Fokus på lavskrika i en höstprydd urskog.

OBSERVERA! DEN HÄR FOTORESAN HAR  ENDAST 2 PLATSER KVAR!

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

LADDA NER DENNA WORKSHOP SOM PDF
0
DATUM : 14 – 16 september 2022
 • KOSTNAD: 6 900 sek

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende på fjällpensionat.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till & från vårt boende. Transport till Fulufjället från vårt boende.  Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Fotografera lavskrikor i en riktig urskog.

 • Möjligheten att kunna komma lavskrikan mycket nära.

 • Unika iscensatta miljöer för fotografering av lavskrika.

 • Magisk gammelskog med skägglav, död ved och höga biologiska värden.

 • Höstfärger, vattendrag och bäckar.

 • Njupeskär, ett vattenfall med en fallhöjd på cirka 70 meter.

 • Boende på fjällpensionat med utsikt över fjällområdet.

Lavskrikan är en av mina absoluta favoritfåglar. Det är många gånger jag har fotograferat i Fulufjället nationalparks urskog och fått sällskap av dessa vänliga och charmiga gammelskogsfåglar. Vad som många gånger krävs för extra bra fotografering av lavskrika är en regissör. Någon som planerar vart lavskrikan ska sätta sig och hur du kan få unika och mer kreativa bilder av lavskrika. Det är här jag kommer in i bilden.

I svensk folktro var lavskrikan en barrskogsfågel som bringade otur med sig och tillhörde det övernaturliga i skogen. Den känslan har jag aldrig haft när jag har träffat på lavskrikan bland skägglav och gammelgranar. Tvärtemot har jag alltid uppskattat dess närvaro i gammelskogen. Jag är helt säker på att du också kommer att göra det.

En riktig urskog i höstfärger.

Fjällskogen i Fulufjällets nationalpark är verkligen en riktig urskog. Här når skägglaven marken från gamla granar, du kan se död ved, tickor och allt som präglar en riktig urskog och det med råge. Att vandra och fotografera i urskogen kring Fulufjällets nationalpark är en upplevelse och det är lätt att förtrolla sig in i en annan värld av den rika biologiska mångfald som finns här.

Fulufjällets nationalpark förknippas främst med Njuperskär, ett av Sveriges högsta vattenfall som är en vacker sevärdhet i nationalparken. Även titulerad världens äldsta gran ”Old Tjikko” hör till huvudattraktionerna. Med dessa sevärdheter som dragplåster glöms både lavskrikan och den ofantligt vackra urskogen ofta bort. Urskogen här är en pärla och med rätt lokalkännedom kan du komma till riktigt magiska platser med imponerande skägglav. Det är just i sådana förhållanden som lavskrikan ska fotograferas och inte på turiststigarna.

Närkontakt med lavskrikor.

På den här workshopen är det högst sannolikt att vi får närkontakt med lavskrika. Från någon eller några meter ifrån till tajta porträtt med ett teleobjektiv. Med andra ord rejäl närkontakt med dessa vackra urskogsfåglar. Du kommer att kunna göra närstudier av fjäderdräkten i dina bilder och känna en nära gemenskap med lavskrikan.

Vi kommer att arbeta med att fotografera lavskrikan i olika typer av situationer inne i urskogen. Bland annat mot skägglav, på murkna stubbar, i det röda bärriset och vid bäcken. Tiden då vi fotograferar lavskrika kommer att anpassas på bästa sätt för att få det bästa ljuset och möjlighet till snabbare slutartider.

Lavskrikan kan kännas igen på sin roströda färg på vingarna. Den är kraftigare brun på huvudet medan kroppen är mer gråbrun. Vingarna som fläckvis är roströda har också en grå ton. Stjärtfjädrarna har en mix av områden med roströd färg och gråbrunt.

Du behöver en regissör.

För att få ut så mycket som möjligt av din fotografering av lavskrika behöver du en ”regissör”.  Med andra ord någon som styr vart lavskrikan ska sätta sig och i de mest fotogeniska platserna i Fulufjället. Exempelvis pratar jag här om de vackraste granarna med mest skägglav, invid de mest fotogeniska bäckarna och på de natur skönaste gamla stubbarna med höstfärger i bakgrunden. Detta är inget du behöver tänka på när du är här och fotograferar med mig. Min uppgift är att försätta dig i de absolut bästa förutsättningarna för att skapa så bra, unika och kreativa bilder på lavskrika som möjligt.

Fotografera lavskrika med både tele- & vidvinkelobjektiv.

Du kommer (högst sannolikt) att få möjligheten att fotografera lavskrikan både med ett teleobjektiv likaväl som ett vidvinkelobjektiv, under de dagar som vi ska fotografera lavskrika. Så pass nära kan vi komma. Detta öppnar givetvis dörrarna för en mer kreativ fotografering av lavskrika. Vi kommer exempelvis, med en vidvinkel, få ett mycket bredare perspektiv så att vi får med mycket av det vackra urskogslandskapet samtidigt som fågeln inte blir för liten i bilden. En bild på en lavskrika på en gren kommer till en början att känns väldigt speciell, men ju mer vi arbetar med våra motiv kommer vi att kunna skapa nya och mer annorlunda bilder på denna vackra och nyfikna barrskogsfågel.

En mindre grupp är väsentligt för bra bilder på lavskrikan.

Den här workshopen i Fulufjällets nationalpark har bara 6 platser. Detta på grund av att det nästan är en omöjlighet för alla att få bra bilder på lavskrika om man är 8-10 personer – eller ännu fler. Det kommer helt enkelt inte bli bra. 6 stycken personer är absolut maxantal deltagare anser jag. Då kommer alla att få bra fotochanser och vi kan verkligen lägga tid på att arbeta länge och kreativt med våra bilder på lavskrika, något som annars skulle bli en enda röra med en större grupp.

Jag har även medvetet placerat denna workshop på vardagar eftersom besöksantalet i nationalparken är mycket lägre då än vad den är på helgerna. På detta sätt kan vi undvika att ”konkurrera” om lavskrikans uppmärksamhet och få en upplevelse i urskogen och bland lavskrikan som känns mer genuin.

Det här är parametrar som jag tror helt avgör om man ska få bra och intressanta bilder på lavskrika eller inte.

Du behöver en ”regissör” för bättre bilder på lavskrika.

Den här workshopen i Fulufjällets nationalpark har bara 6 platser. Detta på grund av att det nästan är en omöjlighet för alla att få bra bilder på lavskrika om man är 8-10 personer – eller ännu fler. Det kommer helt enkelt inte bli bra. 6 stycken personer är absolut maxantal deltagare anser jag. Då kommer alla att få bra fotochanser och vi kan verkligen lägga tid på att arbeta länge och kreativt med våra bilder på lavskrika, något som annars skulle bli en enda röra med en större grupp.

Jag har även medvetet placerat denna workshop på vardagar eftersom besöksantalet i nationalparken är mycket lägre då än vad den är på helgerna. På detta sätt kan vi undvika att ”konkurrera” om lavskrikans uppmärksamhet och få en upplevelse i urskogen och bland lavskrikan som känns mer genuin.

Det här är parametrar som jag tror helt avgör om vi ska få bra och intressanta bilder på lavskrika eller inte.

Höstprydd fjällskog.

Under kalfjället där skogen tar vid kommer vi att kunna uppleva och fotografera i en höstprydd fjällskog. I denna gammelskog finns det små bäckar och grön mossa som täcker marken som en mjuk heltäckningsmatta. Granarna har lång skägglav och stammarna är silveraktiga. Att få möjlighet att fotografera i en sådan här gammal skog och rik biotop är verkligen något som vi inte ska ta för givet.

Under september månad är gammelskogen insvept i vackra färger av grönt, gult och orange. Den mossbeklädda marken präglas av rött bärris. En magisk syn under hösten. Det är viktigt att på ett djupare plan se gammelskogen istället för att snabbt skanna av den, detta för att få bättre bilder. Att arbeta i en gammelskog är svårt men när du får en bra komposition och en bra bild är det mödan värd.

I området finns det också ett flertal mindre sjöar/gölar. De främsta är knutna till kalfjället men det finns åtminstone två större gölar i det område vi ska vistas i. Framförallt fint tycker jag att det blir i dessa gölar på tidig morgon och sen kväll när speglingarna ifrån Fulufjället kan synas i vattnet.

Boende på fjällpensionat.

Vi kommer att bo på Knappgården fjällpensionat som ligger på Särnaheden och har en utsikt över fjällen och Österdalälven. Våra dagar ute i fält med lavskrikorna och urskogen kommer att bli långa och intensiva. Därför kommer det vara extra skönt att få tillbringa lite tid och vila upp sig ordentligt på fjällpensionatet, som också bjuder på frukost.

Det är cirka 25 minuter bilkörning från vårt boende på Knappgården fjällpensionat och entrén för Fulufjället nationalpark. En väg som bjuder på många upplevelser och stopp på vägen i naturens tecken.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

Onsdagen den 14:e september

På onsdag den 15:e september klockan 13:00 träffas i vid vårt boende, Knappgårdens fjällpensionat. Vi kommer då att ha en snabb genomgång och presentation samt göra oss hemmastadda på våra rum.

Därefter åker vi direkt mot Fulufjällets nationalpark för att fotografera lavskrika och gammelskog. På vägen mot till Fulufjället stannar vi till i Särna för att äta en tidig middag. Vi stannar i nationalparken fram till kvällen och mot det sista ljuset. Med mig ut i fält har jag matiga mackor och dryck så att vi slipper gå hungriga.


Torsdagen den 15:e september

Idag blir det en heldag med fotografering av lavskrika & urskog.

Ringklockan ringer tidigt på morgonen denna dag. Vi beger oss iväg med frukostpåse mot Fulufjällets nationalpark igen. Vi är där strax före solens uppgång (det tar längre för solens strålar att nå oss i dalen på Fulufjället än vad ”solens uppgång visar”).

Vi fotograferar fotograferar lavskrika och gammelskog fram till lunchtid och äter sedan lunch på restaurangen Njupeskär. Vår fotosession med lavskrikorna fortsätter fram till sen eftermiddag/kväll.

Därefter kommer vi att åka tillbaka till vårt boende och avsluta dagen med en korvgrillning med utsikt över fjällvärlden.


Fredagen den 16:e september

Vi äter en riktigt bra och stadig frukost på vårt boende hos fjällpensionatet Knappgården och beger oss efter detta ut till lavskrikorna och urskogen igen. Workshopen avslutas kring lunchtid.

Ladda hem programmet som PDF.

Du tar dig själv till Knappgårdens fjällpensionat där vi träffas på onsdagen klockan 13:00 Vägbeskrivning skickas vid bokning eller vid intresse. Du kommer att åka i egen bil (eller genom samåkning) till och från Fulufjällets nationalpark. Det är cirka 25 minuter från fjällpensionatet och Fulufjällets nationalpark.

Vi kommer att bo två dagar på Knappgårdens fjällpensionat beläget på Sätunaheden med utsikt över fjällområdet. Ett charmigt boende som förutom riktigt bra frukost frukost har eldstad med utsikt över fjällandskapet. På anläggningen finns även bastu. Du behöver inte ta med dig lakan eller handduk till vårt boende på fjällpensionatet.

På denna workshop ingår det frukost, lunch & matig macka ute i fält.

 • Ondagen den 14:e september: Matig macka ute i fält eller motsvarande.
 • Torsdagen den 15:e september: Frukost, lunch & macka ute i fält eller motsvarande.
 • Fredagen den 16:e september: Frukost.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig eller törstig ute i fält eller mellan måltiderna ska du ta med dig något att äta eller dricka.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. Glöm inte att packa ner (dina egna saker) också.

I september månad är det höst i Fulufjällets nationalpark med nyckfullt väder. Du måste alltid vara beredd på en regnskur, hård vind. Morgnarna och kvällarna kan bli kalla. Vi är delvis skyddade mot vind och regn eftersom vi befinner oss mycket inne i gammelskogen där de täta granarna skyddar oss. Men, glöm inte att packa ner regnkläder för säkerhetens skull. Bra och vattentäta vandringsskor är ett måste i denna miljö. Du ska med andra ord packa med dig en mix av kläder efter rådande väder.

Kläder & skor:

 • Oömma ute-kläder.
 • Underställ.
 • Förstärkningsplagg vid kyla.
 • Slitstarka långbyxor.
 • Regnjacka & regnbyxor.
 • Eventuellt damasker.
 • En vindjacka.
 • Vandringssockor och bra vattentäta vandringskor.
 • Mössa & handskar.
 • Buff eller halsduk.
 • Kläder & ombyten.

Utrustning:

 • Termos.
 • Sittunderlag.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.
 • Dina hygienartiklar.
 • Handsprit.
 • Kräm för skavsår, blåsor eller insektsbett.
 • Skoskavsplåster.
 • Om du lätt blir hungrig bör du ha med dig några ”powerbars” eller frukt ut i fält.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.
 • Grendosa för laddning av batterier.

Ladda hem packlista som PDF.

Viktigt! Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

Det viktigaste att ha med dig på denna workshop när vi ska fotografera lavskrika är ett teleobjektiv (från 200 mm och uppåt). Men som du vet om du har läst genom workshopbeskrivningen så kommer vi ha möjlighet att arbeta nära med lavskrikan och då är ett vidvinkel- eller ett normalobjektiv bra (från cirka 20 mm och uppåt). Eftersom vi också ska skapa bilder av urskogen i Fulufjällets nationalpark passar också ett vidvinkelobjektiv bra. Dessutom ett teleobjektiv för de mer intima detaljerna i landskapet. Glöm heller inte att ta med dig ett stativ.

 • Kamerahus.
 • Ett teleobjektiv (från 200 mm och uppåt)
 • Vidvinkel- eller ett normalobjektiv bra (20 mm – 50 mm)

Övrig fotografisk utrustning som är bra att ha med sig är givetvis en kameraväska. Antingen en som tål regn eller som har regnöverdrag. Det är också viktigt med extra minneskort och batterier. Glöm heller inte en extern hårddisk eller extra minneskort för backuplösning av dina bilder.

 • En kameraväska för din kamera & objektiv.
 • Ett stativ.
 • En laptop för redigering av bilder.
 • Extra minneskort.
 • Extra batterier.
 • Batteriladdare.
 • Backupplösning.

Ladda hem packlista som PDF.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 6 stycken personer (7 personer med mig). Vi kommer att åka mot gemensamma mål hela gruppen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själv.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som deltagare ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

På den här workshopen kommer vi att röra oss väldigt lite i gammelskogsmiljö. Den här workshopen är inte fysiskt ansträngande.

LADDA NED FOTORESAN SOM PDF.
LADDA NER PACKLISTA TILL WORKSHOPEN (PDF)
LADDA NER PROGRAMMET TILL WORKSHOPEN (PDF)
0
DATUM : 14-16 september 2022
 • KOSTNAD: 6 900 sek

 • 6 PLATSER.

Anmälningsavgift: 1380 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Boende på fjällpensionat.
 • Frukost & lunch enligt program.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till & från vårt boende. Transport till Fulufjället från vårt boende.  Alla middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!

  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken workshop gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

   Boka

   Fokus på lavskrika i en höstprydd urskog (14-16 september 2022).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Vill du ha information om enkelrum?
   JaNej
   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren
   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
   Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.

   Ring eller maila vid frågor om denna workshop.

   Du kan ringa eller maila mig vid frågor om denna specifika workshop.

   +46 (0) 736540687

   info@frostadnaturfoto.se