Fotografera kronhjortar & dovhjortar i ett östgötskt landskap.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF.
BOKA
Observera! Denna workshop har endast 1 plats kvar!
Boka nu, för att försäkra dig en plats.
0
DATUM : 16-18 OKTOBER 2020
 • KOSTNAD: 5.900 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1180 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende på stuga intill lantlig herrgård på östgötaslätten.
 • Frukost, lunch & middag.
 • Fri tillgång till vilthägnet, rastplatser med vindskydd och båt för fiske.
 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till herrgården. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Kom nära kronhjort & dovhjort.

 • Fotografera kronhjort & dovhjort i ett vackert eklandskap.

 • Om vädret tillåter, stämningsfull dimma med klövvilt.

 • Lär dig att bli en bättre däggdjursfotograf.

 • Bilddiskussioner & bildanalyser.

 • Chans att se och fotografera vildsvin.

 • Tillgång till privathägn och båt i en liten insjö.

Fotografera kronhjort och dovhjort mitt i det östgötska eklandskapet. Till ljudet av brunstens bröl sveper dimman in över landskapet och skapar en magisk stämning. Här smyger vi på klövviltet och sitter på pass för att fotografera på olika platser över hela området. Här finns drygt 200 dovhjortar och 50 kronhjortar på ett litet område av 75 hektar. Detta inbjuder självklart till många bilder, både närgångna porträtt och djuren i eklandskapet. Området som vi kommer att fotografera i är mycket tilltalande med kraftiga ekar, sjöar och betesmarker. Här finns också möjlighet att fotografera bland annat sångsvanar, vildsvin, rådjur och älg.

Som Jaegersborgs dyrehavn i Danmark.

Jaegersborg i Danmark har blivit en mycket populär plats för att fotografera kronhjort och dovhjort på. I det här området får du dela parken med många andra fotografer, friluftsmänniskor och motionärer. Viltet lever i hägn vid Jaegersborg och är här väldigt vana vid människor.

Den här kronhjort och dovhjortsworkshopens landskap liknar det i Jaegersborg, förutom att vi inte behöver dela platsen med massor av andra människor. Här har vi ett privatägt hägn på 75 hektar som vi har helt för oss själva, vilket känns mycket speciellt och exklusivt. Kron- och dovhjorten lever här tätt och vi kommer att ha möjligheten till att fotografera väldigt mycket klövvilt över de dagar som workshopen sträcker sig. Observera! Naturligtvis placerar vi oss alltid så stängslet inte syns. Vi rör oss mest i mitten av privathägnet och då ser vi aldrig stängslet.

Djuren som vi kommer att fotografera är inte lika vana vid människor här som de i Jaegersborg vilket givetvis bidrar till stämningen när vi fotograferar dem. Platsen präglas starkt av det vackra ekbältet och här finns stora, gamla och grova ekar. I mitten av landskapet finns ett viltvatten där kronhjort och dovhjort ofta samlas för att dricka. Förutom själva fotograferingen av klövviltet finns här också vackra landskap att arbeta med och skapa landskapsbilder på. Stora ekar bryts av med små sjöar och öppna ängsmarker.

Kronhjorten.

Huvudfokus på den här workshopen är fotograferingen av kronhjort och dovhjort. Att få se en kronhjort (Cervus elaphus), träda fram ur en tät dimma en daggig morgon i oktober är en magisk syn. Kronhjorten är större än dovhjorten och är rödbrun i pälsen sommartid, den kan även vara gulbrun till mörkt brun. Vinterpälsen är brunsvart. Liksom dovhjorten har den vid vuxen ålder imponerande helskovel med många taggar. Hornen är vanligtvis störst från åldern tio till fjorton år på en kronhjort. Ungdomarna får horn vid cirka ett års ålder, så kallade stånghorn.

Under kronhjortsbrunsten då denna workshop går av stapeln är just kronhjortens bröl ljudet som sätter sin speciella prägel på landskapet. Ljudet är ett av svensk natur kraftigaste och kan höras från mycket långt håll. Kronhjorten är riktigt majestätiskt när du ser den för första gången. Den är kraftigt byggd och till skillnad från dovhjortens lite mer ”skuttiga” flykt är den mer rak och bestämd i sin gång och spurt.  I det inhägnade området finns cirka 50 kronhjortar.

Vi kommer att koncentrera den mesta av vår fotografering av klövviltet med en utgångspunkt i tidiga morgnar och sena kvällar. Detta för att få med oss det bästa ljuset och dimman.

Dovhjorten.

Dovhjorten (Dama Dama) introducerades i Europa runt 1500-talet som jaktvilt på storgårdar. I slutet av 1800-talet rymde ett antal dovhjortar från sina inhägnader och det är sannolikt från denna stam som våra vilda dovhjortar kommer ifrån som vi har i Sverige idag. Dovhjorten är mindre än kronhjorten och deras päls varierar i färg och form. Den mest klassiska är den rödbruna pälsen med vita prickar, men de kan även vara helt svarta eller bruna. Det finns även vita dovhjortar men de är mer sällsynta. Detta är inte som många kanske tror, albino, utan en helt naturligt utseende för dovhjorten.

Det är bara handjuren som har horn hos dovhjorten. De vuxna bockarna har så kallade helskovel, detta är horn som är grövre och större än ungdomarnas motsvarigheter. Stånghorn och halvskovel kallas dessa stegen innan helskovel uppkommer. I det område som vi ska fotografera i finns det många dovhjortar med helskovel. I det inhägnade området finns cirka 200 dovhjortar.

En unik och exklusiv upplevelse.

Att få möjligheten att komma både kronhjort & dovhjort nära en speciell upplevelse. Att kunna ströva fritt inom det stora hägnet i sällskap av några få deltagare till är väldigt speciellt. Ofta brukar dessa hägn inte vara öppet för allmänheten. Därför skulle jag vilja kalla detta en unik och exklusiv upplevelse.

Förutom klövviltet finns här runt omkring oss många andra däggdjur och fåglar som vi kan möta. Älg, rådjur, räv och sångsvan hör till vanligheterna. Vildsvinet har en stor stam i området och chansen är mycket stor att få se dem och kanske till och med fotografera vildsvinet. De vilttäta områdena runt herrgården hyser en stor biologisk mångfald i de vackra miljöerna finns mycket spännande att upptäcka. Vi kommer också att söka efter vilt långt efter mörkrets inbrott med en kraftig strålkastare för att se vad vi kan finna. Du kan räkna med en späckad upplevelse på denna workshop mitt i det östgötska ekbältet.

Bilddiskussioner och bildanalys.

I stugan som ligger på herrgården har vi tillgång till en större matsal med ett stort bord. Här kommer vi att ha bilddiskussioner och bildanalys som en teoretisk del av workshopen. Givetvis kommer vi att utgå ifrån de bilder vi har tagit här i markerna och du kommer att få feedback på vad jag som kursledare anser att du har gjort bra och vad du eventuellt kan göra bättre. Dessutom kommer du att få en vägledning i hur du kan gå vidare med de specifika bilderna i efterbehandlingen. Det är många som efterfrågar just bilddiskussioner på fotoworkshop och det är även en viktig del för att du ska utvecklas som fotograf. Bilddiskussionerna, bildanalysen och kritiken ges givetvis under positiva former och det kommer att vara ett bra tonläge genom våra bildanalyser.

En stor del av workshopen fokuserar på att göra dig till en bättre däggdjursfotograf. Vi kommer att behandla ämnen som vikten av låga vinklar, kreativ fotografering av djuren, brännvidder, slutartider, skärpedjup, hur du kommer djuren nära, gömslen och mer. Om du vill lära dig mer om däggdjursfotografering i allmänhet samtidigt som du kommer hem med bra bilder på kronhjort och dovhjort  är det här workshopen för dig.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

16 oktober 2020.

Vi träffas vid herrgården klockan 10:00 torsdagen den 15 oktober. Därefter gör vi oss hemmastadda i vår stuga och packar upp våra saker. Därefter träffas vi i matsalen som också blir vårt rum för bilddiskussioner och genomgångar. Där håller jag en introduktion till området och vad vi kan förvänta oss av de kommande dagarna.

Efter denna genomgång äter vi en senare lunch och beger oss sedan ut för att fotografera kron- & dovhjort. Dagen avslutas med middag.

17 oktober 2020.


Vi går upp tidigt för att äta en stadig frukost och beger oss sedan innan solens uppgång iväg till dov- och kronhjortarna för att fotografera dem i det första morgonljuset. Chansen är också stor att stöta på andra djur, exempelvis sångsvanar, vildsvin, rådjur och älg. Efter vår morgon-fotosession går vi tillbaka till vårt boende och äter lunch.

Efter lunchen startar vi igång en bilddiskussion och genomgångar av gårdagens kvällsfotografering. Här kommer du att få konkreta råd och tips samt efterbehandlingstips av dina fotografier. Efter dessa teoretiska genomgångar är det tid för lite egen tid och vila.

På eftermiddagen beger vi oss ut i markerna igen för att fotografera kron- & dovhjort, följt av en middag. Efter middagen tar vi en tur med nattlampa för att spana efter främst vildsvin.

18 oktober 2020.


Detta är den sista dagen av kron- & dovhjortsworkshopen. Vi börjar med att äta frukost för att sedan bege oss en sista gång mot kron- & dovhjortarna. Vi går sedan tillbaka till vårt boende och äter lunch. Efter detta har vi de sista bilddiskussionerna och kommer efter detta att avsluta workshopen vid lunchtid.

Du tar dig själv med valfri transport till herrgården utanför Mantorp i Östergötland. Exakt vägbeskrivning skickas vid förfrågan eller vid bokning. Tiden för uppsamling är 15 oktober klockan 10:00.

Vi kommer att bo i stugor (stuga) i direkt anslutning med vilthänget. Inga bilfärder är nödvändiga i området. Stugorna ligger vackert inom herrgårdsområdet mitt på östgötaslätten. Det finns närhet till vindskydd, grillplats och även en båt vid den  närliggande sjön.

På denna fotoresa ingår det frukost , lunch & middag enligt program nedan.

 • Två frukostar, 16-17 oktober.
 • Tre luncher, 15-17 oktober.
 • Två middagar, 15-16 oktober.
 • Bullar/frukt.

Husmanskost baserad på gårdens och traktens råvaror, så långt möjligt.

Packlista Kläder & utrustning.

 •  Vanliga kläder och ombyten.
 •  En vindjacka.
 •  Regnjacka & regnbyxor. Eller alternativt vattentät vindjacka.
 •  Slitstarka långbyxor.
 •  Bra skor, gärna vattentäta. Kängor är bäst.
 •  Hygienartiklar.
 • Mössa och lättare/luftiga handskar (tidiga morgnar och sena kvällar kan bli kalla).

Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

Utrustning:

 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.

Du behöver inte fundera över säkerheten! Första hjälpen är alltid med och tillika nödsändare för din trygghet.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i reseväskan är upp till dig.

Det är främst kronhjort & dovhjort som står i fokus på denna workshop. Vi kommer att ha möjligheten att komma nära våra fotomotiv, men det viktigaste är ett teleobjektiv från cirka 200 mm och uppåt. Du kommer också att få möjligheten att arbeta med ett vackert eklandskap så en vidvinkel eller normalzoom är också bra att ha med sig.

Du behöver inte alls ha dessa objektiv utan detta är bara ett förslag från min sida. Om du har en zoom som täcker flera brännvidder är det också att rekommendera.

Tänk på att denna workshop är öppen för alla, amatörer som proffs. Du kommer helt enkelt med den kamerautrustning som du fotograferar med i dagsläget.

• Kamerahus.

• Teleobjektiv från cirka 200 mm och uppåt.

• Vidvinkelsobjektiv (cirka 14 mm till 35 mm) eller normaloptik (cirka 50 mm – 90 mm).

• Extra batterier & minneskort.

• Stativ.

• Bärbar dator (viktigt om du vill vara med på efterbehandlingsdelen av workshopen).

• Backup. Extra viktigt för alla fotografer. På denna resa rekommenderar jag dubbla minneskort om din kamera har den möjligheten

• Eventuella kamerafilter eller kringprodukter som du använder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är åtta stycken personer (nio med mig).

Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Lättare promenader i eklandskapet. Den här workshopen är inte fysiskt ansträngande.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF.
Boka
0
DATUM : 16-18 OKTOBER 2020
 • KOSTNAD: 5.900 SEK

 • 8 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1180 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende på stuga intill lantlig herrgård på östgötaslätten.
 • Frukost, lunch & middag.
 • Fri tillgång till vilthägnet, rastplatser med vindskydd och båt för fiske.
 • Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till herrgården. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

Boka

Fotografera kronhjort & dovhjort i ett östgötskt landskap (16 -18 oktober 2020).

OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Önskar du information & pris för enkelrum?
JaNej
Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren
Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.