Att använda en blixt i naturfotografering hör inte till traditionerna. Jag har länge hört att det pratas om att det befintliga ljuset är det som räknas. Även om en hel del fotografer använder ficklampor för att skapa olika effekter i sina bilder är det sällan jag ser en fotograf i naturen som riggar upp sin blixtutrustning.

Jag använder blixt i min naturfotografering av främst tre skäl:

  • Används som upplättningsblixt när exempelvis ett motiv, oftast en fågel, befinner sig i skugga.
  • För att kunna arbeta kreativt och skapa fantasieggande bilder.
  • För att tillsätta ljus där det behövs för att lyfta fram min landskapsbild.

Här nedan ser du ett exempel på hur jag har tillsatt ett svagt blixtljus med gel-filter för att skapa en varmare känsla i bilden. Här kan man tro att det fungerar lika bra att dra vitbalansreglaget mot en varmare kelvin i efterbehandlingen, men problemet är då att hela bilden förändras, både där blixtljuset har landat och i bakgrunden.

Ser ni hur subtilt detta blixtljus är men vilket lyft det blir för bildkompositionen och helhetsintrycket.

Före blixt.

Efter blixt.

Arbeta kreativt med en blixt i naturen.

Om du arbetar med blixten kreativt finns det en hel arsenal av olika tillbehör som gör att du kan ta annorlunda, ”outside the box” blixtfotografier i naturen.

I min butik säljer jag Magmod blixttillbehör som är väldigt populära och hjälper dig med att vara kreativ med en blixt i naturen.

Före blixt.

Efter blixt.

Anmäl dig till nyhetsbrevet.

Ny fotoinspiration i din brevlåda varje tisdag!

Bevaka även alla nya workshops & fotoresor från Fröstad Naturfoto.

* obligatoriskt fält.

Fröstad naturfoto använder Mailchimp som hanterar nyhetsbrev och prenumerationer. Genom att skicka in din e-post till nyhetsbrevet godkänner du samtidigt att din e-post skickas till Mailchimp för behandling.

Just nu när du prenumererar på nyhetsbrevet får du e-boken, Bli en bättre naturfotograf, helt gratis! I denna e-bok ger jag dig 35 tips & råd som du kan ta med dig i din utveckling mot att bli en bättre naturfotograf. Du får e-boken direkt i din mail efter registrering.

Bli en bättre naturfotograf. E-bok.