FOTOGRAFERA ISJÄTTARNA  I DOVREFJELLS BERGSKEDJA.

Observera! Den här workshopen är fullbokad!
Anmälan till reservlistan är öppen.
0
DATUM : 2-7 februari 2021
 • KOSTNAD: 9500 SEK

 • Endast 4 PLATSER

Anmälningsavgift: 1900 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Boende i stuga mitt uppe på Dovrefjell.
 • Frukost, lunch och middag.
 • Transport uppe på Dovrefjell.
 • Teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Dovrefjell. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren.

 • Fotografera myskoxen, överlevaren från istiden, i sin rätta miljö bland bergen i Dovrefjell på vintern.

 • Vackert alpint präglat landskap.

 • Det ikoniska berget Snøhetta i morgonljuset.

 • Mysig stuga mitt uppe på Dovrefjell med naturen precis runt husknuten.

 • Bildvisning och föreläsning om myskoxen och Dovrefjell av Niklas Virsén.

 • Guide med 30 års erfarenhet av myskoxeguidning.

Att fotografera myskoxarna i Dovrefjell vintertid är något alldeles speciellt! Visst är det ett vackert landskap på hösten också, detta är tiden då myskoxen oftast fotograferas. Det är mer ovanligt att se bilder på myskoxen i vinterlandskapet. Nu har du chansen att få hänga med på denna resa och faktiskt göra det, uppleva myskoxen i sitt rätta element.

Myskoxarna, överlevarna från istiden.

De myskoxar som finns här i Dovrefjell är inplanterade från Grönland år 1947. Några djur har också lyckats tagit sig över gränsen till Sverige och Härjedalen. Det är dock endast i Dovrefjell där hjorden av myskoxe är talrik i Skandinavien. Myskoxen är väldigt speciell att studera och är verkligen kvarlevor från den sista istiden. Paleontologiska fynd har visat att myskoxen levde sida vid sida med mammuten och  ullhornig noshörning. Dessa fakta gör det inte mindre intressant att söka efter- och fotografera myskoxen.

I Dovrefjell finns i skrivande stund mellan 250 och 300 myskoxar. Enligt nya regler från kommunen ska 200 individer utgöra myskoxestammen i Dovrefjell i framtiden. En myskoxe kan väga mellan 250–500 kilo men exempel på myskoxar som har blivit ännu mycket tyngre finns.

Den fascinerande förhistoria som myskoxen har tar oss tillbaka till för cirka 30.000 – 40.000 år sedan då paleontologiska fynd påvisar aktivitet av myskoxe i nuvarande Skandinavien.

Myskoxen vintertid.

Myskoxarna är ett av världens tuffaste djur som överlever i detta karga, kalla och vindpinade klimat. Som stora stenblock står de i det alpina landskapet och motstår starka vindar och kyla som lätt kan nå -30 grader. Det är tack vare den tjocka pälsen och bottenull som den klarar dessa bistra förhållandena.

Under vintertid sparar myskoxen så mycket på sin energi som möjligt, inte konstigt att de tappar mycket vikt under vintermånaderna. Myskoxen får lite näring i sig från de lavar den äter genom att sparka fram det ätbara i marken.

Myskoxarna befinner sig längre ned i landskapet på våren, sommaren och hösten. När snön börjar falla och temperaturen sjunker vandrar den längre upp i det arktiska landskapet. Här uppe följer den bergsryggar och stråk där det inte finns så mycket lössnö. Varför de inte befinner sig långt nere i dalen vintertid, trots att det borde finnas mer mat där, har att göra med snödjupet. Myskoxarna är inte anpassade för att trampa runt i djup snö.

Här i Dovrefjell har myskoxen inga naturliga fiender, förutom människan. Det finns inget bestånd av varken varg eller björn, även om järv förekommer.

Vi kommer att resa i små grupper av fyra stycken (fem med mig som reseledare plus guide). Mina erfarenheter från Dovrefjell och att fotografera myskoxe är att djuren blir lugnare när de bemöts av mindre grupper. Det vi mest av allt vill vara att så liten påverkan som möjligt med vår närvaro. Dessutom öppnar ett en mindre grupp även möjligheter där alla kan få hjälp med kamerateknik och bildseende ute i fält. Det blir ett mer ansvarstagande, exklusiv och personlig fotoresa helt enkelt.

Ett arktiskt vackert landskap.

Det är inte bara myskoxen som gör denna fotoresa både prisvärd och fantastisk. Landskapet i Dovrefjell är något alldeles speciellt.  Dovrefjell har ett landskap som är alpint präglat där Snøhetta är det mest kända berget i området med sin imponerande höjd på 2286 meter över havet. I det tidiga morgonljuset kan Snøhetta färgas alldeles rosa och på topparna kan det vara snörök, vilket ger otroliga möjligheter till vackra panoraman. Givetvis kommer vi att besöka och titta närmare på detta berg på väl utvalda platser.

På denna fotoresa till myskoxarna i Dovrefjell kommer vi att röra oss från cirka 1050 m.öh. upp till cirka 1400 m.öh.

Ju högre upp över trädgränsen som vi kommer desto mer alpint blir landskapet. Tänk dig vackra vita och kala fjäll som sockertoppar mot himlen. Uppe på kalfjällen finns det bitvis nästan snöfri mark där snön har blåst bort av starka vindar. Här blottas sten och lav. Det är ofta på dessa platser vi träffar på myskoxar. Längre ner i dalarna och under trädgränsen ligger det ofta ett mycket tjockt täcke av snö.

En nationalpark.

År 2003 instiftades Dovrefjell som en nationalpark. Tack vare detta skydd är naturen välbevarad och skyddad. Bitvis finns här också ett gott bestånd av älg och det är inte helt otroligt att vi kan stöta på dem här. Har vi riktigt tur på våra vandringar och fotosessioner kanske vi till och med får se en fjällräv. Rödräven är vanlig här likaså både fjällripa och hare.

Som kuriosa kan nämnas att ett av Norges äldsta naturreservat finns i utkanten av nationalparken, Fokstumyra. Naturreservatet är inrättat redan 1923 och här kan du bland annat se den ultimata fjällfågeln blåhake.

Ett vinteräventyr.

Solen går ned bakom de snötyngda bergen och vinden viner utanför stugan. En bra dag bland bergen! Röda kinder och vinterkläderna på tork. Kamerautrustningen förbereds för en morgon och eftermiddag med fotografering av överlevaren från istiden, myskoxen.

Detta är en typisk seneftermiddag och kväll i Dovrefjell. Mys i stugan och många fina minnen från dagens fotografering. Att befinna sig i Dovrefjell under vintern är mer än en fotoresa det är ett äventyr!

Vädrets makter.

Dovrefjell är en plats där vädret vintertid kan skifta väldigt snabbt. Ena stunden kan det vara soligt medan det en halvtimme efter drar in snöfall och kraftig vind. Vädret kan också skilja markant från dal till dal.

Temperaturerna kan variera mellan några minusgrader och ner mot minus 30 grader. Minus 8 till 16 grader hör till det normala. Det är viktigt att du klär dig rätt för att vistas i detta klimat och gör du det, kommer inte vädrets makter att vara ett problem. Längre ner hittar du en packlista över vad du gärna ska ta med dig på denna fotoresa.

Kraftig vid och snö, även om det kan kännas kallt, tillför väldigt mycket till dina myskoxebilder. En kombination av sol, vind och snö är givetvis det allra bästa och det är också inte ovanligt i ett landskap med så pass stor väderomväxling som i Dovrefjell vintertid.

Mer information.

2 februari, 2021.

Resdag. Var och en tar sig själva till Dombås i Norge (mer information vid intresseanmälan/bokning). Därifrån fortsätter vi i karavan upp till Dovrefjell och vårt boende.Väl framme vid stugan är vi säkert trötta efter den långa resan. Vi packar upp våra kläder och kameror – och har en introduktion till området, bildvisning samt öppen frågestund.


3-6 februari 2021.

Vi söker efter och fotograferar myskoxar varje dag. På morgnarna åker vi ut för att fånga det vackra morgonljuset bland berg och fjäll.

Dessa dagar lämnas öppna beroende på rådande väder och situation.


7 februari, 2021.

Nu måste vi tyvärr lämna Dovrefjell bakom oss för denna gång. Färden går hemåt.

Mötesplats: Dombås, Norge.

Du tar dig själv till Dombås med bil eller annat valbart färdmedel. Därifrån åker vi “karavan” mot Dovrefjell. Har du andra önskemål gällande transport, ange detta vid bokning av fotoresan.

Tid: Klockan 15:00 den 2 februari 2021.

Vägbeskrivning skickas vid bokning.

Vi bor i en stuga för 7 personer (vilket innebär att vi har gott om utrymme) mitt uppe på Dovrefjell med naturen precis runt husknuten. Stugan har 7 stycken sovplatser. Den har toalett och dusch, kylskåp/frys och spis. I vardagsrummet finns det en eldstad. Wifi & tv finns också.

 • Sänglakan och handdukar ingår.
 • Ingen möjlighet till enkelrum.

 

 

I denna fotoresa ingår det frukost, lunch och middag.

 • 3-7 februari: Frukosten består av yougurt, musli, gröt, mackor, pålägg, ägg, kaffe, te och grönsaker.
 • 3-6 februari: Lunch består av hemmagjorda och matiga mackor och varm dryck som vi kommer att ta med oss ut i fält (du tar med dig din egen termos).
 • 2-6 februari: Middagarna serveras varje kväll klockan 18:00 på vårt boende. Maten är husmanskost.

Kläder & skor

När du ska välja kläder inför fotoresan till Dovrefjell , ska du klä dig varmt. Tänk dock på att när vi går med snöskor så kommer du att bli varmare. Därför ska du inte heller ha för mycket kläder på dig. Börja med underställ. Över understället en t-shirt, sedan en tröja och till slut en vinterjacka (observera att antalet lager beror mycket på hur lätt du fryser). På benen brukar det räcka bra med underställ och termobyxor eller några andra varma byxor.

Givetvis måste du även ha en varm mössa, bra handskar som klarar flera minusgrader och ett par kängor eller vandringsstövlar som har bra motstånd mot väta och kyla.

 • Underkläder & strumpor.
 • Underställ.
 • Bra vandringsskor eller stövlar (varma & vattentäta).
 • Varm vinterjacka.
 • Undertröjor (gärna i ull).
 • Förstärkningsplagg (när vi blir stillasittandes).
 • Slitstarka och vattentäta byxor (termobyxor är bra).
 • Mössa.
 • Skidmask (heltäckande).
 • Vattentäta och varma vantar (gärna i två lager).
 • Buff eller halsduk.
 • Myströja och mysbyxor (för kvällarna i stugan).
 • Du behöver inte ta med dig några ”finkläder”.
 • Eventuella mediciner.
 • Lakan och handdukar finns på boendet.

Utrustning

På den här fotoresan kommer vi att använda snöskor. Ta även med dig ett par stavar om du har. Detta underlättar mycket för din rygg och ben när du bär på kamerautrustningen och vandrar bland bergen i detta alpina landskap.

Glöm inte ta med dig en termos som du fyller upp med te eller kaffe varje morgon innan vi åker ut i vinterlandskapet. Om du brukar frysa om händer och fötter är hand- och fotvärmare viktigt. Jag använder mig alltid av dessa när jag tillbringar tid i kalla miljöer, detta även om jag sällan fryser om varken händer eller fötter. Handvärmare är små påsar som du lägger i dina handskar och i skorna. När påsarna får kontakt med luft utsöndrar de värme som brukar vara aktivt i cirka 8 timmar. Hand- och fotvärmare kan köpas i de flesta större sportbutiker (även på Biltema).

 • Snöskor.
 • Vandringsstavar (med snötrugor).
 • Skidglasögon eller solglasögon.
 • Värmepåsar för händer och fötter.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Kablar till dina elektroniska enheter.
 • Grendosa för att få fler eluttag.

Kamera, objektiv & kringutrustning.

Att gå i dessa landskap och finna myskoxen kan vara relativt tungt så välj noggrant ut den kamerautrustning du behöver. Eftersom huvudmålet med denna fotoresa är att fotografera myskoxe rekommenderas ett tele-objektiv. Någonstans mellan 200mm och uppåt. Ju mer brännvidd du har, desto bättre. Glöm dock inte att ta med dig en vidvinkel om det finns möjlighet, landskapet här uppe vintertid är helt fantastiskt! Du kommer också ha möjlighet att arbeta med mer intima landskap så glöm inte teleobjektivet för landskapsfoto också. Här rekommenderas en brännvidd mellan 80-300 mm.
Övrig utrustning som du kan ta med dig är ett stativ för eventuell stjärnfotografering och en laptop (om du vill redigera bilderna på plats).

 • Ett teleobjektiv för myskoxefotografering från 200 mm och uppåt.
 • Ett teleobjektiv för intima landskap och för att tajta ihop utsnittet på bilderna, rekommenderas 80-300 mm.
 • Ett vidvinkelmotiv för landskap.
 • Stativ för dig som är sugen på att fotografera stjärnhimmel på kvällarna.
 • En laptop för redigering av dina bilder
 • En extern backupdisk eller extra minneskort.

Tänk på att i detta kyliga klimat kommer dina batterier att ladda ur snabbare än normalt. Ta därför med dig extra batterier.

 • Kamerabatterier och batteriladdare samt eventuellt powerbank.

Alla fotografer har sina olika typer av kringutrustning de inte kan vara utan. Nedan listar jag sådant som kan vara aktuellt.

 • Kamerafilter (ND, avtonat gråfilter, polfilter).
 • Ett makroobjektiv för att fotografera exempelvis snöstjärnor.
 • Extern blixt.

Angående drönare.

 • Du får inte flyga med drönare inne i nationalparken.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är fyra stycken personer (6 stycken med mig och guide). Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Mina erfarenheter från Dovrefjell och att fotografera myskoxe är att djuren blir lugnare när de bemöts av mindre grupper. Det vi mest av allt vill vara att så liten påverkan som möjligt med vår närvaro. Dessutom öppnar ett en mindre grupp även möjligheter där alla kan få hjälp med kamerateknik och bildseende ute i fält. Det blir ett mer ansvarstagande, exklusiv och personlig fotoresa helt enkelt.

Det kan vara fysiskt krävande. Du bör ha en god kondition och klara av att pulsa fram i snö med snöskor. Hur fysiskt krävande det kan bli beror helt på vart myskoxen väljer att tillbringa sin tid. Detta är vilda djur så de går inte att styra. Om myskoxen skulle stå väldigt högt uppe bland bergen kan det bli alternativ att leta vidare på andra ställen över Dovrefjell.

 • Du bör ha en god kondition för att delta på denna fotoresa.

Flera minusgrader hör till vanligheterna i Dovrefjell, Norge under denna tid.  Vindarna kan vara rejäla och det är inte ovanligt med ordentligt snöyr. Vinden och minusgraderna gör att det kan kännas kallt. Det kan givetvis också bli sol och klarväder men var förberedd på flera minusgrader och vind.

För mig som reseledare och fotograf är tryggheten för dig som deltagare och resenär givetvis extremt viktig! Jag kommer aldrig att utsätta dig som resenär eller deltagare till något som kan innebära fara eller skada för hälsan. Jag kontrollerar och håller mig uppdaterad på säkerhetsläget till mina destinationer och skulle det uppstå problematik, så som naturkatastrof, oroligheter, krig och så vidare får du resan återbetald i enlighet med Kammarkollegiet.

Jag anmäler mig alltid till Sweden Abroad inför varje avresa för att maximera möjligheten för den svenska ambassaden att kontakta mig om något osannolikt skulle inträffa som betyder att vi måste avbryta resan. Förutom dessa säkerhetsåtgärder för din trygghet har jag gått kurs i första hjälpen och har alltid första hjälpen kit i närheten under hela vår aktivitet.

GPS (Garmin GPSMAP64st)

En  Garmin  GPSMAP64st GPS följer alltid med ut i fält. Med denna starka GPS kan jag navigera mig fram även i den tätaste dimman eller i mörker. Inlagda koordinater i förtid hjälper mig också lättare att navigera.

Sammanfattning, trygghetsåtgärder för dig:

 • Resegaranti via Kammarkollegiet.
 • Säkerhetskontrollerar alltid våra destinationer (via bland annat UD).
 • Anmäler fotoresorna till Sweden Abroad.
 • Utbildning i första hjälpen.
 • First Aid kit i närheten.
 • Jag har alltid med mig en GPS (Garmin GPSMAP64st) i fält.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

Du reser grönare med Fröstad Naturfoto eftersom jag klimatkompenserar för flygutsläpp under vår fotoresa. Detta gäller alla nya fotoresor för 2019 och framåt.

De pengar vi klimatkompenserar vår fotoresa med går till återplantering av träd i Etiopen. Endast 3% av Etiopiens naturliga regnskog finns idag kvar. Ju mer träd som finns kvar på vår jord desto bättre för klimatet och den globala uppvärmningen. Träden tar nämligen upp växthusgaserna som är huvudproblemet till den globala uppvärmningen. Projektet som vår klimatkompensation går till är Gold-Standard certifierat.

När du bokar din fotoresa kommer du att få en kopia på certifikatet som visar att vi har klimatkompenserat samt ett tackkort för att du har hjälp till att klimatkompensera ditt flygande.

0
DATUM : 2-7 februari 2021
 • KOSTNAD: 9500 SEK

 • Endast 4 PLATSER

Anmälningsavgift: 1900 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Boende i stuga mitt uppe på Dovrefjell.
 • Frukost, lunch och middag.
 • Transport uppe på Dovrefjell.
 • Teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Dovrefjell. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren.


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).