Fotografera savannens djur & fåglar i Masai Mara.

OBSERVERA! DEN HÄR FOTORESAN HAR REDAN ÄGT RUM!

Du verkar använda en mobiltelefon eller en surfplatta för att navigera på denna sida? Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

Ladda ner denna fotoresa som en PDF.
0
DATUM : 2 – 7 DECEMBER 2021
 • KOSTNAD: 21 800 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 4 360 kronor (20%)

Inkluderat i priset:

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost, lunch & middag enligt program.
 • Transport från och till flygplatsen i Nairobi.
 • All transport i Kenya och inom nationalparken.
 • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flygbiljett till Jomo Kenyatta international airport (Nairobi). Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren >

 • Heldagssafaris ger oss unika bilder & upplevelser.

 • Vi kan ta oss till platser där  andra ”turistbilar” inte får köra med ”off road licens”.

 • Vi åker under lågsäsongen därav minimum med turister och andra safaribilar.

 • 4 personer i varje öppen jeep med 8 platser ger de bästa fotomöjligheterna.

 • Möjligheten att fotografera savannens djur med låga vinklar och förgrunder utanför bilen (sker på den öppna savannen). Detta med morgon- & kvällshimlar.

 • Ett grönskande Masai Mara under november/december säsongen och flera av djuren har då ungar.

 • Vi bor i ekovänligt tältcamp med viltreservatet som granne men har ändå bekvämligheter som spolande toalett, varm dusch och god mat.

 • Vi besöker den lokala Masaibyn där våra guider, chafförer och personal bor.

 • Vår vistelse ger tillbaka till den lokala Masaibyn. Ekoturism när den är som bäst.

 • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Videopresentation av fotoresan till Masai Mara, Kenya.

Länken öppnas i ett nytt fönster (Youtube.com)

Denna fotoresa till Kenya och Masai Mara kommer att ta dig till Kenyas sydvästra sida mot gränsen av Tanzania. Vi åker i den så kallade lilla regnperioden som infaller i november/december. En perfekt tid att besöka Masai Mara då det är lågsäsong och inte så mycket turister och andra bilar i parken. Dessutom är parken frodig och grön denna tid på året. Helt enkelt en perfekt tid att fotografera lejon, gepard, leopard, elefanter, buffel, giraffer, gaseller, noshörning och många fler arter av däggdjur & fåglar. Att få besöka och fotografera i Masai Mara är magi.

Den här fotoresan till Masai Mara innebär heldagssafaris som kommer att köras från tidig morgon till kväll på följande datum: 26 – 29 november. Det tillkommer också en kvällssafari den 26 november och en morgonsafari den 30 november. I schemat finns också ett besök till den närliggande Masaibyn där våra guider och personal bor.

Heldagssafari & dagar fyllda av fotografering.

I vissa nationalparker åker man endast ut dagtid. Den här fotoresan sträcker sig över heldagssafaris, från tidig morgon till kväll. Med andra ord får du mycket tid där du vill vara, det vill säga ute på savannen bland alla djur och fåglar. Vi har på denna fotoresa inga bortkastade timmar i våra Eco camp, förutom för att sova och äta middag. Frukost och lunch äter vi ute i fält på savannen. Förutom dessa heldagssafaris kommer vi att åka ut på eftermiddagen den första dagen och fotografera och den sista dagen förutom en tidig safari besöker vi den närliggande Masaibyn, där många av de Masaier som arbetar på vårt Eco camp bor.

Intensiva dagar.

Denna fotoresa till Masai Mara varar i 6 dagar. Det är ett intensivt schema för att du ska få ut så mycket som möjligt av din fotografering. 6 dagar kanske kan tyckas kort men med heldagssafaris och ytterligare två safaris samt ett besök i den närliggande Masai byn, är det väl tilltaget för att du ska få med dig bra bilder hem och en fantastisk upplevelse.

Det blir intensiva, härliga och mycket lärorika dagar här i Masai Mara. Fröstad Naturfoto var först bland de större fotoreseföretagen att erbjuda dig som resenär ett riktigt späckat schema på få dagar och därmed också kunna erbjuda denna magiska upplevelse till ett fantastiskt pris som fortfarande är absolut mest prisvärt!

Djur- och fågellivet.

På den här fotoresan till Masai Mara lägger jag störst vikt på att vi ska få bra bilder snarare än att jaga efter arter. Givetvis vill vi se så många arter som möjligt av däggdjur & fåglar men det är inte det primära fokuset. För vad säger egentligen att en riktigt bra bild på en zebra skulle vara sämre än en bra bild på ett lejon eller en gepard?

Därmed inte sagt att vi inte kommer att få se många spännande djur och fåglar! Masai Mara är känt för sin stora population av lejon. Här trivs även gepard och leopard. Kattdjuren brukar vara det som lockar mest och jag kan förstå det. Framförallt leoparden som är otroligt vacker och geparden med dess graciösa stil. De två sistnämnda är dock skyggare än lejonen men en mycket stor chans att få se alla tre kattdjuren finns här i Masai Mara.

Förutom de tre stora kattdjuren finns här bland annat: giraffer, elefanter, antiloper, gaseller, vårtsvin, babianer, hyenor, schakaler, flodhästar, antiloper, gaseller och fler. Du kan skatta dig lycklig om vi ser någon av de mer sällsynta kattdjuren karakal och serval. Förutom ovannämnda arter kommer vi också att söka efter spetsnoshörningen eller den svarta noshörningen som klassas som akut hotad i världen idag. Endast 20 stycken finns kvar i Masai Mara så om vi lyckas få syn på en eller till och med fotografera en individ är det en mycket speciell upplevelse.

Fågellivet i Masai Mara är inte blygt för sig heller. Med över 450 olika fågelarter observerade varav 150 av dessa är “vanliga”. Oftast får dessa fantastiska skapelser stå i skymundan för de större däggdjuren. Olika typer av örnar, gamar, struts, hägrar och kungsfiskare. Det kan löna sig att ha ögonen öppna för både stora och små fåglar i landskapet.

Silhuetter mot en Kenyansk rubin.

På morgnar och kvällarna kan soluppgångarna och solnedgångarna bli alldeles otroligt vackra här i Masai Mara. Som en Kenyansk rubin skiftar färgerna i rött, med inslag av rosa och orange. Det är vid denna tidpunkt vi kan gå ut ur våra jeepar på den öppna savannen och njuta av landskapet och det vackra ljuset. Nu är tillfället rätt att få fina silhuetter på akacieträd och inte minst på djurlivet. Exempel på vad som kan påträffas på den öppna savannen som kan agera silhuett mot himlen är gnu, zebra, hyena, impala, eland, giraff och fler. Det är något alldeles speciellt att få gå ur jeeparna och känna savannen under dina fötter omringad av savannens djur.

De stora kattdjuren lockar.

Som jag skrev om tidigare är Masai Mara känt för sin stora koncentration av lejon. Om detta inte är nog så kommer vi med största sannolikhet också kunna fotografera lejonungar. Här finns också ett rikt bestånd av geparder och en stor chans att fotografera leopard. De stora kattdjuren är speciella att fotografera, helt klart. Eftersom fotoresan till stor del koncentreras kring heldagssafaris och att vi har off road licens kan vi verkligen följa kattdjuren när det börjar bli dags för jakt. Det är fascinerande när geparden som är det snabbaste djuret på savannen accelererar i sin jakt på föda.

Civilisationens vagga.

En av anledningarna till att jag anordnar denna fantastiska fotoresa till Masai Mara är av den känslan som jag fick första gången jag besökte viltreservatet. En känsla av att sätta sina fötter på den savann där allt startade. När de första aporna klättrade ned från träden och ställde sig på två ben. Ett steg i början på att till slut bli människa. Det är något speciellt att besöka detta område som, av flera, här i Afrika är civilisationens vagga. Att få blicka över savannen och på de akacieträd som finns här och samtidigt veta att det var i ett sådant här landskap som allt började, är en fantastiskt häftig känsla!

Off road licens med två helöppna jeepar.

På våra safaris har vi två jeepar som kan ta oss i princip överallt inom viltreservatet. Jeeparna har plats för sex personer men vi sitter bara fyra personer i varje jeep. Med andra ord finns det gott om plats. Jeeparna som vi kör med är också helöppna, det vill säga att det inte finns några fönster eller hinder i vägen mellan dig och ditt motiv. Många safaribilar har helfönster eller vertikala fönster som gör det svårt att fotografera i olika vinklar. Med våra jeepar har du många valmöjligheter med en helöppen jeep. Om du har en vinklingsbar skärm på din kamera kommer du också att ha möjligheten att komma ner lågt i vinkel i våra jeepar. Det finns även taklucka som du kan använda dig av när vi ska fotografera eventuellt leopard i träd eller större djur som elefanter, giraffer eller fåglar i träd.

Båda våra jeepar har givetvis ”off road licens”. Detta är en kritisk punkt när det kommer till att komma nära savannens djur och nära. Med denna licens kan vi åka med våra jeepar utanför de grusade vägarna genom viltreservatet där de allra flesta andra ”turistbilar” finns. Vi kan således åka på genvägar för att komma snabbare fram till våra mål men framförallt kan vi nå alla marker i viltreservatet och anpassa vår körning efter djuren och således få mycket mer flexibilitet.

Erfarna guider & chaufförer.

Mitt samarbete med våra guider och chaufförer som är Massajer och bor i den närliggande Massajbyn ger oss unika möjligheter att lokalisera savannens alla djur och fåglar. Att ha en riktigt bra guide och chaufför är helt avgörande för lyckade safaridagar. Våra guider är också väl medvetna om vilka typer av bilder vi eftersöker och kommer göra sitt yttersta för att vi ska få de bästa fotomöjligheterna möjligt. Jag styr också båda jeeparna och sätter oss i bra lägen för vårt bildskapande med tanke på det bästa ljuset och vinklarna. Detta även om vår guide oftast har bra koll på detta själv.

För mig är det mycket viktigt att båda jeeparna får lika bra fotochanser, därför är jag extra noggrann med att alla ska få lika stor chans att skapa sina drömbilder på denna fotoresa.

Ekovänligt boende, masai kultur & ekoturism.

Vårt hem är ett ECOcamp som ligger precis i anslutning till Masai Mara viltreservat. Faktum är att det inte hör till ovanligheterna att höra lejon i närheten av vårt camp. Ylande hyenor hör till vanligheterna samt andra ljud från savannens invånare. Att få somna i ett av de robusta camptälten till syrsor och andra spännande ljud utanför tältet är fantastiskt. Plötsligt kanske tystnaden bryts av att det knakar till i några träd en bit från vårt camp. Vad var det? En elefant? En giraff? Eller kanske en afrikans buffel!?

Att ligga i sängen och i trygghet lyssna på alla ljud är bättre än vilken sömnmedicin som helst. Efter en intensiv dag med massor av upplevelser och intryck kan jag lova att du kommer falla i sömn snabbt. Allt komponerat till savannens egen vackra musik.

All personal som arbetar på vårt boende är från den närliggande Masaibyn. Faktum är att en av våra guider äger den mark som vårt camp ligger på. Förutom eldvakter, nattvakter, serveringspersonal och egen kock finns där alltid en av de lokala massajerna till hjälp. Det vi ger tillbaka till den lokala byn och hela samhället i form av ekonomiska medel är ekoturism när det är som bäst.

Viktigt! Detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra  oförutsägbara händelser.


2 december 2021 

Vi anländer till Jomo Kenyatta international airport. Vi möts upp vid ankomsthallen där vi kommer att bli upphämtade av en lokal chaufför som ska ta oss ut till Masai Mara. Färden går genom byar och fantastiska landskap. Bland annat kommer du att få ståtlig utsikt över Great Rift valley.

Väl framme vid vårt ECO camp där vi ska bo packar vi upp våra väskor och ger oss sedan ut på vår första safari kvällstid! Vi hoppas på ett fantastiskt kvällsljus med bland annat silhuettfotografering i låga vinklar. Väl tillbaka igen, sen kväll är det dags för middag och efter detta en välbehövlig god natt sömn med ljudet från savannens djur utanför tälten.


3-6 december 2021

Klockan ringer tidigt på morgnarna för att vi ska få med oss det allra bästa ljuset möjligt och så många upplevelser från savannen som möjligt med oss hem. Varje morgon startar vi med en lättare frukost i restaurangdelen av vårt boende. En mer gedigen frukost bjuds vi på varje morgon ute i fält på savannen. Det är skönt att kunna gå ut ur bilarna och inta frukosten och samtidigt skåda djuren på savannen.

Den här fotoresan till Masai Mara innebär fyra heldagssafaris som kommer att köras från tidig morgon till kväll på följande datum: 28 – 29 november. Det tillkommer också en kvällssafari den 26 november och en morgonsafari den 30 november. I schemat finns också ett besök till den närliggande Masaibyn där våra guider och personal bor.

Räkna med fyra riktigt intensiva dagar som kommer att ge dig de bästa möjliga fotomöjligheterna av klassiska Masai Mara. På kvällarna efter vår safari finns tid för vila och middag. Eller så kan du sätta dig ner med en av Massajerna vid den sprakande lägerelden.


7  december 2021

Den här dagen börjar med en morgonsafari eller ett besök i den närliggande Masaibyn. Idag finns också möjligheten att skapa porträtt av massajerna som mer än gärna ställer upp på bild. Idag är det tyvärr också dags att lämna Masai Mara och Kenya för denna gång och våra chaufförer kommer att ta oss tillbaka till  Jomo Kenyatta international airport för hemfärd.

Ladda ner reseprogrammet som en PDF.

Till Masai Mara, Kenya på [Google Earth]

Vilken flygplats ska vi till?

Jomo Kenyatta international airport (Nairobi).

Vilken flygplats ska jag åka ifrån?

Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda (Stockholm) rekommenderas.

Vart ska vi mötas?

Vi möts upp inne på Jomo Kenyatta international airport den 2 december 2021. Mer ingående tider får du vid bokning.  Om du har frågor om mer exakta tider kan du kontakta mig antingen på e-post eller telefon.

Vi möts upp inne på flygplatsen Jomo Kenyatta international airport, vid ankomsthallen, ”arrivals”. Många av oss kommer med sannolikhet att åka samma flyg, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen. Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljett är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika datum & tider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel.

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Samaretspartners Big Travel

Beställ egna flygbiljetter

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst.

Vi bor på ekovänliga tältcamps mitt i bushen i direkt anslutning till viltreservatet. Här finns naturen och djuren bokstavligt talat kring tältet. Vi bor två stycken i varje tält (del i dubbelrum). Tälten har både spolande toalett, vatten och varm dusch. Maten är lokal och lagas av våran egen kock. El finns och är driven av solpaneler. Även Wifi finns mot en extra kostnad. Du erbjuds också tvättmöjligheter mot en extra kostnad. Det finns ett utbud av olika drycker öl, vin, läsk och vatten. Varför inte njuta av ett glas rött eller en kall öl medan du blickar ut över den fantastiska utsikten?

Temperaturen på morgnar och dagar skiljer sig ganska mycket åt i slutet av november och början på december, i Masai Mara. Räkna med svensk högsommarvärme på dagarna och temperaturer ner mot 10–15 grader på morgnarna. Vi åker i den lilla regnperioden när Masai Mara är frodigt och vackert. Regn och åskskurar drar ofta in sen kväll & nattetid vilket gör himlarna i viltreservatet magiska på morgnar och kvällar.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i reseväskan är upp till dig.

Mitt på dagarna är det varmt i Kenya i november/december så packa ner kortbyxor och t-shirts. Däremot på morgonen och kvällar kan det bli kyligt, då är det istället långbyxor och tröja som gäller. Ta också med dig en lättare vindjacka. Regeln är stryktåliga kläder och bekväma skor (det finns ingen anledning att ha med dig vandringskängor). Skorna bör tåla vatten och vara robusta men lätta. Glöm inte att ta med något att ha på huvudet, en keps eller en hatt. Ett tips är att ta med dig en snusnäsduk eller enklare sjal, vilket både värmer och håller borta damm och smuts från ditt ansikte och mun.

Kläder & skor:

• T-shirts.
• Underkläder.
• Några vanliga strumpor samt vandringsstrumpor till skorna.
• Pyjamas eller sovkläder.
• En långärmad tröja eller skjorta.
• En vindjacka (kvällarna och morgnarna kan bli kalla).
• En varmare tröja (om du får plats, annars långärmad och vindjacka).
• Ett par kortbyxor.
• Ett par slitstarka långbyxor.
• En keps eller en hatt.
• Bekväma och gärna vattentäta skor (lämna de tunga vandringsskorna hemma och satsa på ett par slitstarka sneakers/joggingskor).
• Ett par ”flip-flops” är skönt att gå runt med på campen.
• Ett tips är att köpa med dig ett par snusnäsdukar. Dessa kan användas på flera sätt och tar liten plats. De kan skydda under kepsen mot stark sol, de kan bindas runt halsen och användas upp emot ansikte och mun för att skydda dig mot damm. Användningsområdena är många.
• Du behöver inte ta med dig några finkläder men det kan vara skönt att sätta på sig ett par vardagsbyxor och kanske en skjorta vid middagen.

Utrustning:

• Kikare.
• Ficklampa eller pannlampa.
• Anteckningsblock & penna.
• Väckarklocka.
• Öronproppar.
• Solkräm.
• Solglasögon.
• Myggmedel.
• Handsprit.
• Dina mediciner.
• Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.
• Skoskavsplåster.
• Pass & Visum.
• Kopior på alla viktiga dokument.
• Skoskavsplåster.
• Den ”gula boken” (International Certificate of Vaccination) som du får när du vaccinerar dig mot gula febern.

Elektronisk utrustning.

• Mobiltelefon.
• Powerbank.
• Reseladdare: BS 1363, även kallad typ G, är en brittisk trestickskontakt
• Laddare för mobiltelefon.
• Grendosa för laddning av batterier.

Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

På denna fotoresa till Masai Mara viltreservat i Kenya är det djur & fåglar som kommer att stå för de flesta olika fotomotiven. Däremot inte sagt att du även kan fotografera fantastiska landskap här med savann, akacieträd & en blodröd nedåtgående sol. Vi kommer också att göra besök vid den närliggande Masaibyn där många i vår personal bor, inklusive guider och chaufförer.

Ett teleobjektiv för denna fotoresa bör vara någonstans från 200 mm och uppåt. Gärna så lång brännvidd som möjligt. En normaloptik för porträtt och landskap bör vara någonstans mellan 50 mm – 90 mm. En vidvinkellins för landskap bör vara någonstans mellan 14 – 32 mm.

Vi kommer med andra ord att fotografera ett brett spektrum av olika motiv. Tänk också på att vi hela tiden kommer olika nära djuren och fåglarna vilket gör att vi använder många olika brännvidder när vi fotograferar. Många gånger vill du också få med landskapet och savannens djur i samma bild, då kanske inte ett superteleobjektiv är optimalt. Du bör ha med dig en utrustning som kan täcka upp för de allra flesta situationer vi kan ställas inför på savannen.

 • Kamerahus.
 • Teleobjektiv (200 mm och uppåt).
 • Normaloptik/kortare teleobjektiv (cirka 50 – 90 mm).
 • Vidvinkelobjektiv (cirka 14 – 32 mm).

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder. Stativ är inte brukbart i safaribilarna. Observera att du inte får flyga med drönare i viltreservatet.

 • En kameraväska för din kamera & objektiv.
 • En laptop för redigering av bilder.
 • Extra minneskort.
 • Extra batterier.
 • Batteriladdare.
 • Backupplösning.
 • Eventuellt stativ.
 • Din egen kringutrustning.

2 december: Middag (frukost och lunch ingår ej).

3 december: Frukost, lunch och middag (ingår).

4 december: Frukost, lunch och middag (ingår).

5 december: Frukost, lunch och middag (ingår).

6 december: Frukost, lunch och middag (ingår).

7 december: Frukost och lunch (middag ingår ej).

Förutom de tre stora kattdjuren (lejon, gepard & leopard) finns här bland annat, giraffer, elefanter, antiloper, gaseller, vårtsvin, babianer, hyenor, schakaler, flodhästar, antiloper, gaseller, afrikans buffel, gnu och fler. Du kan skatta dig lycklig om vi ser någon av de mer sällsynta kattdjuren karakal och serval. Förutom ovannämnda arter kommer vi också att söka efter spetsnoshörningen eller den svarta noshörningen som klassas som akut hotad i världen idag. Endast 20 stycken finns kvar i Masai Mara så om vi lyckas få syn på en eller till och med fotografera en individ är det en mycket speciell upplevelse.

Fågellivet i Masai Mara är inte blygt för sig heller. Med över 450 olika fågelarter observerade. Av dessa är cirka 55 arter rovfåglar. Oftast får dessa fantastiska skapelser stå i skymundan för de större däggdjuren. Räkna med att få se och fotografera olika örnar, gamar, struts, hägrar och eventuellt kungsfiskare.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (9 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.

Vi kommer att sitta fyra stycken personer i varje jeep som har plats för 8 personer. Med dig i bilen åker en guide och en chaufför. I en av bilarna sitter jag i framsätet som guide. Vi kommer att rotera personer i de olika bilarna från dag till dag.

Det krävs visum & pass för att komma in i Kenya. Om du tycker att det många gånger kan vara besvärligt och svårt att förstå dig på alla fält som ska fyllas i på en visumansökan, kan du kontakta min samarbetspartner, Visumpartner i Stockholm. Av erfarenhet vet jag att det är många personer som fruktar just detta moment när de ska ut och resa.

Kontakta Visumpartner på:

Telefonnummer: 08-409 419 00 | Ange att du ska åka med Fröstad Naturfoto.

I god tid före avresa ska du kontakta din vaccinationscentral.

För frågor om vacciner, kontakta din vaccinationscentral.


Observera! Denna information är från Utrikesdepartementet (2020-08-21).

 • Malaria är vanligt förekommande på landsbygden i Kenya. Kontakta din vaccinationscentral för förebyggande medicin mot Malaria. Det hjälper även med myggmedel och myggnät när du sover (som finns i alla tält på  vårt boende).
 • I huvudstaden Nairobi & Mombasa finns det bra sjukhus.

Nej den här fotoresan är inte fysiskt krävande.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

 • Valuta: Vi betalar med USD (Amerikanska dollar) på vårt boende. Här går även utmärkt att betala med kort. Observera! Om du ska betala utanför campområdet så är det säkrast att betala med kenyanska shilling (KSH).
 • Dricks: Till guiderna & serveringspersonal, cirka 5-10$ per dag, per deltagare.
 • Eluttag: Typ G (BS 1363).
 • Plastpåsar: Kenya har förbjudit plastpåsar sedan 2017. Du kan få böter om du tar med dig plastpåsar, så lämna dessa hemma.
 • Kamouflagekläder: Ta inte med dig några kamouflagekläder till Kenya. Här är det endast militärer som bär dessa plagg.
 • Huvudstad: Nairobi.
 • Invånare i Kenya: 47 251 000 (2016).
 • Språk: Engelska & Swahili.
 • Tidsskillnad: Tre timmar före GMT.
LADDA NER FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTA FÖR MASAI MARA, KENYA (PDF)
LADDA NER RESEPROGRAMMET FÖR DENNA FOTORESA (PDF)
0
DATUM : 2 – 7 DECEMBER 2021
 • KOSTNAD: 21 800 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 4 360 kronor (20%)

Inkluderat i priset:

 • Del i dubbelrum.
 • Frukost, lunch & middag enligt program.
 • Transport från och till flygplatsen i Nairobi.
 • All transport i Kenya och inom nationalparken.
 • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Flygbiljett till Jomo Kenyatta international airport (Nairobi). Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren >


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  [contact-form-7 404 "Hittades inte"]