DOVREFJELL – MYSKOXAR I ETT FANTASTISKT VINTERLANDSKAP

Denna fotoresa är fullbokad!

Skriv upp dig på reservlistan!

Galleri Dovrefjell & myskoxe
Galleri Dovrefjell & myskoxe
Loading...

Denna fotoresa till Dovrefjell och myskoxarna innehåller:

 • Fotografera myskoxen, överlevaren från istiden, i sin rätta miljö bland bergen i Dovrefjell på vintern.
 • Vackert alpint präglat landskap.
 • Snøhetta.
 • Mysig stuga mitt uppe på Dovrefjell med naturen precis runt husknuten.
 • Bildvisning och föreläsning om myskoxen och Dovrefjell av Niklas Virsén.
 • En introduktionskurs i Lightroom, värde 3000:-

MYSKOXAR

Att fotografera myskoxarna i Dovrefjell vintertid är något alldeles speciellt! Visst är det ett vackert landskap på hösten också -detta är även tiden då myskoxen oftast fotograferas. Det är mer ovanligt att se bilder på myskoxen i vinterlandskapet. Nu har du chansen att få hänga med på denna resa och faktiskt göra det; uppleva myskoxen i sitt rätta element.

De myskoxar som finns här i Dovrefjell är inplanterade från Grönland år 1947. Några djur har också lyckats tagit sig över gränsen till Sverige och Härjedalen. Det är dock endast i Dovrefjell där hjorden av myskoxe är talrik i Skandinavien. Myskoxen är väldigt speciell att studera och är verkligen kvarlevor från den sista istiden. Arkeologiska fynd har visat att myskoxen levde sida vid sida med mammuten och den ullhorniga noshörningen. Dessa fakta gör det inte mindre intressant att söka efter- och fotografera myskoxen.

DOVREFJELL

Dovrefjell har ett landskap som är alpint präglat där Snøhetta är det mest kända berget i området med sin imponerande höjd på 2286 meter över havet. Givetvis kommer vi att besöka och titta närmare på detta berg uppe vid Snøhetta Viewpoint.

År 2003 instiftades Dovrefjell som en nationalpark. Tack vare detta skydd är naturen välbevarad och skyddad.

Bitvis finns här också ett gott bestånd av älg och det är inte helt otroligt att vi kan stöta på dem här. Har vi riktigt tur på våra vandringar och fotosessioner kanske vi till och med får se en fjällräv.

ETT SPÄNNANDE ÄVENTYR I ETT VILDMARKSPRÄGLAT VINTERLANDSKAP

Solen går ned bakom de snötyngda bergen och vinden viner utanför stugan. En bra dag bland bergen! Röda kinder och vinterkläderna på tork. Kamerautrustningen förbereds för en tidig morgon i jakt efter myskoxen.

Detta är en typisk kväll i Dovrefjell. Mys i stugan och många fina minnen från dagens fotografering. Att befinna sig i Dovrefjell under vintern är mer än en fotoresa det är ett äventyr!

Myskoxe i Dovrefjell, en solig dag uppe bland bergen.

VARFÖR ENDAST MAX 4 PERSONER (FEM MED KURSLEDAREN)

Mina erfarenheter från Dovrefjell och att fotografera myskoxe är att djuren blir lugnare när de bemöts av mindre grupper. Det vi mest av allt vill göra är att påverka myskoxen så lite som möjligt med vår närvaro. Dessutom öppnar en så pass liten grupp även möjligheterna för djupare bilddiskussioner kvällstid, Lightroomkurs och hjälp med kamerateknik ute i fält. Det blir en mer exklusiv och personlig resa helt enkelt.

VÄDER OCH KLIMAT

8-10 minusgrader hör till vanligheterna här och ännu mer kallare. Vindarna är oftast rejäla vilket tillför snöyra som blir fantastiskt på bild. Kan du dessutom få bilder på myskoxe i detta väder kan du skatta dig lycklig.

Vinden och minusgraderna ger också ett mycket kallt och bistert klimat (läs mer om kläder och utrustning). Inte ofta, men det händer att det drar in en storm som gör att vägen upp mot Dovrefjell är avstängd. Jag har backupplaner för alla sorters väder och vind.

Myskoxarna kan ibland på långt håll se ut som stenar i landskapet.

ÄR DET FYSISKT ANSTRÄNGANDE?

Det kan vara fysiskt krävande. Du bör ha en relativt god kondition och orka pulsa fram i snö. Hur fysiskt krävande det kan bli beror helt på vart myskoxen väljer att tillbringa sin tid. Detta är vilda djur så de går inte att styra. Om myskoxen skulle stå väldigt högt uppe bland bergen kan det bli alternativ att leta vidare på andra ställen över Dovrefjell.

KLÄDER OCH UTRUSTNING

Här i Dovrefjell på hög höjd kan det bli rejält kallt och det är inte ovanligt med vinterstormar som drar in. Ordentliga vinterkläder, bra handskar och mössa är ett måste! Snöskor behöver du för att gå i detta vinterlandskap. Om du inte redan har snöskor så går det att hyra vid vårt boende. Om du har längdskidor så ta gärna med dem också. Här finns möjligheter för att ge sig ut på fina turer. Kanske fotografera månen i ett gnistrande snölandskap?

KAMERA OCH OBJEKTIV

Ta med det du har, men tänk lite på vikten. Att gå i dessa landskap och finna myskoxen kan vara tungt så välj noggrant ut den kamerautrustning du behöver. Eftersom huvudmålet med denna resa är att fotografera myskoxe rekommenderas ett tele-objektiv. Någonstans mellan 200mm och uppåt. Glöm dock inte att ta med dig en vidvinkel om det finns möjlighet, landskapet här uppe vintertid är helt fantastiskt!

Övrig utrustning som du kan ta med dig är ett stativ och dator (om du vill redigera bilderna på plats, eller vara med och delta på Lightroomkursen).

Det är stora vidder och höga berg här i Dovrefjell.

Din säkerhet

Att vandra och fotografera på fjället eller i en bergsmiljö måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på äventyr med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället eller bland bergen utan nödsändare och GPS.

BOENDE

Vi bor i en liten stuga mitt uppe på Dovrefjell med naturen precis runt husknuten. Stugan har 5 stycken sovplatser. Den har toalett och dusch, kylskåp/frys och spis. TV finns också.

TRANSPORT

Du tar dig själv till Lillehammer med bil, därifrån åker vi “karavan” mot Dovrefjell. Har du andra önskemål gällande transport, ange det i “övriga upplysningar” i bokningsformuläret.


 • Vid fotografering av vilda djur och fåglar kan jag aldrig garantera att du kommer få bra fotomöjligheter av djuret/fågeln, eller att vi kommer att se det specifika djuret/fågeln. Vilda djur och fåglar är som sagt vilda, jag kan varken bryta deras rörelsemönster eller beteende. Jag kommer aldrig att störa djuret på något sätt för att vi ska få bättre fotomöjligheter.

Förkunskaper: Denna workshop är anpassad både för amatörfotografer & mer avancerade naturfotografer.

Miljö: Bergsmiljö med alpin prägling. Mycket snö och det finns alltid risk för vinterstormar.

Djur & Fåglar: Vi är här för myskoxen framför allt. Chansen finns dock för att få se bland annat fjällräv, fjällripa, rödräv och älg.

Landskapsfotografi: Vi kommer att få möjligheten att fotografera ett fantastiskt vinterlandskap.

Terräng: På grund av den rika snömängden kan det vara arbetsamt att “pulsa” sig fram i snön. Det blir än värre på höga höjder. Ta med dig skidor eller snöskor.

EfterbehandlingEn introduktionskurs i Lightroom ingår i denna resa.

BOKA NU!
0
DATUM : 11-16 FEBRUARI 2019
 • KOSTNAD: 8500:-

 • 4 PLATSER Fullbokad!

Anmälningsavgift: 850 kronor (10%)

Inkluderat i priset : Boende i stuga med 5 sovplatser. Frukost, lunch och middag (ej dryck till middag). Introduktionskurs i Lightroom. Fotografisk handledning och guidning av Niklas Virsen. Föredrag om myskoxen med Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset: Transport till Dovrefjell. Försäkringar. Extra dryck vid middag och utgifter av personlig karaktär.

Läs resevilkoren..

 • Läge i världen: Skandinaviska halvön
 • Huvudstad: Olso
 • Valuta: Norsk krona
 • Tidsskillnad: ingen (mot Sverige)
 • Angränsande länder: Sverige och Finland

DÄRFÖR SKA DU RESA MED MIG!

 • Kurser och resor med mindre grupper
 • Välplanerade och rekognoscerade kurser och resor (jag besöker alltid platserna dit fotoresan eller kursen går så att jag har superkoll på exakt vart vi ska för bästa ljus och bästa fotomöjligheter).
 • Konkurrenskraftiga priser
 • Mina resor är också fotoworkshops
 • Jag sätter alltid deltagaren och resenären först
 • Du reser tryggt med resegarantier i enlighet med Kammarkollegiets rekommendationer
 • Jag brinner för att lära ut naturfotografi
 • Jag har pedagogisk bakgrund på universitet
 • Flera års erfarenhet av Lightroom- och Photoshopkurser
 • Läs mer..

Din säkerhet

Att vandra och fotografera på fjället eller i en bergsmiljö måste vara tryggt! Det är bättre att ha en eller två extra säkerhetslinor istället för ingen alls. Därför kan du följa med mig ut på äventyr med trygghetskänslan att jag aldrig ger mig ut på fjället eller bland bergen utan nödsändare och GPS.

RESEPROGRAM

11 februari – Resdag. Var och en tar sig själva till Lillehammer i Norge (mer information vid intresseanmälan/bokning). Därifrån fortsätter vi i karavan upp till Dovrefjell och vårt boende. Möjlighet finns till samåkning. Väl framme vid stugan är vi säkert trötta efter den långa resan. Vi packar upp våra kläder och kameror –  möjligheten finns nu att ta sig en tur med pannlampa i närområdet.

12-15 februari Vi fotograferar myskoxar i vinterlandskapet och bland bergen. Vi fotograferar även landskap och tittar närmare på Snöhetta. Dessa dagar lämnas öppna beroende på rådande väder och situation.

16 februari Nu måste vi tyvärr lämna Dovrefjell bakom oss för denna gång. Färden går hemåt..

MÅLTIDER SOM INGÅR I PRISET

11 februari: Middag

12-15 februari: Frukost, lunch (mackor och dryck intas utomhus), middag

16 februari: Frukost

Har du en fråga om denna fotoresa?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken fotoresa gäller det?

Din fråga:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Denna fotoresa är fullbokad!

Skriv upp dig på reservlistan!

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

Telefon: (0)736540687

Galleri Dovrefjell & myskoxe