosession innan vi åker ut i vinterlandskapet.
Om du brukar frysa om händer och fötter är hand- och fotvärmare viktigt. Jag använder mig alltid av dessa när jag tillbringar tid i kalla miljöer, detta även om jag sällan fryser om vare sig händer eller fötter. Handvärmare är små påsar som du lägger i dina handskar och i skorna. När påsarna får kontakt med luft utsöndrar de värme som brukar vara aktivt i cirka 8 timmar. Hand- och fotvärmare kan köpas i de flesta större sportbutiker.

Förslag på utrustning som är bra att ha med sig:

 • Termos.
 • Hand- & fotvärmare.
 • Ficklampa eller pannlampa (för norrskensfoto).
 • Eventuellt isbroddar att sätta under skorna.
 • Skidglasögon.
 • Sittunderlag.
 • Lakan och handdukar finns på boendet.

Du kan aldrig få nog mycket av sladdar, adaptrar och powerbanks. Viktigt att ta med sig enligt min mening är så klart laddare för  kamerabatterier och mobiltelefon men också grendosa för att kunna använda fler uttag för laddning. Det är också mycket viktigt att packa ner någon form av backuplösning. Antingen väljer du att ha med dig extra minneskort eller en extern hårddisk, plus bärbar dator.

Tänk på att batterier får kortare livslängd i ett kallt klimat. Se därför till att du har med dig tillräckligt med batterier för att klara en hel dag ute i fält. Observera! att om du vill ta del av Lightroom/Photoshop genomgångar under fotoresan (i mån av tid) ta med dig en bärbar dator.

Förslag på elektronisk utrustning som är bra att ha med sig:

 • Laddare till kamerabatterier & mobiltelefon
 • Grendosa.
 • Powerbank.
 • Kablar till all din elektronik (usb).
 • Laptop.
 • Backuplösning.
 • Extra batterier.
 • Extra minneskort.

Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På den här fotoresan kommer vi primärt att fotografera valar, havsörn och landskap med inkluderande norrskensfotografering. Du kommer därför behöva ta med dig rejäla zoom-objektiv eller fler objektiv som täcker många olika brännvidder. För valar, havsörn och andra fåglar rekommenderas ett teleobjektiv från cirka 200–400 mm och uppåt. Dessutom är ett teleobjektiv för de mer intima detaljerna i landskapet bra, på grund av de ofta långa avstånden till bergen.

Vid landskapsfotografering (förutom teleobjektiv för intima landskap) rekommenderas ett vidvinkelobjektiv från cirka 20mm upp till 50 mm. Detsamma gäller vid norrskensfotografering i landskapet där du bör ha en vidvinkel från cirka 15 mm och upp till 30 mm. Glöm heller inte att packa ner stativ för landskapsfotograferingen och norrskensfotograferingen.

Soluppgång: cirka 07:00

Solnedgång: cirka 17:30

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 7 stycken personer (8 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som deltagare ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

På den här fotoresan kommer vi främst att transporteras med ribbåt/båt eller med bil fram till våra fotoplatser. Denna fotoresa är inte fysiskt ansträngande.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

En stor del av fotoresan utgår ifrån båtturer och det finns alltid en risk att turer ställs in på grund av för hårt väder. Därför har jag infört några speciella villkor för denna fotoresa som gör att du kan få pengar tillbaka om vissa turer blir inställda på grund av dåligt väder. Sammanlagt kommer vi att göra 6 stycken båtturer på cirka 3 timmar efter valar samt 2 tillfällen då vi fotograferar havsörn i en fjord. För varje inställd aktivitet gäller:

 • För varje inställd tur ut till valarna: 1 000 SEK tillbaka
 • För varje inställd tur till havsörnen: 500 SEK tillbaka
0
DATUM : 3 – 11 mars 2022.
 • KOSTNAD: 27 900 sek

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 5 580 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende med del i dubbelrum.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • All transport på plats.
 • Guide och chaufför.
 • En privat ribbåt för 12 personer.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flygbiljett till och från Andøya flygplats, Andenes, Norge. Middagar alla dagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

   Reservlista (ej bindande)

   Fotografera valar, havsörn & arktiska landskap (3-11 mars 2022).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

   När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

   I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

   Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

   Ring eller maila vid frågor om denna fotoresa.

   +46 (0) 736540687

   info@frostadnaturfoto.se