ARKTISKA VARANGER I NORDNORGE.

OBSERVERA! DEN HÄR FOTORESAN ÄR FULLBOKAD!

0
DATUM : 28 mars – 4 april 2022
 • KOSTNAD: 21.900 SEK

 • 6 PLATSER

Anmälningsavgift: 4.380 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Bra boende i stugor, dubbelrum första boendet och enkelrum andra boendet.
 • Frukost varje morgon och matpacke (lunch) varje dag.
 • Båtbiljetter, gömslekostnad, transport.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset

 • Middagar alla dagar.
 • Försäkringar.
 • Utgifter av personlig karaktär.
 • Eventuellt enkelrumstillägg för första boendet.

Läs resevilkoren..

 • Ett eldorado av sjöfågel och artiska arter.

 • Kom riktigt nära praktejder, alförrädare, alfågel och vanlig ejder.

 • Hornøya med lunnefågel, toppskarv, sillgrisslor och andra sjöfåglar i ett snölandskap.

 • Fantastiska landskap i karg och arktisk miljö.

 • Chans att fotografera havsörn och jaktfalk.

 • Fotografera renar och skogshare. Mycket bra chans att fotografera säl.

 • Riktigt bra fotografering för skärsnäppa i ett vinterlandskap.

 • Norrsken mitt uppe på högfjället.

 • Fotografera pittoreska fiskebyar.

 • Mycket vackert läge och kvalitativt boende .

 • En liten grupp av  endast 6 deltagare ger en exklusiv och personlig fotoresa.

Detta är en klimatkompenserad fotoresa. Läs mer >

Det här en fotoresa till arktiska Varanger (Várnjárga) i Nordnorge nära den ryska gränsen som verkligen har extra allt! Upplev det fascinerande fågellivet både nära inpå och på distans samt de fantastiska landskapen. Det speciella ljuset här uppe i det nordligaste Norge är något du kommer att få uppleva och inbjuder till landskapsfotografering av allra högsta klass. Fågelfotograferingen är en klass för sig och världsberömd som ett av världens bästa platser att fotografera arktiska fåglar på.

Arktiska Varanger.

Varanger är en av världens bästa platser för fågelskådning och givetvis då även naturfotografer. Den stora variationen av olika fåglar under alla årstider har fått Varanger att bli världsberömt för sina goda fågelskådningslokaler.

Den kanske främsta anledningen till detta rykte är dess stora population av alförrädare som under vintern samlas här. Mars är den absolut bästa årstiden att besöka Varanger med det vackra arktiska ljuset, mängden fåglar och vackra landskap.

Förutom alförrädare finns exempelvis detta att beskåda och fotografera i mars: praktejder, alfågel, lunnefågel, sillgrisslor, tordmule, toppskarv, havsörn, jaktfalk m.fl. Lägg därtill alla däggdjur som exempelvis ren, vit skogshare och säl. Trots denna rika och världsberömda mångfald och tillgång till arktiska fåglar och fågelmyller är också landskapet i Varanger helt fantastiskt. Vackra stränder med spetsiga klippblock, Barents hav, norrsken och pittoreska fiskebyar.

Allt detta gör Arktiska Varanger till ett eldorado för en naturfotograf!

Fågelön Hornøya.

Hornøya är ett naturreservat och en mycket viktig plats för många fågelarter. På klippor och bergväggar trängs fåglarna med varandra. Ön ligger nordöst om byn Vardö här uppe i Varanger. Fågelön Hornöya har en stor koncentration av sillgrisslor, toppskarv, tordmule och lunnefågel. Har vi tur kanske vi även får se havsörn eller jaktfalk.

När vi sätter våra fötter på Hornöya är vi så långt nordöst som vi kan vara i Norge, i Barents hav. Bara detta är en fantasieggande tanke.

Hornøya kan besökas alla årstider men det kanske är framförallt vintertid ön är som allra vackrast. I mars månad återkommer ett gigantiskt stort antal sjöfågel till Hornøya. Detta ger oss en enastående möjlighet att komma nära både sillgrisslor, tordmule, toppskarv och lunnefågel, i snö. Detta är verkligen en väldigt speciell upplevelse.

Två dagar kommer att tillbringas ute på fågelön Hornøya. Med båt är det endast cirka 10 minuters resa hit från Vardøs hamn.

Puffin Fight Club.

Om vi har tur (vi kunde fotografera detta fenomen på fotoresan till Varanger 2019) så får vi vara med om ett av Hornøyas häftigaste upplevelser nämligen ”Puffin Fight Club”. Lunnegågeln, den klassiska och vackra clownfågeln kommer i mars tillbaka till ön för att göra upp om det bästa boendet och de bästa platserna. Dessa annars så fridfulla fåglarna (i alla fall som vi porträtterar dem) slåss om husfrid i boendehålen i berget och bland tuvor. Hornøyas klippor är i mars fortfarande täckta av snö och bilderna på lunnefågeln blir speciella och unika! Att lyckas fånga detta på bild och dessutom med snö som yr kring de stridande lunnefåglarna är verkligen att få en unik bild och upplevelse utöver det vanliga.

Mina bästa platser för skärsnäppa.

Skärsnäppan är en vadare och en liten tuffing som kan påträffas runt hela Varangerhalvön. Den är ungefär lika stor som en stare, har korta ben och rund till formen. En riktig dunboll med andra ord. Jag kommer att visa dig och ge dig mina absoluta bästa platser för att fotografera skärsnäppan.

Om det blir kallt när vi är i Varanger, kommer du att kunna se istappar som hänger ifrån fjäderdräkten där den springer fram över sandstränderna och jagar mat vid vattenbrynet.

Kom nära praktejder, alförrädare och alfågel.

Det finns massor spännande arter av fågel och bilder att få här uppe Varanger. Den praktfullt färgmättade andfågeln praktejdern exempelvis. Den är ovanlig i Sverige men håller till vid kusten runt om på Varangerhalvön vintertid, talrikt dessutom. Praktejdern är mycket fotogenisk arktisk fågel att fotografera. Vi kommer att fotografera praktejdern i jämn nivå med vattenytan.

En annan vacker ejder vi kommer att få träffa på och fotografera är alförrädaren. Alförrädaren är en högarktisk fågel som i säg kan vara ett argument för en fotograf eller fågelskådare att bege sig till Varangerhalvön vintertid. En liten grupp finns också här under sommaren men vill man komma nära alförrädaren så är det på vintern du ska åka. En annan andfågel som både har karaktär och ett vackert utseende är den lilla alfågeln. De adult hanarna har en lång fjädersvans eller stjärtpenna som är mycket iögonfallande.

Dessa tre arter av arktisk fågel kommer vi att fotografera från ett specialbyggt flytande gömsle som kommer att ge oss mäktiga bilder på de tre vackra arktiska arterna av fågel.

Dessa tre arter och fler naturligtvis, exempelvis vanlig ejder, kommer vi att ha möjligheten att komma riktigt nära från ett gömsle. Stor chans finns för närbilder! Här kommer också säl ofta på besök!

Varangers landskap.

De flesta som beger sig till Varanger vintertid vill se och fotografera fågellivet. Varanger är ett paradis för fågelskådare och fågelfotografer. I detta rika myller med fåglar glöms dock enligt min mening ofta landskapet bort, i alla fall vintertid. Runt om på Varangerhalvön finner du karga och vindpinade landskap som får dig att tappa hakan. Fantastiskt fotogena spetsiga klippor, vågor som slår upp mot strandkanterna, vitpudrade berg och pittoreska fiskebyar. För en landskapsfotograf tar motiven aldrig slut här. Du ges tillfälle att arbeta både med det stora landskapet och det mer intima landskapet.  Här är möjligheterna till bra landskapsfotografering nästan oändliga.

Vi kommer även kvällstid/nattetid beroende på hur solaktiviteten och vädret ser ut fotografera det speciella norrskenet mitt uppe på högfjället. Till högfjället kan vi ta oss med bil och vad som väntar oss däruppe är ett vidsträckt landskap av lager på lager av berg, snö och is. Vi kommer också under dygnets ljusa timmar leta efter snöformationer i detta spännande och karga landskap. Här uppe växlar vädret snabbt. Sol blir till snöstorm och snöstorm till sol. Detta ger landskapet karaktär och ger oss naturfotografer många valmöjligheter för att skapa landskapsbilder med variation.

Jag skulle vilja hävda att Varangerhalvöns landskap är relativt oexploaterade vintertid. Det är fåglarna som står i fokus. Därför tycker jag att det är extra spännande att arbeta med landskapen här. Jag får en känsla av att vara ensam med motiven.

Däggdjur.

Arktiska fåglar och stora kolonier av sillgrisslor och lunnefågel, vad finns mer? Jo fantastiska landskap men även däggdjur.  En av dessa är renen. Renen har länge varit central i det samiska samhället och är ett naturligt inslag på Varangerhalvön. Renen kan vi se lite varstans i landskapet och jag ska göra allt för att vi ska få så bra fotomöjligheter som möjligt. Jag personligen gillar när renen betar högt upp på högfjället. Ibland kan man se dem stå och sparka bort snö och is för att komma åt lavar därunder.

Vi kommer också att bege oss ut i ett område för att se om vi kan se och fotografera skogshare. Denna art av hare smälter perfekt in i det arktiska karga landskapet med dess vita päls. Med bergen i bakgrunden ges du möjligheten att få vackra bilder på skogshare.

Gråsälar finns också lite varstans runt om Varangerhalvön och vi kommer till allra största sannolikhet att se flera sälar under vår fotoresa. Oftast får du bäst fotomöjligheter av gråsälen när den befinner sig nära land eller inne i en hamn, som inte är alls ovanligt att de gör.

Pittoreska fiskebyar.

Längs vår färd i ett kargt och vackert snölandskap kommer vi att passera men även stanna till i små pittoreska och klassiska fiskebyar. Atmosfären här vintertid är sömnig och gemytlig. Husen längs med den yttersta kusten får stå emot starka vindar, snö och is. De färggranna små husen i fiskebyarna mot de hårda bergen och isen skapar fantastiska möjligheter till ikoniska och vackra landskapsbilder. I hamnarna som exempelvis i Båtsfjord och Nesseby står fiskebåtar, stora som små uppradade och väntar på att få åka ut till havs.

Om vi har tur så tajmar vi in tiden då fiskarna och fiskebåtarna kommer tillbaka till hamnen för att ordna med sin fångst, vilket nästan alltid är torsk.

Mer information.

Observera att detta program kan komma att ändras beroende på väder eller andra oförutsägbara händelser.

28 mars 2022.

Vi möts hela gruppen på Kirkenes flygplats där jag har hyrt en minibuss som ska ta oss till vårt första boende.


29 mars 2022.

Idag beger vi oss ut för att fotografera Varangers fantastiska landskap med hav, spetsiga klippor och vackra pittoreska fiskebyar. Vi börjar dock dagen med en stadig frukost och tar med oss vår matpacke ut i fält.Vi kommer att börja med att fotografera snöformationer och panoraman uppe på högfjället. Ett ypperligt tillfälle att arbeta med kompositioner och ledande linjer i landskapet. Det är inte alls osannolikt att vi träffar på en renflock här uppe också.

När vi är klara här styr jag bilen mot en liten och pittoresk fiskeby som ligger på norra delen av Varanger. Här stannar vi för att fotografera de många klassiska och färgglada husen och stugorna mot en bakgrund av berg, is och snö. Här intar vi också dagens lunch (matpacke).
Efter besöket i den lilla stormpiskade byn åker vi till stränder och klipplandskap. Där arbetar vi med långa slutartider, vågor, texturer och intima landskap. Det finns både plats och tid för funderingar, frågor och workshopsmoment här.

Lagom trötta och väderbitna börjar vi att bege oss hemåt till vårt boende. Vi äter sedan middag.
Även denna kväll/natt finns det möjlighet för dig som vill och orkar att bege oss upp mot högfjället eller fotografera norrsken i fiskehamnen.


30 mars 2022.

Idag är det arktiska fåglar som står i huvudcentrum. Vi kommer att befinna oss i ett gömsle större delen av morgonen där vi har mycket goda möjligheter att få bra och närgångna porträttbilder av praktejder, alförrädare, vanlig ejder och alfågel samt troligtvis gråsäl. Gömslet har plats för 10 besökare och eftersom vi endast är 6 stycken (7 med mig) så kommer alla att få ett bra utrymme och röra sig runt i gömslet. I gömslet ges tillfälle att få riktigt låga vinklar helt parallellt med vattenytan!

Vi går upp så tidigt att frukosten redan är tillagad åt alla som vi ska ta med oss ut i gömslet. I gömslet kan det bli kallt men vi har extra kläder så att ni inte behöver frysa. Ett tips är att ta på dig flera sockor och när vi kommer till gömslet ta av dig stövlarna eller skorna. Dina fötter kommer inte att bli lika kalla då. Ta gärna med er både fotvärmare och handvärmare. Kaffe och te finns i gömslet.

Nu väntar oss spännande timmar som kommer att bli ett minne för livet.

Vi kommer även antingen direkt efter gömslet eller senare på dagen åka en båttur i fjorden för att fotografera flygande praktejder, alfågel och alförrädare.
Hemma igen i vårt hus är det vila fram till middagen på kvällen. Efter middagen finns utrymme för er som vill visa några av era bilder och berätta hur ni har tänkt samt ge varandra bildkritik och tips.

Som vanligt bjuds det på norrskensfotografering för den som vill.


31 mars 2022.

Vi äter som vanligt en god och vällagad frukost packar ner vår matpacke (lunch). Idag åker vi till klipporna, stränderna och det fantastiska landskapet igen och arbetar med motiven och de grafiska landskapen.

I detta område spenderar vi hela dagen och åker sedan iväg för att spana efter havsörn och sjöfåglar längs klipporna och i de stora vågorna (om vädret tillåter).
Väl tillbaka vid boendet äter vi middag. Resten av kvällen/natten är fri att göra vad du vill. Kanske du vill ta lite vin eller en öl i baren eller kanske åka ut på norrskensfotografering. Valet är ditt!


1 april 2022.

När vi har ätit frukost beger vi oss iväg mot vår nästa destination som ligger jämsides med Varangerfjorden. På vägen dit fotograferar vi ren (det finns ett rikligt antal längs med Varangerfjorden). Vi stannar också på ett hotspot för skärsnäppa med en vacker kyrka i omgivningarna och en fin liten fiskehamn. Här fotograferar vi flera timmar.

På vägen till vårt boende för de resterande 3 dagarna (25-28 mars) stannar vi också för att spana efter den vita skogsharen. Att lyckas fotografera skogshare mot Varangerfjorden eller bergen som tornar upp sig i bakgrunden skulle vara något alldeles extra.

Väl framme vid vårt nya hem packar vi upp våra väskor, laddar batterier och för den som vill går det bra att göra små utflykter till fots runt denna lilla halvö. Här finns exempelvis praktejder representerat men räkna med att kunna se olika arter av mås och kanske även säl. Precis utanför vårt boende finns ett fågelberg där havsörenen ofta kretsar kring.

Senare på kvällen åker vi in till Vardø för att äta middag. Kvällen avrundas med lite information om morgondagen då vi ska bege oss ut med båt till Hornøya. Även här går det kväll- och nattetid att bege sig ut på norrskensjakt.


2 april 2022.

Idag går vi upp i god tid så att vi hinner äta en rejäl frukost. Matpacke packar vi ned i väskorna. Sedan åker vi till Vardø där vi från hamnen ska åka med båten ut till Hornøya. Resan tar cirka 10 minuter.

Väl framme lämnas vi av vid en liten brygga och båten lämnar oss på ön. Äntligen är vi här! På Hornøya får du gå runt precis som du vill och fotografera lunnefågel, sillgrisslor, tordmule, storskarv, kanske havsörn och om vi har riktigt tur jaktfalk. Dock får du endast röra dig inom de anvisade områdena. Eftersom Hornøya är ett naturreservat av allra högsta biologiska värde är det givetvis inte fritt fram att gå överallt.

På Hornøya stannar vi fram till 17:00 och fascineras och fotograferar det rika fågellivet.

Båten kommer och hämtar oss och förhoppningsvis har vi fulla minneskort med bra bilder. Båten tar oss tillbaka till Vardø hamn och vi börjar bege oss tillbaka till vårt boende. På kvällen äter vi middag.


3 april 2022.

På morgonen äter vi numera sedvanlig frukost, lite tidigare än gårdagen. På vår väg till Vardø hamn kommer vi att stanna till på ett en plats där det brukar finnas rikligt med alförrädare vintertid. Här finns också vanlig ejder och praktejder. Räkna dock inte med att komma lika nära som vi gjorde i gömslet. Här är det mer fågel i landskapet vi är intresserade av. Denna plats är också mycket bra för att spana efter och fotografera skärsnäppa.

Denna dag är en ”repris” på gårdagen. Efttersom Hornøya är ett sådant magnifikt och viktig plats för en så stor blandning och antal av sjöfågel vill jag att du som resenär ska komma hem med de bästa bilderna på fågel som möjligt. Därför tillbringar vi två heldagar på ön.

När du sätter din fot på Hornøya är du så långt nordöst ut som du kan komma i Norge. Om du passerar ön norr eller nordöst över finns ingenting förutom Barents hav. Det här är en av de mest extrema platserna i norden men lättillgängligt. På Hornøya finns även ett vindskydd. Här kan vi äta vår  lunch.

På kvällen äter vi en god middag tillsammans och pratar om hur vår resa har varit och om alla upplevelser vi fått. Kanske du också vill gå på fotoresans sista norrskensjakt?


4 april 2022.

Nu har vi tyvärr kommit till den allra sista dagen av vår vistelse här i underbara Varanger. Dagen börjar med en frukost, sedan åker vi mot Kirkenes flygplats för hemresan.

 • Flygplats: Kirkenes flygplats, Høybuktmoen.
 • Flyga ifrån: Du väljer själv vart du vill flyga ifrån.
 • Vart ska vi mötas : Vi möts upp inne på flygplatsen i Kirkenes den 28 mars 2022 (specifikt klockslag får du vid bokning eller om du frågar mig).

Du tar dig själv till Kirkenes flygplats, Høybuktmoen. Du väljer själv vart ifrån du vill flyga. Vi möts upp inne på flygplatsen den 28 mars 2022. Mer ingående tider får du vid bokning eller om du har frågor om mer exakta tider kan ni kontakta mig antingen på mail eller telefon.

Du kan också om du vill använda alternativa resvägar, exempelvis med bil. Kontakta mig på mail eller telefon om du väljer annat sätt att ta dig till Kirkenes på än flyg.

Väl på plats i Kirkenes transporterar vi oss runt i Varanger med en minibuss med nio säten (Q MERCEDES BENZ VITO eller liknande).

Få en personlig kontakt på Big Travel när du bokar en fotoresa hos mig!
Fröstad Naturfoto samarbetar med resebyrån Big Travel. Du kommer att få en personlig kontakt som hjälper dig med din bokning av flygbiljett som passar in med fotoresans olika hålltider. När du bokar flygbiljetter via Big Travel är du säker på att din flygning blir så smidig som möjligt och du undviker också eventuella problem med avgångar och flyg som inte synkroniserar med varandra. Genom att ringa eller mejla din kontakt på Big Travel kommer du att få den bästa flygresan till ett bra pris utan att själv behöva leta runt bland flygbolagens alla hemsidor. Du lyfter helt enkelt luren, säger vilken resa du har bokat – resten sköter Big Travel! Otroligt smidigt eller hur?

Kontaktuppgifter till din personliga kontakt på Big Travel skickas till dig vid bokning.

Vi kommer att bo i småbyar med havet och hamnen precis utanför vår dörr. Här är det inte långt till en bra bild och på ett av boendena brukar praktejdern simma förbi precis utanför fönstret.

Boendet är bra med stuga och dubbelrum. På vårt första boendet bor vi två och två med möjlighet till enkelrumstillägg. Vill du försäkra dig ett enkelrum fixar jag detta i mån av plats och då tillkommer även en kostnad. På vårt andra boende ingår enkelrum i priset.

Huset och stugorna är mysiga och har bra standard. Vårt första boende har nära till mathandel och restaurang. Observera att det finns två typer av boende på sista boendet. Ett hus med gammaldags mysig fiskebykänsla samt nyrenoverade hus med panoramautsikt. Om du har specifika önskningar kring boendet. Kontakta mig.

I båda boendena finns:

 • Wifi.
 • Kök.
 • Dusch och bad.
 • Diskmaskin.
 • Full köksutrustning.
 • Lakan.
 • Möjlighet till bastu.

 

Högra fotot av: Tormod Amundsen/Biotope

 

I denna fotoresa ingår det frukost (29 mars-4:e april) och lunch (29 mars-3 april)..

 • Frukosten på vårt första boende är av hotellkvalitet och innehåller det mesta.
 • Frukosten på vårt andra boende består av yougurt, musli, gröt, mackor, pålägg, ägg, kaffe, te och grönsaker.
 • Lunch består av hemmagjorda och matiga mackor och varm dryck som vi kommer att ta med oss ut i fält (du tar med dig din egen termos).
 • Middagarna serveras varje kväll klockan 18:00-19:00 på vårt första boende.
 • Middagarna på vårt andra boende äts på restaurang i Vadsø.

Kläder & utrustning.

När du ska välja kläder inför fotoresan till Varanger 2019 , ska du klä dig varmt. Något som kan ställa till problem med kylan är den ofta friska vinden som blåser här innifrån Barents hav.

Börja med ett underställ. Över understället en t-shirt, sedan en tröja och till slut
en vinterjacka (observera att antalet lager beror mycket på hur lätt du fryser). Ett tips är att alltid ta på dig mindre kläder än vad du tror att du behöver när vår fotodag börjar. Packa sedan ner förstärkningsplagg. En sak vid kyla och vind som du inte vill vara är svettig. Ibland kommer vi att vara mer i rörelse och ibland mer stationära.

På benen brukar det räcka bra med underställ och termobyxor eller några andra varma byxor.
Givetvis måste du även ha en varm mössa, bra handskar som klarar flera minusgrader och ett par kängor eller vandringsstövlar som har bra motstånd mot väta och kyla.

Eftersom vi inte kommer göra några längre vandringar på denna fotoresa behöver du inte ta med dig stavar, snöskor eller skidor (om du inte vill).

Nedan listar jag kläder som är bra att ha med sig:

• Underkläder & strumpor.
• Underställ.
• Bra vandringsskor eller stövlar (varma & vattentäta).
• Varm vinterjacka.
• Undertröjor (gärna i ull).
• Förstärkningsplagg (när vi blir stillasittandes).
• Slitstarka och vattentäta byxor (termobyxor är bra).
• Mössa.
• Skidmask (heltäckande), om vinden blir tilltagande.
• Vattentäta och varma vantar (gärna i två lager).
• Buff eller halsduk.
• Myströja och mysbyxor (för kvällarna i stugan).
• Du behöver inte ta med dig några ”finkläder”.
• Eventuella mediciner.
• Lakan finns på boendet.

Glöm inte ta med dig en termos som du fyller upp med te eller kaffe inför varje fotosession innan vi åker ut i vinterlandskapet. Om du brukar frysa om händer och fötter är hand- och fotvärmare viktigt. Jag använder mig alltid av dessa när jag tillbringar tid i kalla miljöer, detta även om jag sällan fryser om varken händer eller fötter. Handvärmare är små påsar som du
lägger i dina handskar och i skorna. När påsarna får kontakt med luft utsöndrar de värme som brukar vara aktivt i cirka 8 timmar.
Hand- och fotvärmare kan köpas i de flesta större sportbutiker (även på Biltema).

Nedan listar jag utrustning som är bra att ha med sig:

• Skidglasögon eller solglasögon.
• Värmepåsar för händer och fötter.
• Ficklampa eller pannlampa.
• Kablar till dina elektroniska enheter.
• Grendosa för att få fler eluttag.
• Isbroddar, då underlaget stundtals kan vara isigt.

Bra att veta om Hornøya:

På Hornøya finns det mängder av sjöfåglar och de cirkulerar över oss mest hela tiden. Ta därför med någon jacka eller skydd för din vinterjacka på grund av risk för spillning från fåglarna. Ta också med regnöverdrag till din kameraväska och något skydd för huvudet, exempelvis en keps över mössan.

Jag brukar personligen inte ha något skydd utan tvättar allt i stugan, men du ska vara medveten om detta.

Kamera, objektiv & kringutrustning.

På denna fotoresa till Varanger finns det ingen fotografisk utrustning som är onödig att ta med sig. Däremot bör du tänka på de restriktioner det finns för handbagage på olika flygbolag. Det jag anser är det viktigaste listar jag här nedan. Tänk dock på att dina mål för fotograferingen kan vara helt annorlunda så se detta mer som inspiration än något som du måste packa ned i kameraryggsäcken.

• Ett teleobjektiv för fågel och däggdjur, 200 mm och uppåt.
• Vidvinkelsobjektiv för landskap.
• Extra batterier och extra minneskort.

• Ett stativ för att arbeta med långa slutartider.
• En ficklampa eller pannlampa för norrskensfotografering (som år användas dolt, så det inte stör dina resekamrater).
• Eventuella filter för landskapsfotografering. Exempelvis ND, Avtonat gråfilter eller polfilter.
• Backup till dina bilder.
• En laptop för redigering av dina bilder.

Maxantal deltagare på denna fotoresa är 6 stycken personer (7 med mig). Vi kommer att bege oss mot gemensamma mål hela gruppen. Även vissa workshopsmoment kommer att vara gemensamma.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du som deltagare om du vill kan få gå din egen väg och hitta de motiv du vill fotografera. En del fotografer fungerar bäst i grupp och andra fotografer vill helst fotografera och söka upp sina motiv själva.

Du kommer att ha möjlighet till båda scenarierna. Tänk dock på att det är ”frihet” under ansvar och i enighet med resevillkoren har du som resenär ansvar för att passa tider och ha personliga försäkringar.

Den här fotoresan är inte fysiskt ansträngande. All transport sker fram till området där vi ska fotografera. Väl på plats vandrar du så långt som du själv vill eller kan.

Där vi kommer att befinna oss på Varangerhalvön har vi alltid nära till kusten, faktum är att vi har kusten och havet som granne. Detta gör klimatet mildare än i till exempel Pasvik i södra Varanger. Däremot är risken/chansen för hårda vindar större i kustområdena. När vindarna tilltar gör det att det känns kallare än vad det egentligen är.

Här växlar vädret väldigt snabbt, solsken blir till snöfall och vindar kan tillta inom några minuter. Räkna med en temperatur från max cirka -10 grader upp till några plusgrader. Det är viktigt att ha lite koll på väderleksprognoserna innan avfärd. Sådan information kommer att skickas ut innan fotoresans start.

Här har jag listat flera tips på hur du kan skydda dig mot att ditt bagage  inte når fram till vår slutdestination. Även hur du ska kunna skydda din dyrbara kamerautrustning i ditt handbagage. Det är mycket ledsamt och irriterande när ditt bagage inte når slutdestinationen. Ibland har det ingen betydelse hur mycket du förbered för att ditt bagage inte ska komma bort. Det händer tyvärr och är då helt bagagesystemets fel. Du kan dock minimera risken att ditt bagage hamnar på villovägar genom att följa dessa tips. Vi börjar med ditt handbagage och vad du ska tänka på och göra för att skydda din kamerautrustning och andra sköra produkter vid eventuell incheckning av ditt handbagage.

Handbagage.

När det gäller handbagage råder jag dig att följa de anvisningar som ges av flygbolaget gällande storlek på handbagage och maxvikt. Tillåten vikt på handbagaget och max bredd, längd, höjd på handbagaget kan variera beroende på flygbolag. Se till att kolla upp både storlek och maxvikt innan din resa.

De flesta flygbolag erbjuder dig att ta med dig ett handbagage plus en liten väska (exempelvis en liten laptopväska, fodral eller handväska) in på planet.

Försök att undvika incheckning av dyrbar fotoutrustning.

Det här är alltid en känslig punkt som jag ofta får många frågor kring. Vad händer om flygbolaget vill checka in mitt handbagage även om jag uppfyller alla krav på storlek och maxvikt. Får de göra det? Ja, de flygbolag som jag har erfarenhet av har alltid rätten att välja ut vissa handbagage om det är ett fullt flyg och det sannolikt inte finns plats i handbagageutrymmet.

Om din väska väljs ut för att checkas in i lastrummet kan du givetvis förklara vad väskan innehåller, i detta fall dyrbar fotoutrustning. Om du har tur och är trevlig så hittar personalen kanske en lösning. Om du skulle vara tvungen att checka in ditt handbagage ändå har du rätt att plocka ut sådana saker som är sköra (i ditt fall kamerautrustning som också har litiumbatterier), mediciner och andra nödvändiga produkter. Det är väskans skrymmande plats som är problemet här, inte vad som är i den.

Mitt tips är därför att skaffa dig en fotoreseryggsäck med uttagbara fotoväskor eller att ha med dig någon form av tygkasse att lägga din dyrbara kamerautrustning i om ditt handbagage måste checkas in. Flygresan kanske blir lite mer obekväm men du vet i alla fall att din kamerautrustning kommer fram till destinationen utan att skadas av stötar.

Fotoreseväskor som handbagage.

Jag skulle vilja tipsa dig om två stycken riktigt bra fotoreseväskor som både är smarta, snygga och flexibla. De uppfyller de flesta flygbolags krav på maxstorlek i bredd, längd och höjd (dubbelkolla dock alltid med flygbolaget du ska resa med). Båda fotoreseväskorna har också uttagbara innerväskor för din kamerautrustning (in-bag funktion).

Bagage.

Skriv ditt namn på bagaget.

Det bästa sättet för personalen på flygplatsen att kunna spåra din väska är helt enkelt att skriva ditt namn på den, både för- och efternamn. En namntagg finns att köpa i de flesta butiker som säljer reserelaterade produkter. Namntaggen spänns sedan fast på din väska. Du kan även skriva in ditt flygnummer på namntaggen.

Ta bort dina gamla bagageetiketter.

Ta alltid bort dina gamla bagageetiketter från tidigare resor så den personal som ska lotsa ditt bagage vidare får rätt information om slutdestination.

Om du låser din väska med hänglås, välj TSA-certifierat.

TSA-hänglåsen är framtagna för att fungera i länder där du inte får checka in låsta bagage, exempelvis USA. Med ett TSA-lås kan personalen på flygplatsen öppna ditt bagage utan att behöva klippa upp låset eller på annat sätt skada din väska. Det ger en viss trygghetskänsla att ha ett lås på bagaget och försvårar givetvis snabba stölder från klåfingriga individer. Flygplatserna kan också göra kontroller av vissa bagage och då slipper de, precis som jag skrev ovan, att på “våldsamma sätt” öppna ditt bagage.

0
DATUM : 28 mars – 4 april 2022
 • KOSTNAD: 21.900 SEK

 • 6 PLATSER

Anmälningsavgift: 4.380 SEK (20%)

Inkluderat i priset 

 • Bra boende i stugor, dubbelrum första boendet och enkelrum andra boendet.
 • Frukost varje morgon och matpacke (lunch) varje dag.
 • Båtbiljetter, gömslekostnad, transport.
 • Fotografisk handledning och workshop av Niklas Virsen.

Ej inkluderat i priset

 • Middagar alla dagar.
 • Försäkringar.
 • Utgifter av personlig karaktär.
 • Eventuellt enkelrumstillägg för första boendet.

Läs resevilkoren..


  Fråga

  Du kan använda formuläret här nere eller ringa till mig på telefonnummer 0736540687
  Du kan även skicka ett meddelande till mig på Facebook för snabbt svar!


  Ditt namn*

  Telefonnummer*

  Din e-postadress*

  Vilken fotoresa gäller det?

  Din fråga:

  När du bokar en fotoresa, workshop eller kurs med Fröstad Naturfoto tycker jag att det är viktigt att du ska känna dig trygg om något inträffar så att fotoresan, workshopen eller kursen inte kan genomföras. I exempelvis händelse av lagändringar, inreseförbud, avrådan från Utrikesdepartementet eller andra omständigheter som omöjliggör aktivitetens trygghet, kommer aktiviteten ställas in och då följer jag paketreselagen. Om en kurs eller workshop utan inkluderad transport och boende blir inställt på grund av händelser som ligger utanför min kontroll ersätts även hela ditt inbetalade belopp.

  I övrigt, gäller mina ordinarie resevillkor som du kan läsa om här: https://www.frostadnaturfoto.se/kurs-och-resevillkor/

  Jag har också ordnat resegaranti genom Kammarkollegiet. Att jag har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens (konkurs).

   Reservlista (ej bindande)

   Arktiska Varanger i Nordnorge (28 mars - 4 april 2022).

   OBSERVERA! Inom max en timme efter bokning ska du få ett mail som bekräftar din bokning. Har du inte fått detta bekräftelsemail ska ni kontakta mig på (0)736540687, eller skicka mail till bokning@frostadnaturfoto.se

   Ditt namn*

   Gatuadress*

   Postnummer och stad*

   Telefonnummer*

   Din e-postadress*

   Övriga önskemål? Om du vill informera mig om allergier, sjukdomar eller andra känsliga personuppgifter, ring mig på 0736540687.

   Nyhetsbrev, ja tack! Prenumerera på Fröstad Naturfotos nyhetsbrev (valfritt).

   All korrespondens kommer att ske via e-mail om inget annat specificeras av kund.