fbpx

Ett fruset ögonblick: Deltagarnas berättelser.

Fredrik Neregård, Fulufjället 2018.

Som heltidsarbetande småbarnspappa är det kärvt att få tid till den stora passionen fotografering. Då är det väldigt smidigt att åka på en arrangerad fotoresa med någon som redan ordnat alla praktiska detaljer och rekat bra fotoplatser. Hur mycket man än planerat är det dock ofta de oväntade ögonblicken som ger de största upplevelserna och de mest intressanta bilderna.

När jag tittade på väderprognosen inför resan till Fulufjället insåg jag att vi antagligen skulle kunna få lite vinterkänsla på högfjället där vi skulle bo. Jag har gjort flera fjällturer i september och ofta är fjälltopparna snöpudrade. Som fotograf är dock drömmen att fånga övergången mellan höst och vinter i en bild med både höstfärger och snö.

När luften plötsligt fylldes av stora snöflingor – och det fortsatte i flera timmar – var nog alla i gruppen riktigt glada. Vi stannade flera gånger för att fotografera på vägen upp genom skogen. Visst var det fantastiskt fint med höstens röda och gula färger mot den vita snön men jag lyckades inte hittade inte något motiv som jag var riktigt nöjd med.

Fredrik Neregård fotograferar hösten i Fulufjället 2018 med Fröstad Naturfoto.

Fredrik Nereård fotograferarar hösten på Fulufjället! (Foto Niklas Virsen)

Men så fick jag syn på en vacker björk en bit bort som tycktes kunna framstå isolerad mot granskogen längre ned om jag bara fick rätt vinkel att fotografera från. Och mycket riktigt blev vyn som jag tänkt mig när jag kom fram till trädet. På grund av blåsten var de gula löven snöfria men stammen och de knotiga grenarna var vitmålade av snö vilket gav en fin kontrast mot den mörkare skogen. Snöfallet dämpade alla färger på avstånd så det gula i löven var i stort sett den enda färgen i det omgivande landskapet. Det tog inte lång tid innan jag värmdes av den där speciella känslan som man får när man vet att man skapat en riktigt bra bild.

Senare på kvällen regnade det och när vi nästa dag gick ned genom skogen var all snö borta, men på kamerans minneskort låg ett fruset ögonblick från gårdagen.

Fredrik Neregård har gjort guideböcker om friluftslivet i Östergötland och om fjällvandring. Några av hans bilder finns att beskåda på www.neregard.fotosidan.se

2018-10-10T00:08:19+00:00

Fröstad Naturfoto

Jag heter Niklas Virsen och är ägare, kurs- och reseledare för Fröstad Naturfotografi. Jag har en lång erfarenhet av naturfotografiska workshops, efterbehandlingskurser och guidning. Jag är medlem i svenska föreningen Naturfotograferna/N och är svensk Olympusambassadör. Jag älskar naturfotografi och natur – något som jag aldrig skulle kunna leva utan. Jag älskar också att lära ut naturfotografi, både som grundkurser och mer avancerade fördjupningskurser. Mina workshops och resor präglas av pedagogiskt lärande och praktiskt kunnande, ofta med kreativa inslag. Boka din fotoresa eller naturfotokurs hos mig! Mina tjänster är professionella, personliga och prisvärda!

Dela med dig!

Om du tycker att denna text, ljud eller video var intressant, lärorik eller trivsam. Glöm inte att dela med dig av den till dina fotovänner!
close-link
Fröstad Naturfoto
Välj sida..