DOVHJORTSFOTOGRAFERING I ÖSTERGÖTLAND

Observera! Workshopen Fotografera dovhjort i Östergötland 2019 är fullbokad. Jag har satt in en extra workshop för dig som inte hann boka. En ny workshop kommer att köras 2020.

DOVHJORTSFOTOGRAFERING I ÖSTERGÖTLAND

11 – 13 oktober 2019

Denna fotoworkshop är fullbokad!

Interaktiv PDF-version för mobil.

DOVHJORTSFOTOGRAFERING I ÖSTERGÖTLAND – FOTORESAN & PROGRAM (PDF)
SKRIV UPP DIG PÅ RESERVLISTAN!
0
DATUM : 11 – 13 OKTOBER 2019
 • KOSTNAD: 4.500

 • 4 PLATSER

Anmälningsavgift: 1350 SEK (30%)

Inkluderat i priset : Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen. Frukostpåse inför varje gömslesittning och lunch efter gömslepassen samt fika under teoripassen. Transport till och från gömslena.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård. Middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval)

Läs resevilkoren..

Loading...
 • Massor med dovhjortar på den östgötska slätten.
 • Mitt i dovhjortsbrunsten.
 • Flera helvita dovhjortar finns i populationen.
 • Höstfärger i landskapet.
 • Stor chans att se andra däggdjur och fåglar.
 • Mysiga tältgömslen ger närkontakt med naturen.

Det brakar till i skogen bakom oss och det spännande, fantasieggande samt något förhistoriska brölet från en dovhjort (Dama Dama) hörs. Dimman rullar fram över slätten och solens första strålar färgar landskapet till guld. Du sitter i ett gömsle precis vid skogskanten och upplever allt på första parkett. Dina sinnen är spända och du följer grenar som knäcks i skogen som stundtals bryts av brunstljudet från dovhjorten.

Här på östgötaslätten har dovhjorten sin hemvist, i kultur- och jordbrukslandskapet. I en riklig mängd dessutom strax norr om Linköping. Det är i dessa marker som denna workshop i dovhjortsfotografering kommer att äga rum.

Dovhjorten (Dama Dama)

I det område som denna fotografering av dovhjort äger rum finns det väldigt många grupper dovhjort. Här finns också en stor koncentration av den vita dovhjorten! Dovhjortarna skiftar i färg från just vit, svart, brun eller den klassiska röd-bruna med vita prickar dräkten som jag anser är den vackraste.

Att dock stifta bekantskap med den vita dovhjorten är alltid ett lika spännande möte. Det bör understrykas att dessa vita individer inte är albinos.

Dovhjorten finns främst i Sveriges södra delar där en stor population finns här i det östgötska ekbältet.

Dovhjortens doftsinne är väl utvecklat och är tillsammans med hörseln deras starkaste sinne.

Flera gömslesittningar

På denna workshop och gömslesittning kommer du att befinna dig i dovhjortarnas marker fyra gånger utspritt på tre stycken dagar (Se workshopsprogrammet). Detta för att maximera tiden i fält så att du ska få så bra bilder på dovhjorten som möjligt. Det blir två morgonsittningar i gömslet och två kvällspass i gömslet.

Gömslena är stabila tältgömslen med fyra stycken gluggar. Ni kommer att vara två personer i varje tältgömsle. I tälten finns lampa i taket och två gömslestolar. Varje morgon/natt får ni med er frukost och kaffe.

Gömslena kommer att vara strategiskt placerade på olika platser och i olika miljöer i det vackra höstlandskapet för att du ska få variation på dina dovhjortsbilder. Det är viktigt för mig att miljön runt omkring dovhjorten ska vara vacker med höstens dimmor, färger och gyllende ljus.

Lär dig alla knep för att få bättre dovhjortsbilder

I dovhjortsworkshopen ingår också teori i min nyrenoverade kurlokal från mitten av 1800-talet som ligger belägen på Fröstad gård. Mitt på östgötaslätten.

På dessa teoripass som kommer att äga rum mellan gömslesittningarna kommer du att få alla de tips du kan komma att behöva när du ställs inför att skapa bilder av dovhjorten. Här lär vi oss om dovhjortens rörelsemönster, ekologi och hur djuret beter sig i markerna. Dessutom kommer vi att grundligt gå igenom de bästa inställningarna på din kamera för att kunna fånga all ”action” som du sannolikt kommer att få se i gömslet.

Mer än dovhjort

I mina dovhjortsmarker här på östgötaslätten finns det stor chans att även se andra däggdjur och fåglar. Exempel på dessa är rådjur, älg, vildsvin, räv, sångsvan och trana. Det gäller med andra ord att hålla utkik efter mer än bara dovhjort.

Mitt i naturen

Att sitta i ett gömsle är en mycket speciell känsla. När man först sätter sig i mörkret är det tyst och du kan inte så något. Vad tiden går kommer du att kunna urskilja skepnader utanför gömslet. Det kan vara en sten, men det kan också vara en dovhjort på långt håll. Ögonen spelar dig oftast ett spratt. När sedan det första morgonljuset kommer blir allt verkligt och din fotosession med dovhjort kan ta sin början.

Det är en fantastisk känsla att sitta i ett gömsle och utan att bli upptäckt studera och fotografera dovhjorten. Glöm inte att ta med dig din kikare!

Vett och etikett i gömslet

Det finns vissa oskrivna regler för gömslesittningar som du bör ta i bejaktning. När vi sitter i gömslena ska det vara tyst, här viskar vi bara till varandra från start till slut. Vi äter inte från förpackningar som prasslar mycket, exempelvis chipspåsar och kakförpackningar. Att slå in din mat i gladpack är ett smart val att göra så slipper både du och din gömslekamrat att skrämma iväg dovhjorten.

Du tar dig själv med valfri transport till Fröstad gård. Vi möts upp vid Fröstad gård den 11:e oktober klockan 15:00 Vägbeskrivning skickas vid bokning.

Val av boende gör du själv. Vissa personer som bor i närheten av Fröstad gård behöver kanske inget boende medan du som kommer mer långväga behöver ta in på vandrarhem, hotell eller hyra en stuga.

Mantorp ligger cirka 2,5 mil utanför Linköping och du kan på cirka 25 minuter ta dig mellan Fröstad gård och Linköping. Boende i Linköping finns i massor. Se dessa exempel: Linköping Boende.

Om du vill bo nära Fröstad gård finns det tre bra alternativ.

 1. Sjögestad motell: sjogestadmotell.se/
 2. Himmelsby gårdshotell: himmelsbygardshotell.se/
 3. Charmig stuga i Himmelsby: airbnb.se/rooms/17553621

Tveka inte att höra av dig till mig för fler råd kring boende!

I denna workshop ingår det:

 • Lunch efter varje morgonsittning.
 • Frukostpåse inför varje morgonsittning.

Hösten i mitten av oktober på östgötaslätten kan vara väldigt varierade. Det kan både vara varmt för årstiden men också kallare än vanligt. Håll koll på väderleksrapporten! Dock brukar morgnarna kunna bli ganska kalla, likaså sena kvällar. Ta med dig ordentligt med kläder så du inte behöver frysa. Eftersom du kommer att sitta ner i ett gömsle i flera timmar kan en sovsäck att ha fötterna och benen i fungera alldeles utmärkt.

Den här fotoworkshopen kräver inte att du ska gå några längre sträckor. All fotografering sker från gömsle. Ta därför med dig de kamerahus och objektiv du har. För att komma dovhjorten nära rekommenderas ett teleobjektiv på minst 200 mm brännvidd. Glöm heller inte stativ samt kikare.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är fyra stycken personer. Två personer i varje tältgömsle delar på fyra olika kameragluggar.

Nej denna workshop är inte fysiskt ansträngande då du kommer att tillbringa dina timmar i ett gömsle och i en kurslokal.

LADDA NED WORKSHOPEN SOM PDF
SKRIV UPP DIG PÅ RESERVLISTAN!
0
DATUM : 11 – 13 oktober 2019
 • KOSTNAD: 4.500 SEK

 • 4 PLATSER Fullbokad!

Anmälningsavgift: 1350 SEK (30%)

Inkluderat i priset : Fotoworkshop, teori och handledning av naturfotograf Niklas Virsen. Frukostpåse inför varje gömslesittning och lunch efter gömslepassen samt fika under teoripassen. Transport till och från gömslena.

Ej inkluderat i priset: Transport till Fröstad gård. Middagar. Försäkringar. Utgifter av personlig karaktär. Boende (tillval).

Läs resevilkoren..

11:e oktober 2019 – Vi träffas på Fröstad gård klockan 12:00. Vi startar med ett teoripass om dovhjortens ekologi och beteendemönster samt tips inför första gömslesittningen. Senare mot eftermiddagen åker vi iväg till gömslena. Kvällen tillbringas i gömslet.

12:e oktober 2019 Vi startar dygnet mycket tidigt på morgonen/natten så att vi är i gömslena långt innan solens uppgång. Du behöver inte tänka på frukosten då du får med dig en frukostpåse ut i fält. Morgonen fram till lunch tillbringas i gömslet. Du blir upphämtad och vi kommer äta en god lunch på Fröstad gård.

Nu får du vila några timmar innan det blir dags att sätta sig i kurslokalen för att få ännu fler tips och råd om dovhjortsfotograferingen och kamerainställningar.

Kvällen tillbringas i gömslet och efter du har blivit upphämtad denna kväll får du vila/sova inför morgondagens gömslesittning.

13:e oktober 2019 – Vi startar dygnet mycket tidigt på morgonen/natten så att vi är i gömslena långt innan solens uppgång. Du behöver inte tänka på frukosten då du får med dig en frukostpåse ut i fält. Morgonen fram till lunch tillbringas i gömslet. Du blir upphämtad och vi kommer äta en god lunch på Fröstad gård.

Efter lunchen kommer vi gå igenom era erfarenheter av dovhjortsfotograferingen och vi avrundar workshopen efter detta.

Har du en fråga om denna workshop/kurs?

Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!
Ditt namn*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Vilken kurs gäller det?

Din fråga:

RESERVLISTA

FOTOKURS/WORKSHOP - DOVHJORTSFOTOGRAFERING I ÖSTERGÖTLAND

OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

Ditt namn*

Gatuadress*

Postnummer och stad*

Telefonnummer*

Din e-postadress*

Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

Jag godkänner resevillkoren. Läs kurs- och resevillkoren
Nyhetsbrev, ja tack! Få erbjudanden på fotoresor, kurser och produkter. Var uppdaterad på nya fotoresor, kurser och evenemang. Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).
Du kommer att bli inbjuden till en Facebookgrupp för denna specifika fotoresa efter din bokning. Här kan du prata med andra deltagare och även få information om fotoresan. Godkänner du detta? (valfritt).

Ring in din beställning

Du kan också ringa in din beställning till mig eller om du har frågor rörande kursen eller fotoresan.

Telefon: (0)736540687