Ett vinterparadis i norra Finland.

Du använder en mobiltelefon eller platta för att navigera på denna fotoresa. Kanske du vill ladda ner en PDF med fotoresan istället?

 • Fotografera i ett av nordens vackraste vinterområden.

 • Stora snömassor på alla granar, så kallad tykky.

 • Fantastiska stjärnhimlar vid klart väder.

 • Spännande äventyr med snöskor.

 • Fotografisk handledning av Niklas Virsen.

Granar tyngda av snö – Tykky.

I Finland heter fenomenet tykky, när is och snö fastnar som klister på granarna. Detta skapas bara i vissa särskilda förhållanden och klimat. I Riistuntunturi nationalpark råder fuktiga förhållanden vilket i sin tur bidrar till områdets tykky, eller det som vi skulle säga är de stora snömassorna som klistrar sig fast på alla granar. Vi kommer att fotografera här i Riistuntunturi och områdena mellan Kuusamo och Ruka.

Granarna är tuffa som står fast förankrade i drivor av snö. Många gånger täcker snön hela granen. Min personliga favorit av alla dessa granar med tykky, är de där snön tynger ned toppen så pass mycket att hela granen kröker sig ner mot marken. Det råder ingen brist på naturens egensinnade skapelser i detta vinterparadis.

Snö som ligger på träd är vanligt såklart, men granar där snön täcker hela granen, i stora drivor, är desto ovanligare. Det kanske främsta anledningen till att uppleva och fotografera tykky just här i östra Finland beror på den stora koncentrationen av tykkygranar.

Riisitunturi nationalpark med omnejd.

Förutom det otroligt vackra vinterlandskapet kan Riistuntunturi nationalpark skryta med en av Europas finaste sluttningsmyrar. Här kan man göra längre eller kortare vandringar alla säsonger men enligt min mening känns vintern överlägset när det kommer till landskapsfotografering. I markerna här, framförallt under helgerna, vandrar finländarna, åker skidor och går med snöskor. Ofta sker detta på leden som går upp mot toppen av fjället. Detta gör att leden ofta är väl upptrampad även vintertid, förutsatt att man inte är först förstås. För vår fotoresa är snöskor nästan ett måste då vi givetvis kommer att lämna den upptrampade leden många gånger.

Uppe på fjällets topp får du en magnifik utsikt över en snöbeprydd tajga som ger möjlighet till mycket bra landskapsfotografering, inte minst när det gäller skapandet av panoraman.

Nationalparken präglas som sagt av tykkygranarna. Längre ner mot fjällsluttningarna kommer vi se höga granar som tornar upp sig mot himlen  i sin vita vinterdräkt. Detta är också en gammelskog vilket den frusna skägglaven skvallrar om. Här är ett landskap som lämpar sig utmärkt för intima landskap och tajta utsnitt. Lite högre upp på fjällsluttningen blir granarna mindre och står mer ensligt I landskapet. Här är de fulla med snömassor och flera av granarna har den klassiska böjen nedåt mot marken som karakteriserar detta landskap.

Väl mitt uppe på fjället fortsätter de glesa granarna sin vinterprakt. Denna gång i symbios med en otrolig utsikt över områdets sjösystem, småfjäll  och tajgaskogar. Om förhållandena är de rätta brukar solnedgångsbilderna här uppifrån bli helt fantastiska.

Fotografera stjärnhimlen.

På grund av de relativt korta dagarna och de många timmarna med mörker lämpar sig denna fotoresa väldigt bra till att fotografera stjärnhimlen. Under rätt omständigheter kan himlavalvet vara mycket skarpt och klart och vi kan urskilja ett myller av stjärnor och stjärnfall. Har vi riktig tur kan vi även uppleva och fotografera norrsken. Att stå under natthimlen med ett myller av stjärnor är en känsla som är svår att beskrivas i ord och måste upplevas på riktigt.Områdena där vi kommer att koncentrera vår nattfotografering till har väldigt begränsat ljus-utsläpp, också kallat för “light pollution”. Ljus-utsläpp är precis som namnet antyder omgivande ljus som kan störa exponeringen.

Ett vinteräventyr.

Ta chansen  och följ med mig till östra Finland och se detta magiska vinterlandskap med egna ögon. Fotografera tykkygranarna I ett vackert ljus eller med ett grafiskt uttryck.

Följ med ut i vintermörkret och skapa fantasieggande och vackra nattfotografier mitt bland nationalparkens snötyngda granar. Detta vinteräventyr innehåller också flera workshopsmoment för den som vill lära sig att fotografera natthimmeln, redigering i Lightroom eller motsvarande.

Det här blir ett  riktigt vinteräventyr!

Spa och bastu

I direkt anslutning till vårt boende kommer du att ges möjligheten att gå på spa med bubbelpool, simbassäng och andra bra behandlingar för både kropp och själ. När du har varit ute och fotograferat en hel dag finns det inget bättre än att tillbringa några timmar på spa.

För dig som hellre stannar hemma finns det givetvis bastu i både boendena. Här kan du också mysa framför eldstaden.

Mer information.

GALLERI: RIISITUNTURI NATIONALPARK.

Observera, länken öppnas i ett nytt fönster.

13 januari 2022

Vi möts upp på Uleåborgs flygplats och åker därefter i en minibuss till vårt boende i närheten av Kuusamo i Finland. Väl framme vid vårt boende packar vi upp våra väskor och gör oss hemmastadda. Efter detta kommer jag att hålla en föreläsning om vad vi kan förvänta oss av våra dagar i det här vinterparadiset. Med bilder, karta och information kommer du att få en bred bild av de kommande dagarnas fotografering kommer att vara centrerade kring. Efter denna introduktion avslutar vi kvällen på allra bästa sätt med en gemensam middag.

14–17 januari 2022

Vi kommer att fokusera vår fotografering kring de områden där tykkygranarna skapar detta fantastiskt magiska vinterlandskap. Detta innefattar Riisitunturi nationalpark samt andra snöskoleder i närområde, tillika som lättillgängliga vackra landskap vi når med bilen. Dagarna börjar vi alltid med en rejäl frukost. Efter frukosten packar vi våra väskor och vår matsäck som vi förberedde dagen innan och ger oss ut till områdena där tykkygranarna och vinterlandskapet är som vackrast. Varje dag försöker vi få med oss det vackraste ljuset på morgonen och på eftermiddagen.

Sen kväll och midnatt kommer vi att åka ut och fotografera nattlandskap och stjärnhimlar. Om vi har tur får vi även se och fotografera norrsken i detta magiska landskap.

Tiden mellan de här olika fotosessionerna kommer vi ha möjlighet att vila, arbeta med våra bilder i efterbehandlingsprogram, gå på spa eller basta samt äta middag.

18 januari 2022

Idag kommer vi tyvärr lämna Finland och Riisitunturi nationalpark bakom oss. Du får en rejäl frukost innan avfärden mot Uleåborgs flygplats och vår resa hem.


Här kan du ladda ner reseprogrammet för denna fotoresa (PDF).

Flygplats.✈️

Uleåborgs flygplats.

Flyga ifrån. ✈️

Du väljer själv vart du vill flyga ifrån. Arlanda, Stockholm rekommenderas.

Du tar dig själv till Uleåborgs flygplats. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på e-post eller telefon. Du kan också om du vill använda alternativa transporter. Om du väljer att ta egen bil till våra stugor utanför Kuusamo, eller om du tar tåget ansvarar du själv för att du kommer till rätt plats och på avsatt tid. Kontakta mig på e-post eller telefon om du väljer ett annat sätt att ta dig till vårt boende på än flyg.

Vart ska vi mötas upp?

Vi möts upp inne på flygplatsen Uleåborgs flygplats, vid ankomsthallen ”arrivals”. Där står jag med en skylt som det står Fröstad Naturfoto på. Många av oss kommer med sannolikhet att åka på samma flyg till Uleåborg, vilket förenklar det hela, men det är ankomsthallen som är uppsamlingsplatsen.

Flygbiljetter.

Enklast och smidigast för dig som ska köpa flygbiljetter är att kontakta din personliga kontakt på Big Travel som du får när du bokar en fotoresa via Fröstad Naturfoto. Läs mer om detta nedan.

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!

Samaretspartners Big Travel

Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Beställ egna flygbiljetter.

Du har givetvis också möjligheten att beställa dina egna flygbiljetter genom valfri tjänst.

Vi kommer att bo precis utanför Kuusamo i två stycken högkvalitativa och fräscha stugor/lägenheter. Stugorna har wi-fi, tv och alla andra bekvämligheter. Varje stuga har två sovrum för två personer (dubbelrum) och en sovplats via utdragbar soffa (bekväm och stor). Varje stuga har eldstad och även bastu. I anslutning till vårt boende finns restauranger, bubbelpool och för den som vill även ett spa. Vi kommer att äta vår rejäla frukost inne på hotellet som ligger i anslutning till stugorna.

 • Fullt utrustat kök för dig som vill laga din egen mat i stugan.
 • Wi-fi
 • Lakan och sängkläder för 6 personer
 • Tvättmaskin
 • Eldstad

På den här fotoresan finns det möjlighet att boka enkelrum. ✅ Enkelrum kan bokas mot ett enkelrumstillägg. Notera att enkelrum endast finns tillgängligt i mån av plats och tillgång. Observera, att ju tidigare din bokning av fotoresan är desto större möjlighet har du att kunna få ett enkelrum.

 • Enkelrumstillägg för denna specifika fotoresa är: 000 SEK per natt.

Om du vill boka enkelrum för denna fotoresa kryssar du i detta val i bokningsformuläret.

I denna fotoresa ingår det frukost och lunch. Middagar på kvällen är valbart och det betalar du själv.

 • Frukosten (hotellfrukost) är rejäl och ger oss en bra start på fotodagen. I priset ingår frukost i fyra dagar.
 • Lunch består av hemmagjorda och matiga mackor och varm dryck som vi kommer att ta med oss ut i fält.

I anslutning till vårt boende finns restauranger, bland annat Olerýs. Åker vi in till Kuusamo finns det såklart ännu mer alternativ.

 • 16 januari (resdag): Inga måltider ingår.
 • 17 januari: frukost & lunch ingår.
 • 18 januari: frukost & lunch ingår.
 • 19 januari: frukost & lunch ingår.
 • 20 januari: frukost & lunch ingår.
 • 21 januari (resdag): frukost ingår.

I finska Lappland kan vädret vintertid bli rejält kallt. Det är givetvis svårt att säga hur kallt men räkna med allt ifrån några minusgrader och ner mot -20. Däremot kan det ibland kännas kallare när det bara är några minusgrader med blåst än vad det gör när det är -15 grader och vindstilla. Med rätt kläder är inte kylan något problem för dig om du inte fryser väldigt lätt.

Solen upp: cirka 10:00 ☀️

Solen ned: cirka 15:00 🌘

Kläder & utrustning.

🔴 Det här är bara en inspirationslista för din packning. Vad du i slutändan packar ner i resväskan är upp till dig. 

När du ska välja kläder inför denna fotoresa, ska du klä dig varmt. Klä dig enligt lager på lager principen.

Börja med ett underställ. Över understället en t-shirt, sedan en tröja och till slut en vinterjacka (observera att antalet lager beror mycket på hur lätt du fryser). Ett tips är att alltid ta på dig mindre kläder än vad du tror att du behöver när vår fotodag börjar. Packa sedan ner förstärkningsplagg. En sak vid kyla och vind som du inte vill vara är svettig. Ibland kommer vi att vara mer i rörelse och ibland mer stationära. På benen brukar det räcka bra med underställ och termobyxor eller några andra varma byxor. Givetvis måste du även ha en varm mössa, bra handskar och ett par kängor eller vandringsstövlar som har bra motstånd mot väta och kyla samt är bra fodrade.

Förslag på kläder & utrustning som är bra att ha med sig.

 • Kläder enligt lager på lager principen.
 • Förstärkningsplagg.
 • Bra vandringsskor eller stövlar (varma, vattentäta & fodrade).
 • Varm vinterjacka.
 • Slitstarka och vattentäta byxor (termobyxor är bra).
 • Varm mössa & varma handskar/tumvantar (komplettera gärna med under-vantar).
 • Skidmask (heltäckande), om vinden och kylan blir tilltagande.
 • Buff eller halsduk.
 • Myströja och mysbyxor (för kvällarna i stugan).
 • Några vardagliga kläder.

Glöm inte ta med dig en termos som du fyller upp med te eller kaffe inför varje fotosession innan vi åker ut i vinterlandskapet.
Om du brukar frysa om händer och fötter är hand- och fotvärmare viktigt. Jag använder mig alltid av dessa när jag tillbringar tid i kalla miljöer, detta även om jag sällan fryser om vare sig händer eller fötter. Handvärmare är små påsar som du lägger i dina handskar och i skorna. När påsarna får kontakt med luft utsöndrar de värme som brukar vara aktivt i cirka 8 timmar. Hand- och fotvärmare kan köpas i de flesta större sportbutiker. Det går också att köpa elektriska fotvärmare, fråga i din närmaste sportbutik.

🔴 Eftersom vi ska vandra mycket, ibland i djup snö ska du också ha med dig snöskor.

 • Snöskor.
 • Stavar med trugor för att avlasta vikten från ryggen och hålla balansen.
 • Termos.
 • Hand- & fotvärmare.
 • Ficklampa eller pannlampa.
 • Eventuellt isbroddar att sätta under skorna.
 • Sittunderlag.
 • Lakan och handdukar finns på boendet.

Du kan aldrig få nog mycket av sladdar, adaptrar och powerbanks. Viktigt att ta med sig enligt min mening är så klart laddare för  kamerabatterier och mobiltelefon men också grendosa för att kunna använda fler uttag för laddning. Det är också mycket viktigt att packa ner någon form av backuplösning. Antingen väljer du att ha med dig extra minneskort eller en extern hårddisk, plus bärbar dator.

Tänk på att batterier får kortare livslängd i ett kallt klimat. Se därför till att du har med dig tillräckligt med batterier för att klara en hel dag ute i fält. Observera! att om du vill ta del av Lightroom/Photoshop genomgångar under fotoresan (i mån av tid) ta med dig en bärbar dator.

Förslag på elektronisk utrustning som är bra att ha med sig.

 • Laddare till alla dina elektroniska enheter.
 • En grendosa.
 • Powerbank.
 • USB-kablar.
 • Laptop.
 • Backuplösning för dina bilder.

🔴 Tänk på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

Kamera, objektiv och kamerautrustning.

Det här är en fotoresa som koncentreras till landskapsfotografering. Därför är en kamerautrustning som är lämpad för landskapsfotografering det du ska prioritera att ta med dig. Denna lista är förslag från min sida. Du tar med den utrustningen du vill och skulle du sakna något av de specifika objektiven eller brännvidderna jag listar här, ska du ta med de objektiv du har. Tveka inte att ta kontakt med mig med frågor kring kamerautrustning för denna fotoresa.

 • Ett vidvinkelobjektiv med en brännvidd mellan 14 – 32 mm.
 • Ett teleobjektiv för att arbeta med mer intima landskap med en brännvidd mellan 70-200 mm.
 • Ett stativ, som krävs när vi ska fotografera natthimlar och nattlandskap.
 • Kamerabatterier och batteriladdare.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är sju stycken personer (åtta med mig). Vi kommer att vandra mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Vi kommer både att gå den ofta upptrampade leden upp emot fjälltoppen men också göra flera avstickare vilket kräver att du använder snöskor och är lite mer arbetsamma. Leden är enkel och den klarar alla som har en grundläggande motion att gå upp. Avstickarna vi kommer göra kommer att vara lite tyngre, men vi kommer ta det lugnt och göra många fotostopp och pauser.

Om du har en grundkondition är denna fotoresa inte fysiskt krävande.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage. 💼

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage. 🧳️

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

 • Valutan i Finland är Euro – du kan tryggt betala med kort här.
 • Livsmedelsaffärer: Du kan handla livsmedel i närheten.
 • Kunskap i Engelska är begränsad på de flesta håll.
 • Tidsskillnad: Finland ligger en timme före Sverige.
 • Du behöver inte köpa en strömadapter för din resa till Finland.

0
DATUM : 13 – 18 JANUARI 2022
 • KOSTNAD: 12 900 SEK

 • 7 PLATSER.

Anmälningsavgift: 2 580 kronor (20%)

Inkluderat i priset.

 • Alla transporter (minibuss).
 • Boende i stuga/lägenhet (dubbelrum).
 • Rejäl frukost (hotellfrukost).
 • Matig lunch.
 • Fotoworkshop astro-fotografering.
 • Teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Middag alla dagar. Flygbiljetter. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär.


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

  Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.


   Boka

   Ett vinterparadis i norra Finland (13-18 januari 2022).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning.
   Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se


   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Vill du ha information om enkelrum?
   JaNej

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Jag godkänner resevillkoren Läs kurs- och resevillkoren

   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).

   Jag godkänner att mitt namn & e-post skickas ut till fotoresans övriga deltagare (valfritt).

   * All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.