fbpx

Mitt bästa tips för bättre djurbilder!

Det finns en sak som har, när jag lärde mig det en gång i tiden, gjort mina djurbilder bättre. De lyfte från att vara mediokra och ganska tråkiga till vad de är idag. Hemligheten är mycket enkel men du får vara beredd på att få lite skit mellan naglarna och dina kläder kommer inte vara direkt rena efter dessa manövrar. Det enkla tipset för bättre djurbilder är:

  • En låg vinkel

En låg vinkel tillsammans med ett bra ljus kan göra underverk för dina djurbilder vare sig det är en gnu på savannen eller en älg i den svenska skogen. Detsamma kan också appliceras på fågel. De låga vinklarna gör att du ofta kan arbeta med mjuka förgrunder som ger distans och djupkänsla till ditt motiv (det djur som du fotograferar). En bild som är plåtad rätt upp och ned, utan förgrund eller bra ljus blir nästan alltid platt och intetsägande. Med en låg vinkel och passande förgrund blir dina däggdjursbilder mer spännande, dynamiska och häftiga, det kan jag garantera.

Välj en kamera med vikbar display

Om du har möjligheten välj gärna en kamera som har en “tiltad” display. Det vill säga en display som du kan vinkla och se vad du fokuserar på även om ditt öga inte tittar in i sökaren. På ett sådant sätt kan du få bilder med låga vinklar utan att behöva ligga raklång på marken när det är extra “skitigt” ute.

Mitt bästa tips för bättre djurbilder

Murmeldjur, Dolomiterna 2017.

Jag tycker att detta är så pass viktigt att..

Jag tycker att dessa låga vinklar på djur är så pass viktiga att jag alltid eftersträvar att finna fotografiska platser till mina resenärer där möjligheterna att gå i låg vinkel med kameran finns. Detta ser ni exempelvis på min Masai Mara resa 2019och den stundande bäverfotograferingen i Västmanland i juni 2018. Jag vill med andra ord att ni som reser eller går en naturfotokurs med mig alltid ska komma hem med så bra bilder som möjligt!

Träna hemma

Innan du ger dig iväg på en fotoresa eller fotograferar djuren i din närhet hemmavid kan du med enkelhet träna på humlor, getingar eller de stundande blåsipporna. Arbeta med att skapa härliga förgrunder i oskärpa och testa dig fram hur det på olika sätt förändrar bilden av motivet. När du är varm i kläderna tycker jag att du ska bege dig iväg och fotografera alla härliga djur!

Försök med låga vinklar även om du sitter i ett gömsle

Om du väljer att sitta i gömslen för att fotografera dina djur eller fåglar blir det lite knepigare. I dessa små gömställen är du givetvis låst till rummet och de platser som finns för dig att sticka ut objektivet på. Tack & lov har många hyrgömslen idag möjlighet att fotografera i låga vinklar med luckor nedtill. Tänk på att de låga vinklarna är oftast som mest effektiva när djuret är relativt nära dig. Är det större distans mellan dig och djuret blir det inte alltid bättre med låga vinklar, oftast tvärt om.

Om du bygger ditt eget gömsle, gör en liten koja eller bara sitter på en campstol med vinden mot dig, tänk också tanken på hur du snabbt och smidigt ska kunna komma ned i en låg vinkel. Om djuret kommer nära kan du kanske få den där speciella bilden som vi alla väntar på!

Fotografera bäver i Västmanland

I min fotoresa och bäverexpedition till Västmanland får du möjlighet att fotografera bäver helt parallell med vattenytan i gummibåt!

HÄFTIGT! JAG VILL VETA MER!

Vill du ha ännu mer fotoinspiration och erbjudanden!?

MISSA INTE EXKLUSIVA ERBJUDANDEN! För att inte missa några nya fotoresor eller naturfotokurser ska du anmäla dig till nyhetsbrevet. Här kommer du också att få exklusiva erbjudanden och möjlighet att förboka vissa kurser och resor.

Just nu! Du får en gratis E-bok “30 tips på hur du kan bli en bättre landskapsfotograf” helt gratis vid anmälan!

Du får även länken till en 40 minuters inspirationsvideo från Kenya och Varanger. Fotoresor och tips som inspirerar dig!2018-07-12T20:42:05+00:00
Fröstad Naturfoto
Välj sida..