Flyg, fotografera & filma med en drönare.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

Observera! Denna kurs har redan ägt rum.

 • Lär dig att flyga med en drönare, säkert & snyggt.

 • Skapa fotografier & videos med en drönare. Mina bästa råd!

 • Vackra och säkra flygmöjligheter över östgötaslätten.

 • Både teori och praktik, med fokus på praktik.

 • Jag lär ut hur du kan skapa fine-art från luftrummet, inte bara dokumentära bilder.

 • Efterbehandling specifik för drönarbilder.

 • Du behöver inte äga en drönare själv för att delta.

Om du har högtflygande planer på att skapa nya perspektiv i din landskapsfotografering är denna drönarkurs på Östgötaslätten något för dig. Idag finns det ett väldigt brett sortiment av olika drönare med olika specifikationer och storlekar på marknaden. Oavsett om du funderar på att köpa en drönare eller redan äger en drönare kan denna kurs ge dig kunskaper i både säker flygning, flygmanövrering, fotografering och filmning. Med en drönare som ett komplement till din vanliga kamerautrustning kan du skapa fantastiska och annorlunda landskapsbilder och videofilmer.

Att flyga med en drönare.

När du först lyfter med en drönare inger det en otrolig frihetskänsla. Du har hela landskapet som en målarduk och du kan i princip arbeta med alla typer av kompositioner du vill. Du har också valet att skapa bilder som visar horisonten eller där du pekar drönaren rakt ner mot marken för grafiska och kreativa bilder samt filmsekvenser.

Till en början känns det oftast som du har hur mycket valbarhet av motiv som helst men att fotografera och filma med en drönare skiljer sig en hel del från att skapa bilder med en vanlig kamera på marknivå. Du behöver först och främst lära dig att flyga med en drönare vilket inte är helt enkelt. De allra flesta konsumentdrönare som finns på marknaden styrs med styrknappar och knappar på en fjärrkontroll. Din display är då din egen mobiltelefon som styrs av en app. De allra flesta idag använder sig av drönare från tillverkaren DJI, även om det givetvis finns andra alternativ på marknaden också. I flygappen, exempelvis DJI Go och DJI Fly, finner du också alla inställningar för din drönare. Beroende på vilken drönare som du flyger med så finns det olika valmöjligheter.

Många av de här valen och inställningar som du kan göra för din drönare väcker ofta många frågor. Du kommer få en djup inblick i alla dessa inställningar samt vilka som är de allra viktigaste för dig, både i hänseende till bra flygegenskaper, kreativa manövreringar i luftrummet och när du ska fotografera eller filma en naturscen.

Den här kursen är uppdelad i både ett teoretiskt avsnitt där vi går igenom alla inställningar som är viktiga och ett praktiskt avsnitt där du får flyga, fotografera och filma med drönare. Fokus ligger främst på de praktiska momenten med teorin som en grund. De allra flesta personer som ska börja med drönarfotografering är rädda för att krascha sin drönare in i ett träd, grenar eller än värre i vatten. På östgötaslätten kring Fröstad gård finns inga flygrestriktioner och stora ytor där du inte behöver vara rädd att krascha in i något objekt. Vissa drönare har förövrigt sensorer som skyddar dig från att krascha in i exempelvis ett träd.

För att sammanfatta våra flygningar kommer du att lära dig att flyga med en drönare under trygga förhållanden med mig som handledare bredvid. Du kommer att få mycket praktisk träning i att manövrera en drönare i luftrummet. Tillika kommer du att få information vad som gäller vid drönarflygning i lagen och vilka appar som är de allra bästa för att få information om exempelvis röda zoner och så vidare.

Att fotografera och filma med en drönare.

Det är en stor skillnad att fotografera och filma med en drönare gentemot att fotografera på marken. Dock är ju principen med komposition densamma, då du använder dig av samma kompositionstänk som vid fotografering på marken. Landskapet du ska fotografera från ovan påverkas i mycket större grad av ledande linjer än i traditionell fotografering, då främst när du väljer att fotografera rakt ned mot landskapet utan någon horisont. De allra flesta som skaffar sig en drönare vill flyga så högt som möjligt upp i luften på jakt efter snygga överblickbilder. Det är kul, men även ganska begränsande för bildskapandet. Att arbeta med drönaren på kortare höjder över exempelvis vatten kan ge helt andra bilder. Framförallt effektivt anser jag de låga höjderna är när du filmar med din drönare och sveper över ett landskap i dimma eller en åker full med baldersbrå.

På tal om video finns det flera råd och tips för att skapa bra video med en drönare. Bland annat att arbeta med olika hastigheter på drönaren för att skapa en mer cinematisk känsla i ditt videomaterial. Du kommer att lära dig att arbeta arbeta med olika vinklar på den fastmonterade kameran samt mjuka svepningar i luftrummet med den inbyggda “gimbalen”.

På denna kurs kommer vi att arbeta mycket med kompositioner och ljus från luftrummet. Det finns flera intressanta tankar för att skapa bra drönarbilder men jag kommer också ta upp de som du bör undvika. Du kommer även att få reda på olika metoder hur vi kan skapa mer högdynamiska bilder ur våra drönare och hur du kan göra bilderna större för exempelvis printjobb. Med andra ord hur vi kan ta en 12 MP bild och göra den dubbelt så stor och samtidigt få med en större del av landskapet.

Efterbehandling av dina drönarbilder.

På den här tvådagarskursen där du ska lära dig att på bäst sätt manövrera din drönare, fotografera och filma ingår även ett moment där vi kommer att efterbehandla våra drönarbilder. Du kommer att kunna arbeta i vilket efterbehandlingsprogram som helst men jag rekommenderar Adobe Lightroom Classic CC i detta fall. Vi kommer att arbeta med panoramafunktioner och HDR samt att ställa bilden på bästa sätt i efterbehandlingen. På grund av att det ofta är en större distans mellan ditt motiv i luftrummen än vad det är när du fotograferar något på marknivå, måste man tänka lite annorlunda vad gäller dina drönarbilders efterbehandling. Alla de här faktorerna och lite till kommer du att få kunskap om på denna kurs.

Du behöver inte äga din egen drönare för att delta på denna kurs.

Om du inte redan äger en egen drönare inför kursstarten kommer du ändå att kunna delta. Den här kursen kan bli ditt startskott att börja fotografera och filma med en drönare. Du kanske vill utvärdera eller lära dig att flyga, fotografera och filma med en drönare innan du gör ett eget inköp?

På kursen kommer även du som inte har en drönare få vara med under de praktiska momenten ute i fält så klart. Jag har två drönare som står till ditt befogande. En större modell av DJI Phantom och en mindre modell av DJI Mavic. Båda dessa kommer att användas under kursens gång.

DJI är ett företag som ligger i fronten när det kommer till tillverkning av drönare. Det finns naturligtvis andra alternativ också men vi kommer i kursen att koncentrera oss på DJI´s gränssnitt även om kursen kan appliceras även på andra system.  Nedan finns en lista med exempel på olika drönare från tillverkaren DJI.

 • DJI Phantom
 • DJI Mavic mini
 • DJI Mavic Pro
 • DJI Mavic air
 • DJI Inspire.
 • DJI Mavic Zoom
 • DJI Spark
 • DJI Ryze

Det finns en hel djungel med olika drönare som du kan se och dessa är endast från en av tillverkarna. Vad som skiljer de olika modellerna åt är exempelvis megapixlar på kameran, flygsäkerhet, storlek och funktioner och så givetvis prislappen. Vi kommer att titta närmare på de mest konsumentcentrerade drönarna från DJI´s sortiment under kursens gång. Om du redan nu vill lära dig mer om de olika drönarna så kan jag rekommendera att gå in på DJI produktsida: https://www.dji.com/se/products/comparison-consumer-drones DJI´s konsumentdrönare har inbyggda och fastmonterade kameror. Objektivets bländare är ofta satt till ett fast 2.8. De flesta ligger runt 12 MP och 20 MP. Beroende på vilken modell du kör.

Mitt förslag till dig som ska köpa en drönare till kursen är DJI Mavic Mini.

DJI Mavic Mini.

Mavic Mini är en av DJI´s senaste drönare och har fått ett varmt välkomnande. Detta är just nu min personliga favorit på grund av dess låga vikt (249 gram) och extremt portabla design. Jag vill alltid ha med mig en drönare när jag är iväg på resor eller bara fotograferar i min närhet. Drönaren är inte större än min telefon och fjärrkontrollen är också extremt kompakt. Jag kan till och med ta med mig den i jackfickan när jag bara ska gå en sväng på landet. Den är snabbstartad, flyger bra och levererar bra bilder och video. Den har en 12 megapixelsensor och kan filma upp till 2K/30 p (2048 × 1080). Dessutom är användargränssnittet i DJI FLY-appen mycket bra för dig som precis ska börja att fotografera med en drönare. Tillika har Mavic Mini flera förprogrammerade smarta manövreringslägen så att du kan skapa häftiga videoklippsmanövreringar som ofta är mycket svåra att genomföra. Att prislappen också ligger strax under 4500 gör det här till en riktigt bra nybörjardrönare eller för dig som vill bära lätt och ha med dig din drönare i fotoväskan vart du än befinner dig.

Till skillnad från de mer dyrare drönarna saknar dock Mavic mini sensorer för att undvika objekt. I dagsläget saknar den även möjlighet att fotografera i RAW, men bildfilerna blir riktigt bra. Vi kommer att arbeta med högdynamiska bilder (flerexponeringar) som gör att vi delvis kan gå runt problemen kring att den bara fotograferar i jpg. Dessutom har videofunktionen en del begränsningar gällande video som gör att du inte kan styra exponeringen så noggrant (något som vi istället kan hantera i efterbehandlingen). Om vi ser till priset mot de mer dyrare drönarna på marknaden är den här drönaren en riktig guldklimp, och har faktiskt blivit min personliga favorit och nu ligger den mycket större Phantom drönaren på hyllan hemma och dammar.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

1 augusti 2020.

Vi träffas på Fröstad gård 10:00 lördagen den 1 augusti. När alla är på plats börjar vårt teorimoment i Kurslokal flygeln där vi fokuserar på den app som ska styra din flygning, fotografering och filmning. Här får du också en djupare insikt i vilka flygregler som gäller och hur kursens upplägg ser ut. Efter denna teorigenomgång ger vi oss ut för att flyga drönare och startar kursen med manövrering av farkosten för att sedan arbeta med fotografier och video. Vi kommer också att gå närmare in på vad vi ska fokusera på den andra dagen av kursen, och hur du kan förbereda dig för denna del.

Under den tid som våra drönare laddar batterierna kommer vi ha genomgångar antingen utomhus eller i kurslokalen (beroende på väder) hur du kan skapa bättre bilder och video från luften till hur du flyger snyggt och säkert.

2 augusti 2020.

Idag startar vi tidigt på morgonen med drönarflygning, foto och filmning. Idag går vi djupare in på drönarens egenskaper. Vi kommer också arbeta med att kunna skapa panoraman och HDR bilder i luftrummet. Efter vi är klara med flygningen och har ett varierat och spännande bildmaterial samt när manövreringen av drönaren är god kommer vi avsluta med redigering av dina drönarbilder. Kursen avslutas sedan senare mot kvällen.

Du tar dig själv med valfri transport till herrgården utanför Mantorp i Östergötland. Exakt vägbeskrivning skickas vid förfrågan eller vid bokning. Tiden för uppsamling är 1 augusti klockan 10:00.

Om du behöver någonstans att bo under kursens tre dagar har jag skrivit ner några av de mer lokala alternativen här:

Himmelsby gårdshotell  https://himmelsbygardshotell.se/

Ett spa och hotell som ligger ett stenkast från min gård. Väldigt fint, men också ”ganska dyrt”.

Sjögestad Motell http://www.sjogestadmotell.se/

Lite enklare boende men ändå bra. Nära till min gård här också.

Stuga i Himmelsby  https://www.google.com/travel/hotels/Himmelsby/entity/CgsI–_rjeys6qmRARAB?g2lb=2502548%2C4254308%2C4258168%2C4260007%2C4270442%2C4271060%2C4274032%2C4291318%2C4305595%2C4306835%2C4308216%2C4314846

En av mina grannar hyr ut en fin liten stuga, även här nära till min gård. Självhushåll är det som gäller här.


Alla vandrarhem & hotell i Linköping.

Om du inte har något emot att behöva åka bil i 20 minuter varje kursdag så finns det ett stort urval av både vandrarhem och hotell i Linköping.

På denna fotoresa ingår det lunch & fika.

 • Lördagen, 1 augusti: Lunch & fika.
 • Söndagen, 2 augusti: Lunch & fika.

Kläder & utrustning.

 •  Slitstarka kläder.
 •  Bra skor.
 • Mössa och lättare/luftiga handskar (tidiga morgnar och sena kvällar kan bli kalla).

Glöm inte att packa ned dina ”egna” saker också!

Utrustning:

 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Väckarklocka.
 • Anteckningsblock & penna.
 • Öronproppar.
 • Dina mediciner.

Elektronisk utrustning:

 • Mobiltelefon.
 • Powerbank.
 • Laddare för mobiltelefon.

Viktigt! Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i reseväskan är upp till dig.

Om du äger din egen drönare eller funderar på att köpa en ska du givetvis ta med och flyga den på den här kursen. Om du inte äger din egen drönare finns det drönare att låna ut till dig under kursens gång. Du får heller inte glömma att ta med dig din dator där du kan redigera dina drönarbilder i under kursens gång.

• Drönare.
• Eventuell kringutrustning till din drönare, exempelvis filter.
• Eventuellt extra batterier till drönaren & minneskort.
• Bärbar dator.
• Backup.

Max antal deltagare på denna kurs är fyra stycken personer (fem med mig).

Det här är en kurs och därför kommer kursens moment vara obligatoriska att delta på.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill filma. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här kursen är inte fysiskt ansträngande.

0
DATUM : 1-2 AUGUSTI 2020
 • KOSTNAD: 3.900 SEK

 • 4 PLATSER.

Anmälningsavgift: 780 SEK (20%)

Inkluderat i priset.

 • Lunch & fika enligt program.
 • Transport till våra naturområden.
 • Teori, praktik och handledning av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till & från Fröstad gård. Boende. Middag & frukost. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

  Ring in din beställning

  Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

  +46 (0) 736540687