fbpx

Vad är framtiden för naturfotografin? Del I

Vart kommer vi hamna i naturfotografin i framtiden, blir den tvådimensionella naturbilden helt oväsentlig? Hur kommer våra kameror att se ut och vad kommer att bli viktigt för oss att gestalta?

Detta är den första delen i mina tankar om hur framtidens naturfotografi kommer att se ut, både i smått och stort!

  • Lättare utrustning, slutet för de stora objektiven.

På kort sikt kommer vår kamerautrustning att bli mycket lättare och mindre. Detta kan vi se hända redan nu med med Nikons Phase Fresnel där teleobjektiven som Nikon 300 mm PF ED VR har förminskats kraftigt i storlek för att vara en 300 mm (dock fortfarande F4). Det kommer också komma fler från Nikon.

Det är nog bara en tidsfråga innan DSLR med spegel endast kommer ha lättviktare till teleobjektiv och de gamla tunga objektiven försvinner. Om inte spegellöst kommer innan förstås och jag tror också att vi inom en snar framtid främst kommer att se spegellösa systemkamerorna i naturen. Själv så fotograferar jag idag med Olympus utrustning: Olympus OMD-E M1 Mark II med Pro-optik. Jag är svensk Olympus ambassadör.

  • Tredimensionella rum

Om vi gör en fantasifull inblick i fotografins och naturfotografins utveckling i ett mycket längre perspektiv tror jag att den tvådimensionella naturbilden kommer att dö ut. Givetvis kommer det att finnas personer som fortfarande arbetar med den gamla tekniken, ungefär som analoga kameror och framkallning i mörkerum gör idag. Då vet vi också att de allra flesta kommer inom sinom tid välkomna den nya tekniken (digitalkameror och den digitala bilden).

Framtiden präglas inte längre av tvådimensionella bilder utan av tredimensionella rum. Små upplevelser som kommer att upplevas via Virtual Reality (VR). VR är en teknik som idag är i sin utvecklingslinda men som förfinas och förbättras för varje år som går. Det satsas stora pengar inom VR och de klumpiga VR ”glasögonen” är snart ett minne blott då de blir mindre och mer integrerade att fungera i ett ”vardagsliv”.

När allt fler kommer att använda VR och det blir en billigare konsumentprodukt kommer också våra kameratillverkare att följa efter detta, vilket de i dagsläget till viss del redan gör. Exempelvis kan du med en Samsung telefon enkelt skapa tredimensionella bilder som kan upplevas i VR glasögon.

Dock är det tredimensionella rum som jag menar är framtiden. Vi naturfotografer skapar med våra VR-kameror naturbilder och naturvideo precis som vi gör idag men med ett fokus på upplevelser. Betraktaren kan röra sig fritt i vårt tredimensionella rum som vi har skapat utifrån en naturscen. Berättelsen kommer bli ännu mer viktig för naturbilden och vem vet kanske vi även i framtiden kan integrera med våra VR-naturbilder.

Vill du ha ännu mer fotoinspiration och erbjudanden!?

MISSA INTE EXKLUSIVA ERBJUDANDEN! För att inte missa några nya fotoresor eller naturfotokurser ska du anmäla dig till nyhetsbrevet. Här kommer du också att få exklusiva erbjudanden och möjlighet att förboka vissa kurser och resor.

Just nu! Du får en gratis E-bok “30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Du får även länken till en 40 minuters inspirationsvideo från Kenya och Varanger. Fotoresor och tips som inspirerar dig!2018-08-10T18:02:05+00:00
Fröstad Naturfoto
Välj sida..